Фала Lupos што ја долови поентата за која зборам.
Велиш причината за фреквентните албански напади врз Македонци, во овие десет години, не била од некаква етничка природа туку во сиромаштијата, младоста (?!), подложноста на манипулации кај Албанците.
Од друга страна дознаваме дека нас само ни се чини дека континуирано ни вршат тивко етничко чистење, затоа што медиумите така ги претставуваале случаите, нас да ни се чини дека сме загрозени. Па дознаваме и тоа дека дури и Грците & co. цело време всушност биле невини како новороденчиња, а медиумите се тие кои хушкаат само:
Медиумите се алатки на владеачката гарнитура , се пуштаат наизменично разни разни вести за тоа дека нешто им е направено на Македонците или Албанците ( или Грците и Бугарите пак

) се со цел да се пали простиот народ и да не види што му е пред нос...
Ох, па значи цело време тоа да ти биле само медиумите. Ќути јас си помислив дека Албанците имаат нешто против нас.
Да ве сумирам тебе и другар ти Hotmail:
Не станува збор за тивко етничко чистење, туку во прашање е девојка (во хемиско), evil eye (во ветеринарно), сиромаштијата и младоста (lol). А ние будали, мислевме дека станува збор за систематска манифаестација на омраза кон каурите.
Дали сите Албанци ќе ги ставиш во графата бедни, млади и манипулативни?
Секој народ кој држи до себе се труди скапаните израстоци да си ги отстрани.
Дали трговецот со насилно одземени човечки органи е скапан израсток на албанскиот народ?
Тие не мислат така. Сите до еден се поистоветуваат со него, никој не се оградува. Види ги петициите од албанскиот народ во Косово, Албанија, Македонија. Види ги изјавите во врска со ова, на политичарите Албанци од било која наклонетост (лева или десна). Види ги ставовите на албанските невладини организации. Види ги ставовите на Албанците на форумов.
Што гледаш? Едноставна монолитност: - невин е, нема докази.
Ако се ова не ти личи на унифицуиран став на сите Албанци, тогаш за нешто да го наречеш така, не знам кои предуслови ги предпочиташ. Никој од нив да рече - срам ми е од такви луѓе.
Ми досади веќе да пишувам за случајот со мавровските работници (се надевам дека знаеш што точно пишува во хашките документи). Тетовирањето е само бенигниот дел од тој случај. Плус, останатите хашки случаи.
Што гледаме од страна на Албанците? Невидена сплотеност во амнестирањето на тие нелуѓе. Излегоа луѓето на улица за да ги бранат злосторниците против човештвото. Се јавија 40 невладини албански организации во нивна одбрана (40 е вистинската бројка не карикирам). Се јавија опозициони и позициони албански политичари. Се јавија албанските интелектуалци.
Што слушаме од нивните заеднички усти - "Треба да се амнестираат!"*
Да, да се амнестираат луѓето кои - нема овој пат да опишувам што правеа.
Ако ставот на луѓето излезени на улица, 40 невладини албански организации, сите албански политичари и интелектуалци, тебе не ти е одраз на вољата на албанскиот народ во Македонија, тогаш кажи што е?
Пак ќе те прашам, сите се тие млади, сиромашни и изманипулирани?
...
Дали беше кога предложив да се земат
пушки во рака одговорот ти беше дека сум кукавица и левичар . Ама затоа можат форумџиите да ја разгледаат темата и да видат колку си “храбар“ кога ти беше предложено да ги организираш тие во тетово да се бранат од било каков напад. Знаеш добро дека народот нема да отиде да се тепа меѓусебно па затоа глумиш “храбар“ на форумов, иако си ништо повеќе освен од обично буцкалче на форумот .
И фан на мирка велинковска
Пушката во рака, е фаза до која не мора да се дојде. Но за да се дојде до таму мора некои други работи да се расчистат. Ќе дојдеме и до пушките, љубителу. А тоа, колку сум храбар, јас лично, не е битно сега. Тоа го покажав 2001 со тоа што уредно се јавив на поканата што ми стигна. Но, се трудам никогаш тоа да не му го тупам врз глава на некој кој да речеме истото не го сторил. Ама ако сакаш (главен си тука) можеш да отвориш тема за мене, па таму ќе ти објаснам за мојот личен "кукавичлук" и "антиалбанство" и ќе посочам и сведоци.
(
патем, можеш барем да прочиташ на форумов што мислам за Мирка)
Секој кој смета поинаку е безрбетник и ѓубре - колку долно, етикетирање ако некој не се согласи со тебе.
Ова е многу просто и најлесно. Ако има значителен број на луѓе (неалбанци) кои како тебе сметаат дека нема гајле, не станува збор за тивко етничко чистење, тогаш едноставно јас не сум во право и навистина нема објективно простор за моите констатации, кои остануваат само моја лична субјективна перцепција. И се си продолжува како што си било.
Идемо опет за исте паре.
Ако е така, нема место за паника, нема потреба од промена на нашиот став, а јас сум тој кој заслужува етикета.
*
-од сите тие народни усти, невладини организации и политичари, само од Picasso слушшнав, тука на форумов поинакво мислење. Тој рече - не да се амнестираат, туку невини се, нема докази. За разлика од него албанските фактори се добро информирани и не го бараа тоа, затоа што им се познати доказите во хашката документација. Тие цинично си бараат амнестија.