@Lbaneso
Лаеш НЕ касаш !
- Член од
- 19 ноември 2009
- Мислења
- 2.425
- Поени од реакции
- 798
Svaka cast se gleda deka si "golem" VOIN samo prodolzi taka :jaj:.многу ви се даде а не заслужувате ни атом од тоа...
Svaka cast se gleda deka si "golem" VOIN samo prodolzi taka :jaj:.многу ви се даде а не заслужувате ни атом од тоа...
Vikas Drzjavi vo ramkite na Osmanliskata imperija Jas znam deka Osmalniskata imperija bila sultantat( so Sultan na celo na vlasta) drzjavi vo nejziniot sostav nemalo nego imalo oblasti i teritorii Anadolija i Rumelija po Turski, Mala Azija i Balkan po Nashki, Balkanot go socinuvale slednive Teritori ili Kralstva sto Osmaliskata imperija gi pokorila vo nivniot podem nakaj Evropa, Trakija i Vizantija, Bugarija, Kralstvoto na Krali Marko, nekoi teritorii na srpski Despoti , Grcija ili Elada, Srbija, so Kosovo i Metohija , Bosna . E sega postoela karta na oblast Makedonija koja sto vo toa vreme bila rasparcena oblast so koja vladeele srpski despoti i veliko posednici, megu koi bil i krali Marko . Krali Marko so doagjaneto na Osmanliite vo nekoi zapisi se naveduva deka duri i go primil islamot, od Osmanliite dobil avtonimija na negovoto kralstvo a toj samiot stanal Turski vezir koj sto so svojata vojska se borel vo Turskite pohodi na sever kaj sto i zaginal, togas kralstvoto na Krali Marko ja gubi avtonimijata posto Krali Marko nemal svoj naslednik i potpagja celosno pod Turska vlast.A koj bile togas drzavi vo ramkite na turskata imperija , vikas Makedonija nikogas ne bila kako drzava vo etnickite nejzini granici , epa brat ajde kazi mi togas na cija teritorija se rodile Aleksandar , Filip , Perdika , Aminta , Aristotel , Ptolomej , Kiril , Metodij , Car Samuil ,Goce Delcev i mnoooogu drugi ???? Stvarno daj objasni mi na cija teritorija se rodeni tie ???? Kako sto gledam brakja nasi se ragaat od Skopje do Solun , od Tetovo do Katerini , od Debar do Kavala i Sandanski , od Struga pa se do gorna dzumaja i site se brakja po krv potocno se makedonci i od niv izlegle deca junaci koj se borele ne za drug tuku za MAKEDONIJA , solunskite atentatori za sto se imaat boreno , za slobodna Grcija , Bugarija , Albanija ili Srbija sigurno NE tuku se borele i zaginale za idealite na MAKEDONIJA epa ajde sea kazi mi kako da razberam deka Makedonija nikogas ne postoela . Zosto ste tolku slepi ne mi e jasno ili pa mozda sranjeto nareceno EU vi gi ima ispereno mozocite , eeeeeeejjjj EU nema da trae uste dolgo i NATO isto , sto ke se izdesi ako svitkame kicma i se odreceme od naseto iskonsko pravo da bideme obedineti makedoncite i ednas za sekogas da si napravime vistinska drzava .
A sto vikas toa za bez granici ( DA ) ama drzava pak mora da postoi ti sakal ili ne sakal toa e pravo na sekoj narod da si ima sopstvena drzava , a vprocem toa i nasiot Aleksandar go imal vo plan ama gledas ne mu uspealo .
E sea videte kolku e pateticna situacijava , Aleksandar ne uspea da gi obedini narodite i da gi unisti granicite sega edna pederska evropa ke pravi svet bez granici c c c c c EU e najgolemoto zlo koe covekot go izmislil .
:kesa:Goce Delcev se rodil vo Kukush, sega se naogja vo Grcija inaku e posiroka oblas od oblasta na Makedonija na koja ti celis ama taa bila samo oblast ne i drzjava, i samiot Goce Delcev se borel za kulturna avtonomija na oblasta, Turcite go narekuvale Bugarin i toj toa ne go negiral nego se slozuval so toa, i vklucitelno site Makedonski taka nareceni revolucioneri se borele za kulturna avtonomija nikogas za nezavisna drzjava, posto tie bile svesni za opasnostite sto gi demneat od komsiluk i poveke sakale avtonomija otkolku podelena teritorija. Nego nesme na cas po istorija procitaj malce sam lesno e ke naucis imas vreme citni troa poveke izvadina glavata od pesok
Не сакам да ја релативизирам работата, не може да се прави паралела меѓу голема албанија и обединета мекедонија, не е исто. Но муабетот беше друг, за идеите за големите држави на балканот. Тие нека го пишат тоа каде сакаат, нека го учат во било кој нивни учебник, но дали тоа значи дека така е или така ќе биде?^^
незнам зошто го релавитизираш ова ...
Да, постои пропаганда насекаде .. и повеќе држави имаат свои „големи“ аспирации ...
меѓутоа испушташ една битна разлика ... Ова погоре во воведниот пост го Учат НА Училиште!
патем Извор
Дали еден ден можеби албанците ќе ја нападнат Грција? Ќе го нарушат нејзиниот териоријален интегритет? Ќе отцепат дел од територија на земја членка на ЕУ и НАТО!? Кој ќе го дозволи тоа?Тие ги вклучуваат трите региони од Црна Гора , целото Косово и уште три други региони на Србија, поголемиот дел од Р.Македонија и осум региони на Грција.
После ќе се чудиме зашто имало грешки у учебниците. Како нема да има, коа е вакви некои неписмени за одредена област, со никакво основно познавање се дрзнуваат да пишуваат учебници.Vikas Drzjavi vo ramkite na Osmanliskata imperija Jas znam deka Osmalniskata imperija bila sultantat( so Sultan na celo na vlasta) drzjavi vo nejziniot sostav nemalo nego imalo oblasti i teritorii Anadolija i Rumelija po Turski, Mala Azija i Balkan po Nashki, Balkanot go socinuvale slednive Teritori ili Kralstva sto Osmaliskata imperija gi pokorila vo nivniot podem nakaj Evropa, Trakija i Vizantija, Bugarija, Kralstvoto na Krali Marko, nekoi teritorii na srpski Despoti , Grcija ili Elada, Srbija, so Kosovo i Metohija , Bosna . E sega postoela karta na oblast Makedonija koja sto vo toa vreme bila rasparcena oblast so koja vladeele srpski despoti i veliko posednici, megu koi bil i krali Marko . Krali Marko so doagjaneto na Osmanliite vo nekoi zapisi se naveduva deka duri i go primil islamot, od Osmanliite dobil avtonimija na negovoto kralstvo a toj samiot stanal Turski vezir koj sto so svojata vojska se borel vo Turskite pohodi na sever kaj sto i zaginal, togas kralstvoto na Krali Marko ja gubi avtonimijata posto Krali Marko nemal svoj naslednik i potpagja celosno pod Turska vlast.
Mi mesas Babi i zjabi mi zboruvas za Makedonskite kralevi kroz istorijata a zaboravas deka od edniot do drugiot period pominale celi 1500 godini. ostaj Aleskandar , Perdika neka pocivaat na raat.
Goce Delcev se rodil vo Kukush, sega se naogja vo Grcija inaku e posiroka oblas od oblasta na Makedonija na koja ti celis ama taa bila samo oblast ne i drzjava, i samiot Goce Delcev se borel za kulturna avtonomija na oblasta, Turcite go narekuvale Bugarin i toj toa ne go negiral nego se slozuval so toa, i vklucitelno site Makedonski taka nareceni revolucioneri se borele za kulturna avtonomija nikogas za nezavisna drzjava, posto tie bile svesni za opasnostite sto gi demneat od komsiluk i poveke sakale avtonomija otkolku podelena teritorija. Nego nesme na cas po istorija procitaj malce sam lesno e ke naucis imas vreme citni troa poveke izvadina glavata od pesok
тоа ќе биде кога ќе се смени имете во вардарска македонија :smir:И после ќе правиме Независна Пелагонија, така ?
Доколку јас утре напишам книга, во која изнесам некои детали за мајка ти, кои не мора да бидат точни, дали ќе бидеш рамнодушен во однос на ширењето на такви информации?Тие нека го пишат тоа каде сакаат, нека го учат во било кој нивни учебник, но дали тоа значи дека така е или така ќе биде?
Не се работи за големината, туку за идејата која се вгнездува во нивните глави, со цел да се стремат кон проширување на своите граници во рамките на имагинарните етнички “вечни“ огништа.Реалноста е сосема друга. Неможе да има големи држави на балканов, заборавете на тоа.
Станува збор за Македонија, не знам со која цел ја измести темата од колосек и се стави во изедначување на албанската експанзионистичка политика која како што гледаме се практикува во реалноста и она што за нас претставува историски сентимент и мечта.Дали еден ден можеби албанците ќе ја нападнат Грција? Ќе го нарушат нејзиниот териоријален интегритет? Ќе отцепат дел од територија на земја членка на ЕУ и НАТО!? Кој ќе го дозволи тоа?
Оставете ги желбите што поскоро, реалноста е друга.
НЕ, нема да бидам, но дали ќе можам да го спречам ширењето на тие информации?Доколку јас утре напишам книга, во која изнесам некои детали за мајка ти, кои не мора да бидат точни, дали ќе бидеш рамнодушен во однос на ширењето на такви информации?
е тука лежи зајакот,ве читам требало ова,требало она,но каде се овие нашите зајаци кои се избрани од народот за да не заштитат од вакви лажења на нашите комшии?!!!Зошто во сето ова го нема нашето Министерство за надворешни работи да поднесе протестна нота?
I odgovori mi kade se rodeni lugjeto sto ti gi nabrojav i kazi mi koj bile drzavi togas !!!!!! Dali voopsto postoele i dali znaes kazi mi od koga postoi terminot DRZAVA !!!!!!!!!Vikas Drzjavi vo ramkite na Osmanliskata imperija Jas znam deka Osmalniskata imperija bila sultantat( so Sultan na celo na vlasta) drzjavi vo nejziniot sostav nemalo nego imalo oblasti i teritorii Anadolija i Rumelija po Turski, Mala Azija i Balkan po Nashki, Balkanot go socinuvale slednive Teritori ili Kralstva sto Osmaliskata imperija gi pokorila vo nivniot podem nakaj Evropa, Trakija i Vizantija, Bugarija, Kralstvoto na Krali Marko, nekoi teritorii na srpski Despoti , Grcija ili Elada, Srbija, so Kosovo i Metohija , Bosna . E sega postoela karta na oblast Makedonija koja sto vo toa vreme bila rasparcena oblast so koja vladeele srpski despoti i veliko posednici, megu koi bil i krali Marko . Krali Marko so doagjaneto na Osmanliite vo nekoi zapisi se naveduva deka duri i go primil islamot, od Osmanliite dobil avtonimija na negovoto kralstvo a toj samiot stanal Turski vezir koj sto so svojata vojska se borel vo Turskite pohodi na sever kaj sto i zaginal, togas kralstvoto na Krali Marko ja gubi avtonimijata posto Krali Marko nemal svoj naslednik i potpagja celosno pod Turska vlast.
Mi mesas Babi i zjabi mi zboruvas za Makedonskite kralevi kroz istorijata a zaboravas deka od edniot do drugiot period pominale celi 1500 godini. ostaj Aleskandar , Perdika neka pocivaat na raat.
Goce Delcev se rodil vo Kukush, sega se naogja vo Grcija inaku e posiroka oblas od oblasta na Makedonija na koja ti celis ama taa bila samo oblast ne i drzjava, i samiot Goce Delcev se borel za kulturna avtonomija na oblasta, Turcite go narekuvale Bugarin i toj toa ne go negiral nego se slozuval so toa, i vklucitelno site Makedonski taka nareceni revolucioneri se borele za kulturna avtonomija nikogas za nezavisna drzjava, posto tie bile svesni za opasnostite sto gi demneat od komsiluk i poveke sakale avtonomija otkolku podelena teritorija. Nego nesme na cas po istorija procitaj malce sam lesno e ke naucis imas vreme citni troa poveke izvadina glavata od pesok
Si imaat svoi matematiki eeej tolku li ne naucivte deka na balkanot od koga si otidoa osmanliite nemalo salam lugje na celo ostaveno , site si ja razbiraat politikata kako otskocna daska za golemi biznisi i PARI , e sea sva sreka sto ne se onie evrejskive platenici SDSM sto ne se na vlast inaku do sea Makedonija ne da bese pola albanska nego ke se vikavme republika mizi mitro tulumbi vrnat ~е тука лежи зајакот,ве читам требало ова,требало она,но каде се овие нашите зајаци кои се избрани од народот за да не заштитат од вакви лажења на нашите комшии?!!!
Kako ti covekot za sozivot a ???? Citalo deteto se gleda :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::kesa: