Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
31 август 2009
Мислења
78
Поени од реакции
4
Прашање:

Бисмиллахи Рахмани Рахим.
Ајде јас прва ќе поставам прашање на кое чекам одговор неколку дена.
Дали естетската хирургија е забранета во Исламот и зошто ? На пример ставање на имплантати и правење други корекции за разубавување. ?
estetckata hirurgija ne e zabraneta ako se koristi za opravdena pricina i ako pomaga vistiski vo zdravjeto na covekot kako napreiper sreduvanje na nos ko edni lice ne moze da dise normalno. no da se napravi takava operaciaja zasto ne ti se svigat delovi na telote koj gospod ti gi podaril i ti sakas da gi smenis da gi zgolemis itn toa ne e vored.estecka korekcija kako takva ne e zabraneta no e zabraneto da ne ti se sviga podarokot na gospod ii dago vratis ili da go koregiras. ova e moe skromno razmisluvanje se nadevam deka ste zadovolna

--- надополнето ---

Прашање:

Ако било која промена на телото е забранета и телото треба да биде онакво какво што го создал БОГ тогаш со чинот на обрежување директно се негира оваа забрана....дали некој верник може да ми ја објасни оваа контрадикторност но со логично прифатлив одговор....без одговор од типот на заветот на Бог кон Аврам и слично....а исто така како дополнување на прашањето....според мене дупчењето на ушите е исто така осакатување и менување на телото...и ако Бог не создал со кожа врз машкиот полов орган и без дупки на ушите...тогаш зошто овие работи се прифаќаат како исправни...а естетската хирургија како нешто против bog

очекувам логичен одговор....и да не бидам погрешно сватен...и јас лично не ја оправдувам естетската хирургија осем кога се користи за решавање на здравствени проблеми...или по тешки собраќајни несреќи
estetckata hirurgija ne e zabraneta ako se koristi za opravdena pricina i ako pomaga vistiski vo zdravjeto na covekot kako napreiper sreduvanje na nos ko edni lice ne moze da dise normalno. no da se napravi takava operaciaja zasto ne ti se svigat delovi na telote koj gospod ti gi podaril i ti sakas da gi smenis da gi zgolemis itn toa ne e vored.estecka korekcija kako takva ne e zabraneta no e zabraneto da ne ti se sviga podarokot na gospod ii dago vratis ili da go koregiras. ova e moe skromno razmisluvanje se nadevam deka ste zadovolna

--- надополнето ---

Prasanjeto e do zborovi. Ne deka izgubil vo znjacenje, no zalosno e deka makedonskiot jazik ima pogolem kapacitet, a Hasan Dzilo se gleda deka e slab so makedosnkiot.

Hahah, pa kazi mi ti mene sto znae kralot za makedonskiot jazik?!

nekoj raboti treba da se mnogu jasni gospod allah ee eden i semoqen toj ako saka neso da napravi ke napravi ako saka dete bes tatko da napravi ke napravi nemu mu treba samo da kaze napravise i se pravi. no svati go vaka kako denes moze da se napravi dete pes tatko so invitro oploduvanje ako mzoat denesnite doktori doa da napravan zasto mislite deka allah ne moze toa da go sozdade koga toj e semoqniot

Член од
26 август 2010
Мислења
23
Поени од реакции
1
Ne go ravnjame, se zna koj e koj. Muamed a.s. bil samo poslanik.

--- надополнето ---

A estecka irurgija ne je zabraneta u islam, zabraneto je samo nosenje periki.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Според што се одредува на кој датум започнува рамазан? И зошто се поместува за десетина дена секоја наредна година?

Член од
27 јуни 2008
Мислења
1.543
Поени од реакции
42
Ne go ravnjame, se zna koj e koj. Muamed a.s. bil samo poslanik.

--- надополнето ---

A estecka irurgija ne je zabraneta u islam, zabraneto je samo nosenje periki.
Не е забранета само кога е оправдана(пример,при естетско отстранување на лузна и сл),во друг случај Алах не дозволува менување на телото,муслиманите треба да се прифатат такви какви што се,како што тој ги создал.

*барем јас така знам,сега не знам колку е точно

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Не е забранета само кога е оправдана(пример,при естетско отстранување на лузна и сл),во друг случај Алах не дозволува менување на телото,муслиманите треба да се прифатат такви какви што се,како што тој ги создал.

*барем јас така знам,сега не знам колку е точно
Ако не дозволува менување на телото, зошто се практикува сунет?

Член од
23 јули 2010
Мислења
252
Поени од реакции
15
Прашање:

Според Шеријатскиот закон, која е казната за муслиманинот кој ќе одлучи да верува во нешто различно од Исламот? (пр. христијанство)
Времето кога е воведен Шеријатот како верозакон е едно опасно и лабилно време. Време на војни и тн.
Кога немирите ќе излезат од контрола, знаеме што се превзема. На секој начин се заштитуваме од непријателот, па кај и да го сретнеме би го убиле пред да не убие тој нас.
Да не се објаснуваме најпрости работи, да преминеме на главното.
Ваков вовед направив за полесно разбирање на мојот одговор.
Значи согласно овие немири од Бога Верниците добиваат дозвола и наредба, да се бранат од непријателот. Оттука и Ајетите кои повикуваат на убиство на неверникот и тн.
Значи се работи за војна, каде неверниците биле противници.
Е сега, во тоа време кога некој би ја напуштил својата вера и би преминал на страната на непријателот, би се сметал за предавник. Казната била смрт.
Добра ноќ

Ч

Чај

Гостин
Јас се извиннувам ненајавена што дојдов, ама сакам да го прашам локалниот оџа, (на темава) некое прашање за исламот.
Зошто се вика ИСЛАМ, а фраерите МУСЛИМАНИ?

Прашање бр.2

Зошто жената мора да е покриена, со една старомодна гардероба во 4 сезони (пролет лето есен зима) ?

Прашање бр.4

Зошто го прескокнав прашање бр 3?

Член од
23 јули 2010
Мислења
252
Поени од реакции
15
Јас се извиннувам ненајавена што дојдов, ама сакам да го прашам локалниот оџа, (на темава) некое прашање за исламот.
Зошто се вика ИСЛАМ, а фраерите МУСЛИМАНИ?

Прашање бр.2

Зошто жената мора да е покриена, со една старомодна гардероба во 4 сезони (пролет лето есен зима) ?

Прашање бр.4

Зошто го прескокнав прашање бр 3?
Полн погодок :smir: Ти си првата личност која приметила дека сум Оџа.
Одговор бр. 1
Ислам во превод значи Вера во Бога, а Муслиман значи Верник во Бога. Која е разликата ?
Одговор бр. 2
Жената не мора да е потполно покриена. На Муслиманката и е наредено сите украси да ги покрива, освен она што и онака не може да се покрие.
Под украс спаѓа и косата, така да тоа мора да биде покриено.
А она што и онака не може да се покрие се лицето и рацете. Значи тоа не е наредба да се покрие.

Ч

Чај

Гостин
Значи не покриена, ама завиена:) Што ќе се случи ако некоја иде без (овде_името_на_тоа_на_глава_што_стои) ?

Член од
23 јули 2010
Мислења
252
Поени од реакции
15
Значи не покриена, ама завиена:) Што ќе се случи ако некоја иде без (овде_името_на_тоа_на_глава_што_стои) ?
Покриена, завиена, завиткана и тн.
Јас напишав не мора да биде потполно покриена а не, не треба да биде покриена туку завиена :vozbud:
Ако не носи, ништо нема да се случи. Единствено ќе си заработи грев :tv:
Сладок сон, јас заминав да направам нешто што ќе ми се исплати.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Времето кога е воведен Шеријатот како верозакон е едно опасно и лабилно време. Време на војни и тн.
Кога немирите ќе излезат од контрола, знаеме што се превзема. На секој начин се заштитуваме од непријателот, па кај и да го сретнеме би го убиле пред да не убие тој нас.
Да не се објаснуваме најпрости работи, да преминеме на главното.
Ваков вовед направив за полесно разбирање на мојот одговор.
Значи согласно овие немири од Бога Верниците добиваат дозвола и наредба, да се бранат од непријателот. Оттука и Ајетите кои повикуваат на убиство на неверникот и тн.
Значи се работи за војна, каде неверниците биле противници.
Е сега, во тоа време кога некој би ја напуштил својата вера и би преминал на страната на непријателот, би се сметал за предавник. Казната била смрт.
Добра ноќ
Значи сите што не веруваат во Исламот се непријатели и треба да бидат убиени? Или тоа е само во време на војна?
Ако тие закони немаат веродостојност сега, зошто сите исламски земји се стремат кон шеријат кога и самиот викаш дека е застарен и измислен во многу поинакви услови од сегашните?

Член од
23 јули 2010
Мислења
252
Поени од реакции
15
Значи сите што не веруваат во Исламот се непријатели и треба да бидат убиени? Или тоа е само во време на војна?
Ако тие закони немаат веродостојност сега, зошто сите исламски земји се стремат кон шеријат кога и самиот викаш дека е застарен и измислен во многу поинакви услови од сегашните?
Мислам дека добро објаснив во претходниот пост. Не треба сите што не веруваат во Исламот да бидат убиени, тоа е спротивно на Исламот. Јас убаво ти објаснив како во време на војните, кога некој ќе станел шпиун или предавник па ќе преминел на страната на непријателот, казната била смрт.
Иначе, Шеријатот не е застарен тој е верозакон кој треба да трае до Судниот Ден.
Но грешки се прават, кога не може да се разбере Шеријатот. Значи тука треба многу истражување, зошто кој закон е воведен и тн.
Некои закони се воведени за време на Мухаммед с.а.в.с а некои би требало да важат засекогаш. Тука не треба кој како ќе прочита, истото да си го практикува. Треба многу разгледување на тие работи пред да се дејствува.
А тоа што Шеријатот во некои земји излегол од контрола, можеби се користи за манипулирање со народот, за некои повисоки цели и тн.
Значи јас искрено не верувам дека во Исламските земји се користи Шеријатот онака како го вовел Муахммед с.а.в.с !

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Сакам да ги замолам муслиманите да ми дадат линк каде што ќе можам да го симнам куранот, на макденонски јазик или на некој разбирлив за мене од бившите YU простори (српски, хрватски, босански...). Само ако може при тоа да не бидам обврзан да се зачленувам ви некакви центри и сл.
Благодарам .

Грмуш

Пичкмајчин
Член од
11 октомври 2007
Мислења
1.118
Поени од реакции
90
Христијаните се до 3 век и до Никејскиот собор биле верници (Муслимани)
Тоа го пишува во куранот или...?Како може христијаните да биле муслимани кога исламот не постоел???
И уште едно прашање-дали божјите заповеди се исти-превземани од христијанството?!

Член од
23 јули 2010
Мислења
252
Поени од реакции
15
Сакам да ги замолам муслиманите да ми дадат линк каде што ќе можам да го симнам куранот, на макденонски јазик или на некој разбирлив за мене од бившите YU простори (српски, хрватски, босански...). Само ако може при тоа да не бидам обврзан да се зачленувам ви некакви центри и сл.
Благодарам .
Не мора ич да го симнуваш, само букмарирај !
Повели http://gusic.tripod.com/kuran_bos/

--- надополнето ---

Тоа го пишува во куранот или...?Како може христијаните да биле муслимани кога исламот не постоел???
И уште едно прашање-дали божјите заповеди се исти-превземани од христијанството?!
Исламот постоел отсекогаш. Адем а.с првиот човек бил Муслиман.
Ислам во превод значи-Вера во Бога.
Монотеизам ! Чистата вера во Бога се губи и искривува, кога луѓето за Бог ќе си земат некој друг. Во овој случај што Абдурахман објаснува Исус а.с !
Значи Исус а.с како сите пратеници бил Верник во Еден Бог. Но на никејскиот собор тоја смиот станал Бог.
Аллах дај ми Сабур, колку пати сум пишувал за ова.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom