Навидум Едноставно - волумен на вреќа песок

еве го истиот проблем ...
http://forum.onlineconversion.com/showthread.php?t=285

How can I determine the volume a bag will hold given its flat dimensions? Say a sandbag 20 x 36"? Is there a formula to estimate volumes of flat bags?
We know you need 3 dimensions to generate a volume. But flat bags are defined by 2 dimensions only. Nonetheless, they get filled all the time. If it was easy, I’d do it myself, but the math gets pretty complex. Let’s start by defining terms. Bags are usually given as Length (L) by Width (W), with the opening on the W side. That makes the circumference (C) of the opening 2W. The diameter of that opening, 2W/Pi, would be the maximum depth of our flat bag. We could use L x 2W/Pi, but both ends are flat. I suspect the formula would be something like (L/W x constant (K)) x 2W/Pi x L. We could, I suppose, fill up a bunch of various sizes of bags and see if a pattern emerges, but a mathematical formula seems much cleaner, don’t you think? Any thoughts? Anyone?

болдирав за да забележите дека се работи за ист проблем .. празна вреќа со ширина и должина дадени ..
има и некои формули изведени .. ѕирнете ..

се зборува за волумен на темава или за тежина? не ми сте јасни нешто :raz:
Абе песокот е по тежок од другите материјали што ке ги стаиш во вреќата така да самата вреќа поради притисокот од теѓината на песокот се шири повеќе одколку што се шири кога би ставил било што друго во неа :)

приближно толку е .. колку сакаш лолкај ..
а условот не го забележав .. само подточките ..
епа со среќа пресметувањето ..
Ако вреќата е широка 44 цм тогаш радиусот е 44/Пи а тоа е 14. Ти ако тоа за „прибилижно 22“ го сметаш ондак неам коментар... Па уште ми се праиш паметен „колку сакаш лолкај“ пффф каде бее

И знам дека не го забележа условот, затоа и по 100 пати го повторивме, ама ти дур да сфатиш...

Абе песокот е по тежок од другите материјали што ке ги стаиш во вреќата така да самата вреќа поради притисокот од теѓината на песокот се шири повеќе одколку што се шири кога би ставил било што друго во неа :)

Dude, this is so lame. :pos:

Волумен бе златен, волумен е зафатнина. :)

Dude, this is so lame. :pos:

Волумен бе златен, волумен е зафатнина. :)
Абе лејм или не ама факт е дека вреќа ако ја наполниш со песок ке собере поголемо количество на песок во волумен одколку истата ако ја полниш со жито :)

како може да се пресмета волумен на врека без при тоа да се полни со песок или вода па да се конвертира од литри во метар кубен????? ајде јунаци, цел нет го пребарав нема, зар границата на човештвото е тука.???

Едноставно......за празна вреќа (тогаш не постои просторно тело) волуменот=0

а тоа ..колку една празна вреќа со познати димензи може да собере .......се одредува искуствено..а понекогаш и со математичка интерполација......кој чул за сличност и типизација на производите знае за што зборам...

..денес ретко да некој во пракса нешто пресметува..се се сведува на избор од каталози и таблици...

Абе лејм или не ама факт е дека вреќа ако ја наполниш со песок ке собере поголемо количество на песок во волумен одколку истата ако ја полниш со жито :)

Законот си е таков каков што е, значи дека за волумен се иде со тие формули. Нормално дека во структурата на материјалите има несовршености, пори итн... Не е исто да потопиш метал и дрво, дрвото е со пори, ќе прима од течноста. :smir:

Ако вреќата е широка 44 цм тогаш радиусот е 22/Пи а тоа е 7. Ти ако тоа за „прибилижно 22“ го сметаш ондак неам коментар... Па уште ми се праиш паметен „колку сакаш лолкај“ пффф каде бее

И знам дека не го забележа условот, затоа и по 100 пати го повторивме, ама ти дур да сфатиш...

7cm a? важи :tv:

7cm a? важи :tv:
мислев 14, наместо 44 рачунав со 22...

И ете сам израчунај си (штом си толку паметен), колку е периметарот на кружница со радиус 14 а колку ако е 22 (како ти што збориш). Ама ти прашање воопшто дали знаеш да рачунаш периметар на кружница ЛОЛ

Ај баш пресметај да видам што ќе добиеш со твојата математика...

мислев 14, наместо 44 рачунав со 22...

И ете сам израчунај си (штом си толку паметен), колку е периметарот на кружница со радиус 14 а колку ако е 22 (како ти што збориш). Ама ти прашање воопшто дали знаеш да рачунаш периметар на кружница ЛОЛ

14 да .. а не 7 .. не се ни замарав да барам формули за периметар на кружница .. ни пак ги памтам ..
само сакав да посочам дека радиусот е познат .. и ништо друго ..

ЛОЛ сеа одеднаш „само сакаше да посочиш“, а прееска кога пишав дека не е 22 ти се праиш паметен „толку е прибилжно, лолкај колку сакаш“. Ако самиот не знаеш колку точно е радиусот и како се пресметува ондак не се прај толку паметен па не смее некој да прокоментира дека не е 22... И тоа ај да кажеше 20 или нешто, ти 22, радиусот го рачунаш како 44 / 2 ЛОЛ Може не ја памтиш формулата за радиус на кружница, ама ако мислиш дека 44 / 2 би требало да биде приближно ондак извини ама смешно е колку си добар матемаричар...

А шо уопште па се замарате со ова ??
знам еден сајт кадешто уште од 1997 се расправаат и се обидуваат да го пресметаат волуменот на кесичка за чај и ова е исти курац само што овде е поголема вреќичка

--- надополнето ---

Македонцки ако ти треба волумен измериси бате прво во килограми, па види колку килограми има во еден кубик собери подели и ке си знаеш после или куписи бугарска вреќа четвртаста има сега такви :)

ЛОЛ сеа одеднаш „само сакаше да посочиш“, а прееска кога пишав дека не е 22 ти се праиш паметен „толку е прибилжно, лолкај колку сакаш“. Ако самиот не знаеш колку точно е радиусот и како се пресметува ондак не се прај толку паметен дека ти знаеш колку е... И тоа ај да кажеше 20 или нешто, ти 22, радиусот го рачунаш како 44 / 2 ЛОЛ Може не ја памтиш формулата за радиус на кружница, ама ако мислиш дека 44 / 2 би требало да биде приближно ондак извини ама смешно е колку си добар матемаричар...

:pos2:
не е 22 .. 7 е :)
ајде земи наполни вреќа па кажи колку ќе биде .. ќе те почекам ..

периметар на круг учев пред 10год .. ако ти си учел годинава убо ... ќе ти верувам ... па ќе те прашам по 10 г дали ќе знаеш ..
ај сега детенце отвори учебникот и пресметај му на чоекот .. не замарај ..

А шо уопште па се замарате со ова ??
знам еден сајт кадешто уште од 1997 се расправаат и се обидуваат да го пресметаат волуменот на кесичка за чај и ова е исти курац само што овде е поголема вреќичка

Taму се расправаат и колку вода може да собере еден куртон....:kesa::baeh:

И ја тоа го учев пред 10 години, и како што кажав, немораш да ја знаеш формулата, ама ако си ги учел овие работи пред 10 години ондак сега би требало да бидеш доволно возрасен да можеш да заклучиш дека радиусот у случајов нема да биде половина од ширината...

Комантариве ти се ко на мало дете, али мислам дека е повеќе од очигледно колку прост испадна со твојава логика...

Ај чао сао, не се замарам веќе со твоите коментари...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom