За ова веќе е зборено. Нафтата беше 150 долари (долар евро беше поголема разлика), цената беше испод 60, испод 55 денари. Сега е овој период што го постираше, од 85-100. Доларот паќа према еврото или се качува, трендот е обратнопропорционален со оној на нафтата па би требало да се симне на скоро иста цена од 60-65 денари макар -трендот би требало да нема вакви скокови туку да стагнира.
Зашто се качува? Плус владата не се откажува од големите даноци (негде се има откажано, мислам Хрватска) од литро бензин како и од делот за ...не знам за што беше, го воведоа пред некоја година. Мора да го намали својот дел за да не колабираме ние како граѓани и фирми. Едино ако не и е тоа целта, а со цел заедно со високи камати да се намали што повеќе пари од оптек. Не знам, како во клешти сме ставени. Јас како граѓанин не се раџбирам ниту треба од економија. Мене ми треба да задоволам исхрана, сметки, даноци и да имам на страна ев. тековни трошоци непланирани и за лекување...амортизација што би рекле. Знаеш дека на пример лукот од 150-200 денари сега е качен на околу 300-350? 5% цена на струја би било околу 400-500 денари-за моите сметки. Колку за претстава