Северна Кореја ја нападна Јужна Кореја

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Ми требаат детали, затоа што јас колку што сум информирана, Северна Кореа и нејзиниот драг претседател се тие што сами си ги приредуваат срањата.
види драга...американциве секаде влагаат како добронамерници како дружељубиви како нешто најдобро а длабоко во нивната позаднска политика гледаат корист и тоа огромна.. види во ирак иран што направија почнаа војна заради нафта.. многу добронамерно.. види во србија што направија... влегоа како мировници и ја отцепија србија т.е косово го доделаина ја браќава.. мислам ти давам пример конкретно за американциве какви гомна прават... е сеа јужнокорејциве се со америкканциве со мисла дека нешто ке им помогнат а не се свесни дека ги дупат од позади...

--- надополнето ---

Да не се информирам поубо? :|
хахахха Утна бе човекот мислеше едно пиша друго.. примети дека си девојче и го збуни...

Хакет Мен

Juventus Till I Die
Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.227
Поени од реакции
3.414
Нема да има поголеми инциденти, ситуацијата би требало да се смири и да остане на тоа што си беше до сега.

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
Ми требаат детали, затоа што јас колку што сум информирана, Северна Кореа и нејзиниот драг претседател се тие што сами си ги приредуваат срањата.
Amerika ,potocno USA ucestvuvala vo nad 200 konflikti voeno, direktno, indirektno,so podmituvanje,so atentati, i so site podli merki potrebni da opstane edna imperija za poslednite 100 godini vo poveketo slucai kako agresor.

Filipini, 1898-1910, marinci, teritorija odzemena na Spanija , 600.000 Filipinci mrtvi

Kuba, 1898-1902, marinci, teritorija odzemena na Spanija,Americkata mornarica i den deneska ja drzi bazata Gvantanamo.

Portoriko, 1898, marinci,teritorija odzemena na Spanija, okupacijata trae do denesen den .

Guam, 1898, marinci,teritorija odzemena na Spanija, i denes e voena baza.

Minesota, 1898, armija gi porazi Indijancite od plemeto Cipava na na ezeroto Leach.

Nikaragva, 1898, marincite vrsat invazija vo pristanisteto San Huan del Sur.

Ajdaho, 1899-1901, ,armijata go okupira rudniot region Heart of Alen.

Oklahoma,1901, armijata ja zadusuva pobunata na Indijanskoto pleme Krik.

Panama,1901-1914, marinci, trupi, secesija od Kolumbija 1903.

Honduras, 1903, , marinci intervenraat i se zamesuvaat vo revolucijata.

Dominikanska Republika, 1903-1904,Inetrevencija na vosjkata, zaštita na Amerikanskite interesi vo revolucijata.

Korea, 1904-1905, marinci se vmesuvaat vo Rusko - Japonskata vojna.

Kuba, 1906-1909, trupe, marinci vplovuvaat na bregot na Kuba na sred demokratski izbori.

Nikaragva, 1907, "dolarska diplomatija", vospostavuvanje na protektorat .

Honduras, 1907, marinci se vplovuvaat na bregot na Honduras kako podrska za vojnata so Nikaragva

Panama, 1908, trupe, marinci interveniraat poradi "izborni neregularnosti".

Nikaragva, 1910, trupe, marinci vplovuvaat vo Bluefields at Corint.

Honduras, 1911,zastita na americkite intersi za vreme na graganskata vojna.

Kuba, 1912, zastita na americkite interesi vo Havana.

Panama, 1912, marinci vplovuvaat za vreme na nemirni izbori.

Honduras, 1912,marinci ,zastita na americkite ekonomski interesi

Nikaragva,1912-1933, marinci ,bombardiranja,20 godini okupacija,borba protiv gerilski grupi.

Meksiko, 1913, upad na marinci,evakuacija na amerikanski gragani.

Dominikanska Republika, 1914,upad na marinci, borbe protiv vostanicite za Santo Domingo.

Meksiko, 1914-1918,marinci, serija na intervencii protiv nacionalistite.

Haiti, 1914-1934, upad na marinci , bombardiranja

Dominikanska Republika, 1916-24, vojnici,osum godini okupacija

Kuba, 1917-1933,upad na marinci , okupacija, ekonomski protektorat.

Prva svetska vojna 19l7-1918

Rusija, 1918-1922, marinci,pet voeno-akciski upadi kako podrska za borba protiv Bolsevicite

Panama, 1918-1920 marinci izvrsuvaat "policiska dolznost" za vreme i posle izbornite nemiri.

Jugoslavija, 1919, marinci interveniraat kako podrska na Italija prtovi Srbite vo Dalmacija.

Honduras, 1919, marinci se vmesuvaat za vreme na edna izborna kampanja.

Gvatemala, 1920, dve nedeli voena intervencija protv unionistite.

Zapadna Virdzinija, 1920-1921, Armijata intervenira vrz rudarite,ima i bombardiranja.

Turcija 1922, borba protiv nacionalistite vo Izmir.

Honduras, 1924-1925, upad na marinci za vreme i posle izborni nemiri.

Panama, 1925, marinci go zagusuvaat generalniot strajk.

Kina, 1927-1934, marinci pravat upadi za vreme na nacionalsitckite vostanija niz celata zemja.

Salvador, 1932, isprakanje na brodovi za vreme na vostanieto na Farabundo Marti.

Vasington D.C., 1932, armijata go zagusuva protestot na veteranite od prvata svetska vojna

Vtora svetska vojna 1941-1945

Detroit, 1943, Armijata go zagusuva vostanieto na crncite

Jugoslavija, 1946, Pomorski odgovor posle soboruvanjeto na amerikanski voen avion

Urugvaj, 1947, nuklearni zakani ,demonstracija na sila
Grcija, 1947-1949, pomaganje i koordiniranje na komandata na ekstremnata desnica vo Grcija za vreme na graganskata vojna.

Kina, 1948-1949,marinci evakuiraat amerikanski civili ,raznorazni incidenti.

Germanija,1948,nuklearna demonstracija na sila i zakani protiv Rusija,bombarderi so nuklearni boevi glavi go nadgleduvaat vozdusniot prostor nad Berlin.

Filipini, 1948-1954,vmesuvanje na CIAi koordinaranje na vojnata protiv vostanicite.

Portoriko, 1950, koordiniranje i komanda na voeni operacii protiv vostanieto za neazvisnost.

Korea, 1950-1953, marinci,bombardiranje ,direktno voeno mesanje vo korejskata vojna ,nuklearni zakani,amerikanski bazi se uste vo Juzna Korea.

Iran, 1953,koordinacija i komanda na voeni operacii,CIA ja rusi demokratijata i go postavuva Sahot kako marionetski vladetel.

Vietnam, 1954, nuklearna zakana ..pomos na Francuzite pri nivnata operacija.

Gvatemala, 1954, komanda i koordinacija na CIA na voeni opearacii ,bombardiranja (bazite na bombarderite se vo Nikaragva),nuklearni zakani,.

Liban, 1958, marinci, pomorska okupacija protiv vostanicite.

Vietnam, 1960-1975 no comment

Laos, 1962, komanda na operaciii voeno ucestvo za vreme na gerilskata vojna.

Panama, 1964, intervencija vo Panama poradi nivnoto baranje da im se vrati kanalot.

Indonezija, 1965, komanda operaciite, milion mrtvi za vreme na voeniot drzaven puc koj go organzira CIA.

Dominikanska Republika, 1965-1966, marinci,bombardiranja,upad za vreme na edna izbrona kampanja.

Gvatemala, 1966-67, zelenite baretki interveniraat protiv gerilskite vostanici.

Detroit, 1967, trupe, Armijata intervenira protiv crncite ,43 mrtvi.

Kambodza, 1969-1975, bombardiranja,intervencii na marinci,pomos pri komanda na voeni operacii.7 mil mrtvi.

Oman, 1970, USA ja predvodi i komanduva invazijata na Iranskata mornarica.

Laos,1971-1973, komanda na voeni operacii, bombardiranja.

Južna Dakota, 1973,opsada na armijata vrz indijanskoto pleme Lakota

Cile, 1973, komanda na operacii,drzaven udar pod zakrila na CIA protiv demokratskiot izbran predsedatel Salvador Aljende.

Angola, 1976-1992, komanda na operacii,voena pomos, CIA im pomaga na vostanicite koi gi podrzuva Juzna Afrika.

Libija, 1981,dva Libiski reaktivni avioni sruseni za vreme na voeni manevri

Liban, 1982-1984,upad i voeni operacii na marinci, marincite ja proteruvaat PLO,bombardiranje na Siriski voeni pozicii.

Granada, 1983-1984, invazija 4 godini posle revolucijata,marinci ,bombardiranja.

Iran, 1984,dva Iranski voeni avioni soboreni nad Persiskiot Zaliv

Libija, 1986,upadi na marinci ,bombardiranja so cel da se srusi nacionalistickata vlast.

Iran, 1987-1988, USA intervenira so bombardiranja ,akcii na specijalci ,marinci na stranata na Irak.

Devstveni ostrovi,1989, mala voena intervencija

Panama, 1989-1990, intervencija vo Panama i soboruvanje na nacionalistickata vlast

Liberija, 1990, upad na marinci zaradi evakuacija na strancite.

Irak, 1990-1991, no comment

Somalija, 1992-1994, voeni akcii na marinci,bombardiranja,koordinacija i komanda na operacii protiv vostanicka frakcija vo Mogadis.

Jugoslavija, 1992-1995 no comment

Bosna, 1993-1995, no comment

Haiti,1994-1996, marincite go vrakaat marionetskiot vladetel Aristid tri godini posle drzavniot udar.

Sudan, 1998, napadi so raketi

Irak, 1998, cetiri dena na intenzivni vozdusni napadi

Jugoslavija, 1999, (78 dena) no comment

Makedonija, 2001, hint----> Aracinovo

Avganistan, 2001 no comment ( posle 11 septemvri)

Irak 2003-2010 se uste vo tek.

Paranoik

내 ♡, ∞.
Член од
10 август 2008
Мислења
1.873
Поени од реакции
451
види драга...американциве секаде влагаат како добронамерници како дружељубиви како нешто најдобро а длабоко во нивната позаднска политика гледаат корист и тоа огромна.. види во ирак иран што направија почнаа војна заради нафта.. многу добронамерно.. види во србија што направија... влегоа како мировници и ја отцепија србија т.е косово го доделаина ја браќава.. мислам ти давам пример конкретно за американциве какви гомна прават... е сеа јужнокорејциве се со америкканциве со мисла дека нешто ке им помогнат а не се свесни дека ги дупат од позади...

--- надополнето ---

хахахха Утна бе човекот мислеше едно пиша друго.. примети дека си девојче и го збуни...
Фала многу, тоа го барав, не нешто ми меша дечкото политики со полови и слично.

--- надополнето ---

Amerika ,potocno USA ucestvuvala vo nad 200 konflikti voeno, direktno, indirektno,so podmituvanje,so atentati, i so site podli merki potrebni da opstane edna imperija za poslednite 100 godini vo poveketo slucai kako agresor.
Ме интересираше конкретно за случајов, и зошто Јужна Кореа е обвинета [покрај нели, сојузништвото со лошата Америка].

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Фала многу, тоа го барав, не нешто ми меша дечкото политики со полови и слично.

--- надополнето ---

Ме интересираше конкретно за случајов, и зошто Јужна Кореа е обвинета [покрај нели, сојузништвото со лошата Америка].
фаервол ти наведе далеку повеќе од потребното за американските гомна.. а инаку конкретно зашто се скарани јужна и северна кореа незнам точно но тие од 50тите имаат потпишано само примирје што значи привремена спогодба а не мировен договор како официјален крај ан војната.. така да немој да се чудиш ако од денес или утре па понатака се запукаат пак

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.425
Поени од реакции
5.103
Најстроги санкции што на една земја можат да и бидат поставени.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Не е добро, Јужна Кореја се заканува со многуслоен одговор.

Како да им пукна филмот, ова е уште поголем шамар отколку тој кога им го потопија бродот пред некој месец.

Проблемот во еден кофликт е што Сеул и други населени места е блиску до границата, а Северна Кореја може само во првиот саатда испали милион проектили од артилериски орудија и ракетни системи.

S. Korea may strike N. Korea's missile base: President Lee

http://english.yonhapnews.co.kr/news/2010/11/23/0200000000AEN20101123013200315.HTML

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.425
Поени од реакции
5.103
Не е добро, Јужна Кореја се заканува со многуслоен одговор.

Како да им пукна филмот, ова е уште поголем шамар отколку тој кога им го потопија бродот пред некој месец.

Проблемот во еден кофликт е што Сеул и други населени места е блиску до границата, а Северна Кореја може само во првиот саатда испали милион проектили од артилериски орудија и ракетни системи.

S. Korea may strike N. Korea's missile base: President Lee

http://english.yonhapnews.co.kr/news/2010/11/23/0200000000AEN20101123013200315.HTML
Е токму тоа го сакаат С. Корејците. Повод и потоа почнува се. А провоцираат, прво со потопувањето на бродот, сега со ова.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Ееее викаше она :

"Баба Ванѓа предвидела трета светска војна во 2010"

http://forum.kajgana.com/showthread.php?28627-Баба-Ванѓа-предвидела-трета-светска-војна-во-2010

"2010 – Почеток на Третата Светска Војна, во ноември 2010 и ќе трае до октомври 2014. Ќе почне како обична војна, но потоа ќе биде користено нуклеарно и хемиско оружје."

Господ нека ни е напомош.............

Член од
4 август 2010
Мислења
318
Поени од реакции
189
Пред се, не може со сигурност да се тврди дека С. Кореа нападнала прва. Нашите медиуми превземаат информации од западните медиуми, така да секако ќе испадне дека демократијата седела мирна а комунизмот провоцирал. Можеби и Ј. Корејците по инструкции дадени од САД испукале 1-2 проектила, на што овие возвратиле малце пожестоко,не? Зошто би нападнале без причина, кога знаат дека НАТО ги чека на волеј? Зар малце медиумски игри се случуваа на балканот, кога србите беа криви и што постојат воопшто? Кај нив нема друга боја освен црна и бела - лоши и добри... а тоа се пренесува и кај нас... премногу површно гледање на работите.
Како и да е, некако ми нема логика ова... Ми личи на една обична американска игра со нивното „ширење и заштита на демократијата“. А малце по малце ја обиколија Русија.

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
Пред се, не може со сигурност да се тврди дека С. Кореа нападнала прва. Нашите медиуми превземаат информации од западните медиуми, така да секако ќе испадне дека демократијата седела мирна а комунизмот провоцирал. Можеби и Ј. Корејците по инструкции дадени од САД испукале 1-2 проектила, на што овие возвратиле малце пожестоко,не? Зошто би нападнале без причина, кога знаат дека НАТО ги чека на волеј? Зар малце медиумски игри се случуваа на балканот, кога србите беа криви и што постојат воопшто?
Како и да е, некако ми нема логика ова... Ми личи на една обична американска игра со нивното „ширење и заштита на демократијата“. А малце по малце ја обиколија Русија.
ставот на С.Кореја е дека Ј. Кореа провоцирала така што имале воени вежби блиску до границата, и дека ја преминале малку границата затоа овие возвратиле со артилерија, нема докази дали Ј.кореа испровоцирала артилериски напад

Член од
4 август 2010
Мислења
318
Поени од реакции
189
ставот на С.Кореја е дека Ј. Кореа провоцирала така што имале воени вежби блиску до границата, и дека ја преминале малку границата затоа овие возвратиле со артилерија, нема докази дали Ј.кореа испровоцирала артилериски напад
Па тоа е тоа. Кога нашата војска би имала вежби на грчката граница и би ја прошле границата би се случила иста приказна - можеби и полоша. Но ни оваа информација не е со сигурност точна - дека токму тоа е причината. Не бранам ничив став кога се во прашање овие земји, само алудирам на фактот дека Ј. Кореа има многу појака медиумска поддршка отколку нивните северни соседи, а со тоа тие излегуваат добрата страна во западниот свет, кои се ситат и провоцираат војна помеѓу еден ист народ.
Овие земји (оваа земја) е жртва на САД, ниту една од нив не е виновна за ситуацијата во која се денес.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
На која од двете Кореи им одговара им е потребна тензија, напнатост и страв меѓу населението?
Северна кореја опстојува само на тој начин. Нема економија, владее глад, немаштија, забрана на патувања, следење на странски програми... само се трупа оружје и војска. Смо со напнатост и страв опстојуваат комунистите на власт. Народот мора да се држи во страв од некои надворешни непраители за кои не знае ништо. Нека пуштат граници и ни еден северно кореец нема да се врати во таа мизерија и беда. Затоа и им треба повремено инциденти, узбуни, скривници, мобилизации... да не се крени народот против нив самите да ги тргне од власта

Kajgana Shop

На врв Bottom