Анксиозност

spaso

Search Pretty Girls from your city for night
Член од
5 септември 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
779
Појди на лекар, ќе ти препишат нешто за смирување. А зошто да не можеш да имаш ноќе физичка активност? Може да помогне што било, што ќе ти ги преокупира мислите. Пр. некоја игрица на ком + музика. Црните мисли доаѓаат од потсвеста, а на потсвеста ги ставаме ние самите. За жал потсвеста не може да разликува што е добро а што лошо.
E za potsvesta li naukata izlisleno nesto :D ja imav anksioznost i toa golema , strasni napadi na panika , me macese dve godini skoro , demitrinot mi pomogna da vi kazam , pred toa piev asentra i uste poloso mi napravi da se osekam , demitrinot e dobar lek protv anksioznosta , ama mora i fizicka aktivnost da znaete i sto poveke druzba ako treba na sila i gotovo ke ja snema , ako ne piev asentra moze i poskoro ke ja otrgnev anksioznosta ali e sea e OK prodolzuvam povedar od koga i da bilo dosega vo mojot zivot !!

Член од
12 март 2010
Мислења
389
Поени од реакции
42
E za potsvesta li naukata izlisleno nesto :D ja imav anksioznost i toa golema , strasni napadi na panika , me macese dve godini skoro , demitrinot mi pomogna da vi kazam , pred toa piev asentra i uste poloso mi napravi da se osekam , demitrinot e dobar lek protv anksioznosta , ama mora i fizicka aktivnost da znaete i sto poveke druzba ako treba na sila i gotovo ke ja snema , ako ne piev asentra moze i poskoro ke ja otrgnev anksioznosta ali e sea e OK prodolzuvam povedar od koga i da bilo dosega vo mojot zivot !!
Не знам зошто даваат Асентра за анксиозност, кога тоа е антидепресант. Би требало да се даваат бензодиазепини.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
znaci onoj koj ima napadi na panika nezavisno od depresijata treba da utvrdi da li panicnite napadi se posledica od zloupotreba na kofein to est obilno pienje na kafe i kola napitoci, ili od pienje alkohol, na primer neka se batali prvo kafeto i kola napitocite a posle nekoj den neka se konzumira alkohol pa da se vidi da li istite se posledica od kofeinot ili od alkoholot.

T

Tetro

Гостин
Па затоа лекар ги препишува. Не на своја рака да ги земаш. Секој втор денес ги користи...
Нормално дека лекар ги препишува, ама има многу контраефекти терапијата со нивно користење. Најлошото од се` е тоа што ствараат зависност.

Член од
11 август 2010
Мислења
96
Поени од реакции
33
Во некој од претходните постови прочитав нешто како во стил дека анксиозноста е последица на потсвета која не разликува штое добро а што лошо. Значи повеќето мислите дека може само глуп и ограничен човек да страда од вакво нешто. Јас само ќе кажам дека мене анксиозноста ми е последица на 4 анестезии на 16 год и 2 сообраќајќи на 18 год! Зарем не мислите дека овој стрес негде треба да избие?!

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Вака прво да дефинираме што всушност е анксиозност.Анксиозноста представува физиолошки,когнитивни и чуствени одговор при одредена опасност(фајт ор фајт ефект).Патолошка анксиозност:појава на анксиозност при тотално безопасни ситуации.
Причини за појава:Надворешната околина,индивидуална идиосинкразија,промена или нарушување во ослободувањето на одредени неуротрансмитери како што се норадреналин,серотонин и антагонисти на ГАБА-нергичните канали.
Класификацијата е доста широка:од Фобични анксиозни нарушувања,генерализирани анксиозни нарушувања,паника,соматоформни нарушувања,обсесивно компулзивни нарушувања.....
Често рака под рака одат со депресијата т.е 1/3 анксиозни пациенти имаат и депресија.
Лечењето: Не се лажете,ниеден психијатар или лекар нема да ви бутне од старт бензодиазепин.
Примарна работа што секој лекар ја прави е :ќе проба да помогне со психотерапија(аналитска,когнитивна или однесувачка).Доколку психотерапијата не даде посебен резултат,ондак можеби ќе посегне по бензодиазепин.При панично анксиозно нарушување се користат антидепресиви(трициклични,ССРИ и МАОИ) и психотерапија.Бензодиазепините се даваат во што помала доза и се користат за што помалку време бидејќи се развива толеранца не на анксиолитичкиот учинок него на антиковулзивниот,мускулно релаксантниот и седативниот.Се почнува да се дава 1 на вечер(често диазепам:2мг/ден),потоа дозата се зголемува до 3 пати на ден,се додека не се добијат клиничните учиноци.Одкога ќе се воспостави клничниот учинок,бензодиазепинот полека го укинуваме.
Доколку не се укине правовремено,можи да предизвика зависност:пред се психофизичка.
Контраиндициран е при алкохоличари,употребувачи на дрога,болни со миастенија гравис,доење,коматозни пациенти,пациенти со бубрежни,ц.дробни и белодробна инсуфициенца,болни со историја*анамнеза* на зависност.
Поз

Член од
11 август 2010
Мислења
96
Поени од реакции
33
Мојот психијатар воопшто не проба д аме лаже со сеанси, психотерапии и сл глупости. Зарем мислите дека после психотерапијата или сеансата ќе се чувствуваме подобро? Да, додека да не фати нападот и кога ќе не стрефи нема воопшто н ида се присетиме на некоја си сеанса или психотерапија! Кај мене веднаш терапијата започна со лекарства асентра и лорсилан. Асентрата ја користат и млади и стари од 7 до 77 год. Познавам дете од 8 години кој ја пие заради тоа что не може убаво да зборува а исто така и баба му на мојот другар ја пие заради алцхајмер. Јас иам 21 год а ја пиеВ поради анксиозноста. Асентрата го лачи сератонинот, људски познат како хормон на среќа. Лорсиланот ме успиваше и ради тоа и двете ги прекинав на своја рака. Нападите по година дена пак ми с епојавија и пак ми ја препишаа истат терапија. Го молев докторот за психотерапија и конечно направив и тоа не една туку 4 . И резултати? Ништо! Еве ме буа напад! Луѓе отстрана можаат да читаат статии и да ни кажуваат што е анксиозноста, како да се излечиме и бла бла не пиј ова, не пиј она, не прај ова , не прај она. Никој што нема доживеано вакво срање НЕ МОЖЕ ДА СВАТИ, НИКОЈ!

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Писателка:Психотерапијата не е наменета само да ти даде чуство на самодоверба.Психотерапијата(аналитската) представува соочување на ситуации кои те прават анксиозна т.е те адаптираат на дадената ситуација.Лорсиланот(лоразепамот) ти е бензодиазепин т.е се употребува при акутен напад на анксиозност и често при антероградна амнезија.ССРИ(Селективни серотонински реуптејк инхибитор) или како што го кажа асентрата(серталинот) е антидепресив кој се користи пред се при панични напади,обсесивно компулзивни нарушувања и нормално при депресија.Никој не рече дека не се добри и дека немаат учинок,напротив имаат многу позитивен учинок,но доколку се може само со психотерапија или користење на само еден бензодиазепин би било уште подобро,пред се заради несаканите ефекти кој ги имаат.Доколку ти неможеш да живееш без нив,нормално ќе бараш чаре да го решиш тој проблем.Немав намера да те навредам со ова,него сакав да напоменам дека користењето на бензодиазепини од страна на пациентите е преголемо и често го препишуваат лекарите дури и да нема потреба(бидејќи можат да донесат големи последици).
И да ,се сложувам дека е срање,се надевам дека бргу ќе закрепнеш.Поз

Член од
27 март 2011
Мислења
3
Поени од реакции
0
јас имам некој психолошки проблем ...и одам на психијатр али таа ми препиша терапија значи прво биобил една месец да пијам после б комплекс и депрозел...сеа веќе 6 месеци ги пијам и ми беше подобро и ми е подобро али уште се чуствувам не долечена не ми помага доволно незнм што да правам а и докторката ко да не ми обрнува внимание на проблемов као пии ти апчиња ќе ти помине!! :( дај препорачајте ми некој добар психијатар очајна сум више сакам да се излечам неможам више вака!!!и како прво и основно не ми ни објасни што е проблемот со мене само ми рече проблеми со нервите!! и тоа незнам што да правам више!!ако знете нешто пишете ми!!

Член од
11 август 2010
Мислења
96
Поени од реакции
33
Еве иди у Горче Петров поликлиниката кај др. Никола Ризов, добар е.
Инаку иам напад на страв у овој момент и сум скроз сама и мислам на се најлосхо и ми се еба матер скроЗ. Не пијам лекови пошо не можам више да се дрогирам, ниту пак ми помагаат психотерапиите. Некој да не сака да дое друштво да ми праи ? :D

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Еве иди у Горче Петров поликлиниката кај др. Никола Ризов, добар е.
Инаку иам напад на страв у овој момент и сум скроз сама и мислам на се најлосхо и ми се еба матер скроЗ. Не пијам лекови пошо не можам више да се дрогирам, ниту пак ми помагаат психотерапиите. Некој да не сака да дое друштво да ми праи ? :D
јас :)

него.. знам дека асентрата помага се тоа, ама јас имав многу многу лошо искуство со асентра. имав и пишувано тука, ја пиев може накај 7 8 месеци.. и нејкам да се трујам иако мн ми помагаше, сакав да престанам, еден ден ако не земев ужасна вртоглавица имав, не се издржуваше тоа. пак продолжив да ги пијам, после некој месец втор пат ги откажував едно 5 6 дена пак со вртоглавица пак не издржав пак продолжив да ги пијам (имам за учење, разни обврски а без да земам воопшто не сум ефикасен). Трет пат ми пукна филм решив да одам до крај, за едно недела дена ми помина вртоглавицата ама после ме фатија страшни напади, тоа беше еден од најлошите периоди во животов, незнаев што да правам со себе, толку напнат, нервозен од ништо, сум се чудел што ми се дешава, па очај ме фаќало, депресија, навечер неможев да спијам мислев ќе ми пукне главата. Почнав да одам на тренинзи и после 10 тина дена полека ми помина. Сеа се чувствувам најубаво, не сум напнат, нервозен, најискулирано ама уште имам од тоа анксиозноста некогаш мислам дека се гушам, неможам да земам воздух, тешко ми оди, на секоја пола минута земам длабоко воздух. Исто така на пример кога одам накај факс, или чекам нешо, ми доаѓаат некои мисли како некој му ја пука главата со шипка, или некоја несреќа и како ми се исекува рацете нозете нешо, или главата на пола лол, чувството како би било кога би ми се десило тоа.
И имам некои глупи тикови, тоа мн се курчам, колку и да сакам да ги прекинам се заборавам само ти оди -.-

Kajgana Shop

На врв Bottom