ЗОШТО БЕШЕ УБИЕН АЛЕКСАНДАР ПРОТОГЕРОВ

• Креатор на темата Креатор на темата TripleH
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
10 јуни 2005
Мислења
3.399
Поени од реакции
19
Што туку ја дочитав книгава...

Напишана како пропаганден материјал на ВМРО(автономистичка на Иван Михајлов), каде што се обидуваат да ги објаснат причините за убиствата кои се во голем број, меѓу кои и убиството на Александар Протогеров...

Убиството е нарачано од Ванчо Михајлов...

И што е тука запрепастувачки?

Во книгата нигде не се споменуваат Бугари, Македонски Бугари, туку само Македонци,
Македонско население, Македонски народ и тн.

Дури во едно писмо на Александар Протогеров, до останатите членови на ЦК на ВМРО, Иван Михајлов и А.Поп Христов каде што тој му ги дава причините за неговото излегување од Организацијата на крај порачува(парафразирано) Со среќа во борбата ЗА ОБЕДИНЕТА И НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА

Како за објаснување книгава е Бугарско издание, и е издадена во Софија 1992г.

П.С. Гусар фала за книгата

Ја мислим да се ту ради о политици и међународним односима. Једно је аутохтони отпор, а обучавање терориста у другој земљи је нешто друго, мада то често иде једно с другим. Албанци уопште не истичу Велику Албанију јер знају да је то против њихових интереса. Не, него се користи словенска реч Косово. Еее, а кад буде независно неће бити Косово него Дарданија а на крају ко зна... можда и Албанија.

Па и Милошевић је своју политику обликовао тако да изгледа да Србија није у рату. МИц по миц па Велика Србија. Према томе, са становишта бугарске политике, ништа чудно. Плус манипулација праведним осећајима Македонаца за слободу. Just my 2 cents.

да, ама македонци се споменават като регионално име, а не като националност, нема што да се л'жеме като малки деца с приказки

Протогеров е генерал от б'лгарската армија, бил е военен комендант на Софија, а преди това е потушил ср'бските бунтове в Моравко - с редовна војска и чети на ВМРО.
По б'лгарин от това .., охричанец родом

Se trudat tatarcetava. :-)))

"Ако народите имаат право самите да ја определуваат својата судбина, Македонскиот народ, исто така, го има тоа право за определување на својата судбина, па нема зошто да ги праша Бугарија, Србија и Грција kои имаат завојувачки цели и бладаат за некаква голема елада, силна обединета Србија и целокупна Бугарија..."

Zatoa i narackata do vas uste pred 100 godini:

"да се занимаваат само со Бугарија како со своја куќа, а не со Македонија како со туѓа куќа."

македонскиот народ, като сборно понјатие, с'ставен от б'лгари, г'рци, турци, албанци, власи..нали така Мисирка, ако четеме този цитат в контекст, а не изв'н контекст като тебе ?

Еве ги, ми се наместија на пенал татарлаанава!
Сега онака, комплетно на сите им стегам по еден жут, одеднаш, а бидејќи сум лош македонец, следниот кој ќе ропагира против Македонија влеше минимум дводневена бан за сите чуваши кои постирале на оваа тема пред јас да ја напишам објавава!!

katia напиша:
македонскиот народ, като сборно понјатие, с'ставен от б'лгари, г'рци, турци, албанци, власи..нали така Мисирка, ако четеме този цитат в контекст, а не изв'н контекст като тебе ?

TRANSLATION PLEASE!!!:raz:

Garfield напиша:
Еве ги, ми се наместија на пенал татарлаанава!
Сега онака, комплетно на сите им стегам по еден жут, одеднаш, а бидејќи сум лош македонец, следниот кој ќе ропагира против Македонија влеше минимум дводневена бан за сите чуваши кои постирале на оваа тема пред јас да ја напишам објавава!!

Значи за чуваши не може, разбрах. А на македонци от Пиринска Македонија разрешено ли е да изразјават свободно мнението си ?

Се додека никој не ја негира македонската нација, народ, јазик, историја, култура, традиција и пропагира против државата македонија, секој може слободно да си го каже мнението. Дури и чувашите.

тоа го разбрав...кажи како се викаше александар...блгарски или македонски????

срамота...како да не знаеме за аспарух и хабсбург....блјјјјјак

katia напиша:
Македонски се викаше. Кажи ти што обшто имаш со него..јас немам ништо обшто заштото с'м б'лгарка, а не г'ркинја.

имам многу со него........и ја не сум грк,и алек не бил грк :ne: туку МАКЕДОНЕЦ...:music3:
и сеа ајмо на љубов и секс да муабетиме........

А на македонци от Пиринска Македонија разрешено ли е да изразјават свободно мнението си ?

Makedonci od Pirinska sto bea Srbi, Grci, Bugari, Vlasi ... i site sto gi nabroja ili samo Bugari? :-)))

Lave: citiraj nesto od kniskata da go prosledime! Od procitanoto dosega Protogerov imal mnogu losa uloga vo makedonskoto delo. No moze i da ne prosvetlis so nesto novo.

Inaku ne e novo deka i nekoi vrhovisti si ja znaele istorijata bez razlika sto politicki rabotele za bugarskiot dvor (ne deka gi pravdam, tuku se gleda deka bile na jasno z poteklot na Makedoncite). Cesto citiran e polkovnikot Jankov, no gledame ima i ostanati.

ce se potrudam ko ce mi se sredi internetov na rabota....
interesno e veruvajte

Лавот, зашто не се порудиш да докажеш че Иван Михајлов е македонец, а не б'лгарин. Та тој е искал независима македонска д'ржава дори през 1941-1944 и е бил против прис'единјаването к'м Б'лгарија

не е трудно, постарај се :)))

katia напиша:
други освен б'лгари нјама...

тебе не ти е арно во глата... вејк ап...

а шо е со тие шо ве тужат (Македонци, и ако се биле малко, немаше да добијат во Стразбур :pos: ;р) и шо е и со Турците :raz: ?

исклучи то каблите со централата и почни да мислиш со главчето :baeh:

или матрикс стил... тејк д одр пил

пи ес: само шо ми текна... ти си стара на форумов, ги знајш правилата, за негирање и навреди кон Македонскиот Народ, Јазик, донекаде Држава (си знајме и сами дека ебиветер ни е државата :wink: ) , следуваат санкции, кои се непожелни, ама на ред мора да ве научиме :pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom