Слободната воља и религиите!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Кога ти немаш вера, кога ти не си христијанин, кога ти не веруваш во Господ Исус Христос, што тебе те брига за Божјата објава каква ќе биде и како ќе биде?

Оди игри си во паркот и прави се Рамбо, да ти помине времето.
Дете не забегувај. Ако сакаш да одговориш на прашање, одговори ако не не мораш. Ти во што ќе веруваш и нема да веруваш искрено, преку тасета.
А за играњето во парк сум го правел уште кога не си бил ти роден, а колку гледам ти сеуште по паркови камчиш.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А ти кога не веруваш во Господ, што тука се глупираш?
Кога родителот му ја раскажува приказната за црвенкапа на детето верува ли во неа?
Јас се обидувам да ја разберам логиката на вашата вера, и од тоа што досега гледам, споредено со црвенкапа вашата вера одприлика вели: "И тогаш добриот и праведен волк, пострада од раката на шумарот поради лошата црвенкапа".
Значи на кој начин верникот гледа слободна воља, кога верата му вели имаш избор, но ако не избереш тоа што јас сакам ќе те мачам цела вечност.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.827
Поени од реакции
12.324
liberum arbitrium-вака стои во филозофскиот речник за слободна волја
Можеби при вакви теми треба да се гледа пошироко него има/нема религија, да се опфати целото општество. Многу учени се труделе да дадат придонес за слободната волја. Каде би се нашол на пример овде детерминизмот, каузалниот, теолошкиот. Широко поле за муабет...само на едно што наидов (преку еден наш блог), експеримент со реакција на човечкиот мозок на одредени случувања.
http://kralj1.blogspot.com/2011/01/blog-post.html

Harris argued that "no account of causality leaves room for free will." He cited experiments in which magnetic resonance imaging (MRI) "predicts" that a subject is going to do something—on the basis of activity in the subject's brain—up to 10 seconds before the subject consciously decides to do it.
"Clearly, findings of this kind are difficult to reconcile with the sense that one is the conscious source of one's actions," Harris wrote.
Да цитирам дел од текстот
Потсвеста е мрежа од програми според кои дејствуваме 95% од времето, додека 5% отпаѓаат на свесното размислување кое патува во минато и оди во иднината за да ги спореди научените лекции и предвидувањата што би придонело за донесување на поважните одлуки. Главните програми кои ја држат основата на мрежата наречена потсвест, се настанати пред да наполниме шест години од животот. Детето до шест години цело време перципира како се однесува околината (што за него е целиот свет) и она што за тие шест години ќе го перципира, ќе биде главната основа според која ќе му се засноваат сите акти во понатамошниот живот. Исто што е интересно е и фактот дека околината има дејство врз нашата ДНК со тоа што нашиот начин на живот е целосно зависен од околината во која растеме токму затоа што таа ја програмира нашата потсвест оти нели нашата перцепција на околината ги создава програмите на потсвеста.
Кога сметаме дека делуваме слободно, дали навистина тоа делување е слободно. Ова поле слабо го познавам, не сум читал ништо за слободната волја и свесноста па се служев исклучиво со надворешни извори на информации. Едно што ми остави впечаток (кое можеби вам запознати со филозофијата ви било познато)

Кога каменот кој паѓа би имал свест, тој би сметал дека неговиот пад е резултат на неговата слободна волја - Спиноза

Г

Господ

Гостин
До мене е или Библијата нема ништо против атеизмот ??

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Не е до тебе. Така е. Имаше еден дел само не се сеќавам кај се наоѓа точно, во Новиот Завет пишува: Скептиците се добредојдени. Се мисли на атеистите.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Кога родителот му ја раскажува приказната за црвенкапа на детето верува ли во неа?
Јас се обидувам да ја разберам логиката на вашата вера, и од тоа што досега гледам, споредено со црвенкапа вашата вера одприлика вели: "И тогаш добриот и праведен волк, пострада од раката на шумарот поради лошата црвенкапа".
Значи на кој начин верникот гледа слободна воља, кога верата му вели имаш избор, но ако не избереш тоа што јас сакам ќе те мачам цела вечност.
Си ја промашил кариерата. Ти советувам да се пријавиш како дегустатор на вино. Не мора да го дегустираш, туку по шишето и етиќетата ќе го одредиш квалитетот. Продолжи така. Во нашиот народ има многу мудрост. Една од нив гласи: Гостинот се пречекува према облеката, а се испраќа према паметот. Од гледање и вкусување има апсолутна разлика. Од гледање не се наситуваш, и понатаму си гладен, а ти го тврдиш спротивното. Но тоа ти е твој став. Кога ти ќе престанеш да веруваш во приказната за црвенкапа како вистинска, постои шанса да научиш и друго нешто. До тогаш ќе живееш во светот на црвенкапа.

--- надополнето ---

Библијата е збир на 77 книги. Секоја од тие книги е запишана во одредено време од некој или некои запишувачи. Сите овие книги се со единствена цел: го сведочат Божјето делување во историјата на еден народ и во целиот свет.
Па сега ти пронајди се.

Г

Господ

Гостин
Библијата е збир на 77 книги. Секоја од тие книги е запишана во одредено време од некој или некои запишувачи. Сите овие книги се со единствена цел: го сведочат Божјето делување во историјата на еден народ и во целиот свет.
Па сега ти пронајди се.
Може да ми кажеш зошто во 10те заповеди не се спомнува атеизмот а онака кратко и двосмислено во Откровението се спомнуваат неверни?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

Не се ни обидувај братче, штом досега не си разбрал, отсега па ич нема да разбереш. А и на никој не му е гајле дали ти ќе ја разбереш или не логиката на нечија вера:helou:.
Едно не ми е јасно - Се самодефинирате како атеисти (некое разумно битие (кој колку е разумен не знам) што не верува во постоењето на бог) и со самото тоа следи неверување во постоењето на виш двигател на настаните - ја би рекол Вие верувате дека тие што веруваат во бога не се во право и вашата доктрина се темели на негирањето на нешто во што другите веруваат а тоа не постои - јеби га симптоматично.

Прашав и порано (ама никој не одговори нели) - КОЈА Е ВАШАТА ПОТРЕБА ДА ПОКАЖЕТЕ дека некој што верува во виша сила не е во право, каква лична сатисфакција ќе добиеш со тоа?
Цело време се тврди дека бремето на докажување е на страна на верницит кои треба да докажат дека Бог постои. А зашто би докажувале? Не чувствуваат таква потреба, не се замараат со тоа. Оние што себе си се нарекуваат атеисти (а и самите не знаат кај се што се, ако знаат сигурно нема да бидат на форумов нели :baeh:) секаде низ форумов се обидуваат да го наметнат тоа бреме на докажување. Тоа претпоставувам и пичувам веројатно по втор или трет пат, е веројатно фрустрација и тоа голема. Јас на пример исламот не го третирам како религија и вера и воопшто не ме засега како таков и не верувам дека се во право муслиманите и не одам по форумот да им викам докажете дека сте во право. Едноставно нели, ако нешто не ме интересира и за мене е неверодостојно не се ни замарам со тоа, а уште помалку да трошам од моето драгоцено време да одговарам (барајќи линкови, и што уште не како наводен доказ) на некои фрустрирани типови кои се водат од негирањето на нешто што не постои за нив.

И сега ќе каже ли конечно некој од ВЕРУВАЧИТЕ ВО НЕПОСТОЕЊЕТО НА БОГ ако тука му кажеме да бе така е у право си, стварно бе изглеа нема Господ - што ќе добиете?

its_ok_im_new

brake lights
Член од
24 август 2010
Мислења
402
Поени од реакции
216
@Miki1976
Covecki i doblesno e da se ukaze na tugja greska so najdobri nameri. Samo ne ocekuvam religiozen covek da go sfati toa

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
@Miki1976
Covecki i doblesno e da se ukaze na tugja greska so najdobri nameri. Samo ne ocekuvam religiozen covek da go sfati toa
Уште па да е религиозен и ќе разберев. Ваков хејтер у ниедна црква не го примаат.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
@Miki1976

Ајде бе, ама па не кажуваш што ти добиваш со тоа што ќе укажеш некому дека е у криво според твои критериуми.

И уште нешто јас не сум религиозен и не сфаќам како тоа им укажавте на верниците дека грешат,:helou: Значи нешто не е у ред нели?
Јас не сум религиозен а не се декларирам како атеист? Како мене ќе ме убедиш со вашите постови дека сте на вистински пат д аим покажете на верниците дека не се во право?
Напротив - многу бес, ароганција и лутина поради немоќ да го наметнете своето мислење ИМА во секој ваш пост.
Јас не сум верник, ама не се обидувам да им укажам дека не се во право, немам потреба од сето тоа, капираш? Потребата момче која е?

--- надополнето ---

Уште па да е религиозен и ќе разберев. Ваков хејтер у ниедна црква не го примаат.
Ах бе бате, твоите 48 години треба да се доволни да сфатиш дека многу го тупите :baeh:

Не се секирај не пишувам веќе продолжете ја дебатат и понатака, конструктивна е:vozbud:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ајде бе, ама па не кажуваш што ти добиваш со тоа што ќе укажеш некому дека е у криво според твои критериуми.

И уште нешто јас не сум религиозен и не сфаќам како тоа им укажавте на верниците дека грешат,:helou: Значи нешто не е у ред нели?
Јас не сум религиозен а не се декларирам како атеист? Како мене ќе ме убедиш со вашите постови дека сте на вистински пат д аим покажете на верниците дека не се во право?
Напротив - многу бес, ароганција и лутина поради немоќ да го наметнете своето мислење ИМА во секој ваш пост.
Јас не сум верник, ама не се обидувам да им укажам дека не се во право, немам потреба од сето тоа, капираш? Потребата момче која е?
А која е твојата потреба? И не само што укажуваш туку толкава ароганција и лични квалификации и невистини употребуваш? Зошто го правиш тоа?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
А која е твојата потреба? И не само што укажуваш туку толкава ароганција и лични квалификации и невистини употребуваш? Зошто го правиш тоа?
Едноставно, ме изнервираа вашите постови поради горенаведоното! Поточно постовите на неколкумина од вас. Значи не ми се допаднавте како личности , капираш?

Човечка особина е (барем кај повеќето ) препотентноста и ароганцијата да не им се допаѓа.

Многу постови беа насочени кон лична дисквалификација на индивидуата, а тие индивидуи ја бранеа тезата на постоење на Господ заради тоа што навистина веруваат во тоа, а не само заради тоа да си направат интересно и да се направат паметни како дел од вас, кои пак ќе кажам дискутирате само од позиција на негирање на нечиј став и ништо повеќе од тоа.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Може да ми кажеш зошто во 10те заповеди не се спомнува атеизмот а онака кратко и двосмислено во Откровението се спомнуваат неверни?
Десетте Божји заповеди се дадени преку Мојсеј на еврејскиот народ да се придржува до истите. Зарем не е неразумно, глупо, да велиш дека си атеист а во исто време да ги примаш заповедите од Бог. Кој е во тотална заблуда во овој случај?

F

Frankie Yale

Гостин
Христијанскиот Господ не вели така. Во Библијата казната за грешниците е смрт, а не вечно горење. Се наоѓаш на автопат. Патот врти десно, а лево има провалија. Христијанскиот Господ ти ставил знак „ОПАСНОСТ: Не врти лево има провалија!“ Ти вртиш лево и загинуваш. Тој ти дал слободна воља да свртиш и лево и десно. Но слободната воља подразбира и лична одговорност. Бог не може сосила да му го зачува животот на некој што решил да си го упропасти.
Истото и Алах ти го вика, само што муслиманите во тие земји се позакоравени и убиваат секој што е против како христијаните пред неколку века. Зошто мене не ме убијат? Зависи од државата не од светата книга.

Anyone arrogant enough to reject the verdict of the judge or of the priest who represents the LORD your God must be put to death. Such evil must be purged from Israel. (Deuteronomy 17:12 NLT)

You should not let a sorceress live. (Exodus 22:17 NAB)

If a man lies with a male as with a women, both of them shall be put to death for their abominable deed; they have forfeited their lives. (Leviticus 20:13 NAB)

A man or a woman who acts as a medium or fortuneteller shall be put to death by stoning; they have no one but themselves to blame for their death. (Leviticus 20:27 NAB)

If a man commits adultery with another man's wife, both the man and the woman must be put to death. (Leviticus 20:10 NLT)

A priest's daughter who loses her honor by committing fornication and thereby dishonors her father also, shall be burned to death. (Leviticus 21:9 NAB)

Whoever sacrifices to any god, except the Lord alone, shall be doomed. (Exodus 22:19 NAB)

Како бивш муслиман, кој има читано доста и за христијанството и исламот, веруј: исти курац друго паковање.

Kajgana Shop

На врв Bottom