Религиозно vs Научно толкување

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Факт е дека науката не ја бива.

Науката не ја бива?
Науката не ја бива?
Исели се од дома, фрли го телевизорот, мобилниот и компјутерот (можеш мене да ми ги подариш), соблечи се гол, оди во пештера или изгради си примитивно живеалиште, храни се само со тоа ти што ќе го фатиш и дојди во лице кажи ми дека науката не ја бива. Ок?
А ќе поверувам во твојата религија кога ти ќе се помолиш за компјутер и тој ќе ти падне од небо.

Од кај си сигурен за непостоење на Бог кога нема докази?

Според оваа логика твојот господ го ставаш во ранк со самовили, лепорикони, гремлини, ќупот злато на крајот од виножитото...
И за овие нема доказ дека не постојат.

Нема никаква филозофија у тоа дека неможе да се докаже љубовта , што не значи дека не постои.
Аналогно на тоа е и проблемот со докажување на Бог.
Еве замисли си дека некој никогаш не почувствувал љубов.
Што мислиш можеш да му докажеш ?
Не.
Замисли си дека ти си Бог , ама на земјава си со ограничени можности(ист си како и сите останати луге).
Што мислиш ке можеш да докажеш дека си Бог?

Љубовта е докажана, ќе ти ја објаснам, но однапред мислам дека џабе објаснувам.
Љубовта е емоција, емоциите се наша реакција према околните случувања или околните луѓе. Фројд емоциите ги објаснува како психофизиолошки искуства. Има специјален центар во мозокот за емоции, меѓу кои е и болката.
Најпросто, емоцијата можеме да ја објасниме како рефлекс.
Не се разбирам премногу во психијатрија па така не можам најјасно да ти објаснам, ако знае некој подобро, нека повели.

Затоа шо темата Прашања за атеистите се претвори во општа дебата а не се задржа само на прашања и одговори од атеисти ... мислам дека е подобро а и подобра дискусија ќе има тука споена со Религиозно вс Научно толкување ... исто така атеистите обично своите верувања и толкувања ги базираат на наука и логика така да мислам дека е Ок ..

и пак да апелирам на конструктивна дебата.

Пријатни дискусии :smir:

Љубовта е докажана, ќе ти ја објаснам, но однапред мислам дека џабе објаснувам.
Љубовта е емоција, емоциите се наша реакција према околните случувања или околните луѓе. Фројд емоциите ги објаснува како психофизиолошки искуства. Има специјален центар во мозокот за емоции, меѓу кои е и болката.
Најпросто, емоцијата можеме да ја објасниме како рефлекс.
Не се разбирам премногу во психијатрија па така не можам најјасно да ти објаснам, ако знае некој подобро, нека повели.
Каква психијатрија , каков Фројд , тоа е млатење празна слама.
Ништо они не докажале.
Психофизиолошки феномен !!!!
Ова брат не се докажува , ако е за тебе психофизиолошки феномен тогаш што да ти кажам.
Можам само од моја гледна точка да заклучам дека ни љ од љубов не си осетил у животот.

Можеби се надополнуваат, можеби ние сме "слепи" или ограничени во перцепцијата за тоа да го забележиме. Гледаме тродимензионално, но тоа не значи дека постојат само 3 димензии. Мислам дека теоретски стигнаа до 11-тата, но се претпоставува дека постојат многу повеќе...ова би значело дека ништо не е дефинитивно дефинирано според математичарите и физичарите.
Како пример на оваа тема, доколку ги споредиме тврдењата дека се живо и неживо (универзумот или мултиверзумот...и тоа е под знак прашалник :) ) е створено од Творецот vs дека настанал од "една точка" без време и простор...споредбата ќе е безначајна затоа што по извесно време најверојатно ќе се изведе друга научна теорија за постанокот на нашиот универзум.
Накратко, кога би ја занемариле Библијата, мислам дека сеуште ништо не знаеме за правиот постанок на она што го гледаме и што се случува низ вселената. А како што спомнав на друго место, ние не знаеме ниту што се случува со Бермудскиот триаголник..тукуречи пред нос :)

As a man who has devoted his whole life to the most clear headed science, to the study of matter, I can tell you as a result of my research about atoms this much: There is no matter as such. All matter originates and exists only by virtue of a force which brings the particle of an atom to vibration and holds this most minute solar system of the atom together. We must assume behind this force the existence of a conscious and intelligent mind. This mind is the matrix of all matter.
Max Planck.
Еве што вика Планк , сигурно ни еден од вас овде не е поголем научник од него.

--- надополнето ---

:) Да користиш религија против наука е рамно на лудило.
Ама зошто ти е тој луксуз кога науката секој ден го докажува Бог.

As a man who has devoted his whole life to the most clear headed science, to the study of matter, I can tell you as a result of my research about atoms this much: There is no matter as such. All matter originates and exists only by virtue of a force which brings the particle of an atom to vibration and holds this most minute solar system of the atom together. We must assume behind this force the existence of a conscious and intelligent mind. This mind is the matrix of all matter.
Max Planck.
Еве што вика Планк , сигурно ни еден од вас овде не е поголем научник од него.

--- надополнето ---

:) Да користиш религија против наука е рамно на лудило.
Ама зошто ти е тој луксуз кога науката секој ден го докажува Бог.

Koj Bog go dokazuva?

Koj Bog go dokazuva?
Мислам дека овде е проблемот! Што мнозинството атеисти кога се вели "Бог" ја имаат претставата за монотеистичкиот концепт на бог, каде тој е претставен како нешто одвоено од неговата креација и со човечки особини, како суета, емоции...и слично!

Koj Bog go dokazuva?
Тој што е у тебе , или обратно ти си дел од него.

--- надополнето ---

Најди го и кажи ми како е.
Ти си дел од него или е обратно или пак двете се точни.

--- надополнето ---

A knowledge of the existence of something we cannot penetrate, of the manifestations of the profoundest reason and the most radiant beauty - it is this knowledge and this emotion that constitute the truly religious attitude; in this sense, and in this alone, I am a deeply religious man. (Albert Einstein)
Баталете у школо што ве учеа.

Мислам дека овде е проблемот! Што мнозинството атеисти кога се вели "Бог" ја имаат претставата за монотеистичкиот концепт на бог, каде тој е претставен како нешто одвоено од неговата креација и со човечки особини, како суета, емоции...и слично!

Monoteistickiot koncept na Bog e eden od mnogute, zatoa prasav koj Bog, sekoj covek razlicno go zamisluva Bog.

Monoteistickiot koncept na Bog e eden od mnogute, zatoa prasav koj Bog, sekoj covek razlicno go zamisluva Bog.
Токму така! значи првин да разјасниме што значи тој поим за секој што дискутира за да нема недоразбирања! На пример хиндуистичкиот концепт, како и концептот на бог претставен во кабалата, далеку повеќе се совпаѓа со гледиштата на модерната наука!

Тој што е у тебе , или обратно ти си дел од него.

--- надополнето ---

Најди го и кажи ми како е.
Ти си дел од него или е обратно или пак двете се точни.

--- надополнето ---

A knowledge of the existence of something we cannot penetrate, of the manifestations of the profoundest reason and the most radiant beauty - it is this knowledge and this emotion that constitute the truly religious attitude; in this sense, and in this alone, I am a deeply religious man. (Albert Einstein)
Баталете у школо што ве учеа.

Gledano od religiski aspekt, sporedeno so site denesni pogolemi religii i nivnite pretsavi za Bog, jas sum ateist.

Ako moze da objasnis koi se tvoite svakanja za Bog, dali tie se blisku do nekoe od denesnive religiski gledista?

Каква психијатрија , каков Фројд , тоа е млатење празна слама.
Ништо они не докажале.
Психофизиолошки феномен !!!!
Ова брат не се докажува , ако е за тебе психофизиолошки феномен тогаш што да ти кажам.
Можам само од моја гледна точка да заклучам дека ни љ од љубов не си осетил у животот.

ХАХАХАХАХАХАХААА..... :pos2::pos2::pos2:

Фројд млател празна слама?

Убаво си реков на почетокот на постот дека џабе ти објаснувам.

Ако моето е млатење празна слама, ајде ти докажи, користејќи ја универзалната наука во Библијата или било која света книга. Ајде докажи, па да видиме кој всушност млати празна слама.

Што се нема да прочитам на форумов, Фројд млател празна слама? Оф леле мајкооо....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom