Прашања за изворно-реформираните христијани

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Gospel, однесувањево ти е протестантска класика, по принципот „...нападот е најдорбра одбрана...„,така? Тоа го имам видено катаљон пати на фоумов. Туку, дај одговори на она кое е поставено како прашање/прашања и не се „замарај„ со точноста на учењето од Едната, Света, соборна и Апостолска Црква, оти ионака тоа ти е непознаница и премногу тврда храна.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
кои се тие „кривославци“?
кој е тој кој кажува кој се „вистинските“? или сите сами за себе сте си „вистинските и единствените“ кои се во право?
спуштете се малце на земја и дебатирајте без омаловажувања не ви личи ...
А кои се тие ПРОТЕСТАНТИ? Нели и тие се спомнати на форумов?

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
А кои се тие ПРОТЕСТАНТИ? Нели и тие се спомнати на форумов?
The three primary divisions of Christianity are Roman Catholicism, the Orthodox church, and Protestantism
Официјално во светов поделбата е таква ..
во кои спаѓаш ти?

--- надополнето ---

--- надополнето ---

И тука има поделби на различни групи .. но како главни 3поделби се тие .. погоре наведените во цитатот ..
во која од тие 3главни поделби спаѓа твојата вера?

Б

Бат Елохим

Гостин
Само ме интересира кај ви е наградата за препукувањата или чисто испуцавате негативна енергија?
И темава е еј: изворно-реформирани... значи изворот е реформиран или религијата е реформирана или ај да си ги мериме
Оти религијата е бреме беспотребно....на крајот на денот Господ ќе не суди сите и никој нема да има олеснителна околност (како црква или поп или пастор позади него)

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Gospel, однесувањево ти е протестантска класика, по принципот „...нападот е најдорбра одбрана...„,така? Тоа го имам видено катаљон пати на фоумов. Туку, дај одговори на она кое е поставено како прашање/прашања и не се „замарај„ со точноста на учењето од Едната, Света, соборна и Апостолска Црква, оти ионака тоа ти е непознаница и премногу тврда храна.
Абе, до кога вие ќе изигравате ДАСКАЛИ а ние УЧЕНИЦИ? И зошто секогаш ние мораме да ви одговориме на секое ваше прашање, а вие ги прескокнувате нашите?

ОДГОВОРИ, ЗА ДА ТИ БИДЕ ОДГОВОРЕНО.

--- надополнето ---

Дали ќе можеш да ми објасниш што подразбираш под оваа равенка?
А ти што подразбираш под оваа равенка?

1(Отец) + 1(Син) + 1(Свет Дух) = 1(Бог)

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Абе, до кога вие ќе изигравате ДАСКАЛИ а ние УЧЕНИЦИ? И зошто секогаш ние мораме да ви одговориме на секое ваше прашање, а вие ги прескокнувате нашите?

ОДГОВОРИ, ЗА ДА ТИ БИДЕ ОДГОВОРЕНО.

--- надополнето ---

А ти што подразбираш под оваа равенка?

1(Отец) + 1(Син) + 1(Свет Дух) = 1(Бог)
Велиш: Одговори за да ти биде одговорено
а на секое прашање до тебе не одговараш ...? туку поставуваш прашање?
не мислиш дека си контрадикторен да бараш да ти биде одговорено а воедно и да избегаваш да дадеш одговор?

Гледам назад и Мики1 прв поставил прашање на кое му одговараш со прашање .. и велиш Одговори за да ти биде одговорено ... чудна логика ..

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Господине МОДЕРАТОР, зарем ова не е OFF TOPIC ??????????????
Не е офтопик .. си бара одговор на прашањето ...
Не е културно да се дереш (големи букви во е-chat значат дерење)
последен пат те предупредувам да си дискутираш културно ...

Според ова
Значи основата на верата на изворно-реформираните христијани е Светото Писмо,...
ТОЧНО ТАКА!!! Библијата и нивниот ментор Исус Христос, распнатиот и воскреснатиот!!! :toe:
според ова потврдуваш дека си изворно-реформиран христијанин ...
темава е прашања до Изворно реформираните Христијани
твое право е дали ќе одговараш или не на прашањата поставени до нив со цел да се објаснат некои недоумици ...

Шо се однесува до модерирањето на подфорумот тоа е моја табота и ќе те замолам да не ми се мешаш ...
Неосновани етикетирања кои ќе предизвикаат караница и недоличен говор не се толерираат .. како нов член ќе те замолам и да ги прочиташ правилата на подфорумов ..

Пријатни дискусии и ова нека биде последен офтопик на темава ..

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
1. Кој прв почна да го користи поимот „сола скриптура„? (Да помогнам: не бил нит православен, нит протестант....)
Ето го прашањето.

--- надополнето ---

10. По кој основ себе си се гледаат како членови на телото Христово?
А би сакал да читнам одговор и на ова прашање...

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Јас по овој основ:

Но што вели Писмото: “Блиску до тебе е словото, во твојата уста и во твоето срце”, односно словото на верата, што го проповедаме, 9 оти, ако со устата Го исповедаш Господа Исуса и со срцето свое поверуваш дека Бог Го воскресна од мртвите, ќе се спасиш;
10 бидејќи со срцето се верува за оправдание, а со устата се исповеда за спасение.
11 Пак и Писмото вели: “Секој, кој верува во Него, нема да се посрами”.
12 Нема разлика меѓу Јудеец и Елин, зашто еден и ист е Гопод на сите, богат за сите, кои Го призовуваат.
13 Бидејќи, секој, кој го призове името Господово, ќе се спаси.

(Римјаните 10:8-13)

Библијата вели СЕКОЈ кој верува нема да се посрами. Без разлика на која Христијанска верска конфесија припаѓа.

А ти по кој основ си дел од телото Хростово???? Имаш ЦРНО НА БЕЛО ????
Ако имаш покажи го!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
1. Не барав библиски цитати, небаре јас го читам „Хари Потер„. Го барав името од првиот своеглав, кој почна да го користи принципот „сола скриптура„ и зашто тоа му текнало и зашто нему му верувате.

2. Како е да се биде дел од телото Христово, и да ти кажам, нема да веруваш... а веќе имам пишувано и за тоа.

Но, пак ќе речам, очекувам одговори на веќе поставените прашања, оти веќе сум заморен да давам одговори. Ето, и ја малце да потпрашам де...

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Не барав библиски цитати, небаре јас го читам „Хари Потер„.
Според тоа ШТО и КАКО читате (само Библијата НЕ), не е ни чудо еден ден Хари Потер да ви биде Авторитет поголем и од Библијата, со однос на тоа во какви Бајки и Приказни верувате.

Го барав името од првиот своеглав, кој почна да го користи принципот „сола скриптура„ и зашто тоа му текнало и зашто нему му верувате.
ИСУС ХРИСТОС - нели секогаш велеше: ТАКА Е ПИШАНО, ТАКА ВЕЛИ ПИСМОТО.....ЗАПИШАНО Е....

...или зошто никогаш не велеше: ТАКА ВЕЛИ ТРАДИЦИЈАТА, ТАКА Е ЗАПИШАНО ВО ЖИТИЈАТА, ТАКА ВЕЛИ ИСТОРИЈАТА, ТАКА ВЕЛАТ СВЕТЦИТЕ...и.т.н. А кога сме веќе кај светците еве што ви порачува самиот БОГ: „Ајде викај! Има ли кој да ти одговори? Кон кого од светиите мислиш да му се обрнеш? “ (Јов 5:1)

Како е да се биде дел од телото Христово, и да ти кажам, нема да веруваш...
Пријателе, Јас го живеам телото Христово, нема потреба да ми кажуваш. Јас да ти кажам Ти нема да веруваш, бидејќи јас твоето сум го поминал уште пред тебе, а ТИ моето НЕ.
Само Јас знам со какво Бреме живеев додека бев ПРАВОСЛАВЕН, а да се биде Протестант, е тоа е веќе друга работа, друг Филм.

Но, пак ќе речам, очекувам одговори на веќе поставените прашања, оти веќе сум заморен да давам одговори. Ето, и ја малце да потпрашам де...
Абе...Ти можиш колку сакаш да велиш.....но кога веќе си ЗАМОРЕН, оди ПРИЛЕГНИ и немој повеќе да не МАСИРАШ со твоите глупи прашања. Еднаш веќе ти напишав дека не е интересно Еден секогаш да игра ДАСКАЛ, а ДРУГИОТ секогаш ученик. Смени ги еднаш улогите. Еден куп прашања те чекаат малку погоре од овој пост.

ЧЕКАМ ОДГОВОР!!!!!!! Моите одговори завршија!!!

Со почит, Госпел.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Благодарам за Вашите испразни одговори. Ја троа, ќе причекам нешто посодржајно, кое ќе личи на одговор.

Одиме понатаму.

И да, се согласувам-не е исто да се биде праовославен рисјанин и да се живее во, со и според верата, и од друга страна, да се биде протестант, и животот да ми помине во рафално пласирање цитати од Писмото и во живеење во прелест дека џоа веќе сум спасен. Тоа е, батка, разликата: во Црквата, имам должности, кои бараат напор и самооткажување, а надвор од Црквата, можам да се замајувам со своите илузии.
Ете затоа простестантизмот е попривлечен: нуди саде вербална вера, но без дела, без напор, без подвиг, без пот, а згора на све, тука е прелеста за наводното спасение. Или, како што би рекле современите богослови: „Кој не е во подвиг, тој е во прелест!„

Б

Бат Елохим

Гостин
Ете затоа простестантизмот е попривлечен: нуди саде вербална вера, но без дела, без напор, без подвиг, без пот, а згора на све, тука е прелеста за наводното спасение. Или, како што би рекле современите богослови: „Кој не е во подвиг, тој е во прелест!„
истото може да се каже и за Православието. Постам, палам свеќа, чекам куќна слава и то. Срце чурук. Тоа го има секаде. И до луѓето е. Затоа пишав погоре, на крајот сите ќе стоиме сами пред Бог.... ако стигнеме до него воопшто...

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Благодарам за Вашите испразни одговори. Ја троа, ќе причекам нешто посодржајно, кое ќе личи на одговор.

Одиме понатаму.

И да, се согласувам-не е исто да се биде праовославен рисјанин и да се живее во, со и според верата, и од друга страна, да се биде протестант, и животот да ми помине во рафално пласирање цитати од Писмото и во живеење во прелест дека џоа веќе сум спасен. Тоа е, батка, разликата: во Црквата, имам должности, кои бараат напор и самооткажување, а надвор од Црквата, можам да се замајувам со своите илузии.
ИМАШ ДЕЛА??? Со кои дела можеш да се пофалиш ТИ јадна душо? До кога ќе се залажувате дека со своите дела еден ден ќе застанете пред светиот Бог, ако не преку Застапништвото на Исуса Христа. Со кои дела можеш Ти да се спасиш??? Одговори

ИМАШ ДОЛЖНОСТИ??? Е па ајде кажи кои се твоите должности, освен да веруваш во оној кој што СЕ направи за тебе и за мене? Ајде наброј некоја твоја Должност????

ИМАШ ПОДВИГ? Со кој подвиг можеш ТИ да се пофалиш Сирота Душо? Радувај се што ја имаш милоста Божја да го јадеш и денес Лебот Негов Насушен! Со кој Подвиг или Херојско дело можеш ТИ да се пофалиш? Ајде наброј Лицемеру.

СО ПОТ ГО ЗАРАБОТИ ТВОЕТО СПАСЕНИЕ? Е ајде кажи колку пот потроши за да се спасиш? Ако ја собираше потта, можеби и за Лек ќе ја продаваше? Така?

Абе, немој да с...ш и да хулиш, на Спасението кое што БЕСПЛАТНО, БЕЗ ПАРИ И БЕЗ БИЛО КАКВА НАША ЗАСЛУГА го подарува Оној, кој што ми го подари и мене, само ако веруваш во неговата жртва на Голгота!!!

Немој Дете, не играј си!!! Немој!!!

--- надополнето ---

Според тоа ШТО и КАКО читате (само Библијата НЕ), не е ни чудо еден ден Хари Потер да ви биде Авторитет поголем и од Библијата, со однос на тоа во какви Бајки и Приказни верувате.

ИСУС ХРИСТОС - нели секогаш велеше: ТАКА Е ПИШАНО, ТАКА ВЕЛИ ПИСМОТО.....ЗАПИШАНО Е....

...или зошто никогаш не велеше: ТАКА ВЕЛИ ТРАДИЦИЈАТА, ТАКА Е ЗАПИШАНО ВО ЖИТИЈАТА, ТАКА ВЕЛИ ИСТОРИЈАТА, ТАКА ВЕЛАТ СВЕТЦИТЕ...и.т.н. А кога сме веќе кај светците еве што ви порачува самиот БОГ: „Ајде викај! Има ли кој да ти одговори? Кон кого од светиите мислиш да му се обрнеш? “ (Јов 5:1)

Пријателе, Јас го живеам телото Христово, нема потреба да ми кажуваш. Јас да ти кажам Ти нема да веруваш, бидејќи јас твоето сум го поминал уште пред тебе, а ТИ моето НЕ.
Само Јас знам со какво Бреме живеев додека бев КРИВОСЛАВЕН, а да се биде ХРИСТИЈАНИН, е тоа е веќе друга работа, друг Филм.

Абе...Ти можиш колку сакаш да велиш.....но кога веќе си ЗАМОРЕН, оди ПРИЛЕГНИ и немој повеќе да не МАСИРАШ со твоите глупи прашања. Еднаш веќе ти напишав дека не е интересно Еден секогаш да игра ДАСКАЛ, а ДРУГИОТ секогаш ученик. Смени ги еднаш улогите. Еден куп прашања те чекаат малку погоре од овој пост.

ЧЕКАМ ОДГОВОР!!!!!!! Моите одговори завршија!!!

Со почит, Госпел.

ЌЕ ГО ЗАМОЛАМ МОДЕРАТОРОТ ДА НЕ МИ ЧЕПКА ВО МОИТЕ ПОСТОВИ И ДА МИ ГИ ПРЕПРАВА (преименува) ЗБОРОВИТЕ, БИДЕЈЌИ ЈАС НИКОГАШ НЕ СУМ БИЛ ПРАВОСЛАВЕН ТУКУ КРИВОСЛАВЕН, И НИКОГАШ НЕ СУМ СЕ ЧУВСТВУВАЛ КАКО ПРОТЕСТАНТ ТУКУ ЕДИНСТВЕНО ХРИСТИЈАНИН, НИШТО ПОВЕЌЕ И НИШТО ПОМАЛКУ.
Ако тоа му смета што некогаш сум бил КРИВОСЛАВЕН тоа е негов проблем и несакам во моите постови да ме преименува во ПРАВОСЛАВЕН, бидејќи освен КРИВОСЛАВИЕ, за мене друг израз не постои.

--- надополнето ---

Kajgana Shop

На врв Bottom