Дали мислите дека Скопјани се накурчени? :)

• Креатор на темата Креатор на темата Vollstandig
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Духовитост на нивоу. Хухухухухуху, хахахахахах, хихиихихи. Чекај да се досмеам. -.-
9c896b7e-04da-4161-95e4-6e22be36081b.jpg

Го прочита другиот дел од постот? Ај уште еднаш ќе ти го постирам:
Глупо е кога некој сам си доаѓа со комплекс на помала вредност. Кога ти сам ќе се поставиш како инфериорен, не очекувај да бидеш третиран поинаку. Ако дојдеш со идеја "еј, скопјаниве се уфилмани, кога ќе видат дека сум од провинција нема да ме дружат" во старт се поставуваш погрешно и различно гледаш на луѓето и комуникацијата ти е различна. Скопјаните се исти како битолчаните, струмичаните, беровчаните, охриѓаните (да не ги редам сите градови). Нормалните луѓе во Скопје не се исклучоци, другите се.
Значи не ми го прочита првиот пост! Се беше ок дур не дојде моментот некој да рече: Вие провинцијалците! Мислам ако го смета Тетово(бидејќи од таму доаѓам) за некоја си провинција..... неможеш да го наречеш тоа спуштен тип !

Значи не ми го прочита првиот пост! Се беше ок дур не дојде моментот некој да рече: Вие провинцијалците! Мислам ако го смета Тетово(бидејќи од таму доаѓам) за некоја си провинција..... неможеш да го наречеш тоа спуштен тип !
Lurtz поназад даде дефинција за провинција... ОБЛАСТ... И Скопје е провинција...
Само кај нас тој збор се има толку лошо измодифицирано по своето значење што сите го сфаќаат како навреда.

Моја констатација е дека ако ти отидеш во било кој друг град освен твојот и ги запознаеш малку повеќе тамошните луѓе, дека и тие ќе ти бидат накурчени.

Тоа што веќе некое време си во Скопје ти дава можност да запознаеш повеќе скопјани одошто луѓе од било кој друг град... Си имал таква среќа да сретнеш накурчени. Меѓутоа од каде знаеш дека ако отидеш да живееш во друг град од Македонија таму нема да ти се појават накурчени охриѓани, битолчани, дебарчани, беровчани, кочанчани и тн.

пр. Нас на факултет ни се погоди една накурчена од друг град од Македонија... Ама до толку е накурчена што не гледа да не ти помогне само, туку гледа и да ти наштети. Не можеш муабет да направиш со неа, не можеш да побараш помош од неа... И ајде да констатирам сега јас дека луѓето од нејзиниот град се мнооогу искомплексирани затоа што она и уште 5-6 луѓе кои ги познавам од тој град се такви...

Пак ќе кажам, не е дека во Скопјево нема накурчени... Ама па дека тука ги има највеќе - глупости.
Тоа е делумно точно, ама е малце вон тема: Разговорот беше за омаловажувањето од страна на скопјаните врз т.н. Провинцијалците, а не за штетници или злобни ......

Ок, ама пак се враќаме на она дека заради еден ти доаѓаш до заклучок дека сите се такви.

Јас на пример, според твојов одговор кој ми го даде претходно, бидејќи другите постови не сум ти ги читала, од тој пост:
точно дека неможам од 10 скопјани што ќе ги знам добро да кажам дека сите се накурчени! Ама кога 50 души ќе запознаат по 10 скопјани и изразуваат незадоволство од нивното однесување, тоа значи дека тука има некаков проблем и дека тој не е во мене! Освен ако сите горе наведени 50 души не ги запознале истите 10 скопјани:pos:
доаѓам до заклучок дека ти си исфрустриран (ова карикирам, не го сфаќај лично, чисто за да сфатиш што сакам да кажам пошто гледам дека не се разбираме :smir:).
Ти викаш дека си од Тетово. По еден твој пост и според фактот дека си од Тетово би било ли во ред јас да кажам - сите тетовци сакаат да се прават паметни и да се "бијат со шегата"? :smir:

Тоа е делумно точно, ама е малце вон тема: Разговорот беше за омаловажувањето од страна на скопјаните врз т.н. Провинцијалците, а не за штетници или злобни ......
Уште еден пример сакаш?:)

40% од луѓето дојдени од внатрешноста кај нас на факултет на нас скопјаните гледаат како да сме разлигавени мамини миленичиња кои не знаат носот сами да си го избришат камо ли да студираат. Ова не е омаловажување од т.н. Провинцијалци кон нивните домаќини скопјаните?

Гледајте ги двете страни на приказната, не само онаа која вас ве засега.

Македонија никогаш нема да просперира се додека се мразиме, навредуваме и слично едни меѓу други. Аман значи АМАН! Уште по која основа ќе се делиме? Се делиме по градови, се делиме по партии, се делиме по све могуче. ДО КОГА АМАН??? :uvo:

Ако глеаш така што е поверојатно? :)
Поверојатно е дека на светот ќе му дојде крајот одколку Скопје да престане да постои.

За да престане да биде она што е треба да има војна, војна со друга земја и која би ја изгубиле и би паднале под друга/странска власт, така да не се надај многу дека Скопје ќе го нема и Скопјани.

Поверојатно е дека на светот ќе му дојде крајот одколку Скопје да престане да постои.

За да престане да биде она што е треба да има војна, војна со друга земја и која би ја изгубиле и би паднале под друга/странска власт, така да не се надај многу дека Скопје ќе го нема и Скопјани.

Ок, очигледно дека не ме сфати кога реков дека нема да постојат Скопјани. Кога го реков тоа, мислев дека за некое време ќе се населат толку многу „провинцијалци“ ќе се измешаа со Скопјаните и никој нема да се декларира како Скопјанин туку како мешан (мајка ми од Скопје, татко ми од Тетово) исто како што се мешаа Турците и Германците у Германија.

Инаку се заебавав со тоа ама ептен некој го сфаќа сериозно. Не ме интересира што мислат Скопјаните за провинцијалците, сигурно нема да се дружим со Скопјани со мислат лошо за провинцијалци таке да не ме боли за оние што имаат предрасуди и така :pipi:

Ок, очигледно дека не ме сфати кога реков дека нема да постојат Скопјани. Кога го реков тоа, мислев дека за некое време ќе се населат толку многу „провинцијалци“ ќе се измешаа со Скопјаните и никој нема да се декларира како Скопјанин туку како мешан (мајка ми од Скопје, татко ми од Тетово) исто како што се мешаа Турците и Германците у Германија.

Инаку се заебавав со тоа ама ептен некој го сфаќа сериозно. Не ме интересира што мислат Скопјаните за провинцијалците, сигурно нема да се дружим со Скопјани со мислат лошо за провинцијалци таке да не ме боли за оние што имаат предрасуди и така :pipi:
Ама и ти лошо си го сватил тоа, еве јас сум од Ск ама не се декларирам никаде како Скопјанец, секој што ќе ме праша од каде сум кажувам од Петровец, а кога ќе прашаат каде е тоа тогаш одговарам Скопје.
Ти си сретнал некои накурчени дојденци кои ги продале нивите кај што живееле порано купиле стан во Аеродром, Карпош, Центар и мислат дека се бог и батина а всушност се уште не се скопјани ама они така се замислуваат, имам еден колега со кој заедно работам татко му е доселен во ск од паланка, ниту татко му ниту он не зборуваат скопски ама се поголеми скопјани и од самите скопјани, дали ме свати што сакам да ти кажам. ???
Ако збориме провинција тогаш и јас сум провинцијалец, не живеам во центарот на ск туку на 17-20 километри од него.

Со должна почит, но денес имаш луѓе што еднаш дошле во Скопје и се декларираат како скопјани, имаш луѓе кои се вон Скопје, студираат на факс тука и кажуваат дека се скопјани, имаш и уште мал милион на други примери, така да тешко дека ќе изумре зборот СКОПЈАНЕЦ. Јас не ги сфаќам оние луѓе кои се срамат од своето потекло, па со сила стануваат скопјани, кумановци, велешани итн.

Дали мислите дека е подобро, прво да се погледнете во огледало и соочите со истото, отколку да ги серете другите без потреба?!
На крај краева и Скопје е ваш дом...ама кој да свати.

,,леле пер, ми штрчи влакно ќе се убијам"[/I]
Тешко дека ќе се убие тоа скопјаните само на збор се јаки на дело никако.

Малку црн хумор.....

--- надополнето ---

Македонија никогаш нема да просперира се додека се мразиме, навредуваме и слично едни меѓу други. Аман значи АМАН! Уште по која основа ќе се делиме? Се делиме по градови, се делиме по партии, се делиме по све могуче. ДО КОГА АМАН??? :uvo:
И јас тоа викам треба да се дружиме и да се љубиме :icon_lol:.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom