Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Ako go vospriemas bog kako edinka koja go sozdala zivotot odnosno ne go sozdala spored tebe togas toa e samo tvoja interpretacija na bog kako edinka. Religiiite i te kako s epotrebni od drug aspekt na zivotot vo edno opstestvo barem zasega so ovoj stepen na covekovata svest. A dogmite se za onie sto gi pocituvaat, ne i za tie sto ne gi pocituvaat.
Кажи ми за што се потребни религиите?Каква корист од нив?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
За овој став зборував
Pretpostavuvam na delot deka religiite s epotrebni seuste na svetov mislis? Da , bidejki mislam deka kje nastane anarhija ako iscezne naednes nekoja religija pred s eislam. Treba toa sosema popoleka da se odviva inamaluva nejzinoto vlijanie. Toa e samo moe mislenje.

--- надополнето ---

Кажи ми за што се потребни религиите?Каква корист од нив?

Nikoj ne veli deka ima korist, ama od naglo isceznuvanje moze d aima zijan , se treba popoleka da se odviva spored mene.

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Nikoj ne veli deka ima korist, ama od naglo isceznuvanje moze d aima zijan , se treba popoleka da se odviva spored mene.
Колку што Шведска и Канада имаат зијан без религии.(не се исчезнати но мнозинството жители се нерелигиозни)Современите модерни општества не се замараат со прикаски од пре илјадници години.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Колку што Шведска и Канада имаат зијан без религии.(не се исчезнати но мнозинството жители се нерелигиозни)
Ne zemaj za primer takvi zemji, zamisli sto kej se sluci na bliski istok, ako samite ne sfatat.

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Ne zemaj za primer takvi zemji, zamisli sto kej se sluci na bliski istok, ako samite ne sfatat.
Значи да генерализираме:Религиите постојат за да го контролираат народот и ништо повеќе.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Pretpostavuvam na delot deka religiite s epotrebni seuste na svetov mislis? Da , bidejki mislam deka kje nastane anarhija ako iscezne naednes nekoja religija pred s eislam. Treba toa sosema popoleka da se odviva inamaluva nejzinoto vlijanie. Toa e samo moe mislenje.

Зошто мислиш дека се нужни? Мислиш дека од нив излегува моралот? И ако ги снема каков зијан може да има?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Значи да генерализираме:Религиите постојат за да го контролираат народот и ништо повеќе.
Pa ne znam ne bi potvrdil apsolutno niti bi rekol deka ne e taka. Site religii vo srzta bi trebalo da sodrzat visoki moralni nacela i normi za zivot, a toa sto nekoj gi koristi za kontrola na narodot e drug problem. A da bidam iskren i ne sum tolku siguren deka religiite imaat tolkavo vlijanie vo hristijanskite zemji za da mozat so niv da go kontroliraat narodot.
Aj vaka mislis deka u MAkedonija ima mnogu religiozni? Mislis deka crkvata ima vlijanie golemo vo Makedonija?

--- надополнето ---

Зошто мислиш дека се нужни? Мислиш дека од нив излегува моралот? И ако ги снема каков зијан може да има?

Zijan na naglo isceznuvanje e sekako anarhija. Mora postepeno, se sto e naglo e shok.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Site religii vo srzta bi trebalo da sodrzat visoki moralni nacela i normi za zivot,
Би требало, ама не.
a toa sto nekoj gi koristi za kontrola na narodot e drug problem.
И е проблем
A da bidam iskren i ne sum tolku siguren deka religiite imaat tolkavo vlijanie vo hristijanskite zemji za da mozat so niv da go kontroliraat narodot.
Не си искрен, го контролираат
Aj vaka mislis deka u MAkedonija ima mnogu religiozni? Mislis deka crkvata ima vlijanie golemo vo Makedonija?
ДА на двете прашања
Zijan na naglo isceznuvanje e sekako anarhija. Mora postepeno, se sto e naglo e shok.
нагло? што е нагло или ненагло.... преку ноќ не може да се случи секако

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Pa ne znam ne bi potvrdil apsolutno niti bi rekol deka ne e taka. Site religii vo srzta bi trebalo da sodrzat visoki moralni nacela i normi za zivot, a toa sto nekoj gi koristi za kontrola na narodot e drug problem. A da bidam iskren i ne sum tolku siguren deka religiite imaat tolkavo vlijanie vo hristijanskite zemji za da mozat so niv da go kontroliraat narodot.
Незнам колку многу има но мислам дека мнозинството се религиозни.Тие луѓе или не ја прочитале Библијата или освен Библијата не прочитале ништо друго.Црквата има големо влијание врз простодушните слепи верници.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Vrz koi fakti ili razmisluvanja velite deka crkvata go kontolira tolku mnogu narodot so pomos na religijata? Jas nemam takov vpecatok, duri ni vo MAkedonija. JAs ne poznavam lugje koi da kazeme se izmanipulirani od crkvata. Ednostavno crkvata si postoi vo pstestvoto ama koj i obraka vnimanie koj ne. Toa e licen izbor neli?
Ajde kazete eden primer na manipulacija ili kontrola na crkvata vrz nekoja licnost.
Kako bi me izmanipilirala na primer mene ako ne sakam da mi se sluci toa?

Mislam deka tolku e namalena ulogata na crkvata vo opstestvata sto stanuva i minorna.

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Site religii vo srzta bi trebalo da sodrzat visoki moralni nacela i normi za zivot, a toa sto nekoj gi koristi za kontrola na narodot e drug problem.
Секако дека религиите содржат морални начела и норми за живот.Но ти ако твоето кутре го научиш да ти го носи весникот,да ти го донесе стапот кога ќе му го фрлиш,да лежи кога ќе му речеш да лежи тоа океј.Но ако покрај тие негови добрини тоа секој ден се моча на алиштата од комшивката или ако напаѓа луѓе мораш да се решиш од него.Така и со религиите.Најдобро е да не постојат.Мене не ми треба религија за да бидам добар човек и распознавам што чини а што не.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Vrz koi fakti ili razmisluvanja velite deka crkvata go kontolira tolku mnogu narodot so pomos na religijata? Jas nemam takov vpecatok, duri ni vo MAkedonija. JAs ne poznavam lugje koi da kazeme se izmanipulirani od crkvata. Ednostavno crkvata si postoi vo pstestvoto ama koj i obraka vnimanie koj ne. Toa e licen izbor neli?
Ajde kazete eden primer na manipulacija ili kontrola na crkvata vrz nekoja licnost.
Ако не се изманипулирани нема да има толку верници, нели?
Втора работа и поголема инволвираноста во политиката и во државата (во скоро секоја, не само кај нас) е голема, Влијанието врз науката, врз образованието....

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ако не се изманипулирани нема да има толку верници, нели?
Втора работа и поголема инволвираноста во политиката и во државата (во скоро секоја, не само кај нас) е голема, Влијанието врз науката, врз образованието....
Vidi nekoj da veruva vo nekoi svoi nacela ne znaci deka e izmanipuliran od pop sto pee u crkva. A za vlijanieto u nauka i obrazovanie e minorno, barem spored mene.

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087

Mislam deka tolku e namalena ulogata na crkvata vo opstestvata sto stanuva i minorna.
Ги контролира душите на простодушната раја.Зборев со еден пријател за професијата психолог.Му велам психолозите се како поповите само модерни.Ако имаш проблем одиш да му се исповедаш и да ти даде совет.Ех ми вели,друго е кај поп ако одам,тој ми пее молитва над икона,ми дава лепче пеано да каснам.Попот имал поголема моќ од психологот,психологот не можел да му ги тргне гревовите.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Vidi nekoj da veruva vo nekoi svoi nacela ne znaci deka e izmanipuliran od pop sto pee u crkva. A za vlijanieto u nauka i obrazovanie e minorno, barem spored mene.
Не е само од поповите, но влијание има големо
А што се однесува до болдот, грешиш и тоа многу. Ај размисли малку. Зошто толку време се задржани меинстрим теориите?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom