Економијата во 2011

• Креатор на темата Креатор на темата VaZoLjIN
  • Време на започнување Време на започнување
САД ако не се лажам веќе подолго време имаат каматни стапки блиски на 0 т.е. баш 0%.
САД може да си го дозволи прво заштото има висок кредитен реjтинг (не са луди сами да си го намалат) + можат да си печатат долари колкото сакат. Зашто да немат камата от 0% ?!

САД може да си го дозволи прво заштото има висок кредитен реjтинг (не са луди сами да си го намалат) + можат да си печатат долари колкото сакат. Зашто да немат камата от 0% ?!
Да ама тоа се менува...

1. Балонот со обврзниците се срушува полека полека (800 базни поени на 30годинишните, 400базни поени на 10 годинишните - и правам пари на тоа)
2. Каматните стапки мора да пораснат за да ја вклучат инфлационата премија (сите стоки се 30-40% повисоко...)
3. Кредитниот рејтинг на САД ќе мора да се намали поради тоа што сосе социјалното осигурување, медикер и медикејд и сл. вкупниот долг е некој 80 трилиони долари. Тоа е најголем долг во историјата на човештвото. Финатата е што социјалното осигурување е во суштина превара: парите што стигаат на социјално осигурување потоа се користат за да се купат државни обврзници со што практично се финансира понатамошно задолжување. Практично солвентноста на социјалното осигурување е зависна од солвентноста на владата.
4. Ниски каматни стапки го обесхрабруваат штедењето и истовремено го охрабруваат трошењето ставаќи на економијата на неодржлива траекторија, создаваќи лош долг и лоши инвестиции. Рецесија е кога овие илузии и грешки се исправаат од пазарот. Спречувањето на рецесија со повеќе долг и пониски каматни стапки само го одложува судниот ден и ја зголемува инфлацијата и долгот. Целата поента е да се ликвидира лошиот долг не преку default туку преку инфлација.

Да ама тоа се менува...

1. Балонот со обврзниците се срушува полека полека (800 базни поени на 30годинишните, 400базни поени на 10 годинишните - и правам пари на тоа)
2. Каматните стапки мора да пораснат за да ја вклучат инфлационата премија (сите стоки се 30-40% повисоко...)
3. Кредитниот рејтинг на САД ќе мора да се намали поради тоа што сосе социјалното осигурување, медикер и медикејд и сл. вкупниот долг е некој 80 трилиони долари. Тоа е најголем долг во историјата на човештвото. Финатата е што социјалното осигурување е во суштина превара: парите што стигаат на социјално осигурување потоа се користат за да се купат државни обврзници со што практично се финансира понатамошно задолжување. Практично солвентноста на социјалното осигурување е зависна од солвентноста на владата.
4. Ниски каматни стапки го обесхрабруваат штедењето и истовремено го охрабруваат трошењето ставаќи на економијата на неодржлива траекторија, создаваќи лош долг и лоши инвестиции. Рецесија е кога овие илузии и грешки се исправаат од пазарот. Спречувањето на рецесија со повеќе долг и пониски каматни стапки само го одложува судниот ден и ја зголемува инфлацијата и долгот. Целата поента е да се ликвидира лошиот долг не преку default туку преку инфлација.
Това е така,но дали САД ке направи това? Нивна цел е да трошат пари,за да подржат вештачкиот си стандарт и да захранват икономиката си. Баш затова си и печатат пари. САД малце по малце ке се откаже от високиот долар.

Това е така,но дали САД ке направи това? Нивна цел е да трошат пари,за да подржат вештачкиот си стандарт и да захранват икономиката си. Баш затова си и печатат пари. САД малце по малце ке се откаже от високиот долар.
САД се откажа од високиот долар веќе..
Работава е уште Азија да се откажи и доларот ќе игуби 40%-90%

САД се откажа од високиот долар веќе..
Работава е уште Азија да се откажи и доларот ќе игуби 40%-90%

Каде се латинска америка , европа , и африка ???
Што ќе биде ако они се откажат заедно со јапонија и кина :)

Јас во 2011 очекувам придвижување на економијата кај нас во позитивно салдо.Тоа ќе биде реакцијата на заживувањето на Германската економија,за нас многу битна.Исто така очекувам премиерчето да ги ослободи фирмите од данокот на добивка за 2010 за да може да ги реинвестираат средствата (кој секако се бедни). И уште очекувам Европа да си отвори нова црква во која ќе се моли,да не не удри некоја инфлација...

Јас па мислам 2012 ке биди подобра од 2011,особено за Македонија...

Јас во 2011 очекувам придвижување на економијата кај нас во позитивно салдо.Тоа ќе биде реакцијата на заживувањето на Германската економија,за нас многу битна.Исто така очекувам премиерчето да ги ослободи фирмите од данокот на добивка за 2010 за да може да ги реинвестираат средствата (кој секако се бедни). И уште очекувам Европа да си отвори нова црква во која ќе се моли,да не не удри некоја инфлација...

Аирлија нека е , ќе тргне сигурно..

Него муабетот ми беше дека очекувам подобра 2011 година, за разлика од 2009 и 2010, не бог знае колку подобро, но пред се зголемување на извозот и да се одржи инфлацијата во сегашни рамки или дури и да падне.. а да , и се надевам дека паметно ќе се искористи заемот од ММФ.. и то

Maкедонија зеде сокоро пола милијарда кредит од ММФ, јас преку годиниата си црпам пари од владини проекти, тендерчиња, работи по договори... а пошто моите луѓе и в иднина ќе бидат на истите места во одбори и комисии, ме очекува бериќетна година
машала!
Овие гревови кои немаат ни партија ни роднини ни приатели на власт ќе кукаат.

Maкедонија зеде сокоро пола милијарда кредит од ММФ, јас преку годиниата си црпам пари од владини проекти, тендерчиња, работи по договори... а пошто моите луѓе и в иднина ќе бидат на истите места во одбори и комисии, ме очекува бериќетна година
машала!
Овие гревови кои немаат ни партија ни роднини ни приатели на власт ќе кукаат.

а јас изгледа ќе морам да платам укокавање на еден тендераш како тебе...., се крие наоколу, без да ми објасни зошто мисли дека моите пари се посигурни кај него ??? ....

Се слагам.. Германија е машина и ќе не повлечи нагоре...
Само еден мал јужен проблем.. Грција има долг од по 250.000 евра по чоек.. Влошувањето на состојбите таму може лошо да се одрази на нас...
Инаку можеби побитно е што Германија е стабила а и планира да остане стабилна, а не заборавајте дека нашите нацинални заштеди (девизни резерви де) ги чуваме во германски обврзници така да и да решат да ја вратат марката ние би биле колку толку безбедни во постабилна валута (иако ако се прашувам јас ќе имаме барем 80% злато оти високи се шансите да се вратиме на златен стандард)

Аирлија нека е , ќе тргне сигурно..

Него муабетот ми беше дека очекувам подобра 2011 година, за разлика од 2009 и 2010, не бог знае колку подобро, но пред се зголемување на извозот и да се одржи инфлацијата во сегашни рамки или дури и да падне.. а да , и се надевам дека паметно ќе се искористи заемот од ММФ.. и то

Паметен заем и паметно потрошени пари од оваа влада е невозможна мисија.

abe leandra...mozebi si vo pravo,ama ajde da pocekame...mozebi dojde vreme i vo ovaa drzava da trgne ednas...belkim i kaj nas ke vlezat stranskite investicii kako vo srbija so vlegoa ovaa godina 900 mil...kaj nas samo mizerni 90 mil...a ako vlezt barem 200-300 mil vo 2011 i ovie 500 mil so gi zedoa...togas pretpostavuvam deka konecno ke izlezeme i nie od 20 godisnava recesija

Денес земав плата и не ми личи на добро :D
Јебем ти подобра 2011 кога ќе плаќам долгови од 2010.

Паметен заем и паметно потрошени пари од оваа влада е невозможна мисија.

Oбјасни ми економски раст 5,9% (2007) и 5.2% (2008)..од каде..
Второ.. кај се ''паметно'' потрошените пари од нашата ни приватизација..:raz:

--- надополнето ---

Денес земав плата и не ми личи на добро :D
Јебем ти подобра 2011 кога ќе плаќам долгови од 2010.

У стејт администрејшн работиш друже.. Ако е одговорот Да, биди среќен и што воопшто земаш плата,каква-таква.. да си у приватен сектор да те видам, и ја плаќам за ти да земаш плата ,па ич не сум задоволен од администрација.. Него кој ме прашува мене, и то

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom