Има ли во Македонија хакери?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
10 јануари 2011
Мислења
124
Поени од реакции
3
бог да чува! појма немам кој ти е проблемот. кракерите обично имаат проблем со власта и постојано им е загрозена слободата. не знам така како би можеле тие да бидат во редовен работен однос!?

Значи според тебе Хакер или Кракер е оној кој ГО ПРАВИ САМО ТОА ВО ЖИВОТОТ? (ете и оди во WC чат-пат).

Не ли може некој да си оди на работа од 09:00 до 17:00, да оди во кино, кафич, да игра баскет.... и ете навечер (пример) ќе си работи на некој негов проект или ќе пишува програми/вируси.... или па да бара сигурносни дупки......

T

Tetro

Гостин
бог да чува! појма немам кој ти е проблемот. кракерите обично имаат проблем со власта и постојано им е загрозена слободата. не знам така како би можеле тие да бидат во редовен работен однос!?
Ова од искуство на некој близок кракер, или само мислење на кое ќе ти речам дека не си во право. :)

Член од
10 јануари 2011
Мислења
124
Поени од реакции
3
јас мислам дека ти не си во право. а и тој кракер што го знаеш кој знае што знае затоа што тоа што напишав е еден вид дефиниција која јас не ја измислив! многу често можат да се сретнат луѓе што се занимаваат со компјутерската наука, а појма да немаат тоа што го прават како се вика или во најлош случај, да не знаат како го направиле тоа! :helou:

[FONT=Arial,Helvetica] "Hackers are the elite corps of computer designers and programmers. They like to see themselves as the wizards and warriors of tech. Designing software and inventing algorithms can involve bravura intellection, and tinkering with them is as much fun as fiddling with engines. Hackers have their own culture, their own language. And in the off-hours, they can turn their ingenuity to sparring with enemies on the Nets, or to the midnight stroll through systems you should not be able to enter, were you not so very clever. Dark-side hackers, or crackers, slip into systems for the smash-and-grab, but most hackers are in it for the virtuoso ingress. [/FONT]
[FONT=Arial,Helvetica] It's a high-stress life, but it can be amazing fun. Imagine being paid - well paid - to play forever with the toys you love. Imagine." [/FONT]

Ова од искуство на некој близок кракер, или само мислење на кое ќе ти речам дека не си во право. :)

T

Tetro

Гостин
јас мислам дека ти не си во право. а и тој кракер што го знаеш кој знае што знае затоа што тоа што напишав е еден вид дефиниција која јас не ја измизлив!
Убаво мислиш. Значи, дојде да ни докажеш дека не сме во право со некоја дефиниција која ти не ја измисли. И очекуваш дека ние сите ќе ти поверуваме, само затоа што ти си уверен дека си во право, а ние другите ништо не знаеме. :)
Нема да се расправам со тебе, само ќе ти кажам дека познавам некој јак типац, кој го плаќаат дебело за да врши упади во системи на поголемите компании (тоа му е работата) и да им наоѓа дупки во безбедноста.

Ова е дупка, патем. КЛИК

Убаво од тебе што не информираше.
Копираниот текст го имам исчитано одамна. И тоа не значи дека секаде е така. :)

Член од
10 јануари 2011
Мислења
124
Поени од реакции
3
убаво си мислиш и ти изгледа. тука си за и тебе да ти поверуваат дека останатите не се во право!? дека ако познаваш некој и сега „господ“ за брада си го фатил!? и тој „типац“ што го знаеш младичу кој знае што знае. ти пишав погоре фино лепо што пишува светот. јас само ја пренесов таа информација, а не ја измислив. појма немам како ги „вариш“ туѓите мисли во твојата глава ама едно е сигурно. сосема погрешно разбираш!

пс-ако знаеш некој „типац“ што е дебело платен дај кажи го кој е па сите тука да не просветли. не да бладаме во празно, нели. ;)

Убаво мислиш. Значи, дојде да ни докажеш дека не сме во право со некоја дефиниција која ти не ја измисли. И очекуваш дека ние сите ќе ти поверуваме, само затоа што ти си уверен дека си во право, а ние другите ништо не знаеме. :)
Нема да се расправам со тебе, само ќе ти кажам дека познавам некој јак типац, кој го плаќаат дебело за да врши упади во системи на поголемите компании (тоа му е работата) и да им наоѓа дупки во безбедноста.

Ова е дупка, патем. КЛИК

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Од кај знаеш дека јас не сум кракер?
А си имам и полно работно време, и друштво, и девојка, и ме знаат многу луѓе и (интересно) сум немал проблем со власта. Или чим сум немал проблеми со власта (и сум вработен) АВТОМАТСКИ не е можн ода сум кракер?
Ова е твојата дефиниција?

Член од
10 јануари 2011
Мислења
124
Поени од реакции
3
да беше кракер сите ќе слушневме за тебе до сега... ;)

Од кај знаеш дека јас не сум кракер?
А си имам и полно работно време, и друштво, и девојка, и ме знаат многу луѓе и (интересно) сум немал проблем со власта. Или чим сум немал проблеми со власта (и сум вработен) АВТОМАТСКИ не е можн ода сум кракер?
Ова е твојата дефиниција?

Г

Грејвдигер

Гостин
pua-waw, доста ја тупеше... Ај земи прочиташ некоја книга да ти се разјаснат работите или ако не ти се чита изгледај го документареот Hackers Wanted или Can You Hack It? Истиот филм е, под два различни наслови.

Да се вратиме на темата... Хакер има (големи) познавања од технологијата, хардвер, софтер, безбедноста на системот и има голема желба за напредок, што значи дека постојано учи нови работи и истражува со цел да се усоврши. Кракер прави бељи... пробива некаде со цел да наштети на некого или да украде доколку е можно, пробива лозинки... значи пробива во системи за сопствени цели = профит, додека хакерот тоа го прави за да ја испита сигурноста на самиот систем и да го подобри.

Е сега кај нас грешка е сфатен терминот Хакер поради новинарите кои многу погрешно го користат тој термин. За нив тој што ги прави сите тие бељи е хакер. Мада и нашите не се криви, бидеќи секаде во светот се користи тој термин....

Друго, за неупатените :) Хакерите се делат на 3 групи: White Hat - тие што своето знаење го искористуваат за добри работи, Black Hat - читај кракерите, Gray Hat - средината меѓу white i black hat... зависи како е расположен и на која нога станал :).

И да... кај нас повеќето се Script kiddie или ламери него ли кракери.

#Одјава идам да си испијам на раат утринското кафе во време за ручек.

Mr.HyPNoTiC

UnTraceable Guest!
Член од
13 ноември 2007
Мислења
1.450
Поени од реакции
239
Има бе има ... еве едни
хахахахахахахахахахахахахахах .... Еден просечен компјутерџија може да ја среди страницата што ја имат “ХАКНАТО“ децата ... Слична македонска страница е страницата на Општина Карпош ... кажи речи секој месец ја “хакират“ а незнаат со што се чепкат :) Пред 6-7 месеци додека бев присутен на МДС форумот (незнам дали постои сеуште) типците што ја нападнаа страницата на Општина Карпош беа откриени од нашите хакери :)

--- надополнето ---

БТВ ... има и веб страница хакерот :D http://www.antraxt.com/ ... немој да флезете на неа ќе ви дознае ип ќе ви влезе во компјутер ... Он ФБИ го хакнал а непа нас да не не хакне ... WATCH AND LEARN

Mr.HyPNoTiC

UnTraceable Guest!
Член од
13 ноември 2007
Мислења
1.450
Поени од реакции
239
Фраер од мало :D Незнам кој е и што е ... ама лошо му влијае по здравје :) Сигурен сум дека е напален средношколец (4врта година) ... Сајтот што го има направено го учел во 3та година пракса,програмите што му се направени му се од 4рта година програмирање (Делфи) ...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom