Aлбански учебник: половина Македонија е албанска!?

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Да кажам нешто.. На многу луѓе им е гајле за Македонија и зборат за тоа да се среди со пари тие луѓе се или срби,албанци,турци,грци и др. Значи тие живеат во туѓа земја и немаат што да се замараат за држава од која не потекнуваат.. Прашајте како се однесуваат нивните луѓе од иста националност во свои држави.. Ако не си ја сакаш својата држава тогаш ни самиот ти не си македонец.. Долго време под ропство сме ги изгубиле деловите пошто сме биле доста слаби други го користеле тоа.. И доста со коментари од типот дека немала граници дека сме од 1991 и сл.

Член од
1 мај 2009
Мислења
204
Поени од реакции
52
“Албанско-Илирски“ племиња. Најголема глупост. Па во тоа време илирите населувале територија во која не е вклучена пола Албанија ниту дел од Македонија а “Албанците“ се племе од јужен Кафказ поточно некаде околу Ерменија.

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
A koj bile togas drzavi vo ramkite na turskata imperija , vikas Makedonija nikogas ne bila kako drzava vo etnickite nejzini granici , epa brat ajde kazi mi togas na cija teritorija se rodile Aleksandar , Filip , Perdika , Aminta , Aristotel , Ptolomej , Kiril , Metodij , Car Samuil ,Goce Delcev i mnoooogu drugi ???? Stvarno daj objasni mi na cija teritorija se rodeni tie ???? Kako sto gledam brakja nasi se ragaat od Skopje do Solun , od Tetovo do Katerini , od Debar do Kavala i Sandanski , od Struga pa se do gorna dzumaja i site se brakja po krv potocno se makedonci i od niv izlegle deca junaci koj se borele ne za drug tuku za MAKEDONIJA , solunskite atentatori za sto se imaat boreno , za slobodna Grcija , Bugarija , Albanija ili Srbija sigurno NE tuku se borele i zaginale za idealite na MAKEDONIJA epa ajde sea kazi mi kako da razberam deka Makedonija nikogas ne postoela . Zosto ste tolku slepi ne mi e jasno ili pa mozda sranjeto nareceno EU vi gi ima ispereno mozocite , eeeeeeejjjj EU nema da trae uste dolgo i NATO isto , sto ke se izdesi ako svitkame kicma i se odreceme od naseto iskonsko pravo da bideme obedineti makedoncite i ednas za sekogas da si napravime vistinska drzava .

A sto vikas toa za bez granici ( DA ) ama drzava pak mora da postoi ti sakal ili ne sakal toa e pravo na sekoj narod da si ima sopstvena drzava , a vprocem toa i nasiot Aleksandar go imal vo plan ama gledas ne mu uspealo .
E sea videte kolku e pateticna situacijava , Aleksandar ne uspea da gi obedini narodite i da gi unisti granicite sega edna pederska evropa ke pravi svet bez granici c c c c c EU e najgolemoto zlo koe covekot go izmislil .
Vikas Drzjavi vo ramkite na Osmanliskata imperija:tapp: Jas znam deka Osmalniskata imperija bila sultantat( so Sultan na celo na vlasta) drzjavi vo nejziniot sostav nemalo nego imalo oblasti i teritorii Anadolija i Rumelija po Turski, Mala Azija i Balkan po Nashki, Balkanot go socinuvale slednive Teritori ili Kralstva sto Osmaliskata imperija gi pokorila vo nivniot podem nakaj Evropa, Trakija i Vizantija, Bugarija, Kralstvoto na Krali Marko, nekoi teritorii na srpski Despoti , Grcija ili Elada, Srbija, so Kosovo i Metohija , Bosna . E sega postoela karta na oblast Makedonija koja sto vo toa vreme bila rasparcena oblast so koja vladeele srpski despoti i veliko posednici, megu koi bil i krali Marko . Krali Marko so doagjaneto na Osmanliite vo nekoi zapisi se naveduva deka duri i go primil islamot, od Osmanliite dobil avtonimija na negovoto kralstvo a toj samiot stanal Turski vezir koj sto so svojata vojska se borel vo Turskite pohodi na sever kaj sto i zaginal, togas kralstvoto na Krali Marko ja gubi avtonimijata posto Krali Marko nemal svoj naslednik i potpagja celosno pod Turska vlast.

Mi mesas Babi i zjabi mi zboruvas za Makedonskite kralevi kroz istorijata a zaboravas deka od edniot do drugiot period pominale celi 1500 godini. ostaj Aleskandar , Perdika neka pocivaat na raat.

Goce Delcev se rodil vo Kukush, sega se naogja vo Grcija inaku e posiroka oblas od oblasta na Makedonija na koja ti celis ama taa bila samo oblast ne i drzjava, i samiot Goce Delcev se borel za kulturna avtonomija na oblasta, Turcite go narekuvale Bugarin i toj toa ne go negiral nego se slozuval so toa, i vklucitelno site Makedonski taka nareceni revolucioneri se borele za kulturna avtonomija nikogas za nezavisna drzjava, posto tie bile svesni za opasnostite sto gi demneat od komsiluk i poveke sakale avtonomija otkolku podelena teritorija. Nego nesme na cas po istorija procitaj malce sam lesno e ke naucis imas vreme citni troa poveke izvadina glavata od pesok

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.395
Поени од реакции
5.021
Goce Delcev se rodil vo Kukush, sega se naogja vo Grcija inaku e posiroka oblas od oblasta na Makedonija na koja ti celis ama taa bila samo oblast ne i drzjava, i samiot Goce Delcev se borel za kulturna avtonomija na oblasta, Turcite go narekuvale Bugarin i toj toa ne go negiral nego se slozuval so toa, i vklucitelno site Makedonski taka nareceni revolucioneri se borele za kulturna avtonomija nikogas za nezavisna drzjava, posto tie bile svesni za opasnostite sto gi demneat od komsiluk i poveke sakale avtonomija otkolku podelena teritorija. Nego nesme na cas po istorija procitaj malce sam lesno e ke naucis imas vreme citni troa poveke izvadina glavata od pesok
:kesa:

Член од
8 април 2010
Мислења
1.182
Поени од реакции
281
Од која книга вие учите Историја?

Гоце Делчев секогаш се изјаснувал како МАКЕДОНЕЦ и се борел за слобода на Македонија.

За џабе не пишува на Манифестот Слобода или Смрт, според твојата теорија требало да биде Културна Автономија или смрт.

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
^^
незнам зошто го релавитизираш ова ...
Да, постои пропаганда насекаде .. и повеќе држави имаат свои „големи“ аспирации ...
меѓутоа испушташ една битна разлика ... Ова погоре во воведниот пост го Учат НА Училиште!

патем Извор
Не сакам да ја релативизирам работата, не може да се прави паралела меѓу голема албанија и обединета мекедонија, не е исто. Но муабетот беше друг, за идеите за големите држави на балканот. Тие нека го пишат тоа каде сакаат, нека го учат во било кој нивни учебник, но дали тоа значи дека така е или така ќе биде?

Реалноста е сосема друга. Неможе да има големи држави на балканов, заборавете на тоа.
Тие ги вклучуваат трите региони од Црна Гора , целото Косово и уште три други региони на Србија, поголемиот дел од Р.Македонија и осум региони на Грција.
Дали еден ден можеби албанците ќе ја нападнат Грција? Ќе го нарушат нејзиниот териоријален интегритет? Ќе отцепат дел од територија на земја членка на ЕУ и НАТО!? Кој ќе го дозволи тоа?
Оставете ги желбите што поскоро, реалноста е друга.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.402
Поени од реакции
16.632
Vikas Drzjavi vo ramkite na Osmanliskata imperija:tapp: Jas znam deka Osmalniskata imperija bila sultantat( so Sultan na celo na vlasta) drzjavi vo nejziniot sostav nemalo nego imalo oblasti i teritorii Anadolija i Rumelija po Turski, Mala Azija i Balkan po Nashki, Balkanot go socinuvale slednive Teritori ili Kralstva sto Osmaliskata imperija gi pokorila vo nivniot podem nakaj Evropa, Trakija i Vizantija, Bugarija, Kralstvoto na Krali Marko, nekoi teritorii na srpski Despoti , Grcija ili Elada, Srbija, so Kosovo i Metohija , Bosna . E sega postoela karta na oblast Makedonija koja sto vo toa vreme bila rasparcena oblast so koja vladeele srpski despoti i veliko posednici, megu koi bil i krali Marko . Krali Marko so doagjaneto na Osmanliite vo nekoi zapisi se naveduva deka duri i go primil islamot, od Osmanliite dobil avtonimija na negovoto kralstvo a toj samiot stanal Turski vezir koj sto so svojata vojska se borel vo Turskite pohodi na sever kaj sto i zaginal, togas kralstvoto na Krali Marko ja gubi avtonimijata posto Krali Marko nemal svoj naslednik i potpagja celosno pod Turska vlast.

Mi mesas Babi i zjabi mi zboruvas za Makedonskite kralevi kroz istorijata a zaboravas deka od edniot do drugiot period pominale celi 1500 godini. ostaj Aleskandar , Perdika neka pocivaat na raat.

После ќе се чудиме зашто имало грешки у учебниците. Како нема да има, коа е вакви некои неписмени за одредена област, со никакво основно познавање се дрзнуваат да пишуваат учебници.

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.322
Поени од реакции
8.318
Море нај многу ќар од тоа да албанците бидат во една држава во нивните "етнички" граници ќе имаме само ние па рачунајте овие албанци овде од Македонија со атие албанци од косово и албанија во една држава што ќе се случува па има самите очи да ги извадат (разлики ненормални и самите да се изстребат)за едно пет шест години и bwe можи и католицизмот ќе го земат овие нашите албанци па после со разгледвањето ан ситуациите во таа нова државга самите ќе бараат овие нашите албанци да ни се вратат :salut:

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.402
Поени од реакции
16.632
И после ќе правиме Независна Пелагонија, така ? :icon_lol:

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.322
Поени од реакции
8.318
И после ќе правиме Независна Пелагонија, така ? :icon_lol:
тоа ќе биде кога ќе се смени имете во вардарска македонија :smir:

шала на старна тоа мое видување за пелагонија беше само излив на бес од случувањата во спортот кај нас и ништо повеќе :smir: знам дека претерав ама очигледно е во нашата мила држава дека само со уцени и закани за дестабилизација можеш да добиеш нешто а за тоа имаш премногу пример за жал :salut:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Тие нека го пишат тоа каде сакаат, нека го учат во било кој нивни учебник, но дали тоа значи дека така е или така ќе биде?
Доколку јас утре напишам книга, во која изнесам некои детали за мајка ти, кои не мора да бидат точни, дали ќе бидеш рамнодушен во однос на ширењето на такви информации?

Реалноста е сосема друга. Неможе да има големи држави на балканов, заборавете на тоа.
Не се работи за големината, туку за идејата која се вгнездува во нивните глави, со цел да се стремат кон проширување на своите граници во рамките на имагинарните етнички “вечни“ огништа.

Дали еден ден можеби албанците ќе ја нападнат Грција? Ќе го нарушат нејзиниот териоријален интегритет? Ќе отцепат дел од територија на земја членка на ЕУ и НАТО!? Кој ќе го дозволи тоа?
Оставете ги желбите што поскоро, реалноста е друга.
Станува збор за Македонија, не знам со која цел ја измести темата од колосек и се стави во изедначување на албанската експанзионистичка политика која како што гледаме се практикува во реалноста и она што за нас претставува историски сентимент и мечта.

Во случај кога се прават напади врз македонските учебници и се прави обид за цензура и диктирање на сопствената историја од надворешни страни, ние го имаме секое право да реагираме.

И да..., ова нека ти биде опомена да не ја дефокусираш темата со тенденциозна релативизација.

BOJ@N

Штрумф Текнувало
Член од
30 ноември 2008
Мислења
884
Поени од реакции
489
Доколку јас утре напишам книга, во која изнесам некои детали за мајка ти, кои не мора да бидат точни, дали ќе бидеш рамнодушен во однос на ширењето на такви информации?
НЕ, нема да бидам, но дали ќе можам да го спречам ширењето на тие информации?
Зарем мислиш дека мене ми е мило што ова го има во нивните учебници и што го учат? Мислиш дека тоа ме радува? Прашањето е што можам јас, ти, сите ние овде да превземеме по сето ова. Зарем ние треба да одиме во Тирана и да го повлечеме учебникот? Кое е решението? Што да правиме? Кој е твојот став, како да се исправи оваа грешка?
Зошто во сето ова го нема нашето Министерство за надворешни работи да поднесе протестна нота?

Шота Буби

нотар
Член од
4 март 2009
Мислења
3.087
Поени од реакции
1.780
Зошто во сето ова го нема нашето Министерство за надворешни работи да поднесе протестна нота?
е тука лежи зајакот,ве читам требало ова,требало она,но каде се овие нашите зајаци кои се избрани од народот за да не заштитат од вакви лажења на нашите комшии?!!!

spaso

Search Pretty Girls from your city for night
Член од
5 септември 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
779
Abe ovoj abdurahman e glup ili trenira , GOCE DELCEV TURCITE GO NAREKUVALE BUGARIN I PO AVTOMATIZAM GLUPION Albanec MISLI DEKA GOCE STVARNO BIL BUGARIN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

eeeeeeeej do kade moze da odat ovi glupaci i neobrazovani lugje mene stvarno ne mi e jasno vooopsto , onoj koj raboti za pripojuvanje na Makedonija kon Grcija , Srbija ili Bugarija moze da se smeta za dobar grk , srbin ili BUGARIN , no ne i za dobar MAKEDONEC toa e licno kazano od ustata na Goce Delcev moj mil i glup siptaru .

--- надополнето ---

I odgovori mi kade se rodeni lugjeto sto ti gi nabrojav i kazi mi koj bile drzavi togas !!!!!! Dali voopsto postoele i dali znaes kazi mi od koga postoi terminot DRZAVA !!!!!!!!! :tapp:

--- надополнето ---

е тука лежи зајакот,ве читам требало ова,требало она,но каде се овие нашите зајаци кои се избрани од народот за да не заштитат од вакви лажења на нашите комшии?!!!
Si imaat svoi matematiki eeej tolku li ne naucivte deka na balkanot od koga si otidoa osmanliite nemalo salam lugje na celo ostaveno , site si ja razbiraat politikata kako otskocna daska za golemi biznisi i PARI , e sea sva sreka sto ne se onie evrejskive platenici SDSM sto ne se na vlast inaku do sea Makedonija ne da bese pola albanska nego ke se vikavme republika mizi mitro tulumbi vrnat :) ~

--- надополнето ---

Kako ti covekot za sozivot a ???? Citalo deteto se gleda :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Kajgana Shop

На врв Bottom