До кога вака?

Г

Господ

Гостин
Ја имаш интелегенцијата и отворен ум, а сепак одбиваш да одиш подалеку од конвенционалната мудрост исполнета со сарказам кога станува збор за човечката психологија и спиритуалност . Интересно
Еве нешто за размислување :)

Бог постои, само што бог не е тоа што го преставуваат религиите, бог не може да се опише, ниту пак дефинира . Како можеш да дефинираш нешто што не можеме да го разбереме само го чуствуваме. Тоа предизвикува чуство на несигурност и неизвесност кое не му се допаѓа ниту на обичниот човек, ниту на императорите, ниту на оние кои ја контролираат планетава или барем кои мислат дека ја контролираат. Затоа секогаш настапуваат првин оние кои велат дека бог треба да го најдеш во себе, оние кои го опишале својот пат и својат поглед кон бог ( универзалната свесност) и потоа настапуваат манипулаторите, опуртунистите, политичарите и жедните за моќ кои успеале ова да го извитоперат и злоупотребат тоа наследство оставено на нас во нивна корист. Од тука доаѓа и гадењето и оштрата реакција на дел од луѓето кои се нарекуваат атеисти . Тие не се атести туку едноставно против организирана религија, луѓе кои се плашат дека инквизацијата и мрачното доба ќе се врати пак. Се разбира има и тие кои го злоупотребуваат атеизмот за да се покажат и докажат на форум колку се интелегентни и оние кои полесно спијат навечер со фактот дека постои големо ништавило пред и после овој живот и со тоа си даваат за право да прават неправди и зло или барем да молчат кога се прават пред нивните очи :).

Секое живо битие на планетава има конекција со бог, вклучително и човекот. Секое живо човечко битие знае што е зло што е добро не треба некој свештеник или бирократ да ни каже ( ако не верувате ѕирнете за племињата или цивилизациите ќе забележите дека сите имааат слични закони и кодекси на однесување со вариации). Проблемот е што некој одамна сватил дека ако ја прекинеш таа природна спиритуална врска со бога добиваш човек кој лесно можеш да го контролираш и манипулираш . Најизразена оваа практика била во Британската империја каде ги христијанизирале робовите и со тоа им ја одземале духовната врска за разлика од французите кои ги оставале да практицираат својата религија затоа французите го изгубија брзо хаити како резултат на побуна на робовите но и затоа постои вуду религијата која некој хибрид од христијанство и афрички религии .Тешко дека ќе забележиш некоја робска побуна кај Британците поради нивните практики .

Така да се вратиме на темата затоа постоело горење на вештерки и репресија на луѓето посебно во нивните верувања и спиритуалност од страна на црквата во јамство со властите. За да можат да ги контролираат луѓето за да полесно можат да им го исперат мозокот дека власта е дадена од бога и секој кој е покорен ќе иде во рајот. За да им даде некаков лажен комфор и лажно оправдување и рационализирање за злото кое дозволиле да се направи .

Зошто некои луѓе стануваат религиозни фанатици? Бидејќи се исплашени, бидејќи не знаат и не сакаат да знаат за бог, не сакаат да го осознаат. Одбиваат бидејќи тој пат е навистина тежок. Тоа значи да се судриш со се ! Буквално со се ! Со системот! Со фамилијата! Со околината ! Со нивните корумпирани практики, да ги соочиш со реалноста, да ја кажуваш вистината . Тоа значи да отфрлиш се што си верувал и да почнеш од ново . Од нула. Верувај ми тоа е најболното нешто . Најболно е да се смениш , најболно е кога сваќаш дека не знаеш ништо и дека се што те учеле е еден куп лаги. Најболно е бидејќи тогаш твоето его е уништено, тогаш сваќаш дека си обичен пион, бројка, статистика и дека сета таа конвенционална мудрост се само митови и приказни за да те држат во место -окован.

Луѓето знаат дека нешто фали но не знаат што. Затоа имаш еден куп култови и превари како скиентологија каде буквално луѓето ги ограбуваат со ветување дека ќе го спознаат бога кои пак ја експлатираат изгубената врска меѓу бог и луѓето празнината која стои во нив а не знаат како да ја пополнат.
Затоа на некои им е полесно едноставно да станат дел од некоја веќе прифатена религија полесно им е да веруваат и да изведуваат цел куп бесмислени ритуали само за да се осеќаат подобро во врска со себе. Едноставно полесно е така .
Бог нема да го најдеш во библијата, ниту во молитва, ниту во боцкање на вуду кукли и пеење кумбаја. Бог можеш да го најдеш само ако искрено со целото свое битие го побараш .

Се додека луѓето не сватат дека има работи кои не можат да ги контролираат и дефинираат, се додека не сватат дека напикување во грло некакви стихови, практики и потценување на другите начини на обожавање и верување не е начин да се обожава бог туку со делата наши и оставање останатите луѓе да практицираат на свој начин вербата во бог до тогаш ќе имаме бесмислени дебати,конверзации и еден куп омраза,омаложување и навреди . Се до оној момент не сватиме дека сите патишта водат кон бог и дека секој има различно гледиште кон бог бидејќи е поинаков од тебе и од другите и се околу нас и ние самите сме манифестација на бог овие глупости нема да завршат .

Добар пост,али ми изгледа дека многу сакаш да ги комплицираш работите?
Или се лажам :)
Во врска со она што го нарекуваш Бог.
Ја не му давам име.
Нејќам ни да го дефинирам.
Пошто не можам.
Не знам дали е виша свест,вонзмска раса,чиста енергија или што ли уште не.
Претпоставувам,тоа ми е најсигурно :)
Целиот тој атеисти/теисти/гностици/агностици/зрачени/лоботомирани/вакви/такви ми е некако мувла.
Онака,сите трчаат да се етикетикетираат на некој начин и со тоа да си најдат некоја цел.
Пошто тешко е вака,кога немаш јасна цел,јасна фигура во која требе да веруваш.
Па во сета таа конфузија создадена од страв тешко е човек да има храброст да се оддели од сето тоа.
Тука доаѓа во игра wishful thinking.
Прва причина за вера е надеж.
Надеж дека стварно ќе биде така како што е пишано.
Тоа не им е гарантирано.
Дури ни википедија не знае :pos:
Они се надеваат на тоа.
И тоа е пукнатината на која се надеваат сите тие "друштвени групи" кои ги наброја :)

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Дел од постовите што ги пишат религиозните луѓе на форумов. Дали према некого, ова изгледа на нормално?
Не е нормално, но постојат и луѓе кои мислат дека не сме слетале на Месечината. Тоа нормално е? Знам дека не е...
Но сепак, тие што мислат дека не сме слетале на Месечината, покажуваат некаква си логика, некои тврдења кои оставаат сомнеж, но сепак со малку знаење би биле надминати, додека кај религиите...тешка работа.

--- надополнето ---

Девојко, ако не веруваш не верувај никој тебе не те осудува зошто не веруваш. Ако пак си имаш комплекси иди лечи си ги на друго место.
Тоа е моја работа дали јас верувам или не ти не си никоја и ништо да ми кажеш “’До кога вака„.
Зошто тебе не ти префрлуваат и ти викаат „До кога со твоето неверување“ .
Ако ти си решила да ги омаложуваш верниците, прави го тоа на друго место не брукај си се тука ( или па никој не те знае па најдобро место ти е ова).
Right ?

П.С што си ти подобра од еден верник ?
Подобра е заради фактот што одбегнува едно цело големо незнаење (или да речам лага?) кое потекнува од разни причини. Една од нив е незнаењето на нашите предци....пред појавата на науката.

--- надополнето ---

А така...остај да верува во некоја вера...а и да не верува, негова работа...сосема лична.
Не е тоа проблемот... проблемот е она и оние што му го трубат за да верува во истото...

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Додека има религиозни нема еволуција.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
ај те молам кажи ми барем еден од „очигледните“ докази за божјото постоење, јас ке ти кажам најмалку 10 очигледни докази за негово непостоење...
Ај вака да ги поставиме работите. Ај ти на мене докажи ми со факти дека јас и ти постоиме како производ на „big bang“ , докажи ми ја еволуцијата, дарвиновата теорија. Знаеш, залудно е на слепиот да му ја објаснуваш убавината на виножитото. Така да јас ниту ќе се трудам, ниту имам намера да губам време докажувајќи ти тебе нешто. Ако сакаш верувај, твој проблем. Јас верувам во Бог.

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Kakva evolucija ti zamisluvash?
Еволуција на човек, психички (духовно) и физички. Да објаснувам за мои замислени работи е ван тема. Научна фантастика. Можда у друга тема.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Зашто да прекинеме? Им скратуваме душевно пребижиште на луѓето, спас од секојдневните маки, надеж за подобро утре а тоа го имаат во вербата во нешто возвишено. Исто како да прекинеме да веруваме во љубов, надеж, судбина па и оние карма, чакри, вселенски сили...
Не , не, не. Лагите и лажната надеж не се прибежиште од маките, болната вистина е многу поважна од слатката лага.
Религиите, мамат, лажат, контролираат, даваат лажна надеж.
Главните неодговорени прашања на човештвото се - Што сме? Од каде сме дојдени и Што има по смртта? Но, се додека ги слушаме дебилните религии ние никогаш нема да дојдеме до одговорите на овие прашања, религиите не само што лажат, туку го кочат и го кочеле развојот на целата наша цивилизација со илјадници години.
ЗАТОА ТРЕБА ДА ПРЕКИНЕТЕ!

Девојко, ако не веруваш не верувај никој тебе не те осудува зошто не веруваш. Ако пак си имаш комплекси иди лечи си ги на друго место.
Тоа е моја работа дали јас верувам или не ти не си никоја и ништо да ми кажеш “’До кога вака„.
Зошто тебе не ти префрлуваат и ти викаат „До кога со твоето неверување“ .
Ако ти си решила да ги омаложуваш верниците, прави го тоа на друго место не брукај си се тука ( или па никој не те знае па најдобро место ти е ова).
Right ?

П.С што си ти подобра од еден верник ?
Верниците самите себе се омаловажуваат со прифаќање на застарени теории и прикаски.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Верниците самите себе се омаловажуваат со прифаќање на застарени теории и прикаски.
Барем теоријата за настанување од кал е посовремена од создавање на животот во праистоеиски океан спрема теоријата на еволуција и спрема египетска митологија на богoт Ну (Нун):

Despite all the various Creation myths that the Egyptians subscribed to, they had one thing in common, Nun. Even though the myths named different gods as the original creator, they all agreed that he sprang from Nun, the primordial waters. Nun was more than an ocean, he was a limitless expanse of motionless water. Even after the world was created, Nun continued to exist at it's margins and would one day return to destroy it and begin

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Подобра е заради фактот што одбегнува едно цело големо незнаење (или да речам лага?) кое потекнува од разни причини. Една од нив е незнаењето на нашите предци....пред појавата на науката.
Хуманчо. Не можеш да бидеш толку сигурен дека дека тоа е една голема лага.
И во тоа поле верниците се подобри од неверниците. Ако е лага не добиваат ништо иако веруваат, но ако е виситина? (кој губи тука?? а?)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ај вака да ги поставиме работите. Ај ти на мене докажи ми со факти дека јас и ти постоиме како производ на „big bang“ , докажи ми ја еволуцијата, дарвиновата теорија. Знаеш, залудно е на слепиот да му ја објаснуваш убавината на виножитото. Така да јас ниту ќе се трудам, ниту имам намера да губам време докажувајќи ти тебе нешто. Ако сакаш верувај, твој проблем. Јас верувам во Бог.
Тебе нема што да ти се објаснува, од проста причина што слепата верба ја ставаш пред логиката! Така да и очи да ти бодат фактите, џабе! Ќе кажеш нешто од типот "ѓаволот ги ставил таму за да не искушува"!
Кој факти бараш кога црквата спалувала луѓе што тврделе дека земјата е округла? Или стварно мислиш дека земјата е стара 6000 години? Или дека бог првин ги создал растенијата па дури потоа сонцето? :tapp:
Не си верувал во дедомраз ама си верувал во бабарогата наречена бог!! ИХ!!! Алал да ти е! Го создал универзомот со стотици милијарди галаксии, и дошол на нашава земја, да си ја храни суетата со нас луѓето! ЛОГИКА на куб!

--- надополнето ---

Хуманчо. Не можеш да бидеш толку сигурен дека дека тоа е една голема лага.
И во тоа поле верниците се подобри од неверниците. Ако е лага не добиваат ништо иако веруваат, но ако е виситина? (кој губи тука?? а?)
А кој губи тука ако целиот живот си го трошиш покорувајќи се и апстинирајќи од многу работи за да задоволиш некој имагинарен лик кој непостои? Кој губи ако сето тоа е за џабе? Што ако нема ништо после смртта? Едноставно те снемува и тоа е тоа! А ти си го потрошил животот удоволувајќи му на твојот замислен бог, за да ја добиеш измислената награда.
Дека сите верзии на задгробниот живот се човечка измислица, доволно е да се види како сите "гласници" на бог го замислувале задгробниот живот. Нордијците рајот го замислувале како богато ловиште! Одтука изразот "отиде во вечните ловишта". Арапите како оаза со многу вода и убави жени...значи онака според тоа во каква средина се наоѓале и што посакувале во таа средина! За нордијците шуми полни со плен за ловење биле слика на рајот, додека за Арапите кој живееле во пустини, водата и оазите биле рајот! Слична е сликата насекаде низ светот, секогаш стремежите на одредена етногравска група се одсликуваат во претставата за рај! И сето тоа е ок додека е мит, приказна, симболика! Но кога ќе се буквализира, тогаш не е ништо друго освен промотер на лажна надеж.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Инспирирана од темите што нон стоп ги гледам не само овде, на многу форуми, го поставувам прашањето, Дали народот е свесен во кој век живееме?
Во овој век, на модернизација, на технологија, на научни откритија, на достигнувања на медицината (Клонирање,вештачко оплодување,пресадување човечки органи) каде ние сме богови на нашето тело, имаме ли потреба да веруваме во богови и приказни од пред 20 векови?
Христина, дали знаеш дека мнозинството од тие што ги пронашле научните откритија, биле верници во постоењето на Бог? Од сите добитници на НОБЕЛОВА НАГРАДА, 64% се протестанти, 22% се Евреи, а само 10% се атеисти. (Останатите 4% ги делат муслиманите, хиндуистите, католиците, православните и останатите верници.)
Од првите 126 универзитети во САД, дури 123 биле основани од Протестантски пастори и интелектуалци, вклучувајќи ги тука и познатите универзитети Харвард (1636 г.), Јеил (1701 г.) и Принстон (1726 г.).

"Секој што сериозно сака да се занимава со научни истражувања, може да се увери дека во законите на вселената доаѓа до израз еден дух, многу посупериорен од човечкиот, дух пред кого нашата скромна сила мора да се чувствува понизно." (Алберт Ајнштај)[FONT=&quot][/FONT]

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Еден од најголемите центри на знаење во светот пред мрачниот период на владеење на црквата познат како "dark ages", била Александрија со нејзината библиотека која содржела преку милион текстови од историски, филозофски, математички...и останати теми!
Последен управител на библиотеката пред да биде запалена и уништена од страна на арапските освојувачи, била Хипатиа (Hypatia) во 400-та година од нашата ера! Таа поради нејзиното "еретичко" учење, била убиена од страна на група фанатички монаси инспирирани од бискупот Кирил! И не само што била убиена, туку нејзиното тело било распарчено на делови, месото одвоено од коските, влечено низ градот и на крај запалено!.....Кирил од друга страна, како награда за своите "придонеси" на христијанството бил прогласен за светец!
Hypatia was the daughter of Theon of Alexandria who was a teacher of mathematics with the Museum of Alexandria in Egypt. A center of Greek intellectual and cultural life, the Museum included many independent schools and the great library of Alexandria. Hypatia studied with her father, and with many others including Plutarch the Younger. She herself taught at the Neoplatonist school of philosophy. She became the salaried director of this school in 400. She probably wrote on mathematics, astronomy and philosophy, including about the motions of the planets, about number theory and about conic sections.
Hypatia corresponded with and hosted scholars from others cities. Synesius, Bishop of Ptolemais, was one of her correspondents and he visited her frequently. Hypatia was a popular lecturer, drawing students from many parts of the empire.
From the little historical information about Hypatia that survives, it appears that she invented the plane astrolabe, the graduated brass hydrometer and the hydroscope, with Synesius of Greece, who was her student and later colleague.
Hypatia dressed in the clothing of a scholar or teacher, rather than in women's clothing. She moved about freely, driving her own chariot, contrary to the norm for women's public behavior. She exerted considerable political influence in the city.
Orestes, the governor of Alexandria, like Hypatia, was a pagan (non-Christian). Orestes was an adversary of the new Christian bishop, Cyril, a future saint. Orestes, according to the contemporary accounts, objected to Cyril expelling the Jews from the city, and was murdered by Christian monks for his opposition.
Cyril probably objected to Hypatia on a number of counts: She represented heretical teachings, including experimental science and pagan religion. She was an associate of Orestes. And she was a woman who didn't know her place. Cyril's preaching against Hypatia is said to have been what incited a mob led by fanatical Christian monks in 415 to attack Hypatia as she drove her chariot through Alexandria. They dragged her from her chariot and, according to accounts from that time, stripped her, killed her, stripped her flesh from her bones, scattered her body parts through the streets, and burned some remaining parts of her body in the library of Caesareum.
Hypatia's students fled to Athens, where the study of mathematics flourished after that. The Neoplatonic school she headed continued in Alexandria until the Arabs invaded in 642.
When the library of Alexandria was burned by the Arab conquerors, used as fuel for baths, the works of Hypatia were destroyed. We know her writings today through the works of others who quoted her -- even if unfavorably -- and a few letters written to her by contemporaries.
http://womenshistory.about.com/od/hypati1/a/hypatia.htm

P

PoisonLady

Гостин
Јас ќе ти кажам до кога вака: се' додека има атеисти кои ги омаловажуваат верниците,луѓе кои мислат дека ако имаат некое познавање од областа на науката дека се попаметни од останатите,односно луѓе кои по секоја цена сакаат да влегуваат во конфликти со верниците заради докажување на нивната замислена супериорност ќе биде вака.
Впрочем,ако науката е тоооооооолку напредна и совршена тогаш зошто не одговори на многу неодговорени прашања?
П.С. одговоров се однесува на онаа личност што ја отворила темата.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
22
Поени од реакции
1
немораме да ги извртуваме работите наопаку, јас не тврдам дека сме производ на “big bang“ ти во твојот цитат за темава напиша: „Дали ако ти си слепа, треба и ние да не ги гледаме очигледните докази на Божјото постоење ?“ ... значи нагласи дека имаш очигледни докази за божјото постоење... јас само се надоврзав на тоа... но затоа што „очигледните докази“ ако ги пишеш ке изгледаат смешно го избегнуваш одговорот со тоа дека не мораш да губиш време да ми докажуваш нешто... а јас ти прашав за само 1 доказ нема многу време да изгубиш ако го напишеш :)

--- надополнето ---

Јас ќе ти кажам до кога вака: се' додека има атеисти кои ги омаловажуваат верниците,луѓе кои мислат дека ако имаат некое познавање од областа на науката дека се попаметни од останатите,односно луѓе кои по секоја цена сакаат да влегуваат во конфликти со верниците заради докажување на нивната замислена супериорност ќе биде вака.
Впрочем,ако науката е тоооооооолку напредна и совршена тогаш зошто не одговори на многу неодговорени прашања?
П.С. одговоров се однесува на онаа личност што ја отворила темата.

јас сум атеист а не ги омаловажувам верниците... напротив, мајка ми и татко ми се верници... јас не ги омаловажувам нив што они веруваат, во што сакаат нека веруваат... но нека не проповедаат, т.е. нека не шират лаги. а не ги омаловажив ни оние двајца кој дојдоа пред 1 месец кај мене дома за да ми проповедаат за некоја протестантска црква (иако кога си одеа не знаеја кој попрв вратата да ја фати :D ). а за науката никој не вели дека е ТОООООЛКУ напредна... има многу прашања што ги одговорила... но и многу што допрва ке ги одговори.

Kajgana Shop

На врв Bottom