Кој тоа чисти на Балканот и зошто?

За велија збориш ?!
Тоа е друга прича не е ради Европа туку затоа што не седна со другите покорно и не ја пееше истата песничка “вмро ми ти се кунемо доживотно дека ќе ти служиме “ :)
Го чекаа дечкото година дена да се прибере и се правеше фраер... нека се прави сега фраер...

Заради тоа го уапсиле значи?
Аааа, па значи он е жртва на политичка диктатура, а не криминалец како што сака да го представи власта.

P.S: Ова го пишуваш од компјутерите во студиото на А1 или А2?
или во ценетата редакција на Шпиц си, моментално?

--- надополнето ---

Znaci ako ne prais kako jas sakam ke te odnesam vo Corka , a ako prais taka kako jas sakam ti se prasta !!
Не ни очекувам од Албанец ништо друго освен пристрасност, да не беше Муслиман Велија, друго ќе пееше на форумов сега ти.
А Тачи, Санадер... ВМРО ли ги казни затоа што се против Грујо?

Заради тоа го уапсиле значи?
Аааа, па значи он е жртва на политичка диктатура, а не криминалец како што сака да го представи власта.

P.S: Ова го пишуваш од компјутерите во студиото на А1 или А2?
или во ценетата редакција на Шпиц си, моментално?

--- надополнето ---

Не ни очекувам од Албанец ништо друго освен пристрасност, да не беше Муслиман Велија, друго ќе пееше на форумов сега ти.
А Тачи, Санадер... ВМРО ли ги казни затоа што се против Грујо?
Ne go gleaj sekoj post kako Albanec ili Musliman covek samo zatoa zosto mislam drugcije , kogo go zabole za Taci ili Sanader LOL.
Zosto ne go zatvori porano tuku sega mu tekna , i sto so drugite npr .Latas i Nedelkosvski , ili tie se cisti kako solza :)

Ne go gleaj sekoj post kako Albanec ili Musliman covek samo zatoa zosto mislam drugcije , kogo go zabole za Taci ili Sanader LOL.
Zosto ne go zatvori porano tuku sega mu tekna , i sto so drugite npr .Latas i Nedelkosvski , ili tie se cisti kako solza :)
Не сум јас тој што гледа низ национално верска призма така туку ти и останатите Албанци кои никогаш нема да осудат Албанец или Муслиман, ако од другата страна се наоѓа некој кој не е едното од двете. Јас само го приметувам тој двоен аршин. Види си ги постовите, во едниот имплицираш невиност на криминалец, докажан, само заради тоа што е Муслиман, а во другиот го споредуваш мулти милионскиот (во евра) Велија со смешни потрчковци и улизици. Зашто ли правиш таква гротескна споредба, која ниту ни СДСМ нема да ја направат, затоа што наивно би делувал таков став? Да погодам, затоа што на едната страна имаш (наводно) каурска власт, а на другата Муслиман чии медиуми ги правдаат сите срања кои Албанците им ги прават на Македонците. Не ни очекувам да бидеш објективен, само не ми лепи мене такви етикети.
Човекот и врапчињата знаат што прави. Прашуваш зашто до сега Грујо не го уапсил? А не прашуваш зашто Али Ахмети не го уапсил? Или зашто Бранко не го уапсил? И едниот и другиот беа/се на власт, должни да апсат се што треба да се апси, по закон.

Апсењата на Балканот ќе продолжат. Иако на прв поглед изгледа дека Европа решила да се справи со криминалот во кој се вклучени политичари од елитата има и друга страна, да се исперат оние помоќните глави кој кумувале или на било кој начин се вклучени во нелегални работи (премолчување на криминал иако знаеле).

Некој го спомна Велија, дека е уапсен само затоа што не играл на музиката која ја пушта владата, можеби е така, незнам. Каков доказ е потребен од оној допис кој го испраќа Американската Амбасада за случајот со копаните? Овој човек за неколку дена сам јавно без никаков притисок излезе со неколку изјави кој се разликуваа една од друга ,ова ми говори дека е вмешан во криминал. Исто беше и со Заев кој нели беше уапсен само затоа што е СДСМ па потоа не се ни чекаше да му се суди Бранко го помилува,како резултат на повлекувањето на СДСМ од Парламентот. Бранко тогаш изјави дека единствено решение за да се врати пратеничката група на СДСМ во парламентот е да го помилува Заев дури и јавно побара некое друго решение дали има. СДСМ прво застана позади Рмковски вечерта кога влегоа инспекторите во објектот каде е сместена и А1 телевизија, ни ја пунеја главата дека се попречува влезот во телевизијата а во меѓувреме влегуваа и излегуваа гости од студиото. После неколку денови СДСМ се огради од Рамковски за потоа Бранко да руча со Рамковски.

Сега имаме уште една епизода каде СДСМ повторно е позади Рамковски притоа преставувајќи го како колатерална штета во војната меѓу СДСМ и ВМРО. Новинарката на А1 неколку пати постави прашање дали А1 е под истрага, јас би поставил прашање дали само затоа што станува збор за медиум не треба да биде под истага (доколку навистина А1 е под истрага). Самиот Бучковски во една емисија кажа дека во нивно време во Сител неколку пати влегувале инспектори и без проблем правеле записници никој не ѓи попречувал. Манипулацијата што ја врши СДСМ со овој случај е срамна и е за осуда. Доколку е онака како што кажува СДСМ дека се апсат неисто мислениците со ВМРО би прашал зошто се уште Васко Евтов има емисија на Канал 5 кога веќе цела година 90% од емисиите му се против власта притоа обидувајќи се да ја воскресне СДСМ и да ја амнестира од приватизацијата.

За Велија не ми се коментира, а мислам дека и saman даде добро објаснување.

На темата:
Некако немам чувство дека се чисти на Балканот. Се повеќе ми изгледа како Западот да си најде добра тема за муабет - види ги скапаните источњаци што правеле, корупција, криминал и слични работи. А пола нивни политичари се повалкани од сите заедно на балканот (50-тина милиони). Плус се радува народ кога ќе види некој од големите како паѓа. :toe:

Не сум јас тој што гледа низ национално верска призма така туку ти и останатите Албанци кои никогаш нема да осудат Албанец или Муслиман, ако од другата страна се наоѓа некој кој не е едното од двете. Јас само го приметувам тој двоен аршин. Види си ги постовите, во едниот имплицираш невиност на криминалец, докажан, само заради тоа што е Муслиман, а во другиот го споредуваш мулти милионскиот (во евра) Велија со смешни потрчковци и улизици. Зашто ли правиш таква гротескна споредба, која ниту ни СДСМ нема да ја направат, затоа што наивно би делувал таков став? Да погодам, затоа што на едната страна имаш (наводно) каурска власт, а на другата Муслиман чии медиуми ги правдаат сите срања кои Албанците им ги прават на Македонците. Не ни очекувам да бидеш објективен, само не ми лепи мене такви етикети.
Човекот и врапчињата знаат што прави. Прашуваш зашто до сега Грујо не го уапсил? А не прашуваш зашто Али Ахмети не го уапсил? Или зашто Бранко не го уапсил? И едниот и другиот беа/се на власт, должни да апсат се што треба да се апси, по закон.
1307, dal radi razonada, dal radi nekakva si tvoja zacrtana virtuelna agenda ili kauza, dal radi nekakva druga pricina ne znam, ama ti i dalje go tupis so istiot muabet na sekoj vtor post eve nekolku godini unazad. Ne ti zdosadi be? Ama najiskreno i dobronamerno te prasuvam.

Vidi, bukvalno patlak so se lev tasak me zabolea sto Velija e musliman, nitu pak desniot tasak me zabole sto go uapsile. Ako napravil kriminal treba si odlezi i kraj na muabetot. No, i na pticite im e jasno deka glavnata pricina za celata frka koja se desava okolu nego, ne e iskrena i bezkompromisna borba so kriminalot i zelba za sproveduvanje na pravda, kako sto sakaat toa da go prezentiraat novokomponiranite neo-romanticari, anticki pisman sloveni, tuku pokazuvanje na muskuli i sovladuvanje na se sto ne e na ista frekvencija so nivnoto mnenie i vladeenje, megju koi najglasni i najeksponirani radi objektivni pricini se mediumite na Velija. Utre da se soglasi Velija da propagira VRMO-vska agenda, preku nokj ke isparat site "dokazi" vrz koi sto momentalno se temeli obvinenieto i celata krivicna postapka. Toa e taka i na site ni e jasno, nekoj saka da go priznae nekoj ne.
Dvojni arsini postojat, ama ne gi baraj kaj mene, tuku kaj vlastite. :toe:

Ako napravil kriminal treba si odlezi i kraj na muabetot. No, i na pticite im e jasno deka glavnata pricina za celata frka koja se desava okolu nego, ne e iskrena i bezkompromisna borba so kriminalot i zelba za sproveduvanje na pravda, kako sto sakaat toa da go prezentiraat novokomponiranite neo-romanticari, anticki pisman sloveni, tuku pokazuvanje na muskuli i sovladuvanje na se sto ne e na ista frekvencija so nivnoto mnenie i vladeenje, megju koi najglasni i najeksponirani radi objektivni pricini se mediumite na Velija. Utre da se soglasi Velija da propagira VRMO-vska agenda, preku nokj ke isparat site "dokazi" vrz koi sto momentalno se temeli obvinenieto i celata krivicna postapka. Toa e taka i na site ni e jasno, nekoj saka da go priznae nekoj ne.
Dvojni arsini postojat, ama ne gi baraj kaj mene, tuku kaj vlastite. :toe:

Не го уапсиле со искрени намери за борба против криминалот?
Какви искрени намери или ненамери. Затаил 17 милиона евра! Нема тука го апсам ама неискрено или искрено, си има докази и ќе лежи, а тоа што сакаш да протнеш субјективизам дури и онаму каде што се работи со црно-бело те разбирам, и разбирам зашто тоа го правиш. Само што не разбираш и ти и останатите Албанци кои го браните, дека на другине им е јасно зошто го браните. А тоа дека го браниш е очигледно од постот кој ти е ист како и на другите Албанци кои пишуваат за ова (можеш колку сакаш дисклејмери да ставаш џабе ти е). Прво викаш не го бранам, за после да продолжиш како он е жртва на селекција, а не виновник. Да му падне жал на човек....

1307, dal radi razonada, dal radi nekakva si tvoja zacrtana virtuelna agenda ili kauza, dal radi nekakva druga pricina ne znam, ama ti i dalje go tupis so istiot muabet na sekoj vtor post eve nekolku godini unazad. Ne ti zdosadi be? Ama najiskreno i dobronamerno te prasuvam.
Што да ти кажам.... колку и да не сакаш да генерализираш, колку и да ти е јасно дека не се сите луѓе исти, понекогаш ќе сфатиш дека не си во право и дека постојат добри причини заради кои е потребна генерализација.
Омилен пример ми е Еврејот што чека ред за "туширање" во Треблинка.
Имало Германци кои не се сложувале со политиката на Хитлер, ама што му прави разлика на гореспомнатиот, тој постоечки минорен процент?

Мене ми е јасно а и на другите дека балканските политичари се валкани толку многу што сите го знаат тоа и не се трудат да го прикријат како европејците.
И дека се за бесење ... но тоа не е дискусијата
Прашањето ми е : Зошто баш сега ги апсат политичариве и вршат промени. Која е причината. Да бидеме реални апсат тргаат ситни риби кои биле извлечкани од разни структури, исполирани и поставени таму како премиер или министер.
Пример Санандер бил уредник на еротско списание пред распадот на сфрј( не некој бирократ ) па сеа види си ти....

Па можеби за да се создаде сликата "ние работиме на случајот, правдата ке ги стигне престапниците...." или едноставно биле непослушни спрема некои поголеми ѕверки од нивните земји или семоќниот Запад. На крај секогаш може да се претпостави политичка чистка и оневозможување на опозицијата преку остранување на важни столбови или некогаш дури и самата глава perhaps?

Кој зошто како ... ајде малце ментална гимнастика ...
Епа не се објавени сеуште сите информации од Викиликс. Нели на пример, за Македонија има објавено 3 од 500 (одприлика).
Некој претпоставува што све може да излезе од дописите на семоќните (во земјите во кои се наоѓаат) балкански амбасади на САД.
После, одкога ќе излеат инфоата во јавност поинаку ќе делуваат апсењата и хајките од аспект на политичките позиции на властите во соодветните земји и тиа апсења или хајки ќе делуваат неприродно иницирани, приморани. Вака сега дур сеуште не излегло ништо, властите, инстанците кои се должни да го прават тоа, барем малку ќе бидат рехабилитирани за тоа како замижувале сиве овие години.

Не го уапсиле со искрени намери за борба против криминалот?
Какви искрени намери или ненамери. Затаил 17 милиона евра! Нема тука го апсам ама неискрено или искрено, си има докази и ќе лежи, а тоа што сакаш да протнеш субјективизам дури и онаму каде што се работи со црно-бело те разбирам, и разбирам зашто тоа го правиш. Само што не разбираш и ти и останатите Албанци кои го браните, дека на другине им е јасно зошто го браните. А тоа дека го браниш е очигледно од постот кој ти е ист како и на другите Албанци кои пишуваат за ова (можеш колку сакаш дисклејмери да ставаш џабе ти е). Прво викаш не го бранам, за после да продолжиш како он е жртва на селекција, а не виновник. Да му падне жал на човек....
O ti ( valjda vaka ako ti se obratam ke sfatis). Ne go branam Velija, neka go obesat ako sakaat i ako treba, tuku go kazuvam toa sto e povekje od ocigledno, a sto vam ne vi se dopagja, deka vlastta sproveduva dvojni arsini, ne nekoj drug.

O ti ( valjda vaka ako ti se obratam ke sfatis). Ne go branam Velija, neka go obesat ako sakaat i ako treba, tuku go kazuvam toa sto e povekje od ocigledno, a sto vam ne vi se dopagja, deka vlastta sproveduva dvojni arsini, ne nekoj drug.
Власта спроведува двојни аршини во случајот на мене и тебе, како тоа нам не ни дозволи сиве овие години да обереме, не 17 м. туку барем 100.000.

Додека европејците градеа мит дека кај нив е се така добро оганизирано и добро функционира и ништо неможе да ги изненади... и додека ние секоја година по било која непогода (снег, дожд итн.) тешко се справувавме, што од неможност што од немукаетштина, тие за цело време ни трубеа дека тоа кај нив нема шанси да се случи.

И оп! Падна малку повеќе снег и ја затрупа цела ЕУ! И оп! Затаи целиот префален систем и една развиена ЕУ крахира 100%.

И додека ЕУ ни солеше памет како тоа се води економија и како кај нив нема шанса да се случуваат пирамидални штедилници од типот на ТАТ и сл., оп! Испадна дека целиот економски систем на ЕУ економијата (и САД, разбира се) со години бил граден врз основа на пирамидална штедилница која пукна како кула од карти.

И додека овде во времињата на промени се укажуваше дека оние што тие ги поддржуваат како политичари на Балканот не се цвеќињата за мирисање, тие ни трубеа дека тие се демократите кои треба да го понесат на сопствените плеќи новото време кое кај нас ќе донесе демократија иста онаа како во ЕУ.

И сега кога најпрво кај нив полека се оди во пи.ку ма.ер, а за тоа немаат соодветно решение, па препелишкајќи се во сопствениот лавиринт од нормите кои самите си ги пропишаа, а неможат да ги исполнат, најлесно затскривање од сопствената немоќ пред своите граѓани е активирањето на бирето барут кое единствено плански и тактички во изминативе години го полнеа, токму за вакви денови.

Ете затоа отсекогаш па и сега, најуспешната приказна на ЕУ е бурето барут, кое тие плански го полнат, произведувајќи иницијални каписли кои ќе го запалат бурето барут, за да може доволно силно да експлодира па правејќи ефект на привлекување на едно, да одвлечат друго внимание се во служба на зачувување на сопствените позиции. Ете затоа се чисти Балканот... за да не им помине рокот на иницијалните каписли...а и да отстапат место на други исти такви за некое друго време...

Не ми треба Европа за да си го очистам дворот.
За мене Европа е исто така извор на корупција, криминал, перење пари.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom