Истото го можат и ми-24.Доста ни се 4-5 сухои и добро би ни дошле 3-4 ми 24 но во моментов војската неможе да си дозволи оклопно возило,а не пак хеликоптер.Македонија нема опасност да биде нападната од некоја соседна држава.Овде можат да оперираат само некој терористички групации (како во 2001) но за нив е доволна и оваа војска која ја имаме.
Не би рекол дека ке биде доволна денеска имаме само 7,500 војници регуларци тоагаш имавме 13,000 регуларци плус 60 000 резервисти од кои 70% беа повикани да одат во војска за време на војната а тоа значи дека неаме доволно војска за одбрана во тоа време како што можеби и ти знаеш имавме 122 тенка Т-55 и 32 тенка Т-72 и нешто повеке оклопни возила исто така во воздухопловството имавме 12 ми-24 и 8 ми-17 плус 4 Сухој-25 и неколку други видови на хеликоптери кој ги имасе по 1 или по два од еден производител уствари тие беа на полицијата тие не ги мешаме,
од друга страна денеска имаме сосем друга ситуација денеска немаме тенкови освен 31 Т-72 кои се сеуште се кај нас но не се во употреба од оклопни возила ги имаме истите они кои што ги имавме во 2001 но денеска за разлика од тогаш немаме воени авиони су-25 ги продадовме на Казахстан и со ова имаме тотално не организирана армија како што рече и ти пред тоа нема никој од соседите да не нападне но армијата е најцврст столб на секоја држава секој граѓанин благодарение на неа се чувствува безбеден кога е во прашање безбедноста на анкетата која што беше спроведена од страна на владата од целокупното население од сите институции во државата околу 49,28% од населението има највеке доверба во армијата 21,20% имаат највеке доверба во полицијата 15,2 % имаат доверба во медицината а остантите 14,32 % имаат доверба во некоја друга институција.Значи сепак армијата треба да се надградува за почеток би било добро да се врати задолжителната војска најмалку 120 тенка добро ке и дојдат на армијата како и 4 или 6 воени авони + 20-те хеликоптери на армијата кои ги имаме е само тогаш ке можеме да бидеме рамо до рамо со државите кои што се членки на НАТО а до тогаш армијата ке ни биде на речиси ист степен со полицијата !
--- надополнето ---
Аааааа ако мислиш дека 4-5 сухои се добар избор тогаш се лажеш тоа може да ти каже кој сакаш на форумот дека Су-25 е многу застарен авион и во некои држави веке се исфрла од употреба !