- Член од
- 28 август 2008
- Мислења
- 2.321
- Поени од реакции
- 538
Ajde pojasno. 1. Tvrdenjeto deka zenite ne smeat sami da izleguvaat bez mazite e golema glupost. Mislam,glupavo e da se pisuva za ova. Vo saudiska arabija neznamЕ добро де, реков ли ок! ми одговори на тоа прашање и ти благодарам. Но зошто ги избегнуваш останативе прашања: Дали при прељуба се каменува и мажот или само жената? И зошто не им е дозволено на жените да возат? Имаш или не одговор?
![nwaz_01_img0075.jpg](/data/attachments/31/31042-4f4ad4612e26c2e99d5a8bd03550e333.jpg)
![women_in_riyadh_11.jpg](/data/attachments/31/31043-e9b7d367e4bdd1758b3159d7fa24d944.jpg)
Da ne go trupam forumot. Toa e apsurd.
Za preljuba,se kaznuvaat so smrtna kazna i zenskoto i maskoto. Zosto ne i e dozvoleno da vozat,neznam tocno zosto,no toa si e zakon,kako sto zakonite se razliciti na sekade. Vistinski serijat nema nikade ispraven nitu vo s.arabija,taka da,pricinata ne e sigurno od religiozna pricina,bidejki vo drugi Islamski zemji zenite smeat da vozat i serijatski dozvoleno e,koja e pricinata tamu,neznam tocno. Stom po drugi zemji Islamskite pravnici ne go zabranuvaat toa da zenite upravuvaat so vozilo toa ne e od Islamska gledna tocka zabraneto. Se sekjavam na edna emisija koga eden reporter ja prasuvase,po tvoj stil,cinicki,edna zena zosto ne i dozvoluvaat da vozat.Taa mu odgovara; Nie ja imame cesta nam da ne vozat,kade sto ke posakame. Neznam iskreno zosto tocno ne e dozvoleno zenata da vozi,no znam deka serijatski ne e zabraneto.
Tamina,,,, Ne smeat da izleguvaat bez mazi i ne smeat bez dozvola na mazot ne e isto. Zavisi do karakterot na mazot... ako ima maz koj ima vishok ljubomora pa ne i dozvoluva bez dozvola da izleze,nemozes za sekoj da kazes deka e taka. Zenata da go prasa i da go informira mazot kade ke odi toa e respekt i poicituvanje,kako sto e respekt koga i mazot izleguva i kazuva na zenata deka odi tamu i tamo,ako nesto i zatreba da znae kade da se obrati,kade da go pobara..... Pa tesko na mazot ti ako ne go izvestuvas kade izleguvas i kade odis. Za toa da... koga zenata moja saka nekade da odi,sakam da me izvesti,dokolku ima moznost da mi kaze kade odi a ne a ne ja znam kade e. Ili pak obratno i jas koga izleguvam i kazuvam doma kade sum. Ova ne e tolku rigorozno,kako sto mozete da go zamislite... ako jas ne sum doma a taa saka ili treba da pojde nekade,neznaci deka treba da ceka (a uste pogolem respektot e sama svesno ne bi otisla bez da me prasa),togas moze i da pojde. No da odime koj kade saka bez da znaeme koj kade sme... toa znaci deka voopsto zivotot nas ne lici na brak i deka nie sme nikoj i nishto,nikoj na nikogo ne go ferma.
Za ostanatoto,Tamina... bez vrska mi e da ti zboruvam. Dzaba e koga ete,si gi poznavala site do eden Torbesi i Albanci i Turci i nivnite intimni zivoti,sto ima jas da ti kazuvam za Harmonijata kaj mene doma,koga ete znaes kako ziveeme.
Vo Islamot ima red. Se znae koj prvo treba da se pocituva i od strana na sinot i od strana na kerkata i od strana na nevestata.... PRVO MAJKATA. Ako majkami nesto ne saka,i jas da sakam toa nema da se sluci. Pa tatkoto,pa mazot pa zenata pa decata..... Ako nevestata ja pocituva svekrvata,ke bide i taa eden den prva vo familijata koja ke se pocituva pred site.