Само што седнав со кафето пред компјутерАма расонување од сабалје го исплукав кафето со 1 лајче шеќер шо си го пијам секое сабалје
^ Сешто е во преголеми количини е штетно за здравјето, па така и оваСамо што седнав со кафето пред компјутер
Премногу голем е клипов а јас да неплаќам случајно прекорачување на лимит на интернет морам после први да гледам
Сите знаеме дека фруктозата во големо количество и секојдневно(повеќе пати) е штетно, а за подетален одговор неможам да дадам.
Зошто ти е ставено она НО?ako stanuva zbor za prekumerno vnesuvanje na sheker , mozhda se i vo pravo , no....
http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2011&mm=01&nav_id=484104
da, pishav NO, zatoa shto prochitav deka ima neshto mnogu poopasno od shekjerot - veshtachkite zasladuvachi - Aspartam, umjetni šećer izaziva veoma ozbiljne simptome, od gubitka pamćenja pa do tumora na mozgu. Kod mu je E951. Bilo je na potroškačkom kodu o njemu. Govore da je 200 puta jači od šećera i da je jako opasan.Зошто ти е ставено она НО?
Малтене истото што е во клипов, истото е кажано и во статијата, само во клипов што е детално објаснето.
Се тоа убаво само како можеш да му докажеш на народот дека Орбит мастиките се штетни ?da, pishav NO, zatoa shto prochitav deka ima neshto mnogu poopasno od shekjerot - veshtachkite zasladuvachi - Aspartam, umjetni šećer izaziva veoma ozbiljne simptome, od gubitka pamćenja pa do tumora na mozgu. Kod mu je E951. Bilo je na potroškačkom kodu o njemu. Govore da je 200 puta jači od šećera i da je jako opasan.
On se ponašao kao neurotransmiter u mozgu i uništava neurone jer ih stalno podražava i oni bez prestanka ispaljuju električne impulse i zbog toga izgore. Stvara rupe u mozgu.
A sada pogledajte malo svoje namirnice po kući i koje ga sve imaju![]()
Obratite pozornost i na sastav svih Orbit žvaka
чунга-лунга:pos2: , ако не орбитСе тоа убаво само како можеш да му докажеш на народот дека Орбит мастиките се штетни ?
Објасни ми ги тие 200 пати појак од шеќерот... Појак во што?
Неточно, не само што фруктозата има шанси да се избегнува туку милиони луѓе баш тоа го прават.Плус, фруктозата нема шанси да се избегнува затоа што е застапена буквално во секоја можна храна која секој нутриционист ја препорачува како здрава - овошјата.
Било со влакна или не (односно фибрзони овошја) сепак станува збор за фруктоза која што реално во нормални количини не е штетна.Неточно, не само што фруктозата има шанси да се избегнува туку милиони луѓе баш тоа го прават.
Ако некој нутриционист или "нутриционист" препорачува храна која содржи фруктоза, а без "fiber" (влакна), тогаш тој учествува во твоето труење и смрт. Сходно, таквите шартлатани треба под итно да се отераат во мајчина им.
Значи да повториме: фруктозата е токсин. Тој убива. Сите кои што имаат развиена свест за своето здравје не треба да внесуваат фруктоза во себе ИЛИ доколку тоа го прават преку овошје, да го прават во помали киоличини и задолжително да има повеќе "fiber" кој колку-толку ја неутрализира фруктозата. Но тоа не помага во учествувањето на фруктозата во создавање на сите хронични болести од кои страдаме и умираме
Денес и дефинитивно знаеме (научно) дека основата на исхраната треба да биде по следниов редослед:
1. Незагадена вода богата со минерали. Мора да се запазува соодносот 80:20 (човекот е 80% вода).
2. Зелени лиснати растенија кои што имаат најголема густина на хранливи материи (кељ, зелка, спанаќ, салати, марули, итн.)
3. Други видови растенија (цвекло, тиквици, црн домат, итн.)
4. Други видови зелениш (целер, магдонос, итн.)
5. Зрнести производи (грав, леќа, боранија итн.)
6. Семки од растенија (од тиква, сончоглед, суссам, лешници, бадеми)
7. Овојше (пред се шумски плодови - боровинки, јагоди, малини, дренки, калинки, потоа јаболки, банани, итн)
8. Алги (спирулина, хлорела)