Државна телевизија едноставно МОРА да има.
Едноставен пример. Олимпијада (било каква летна или зимска) може да се пренесува исклучиво на ДРЖАВНА национална телевизија.
Членка на Eurovision и слични групации може да биде само државна ТВ итн. итн.
Начинот на финансирање на тие ТВ е различно решен во секоја држава.
Нашиве парламентарци изгласаа таа да се финансира преку радиодифузна такса, која ја собира советот за радиодифузија па потоа соодветно ја дели нели на: државната национална ТВ (најголем процент) но и одреден процент на приватните национални телевизии и радија.
Од овие пари (ако се соберат

нели) треба да се финансираат и се финансираа проекти (документарци и сл.) од државен интерес.
Со парите од радиодифузната такса се овозможуваше бесплатното гледање (преку аналогна антена) на националните ТВ во цела држава (приближно) и на локалните ТВ по градовите одделно.
Кабелските оператори НЕ наплаќаат (и несмеат) за реемитување на овие ТВ и радија. Кабелска плаќаш за да гледаш странски програми кои мора да се реемитуваат со договор и по можност со превод, синхронизиран или титл.
Сето ова е во ред и да речеме е прифатлива таа сума од 130 ден. месечно, се додека се емитува аналоген сигнал и може да се гледаат бесплатно државната но и приватните национални ТВ (А1, Канал 5, Сител, Телма, Алсат-М...) како и поединечно по градовите локалните ТВ.
Јас ја платив (на двапати) радиодифузната такса за цела година најнормално во пошта на уплатници и немаше никакви провизии.

Тие што не сакаат да платат треба да си најдат друг изговор од „Јас не гледам МТВ и не плаќам“. Ни јас не ја гледам ама мора да постои и некако да се финансира.
Мене ми се јави проблем кога слушнав дека ќе се исклучува аналогниот сигнал и ќе функционира само дигиталниот моментално емитуван единствено од БУМ-Тв.
Преку БУМ-Тв е достапен бесплатно само сигналот за државната ТВ: МТВ 1; МТВ 2; МТВ 3 - собранискиот и МТВ-САТ.
Според мене со плаќањето на радиодифузната такса мене ми следуваат “бесплатно“ од БУМ-Тв и другите национални ТВ како и некои локални ТВ кои емитуваат програма финансирана од советот за радиодифузија означени како програми од национален (државен) интерес.
Со ваквата одлука се фаворизира како прво БУМ-Тв а како второ се ускратуваат правата на гледачите за следење на фри ТВ.
Многу елегантно решение според мене ќе беше ако МТВ се направеше кабелска (од типот на БУМ-Тв) со дигитално емитување. За парите од радиодифузната такса ќе имаш пакет “бесплатни“ ТВ, а за се друго што сакаш да гледаш ќе си доплатиш.
ПС. Уште еднаш. Неморате да гледате МТВ ама треба да се плати таксава. :smir: