Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Халелујах!

А зошто твојте владици стајле слика од папата а не нивни слики па пчелкиве да ги напраат решето,а?И штом не си ти лично очевидец твојте владици може да ти кажуваат и дека магарето од соседот палело свеќа во црква или медот од пчелките христијанки лечи од секакви болести.Цена 100 евра тегла.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ako нема ништо по смртта(а и пред раѓањето) која е ултимативната цел во животот ?

?

..........

Гостин
Тоа тешко дека ќе го докажеш! Всушност неможно е да го докажеш на тој начин - исклучувајќи ја материјата, бидејќи ти си создаден од материја! Но има примери кога набљудувањето на експерименти на квантно ниво влијае на исходот на резултатот. Кога постои набљудувач, материјата е во конкретна позиција - честичка, а кога нема набљудувач тогаш е бран - потенцијал. Зборувам за "double slit experiment". Набљудувачот не влијае на ниеден друг начин врз честичките освен со својата свест - ги набљудува! Според мене ова е слично како дилемата за енергијата и материјата, ниту енергијата е создадена од материјата, ниту материјата од енергијата, тие се само различни манифестации на едно исто нешто, слично како и евеста и материјата.....Погледај го предавањево: http://topdocumentaryfilms.com/the-primacy-of-consciousness/
Не се ни обидувам некако да го докажам, незнам за состојба каде што свеста постои без да е генерирана од материја, баш сакам ба ме просветлиш со такви примери каде е можно да постои свест без материја, апсолутно без никакво присуство на материја да постои свест која е таа? мало подетално објаснување,

--- надополнето ---

Ako нема ништо по смртта(а и пред раѓањето) која е ултимативната цел во животот ?
Свеста ја создава целта на животот..
За некој тоа е да стане доктор и да створи фамилија..
за друг да стане фудбалер и видна спортска личност...
трет да дрка на Памела Андерсон надевајки се потајно дека еден ден ке тресне нешто екстра...:icon_lol:
итн..........

Член од
25 јануари 2011
Мислења
2.263
Поени од реакции
5.082
Халелујах!

А зошто твојте владици стајле слика од папата а не нивни слики па пчелкиве да ги напраат решето,а?И штом не си ти лично очевидец твојте владици може да ти кажуваат и дека магарето од соседот палело свеќа во црква или медот од пчелките христијанки лечи од секакви болести.Цена 100 евра тегла.

Немој така бе, еве на пример моето куче секоја недела ја пали колата и оди на црква да запали свеќа...

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Не ми се верува дека ми подметна линкови што немаат врска со човечки фосили. :D
Каков човек си ти.....

Па уште ме убедуваше да ги пребарувам линковите.
Ја па мислев дека овие религиозниве се преваранти ама ти си бил за нив Кока Кола :D

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не се ни обидувам некако да го докажам, незнам за состојба каде што свеста постои без да е генерирана од материја, баш сакам ба ме просветлиш со такви примери каде е можно да постои свест без материја, апсолутно без никакво присуство на материја да постои свест која е таа? мало подетално објаснување,

--- надополнето ---

Свеста ја создава целта на животот..
За некој тоа е да стане доктор и да створи фамилија..
за друг да стане фудбалер и видна спортска личност...
трет да дрка на Памела Андерсон надевајки се потајно дека еден ден ке тресне нешто екстра...:icon_lol:
итн..........
Гледај го предавањето на линкот кој ти го посочив! И размисли за следново: Во минатото се сметало дека просторот и времето немаат никаква врска, сега знаеме дека се две различни манифестации на едно исто нешто - времепросторот. Во минатото енергијата и материјата се сметале за посебни феномени, познатата равенка на Ајнштајн Е=мц2 докажа дека се две манифестации на едно исто нешто....Денес се смета дека свеста е производ на материјата, но материјата постои во конкретна состојба само доколку е контемплирана!

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Да живееш благороден, исполнет, живот во кој ќе се дружиш, придонесуваш, помагаш, откриваш и ќе се развиваш себе и заедницата во која живееш, за идните генерации да можат да го прават истото тоа само со поголемо уживање отколку ти. Отприлика. Works for me.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Да живееш благороден, исполнет, живот во кој ќе се дружиш, придонесуваш, помагаш, откриваш и ќе се развиваш себе и заедницата во која живееш, за идните генерации да можат да го прават истото тоа само со поголемо уживање отколку ти. Отприлика. Works for me.
И се случува 3 светска војна да речеме , и што после ?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не ми се верува дека ми подметна линкови што немаат врска со човечки фосили. :D
Каков човек си ти.....

Па уште ме убедуваше да ги пребарувам линковите.
Ја па мислев дека овие религиозниве се преваранти ама ти си бил за нив Кока Кола :D
WTF?!?

Ти, ме дупиш нешто?!?

--- надополнето ---

И се случува 3 светска војна да речеме , и што после ?
Кој жив, кој мртов. Тоа ти е војна. Најбоље да бегаш и да се криеш. Ја обично кај баба ми у село идам коа ќе згусне.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не ама си заборавил да пратиш линк за фосили на мравки.А за све друго има. Освен за нив и за луѓето.
У реду је, друже, бркај работа!
Све што треба да пишеш е human fossils. Ама ти тоа го знаеш, нели.

http://humanorigins.si.edu/
http://www.talkorigins.org/faqs/homs/specimen.html
http://www.crystalinks.com/paleontology.html

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Зошто прашувате како е создаден универумот ?
Како е создаден животот ?
Која е целта и значењето на животот ?

Нели вие знаете ? (господ)
Ние ве прашуваме "како Господ го ..." а не "кој го...?" бидејќи знаеме кој (според вас) туку прашуваме како, кога и каде.

Овие прашања (прашањата до атеистите) имаат разни варијации и тек ќе варираат, благодарение на модерната филозофија и наука.

Значи ќе се менуваат прашањата, одговорите и концептите.
Ќе постојат многу хипотези и теории, различни аргументи и факти.
Рано е и тешко е да се даде одговор на тие прашања, заебано е тоа која е апсолутната вистина.

Не значи дека секој атеист може да даде одговор на овие прашања.
Не значи дека секој атеист е поврзан со науката.

За ралика од атеистите, теисите имаат една и единствена апсолутна вистина (кои имаат еден ист одговор за се ; Господ) поради која не гледам цел ако некој (во иднина) даде одговор на овие прашања.

Мислам дека атеистите не треба да се обидуваат да докажат дека Бог не постои, тоа е само чуство и право на избор кај индивидуата.

Теисти ве молам без инквизиции.

П.С.
На крај краишта зошто барате одговори на прашања за кои (според вас) веќе ги имате одговорите ?

S

Sheldon Cooper

Гостин
Нешто слично на темата прашања до христијаните би требало
да изгледа оваа тема. Нема што вовед голем да се дава еве ја почнувам со првото прашање.
Дали свеста е производ на материјата(мозокот) ?
А зошто баш атеистите би знаеле дали свеста е производ на мозокот? Тоа не е работа на некој научник?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom