Помош во врска со адаптер

• Креатор на темата Креатор на темата Nefandus
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
11 септември 2009
Мислења
323
Поени од реакции
55
Локација
Skopje
Вака, денес ми стигна компјутер од америка (desktop) со тоа што нели работи на нивната струја ама на куќиштето си пишува дека може и на нашата. Ми пратија и едно како адаптерче мало, во него се уклучува кабелот од комјутерот и тоа во штекер. Али само што го уклучив нешто пукна (незнам дали компјутерот или штекерот).. Пробав и директно без адаптерот со наш кабел и осигурачот на тој штекер пукна и се исклучи... Кажете ми како да се поврзе, и има можност да рикна компјутерот? фала :))

“Нашата“ струја е 220 волти 50 Херци

Дали назат каде во куќиштето влегува кабелот од струја има мало прекидаче (лизгачко) каде пиши отприлика 110/220 ??

“Нашата“ струја е 220 волти 50 Херци

Дали назат каде во куќиштето влегува кабелот од струја има мало прекидаче (лизгачко) каде пиши отприлика 110/220 ??
Еве што има отпозади:
photo0319.jpg

А еве што пишува:
photo0320.jpg

(пошто не се гледа добро еве со текст:
Rating: 100-127/220-240Vac, 6/3A 60/50hz

Не се гледа баш најубо али то мало црвено под влезот за кабел е изгледа преклопник за 110-220 волти. Треба да е наместено на 220
Али пошто веќе нешто пукнало јас би однел на сервис...... може да е осигурач може да е напајјање а може и повеќе....

Не се гледа баш најубо али то мало црвено под влезот за кабел е изгледа преклопник за 110-220 волти. Треба да е наместено на 220
Али пошто веќе нешто пукнало јас би однел на сервис...... може да е осигурач може да е напајјање а може и повеќе....
Не сум нешто перфект по овие работи затоа и прашувам.. Како да видам дали нешто е рикнато.. затоа што пукна нешто, појма немам што.. Ако е рикнато колку ке кошта да се направи, и дали воопште може да се направи?

--- надополнето ---

Само што видов, тоа се лизга, има 115 и 230 пишува. На 115 беше ставено. Го ставив на 230 ама не пробав да го уклучам. Безбедно е да пробам или.?

Не сум нешто перфект по овие работи затоа и прашувам.. Како да видам дали нешто е рикнато.. затоа што пукна нешто, појма немам што.. Ако е рикнато колку ке кошта да се направи, и дали воопште може да се направи?

--- надополнето ---

Само што видов, тоа се лизга, има 115 и 230 пишува. На 115 беше ставено. Го ставив на 230 ама не пробав да го уклучам. Безбедно е да пробам или.?

Пробај, ама ако пред тоа си пробувал дирек во струја на 115 кога ти било, може и да е цркнато напајањето.

Нешто е гарант ојдено
Во најдобар случај осигурач (то може сам да смениш ако знаеш, мислам да не 20-30 денари еден (или и поефтино) ако е рикнато напајањето ќе треба да земеш ново )околу 1000 - 1200 денари а ако успеа струјата да најде пат преку напајање и до внатрешноста на компјутерот.... тогаш може да е ојдено доста плоча, рам, графичка....
Пробај мирисни позади каде е вентилаторот од напајање дали се осеќа ма изгорено

Нема повторно шанси да пукне нешто?
Не сум и јас некој експерт за такви работи, ама мислам дека нема да пукне ако воопшто работи напајањето, оти кажа дека пред тоа ти пукнало два пати. Јас мислам дека е безбедно. :)
А ако е прегорено напајањето можеш да ставиш ново, цена зависи од тоа какво треба, колку вати.

Нешто е гарант ојдено
Во најдобар случај осигурач (то може сам да смениш ако знаеш, мислам да не 20-30 денари еден (или и поефтино) ако е рикнато напајањето ќе треба да земеш ново )околу 1000 - 1200 денари а ако успеа струјата да најде пат преку напајање и до внатрешноста на компјутерот.... тогаш може да е ојдено доста плоча, рам, графичка....
Пробај мирисни позади каде е вентилаторот од напајање дали се осеќа ма изгорено
Го отворив, немаше ништо, не ни мирисаше, ни поцрнето нешто, ништо немаше..

по сите правила и прописи нешто треба да е ојдено......
е сега има опасност после две пукнувања напајањето да ти прати појаки напони на плоча и да го изгориш цел компјутер. Ако имаш некој кој се разбира во електрика нек ти измери со инструмент колку напон дава на излезите од напајањето. Треба да се 5 и 12 волти.
Инаку може и да е во ред ... али нема да знаеш додека не пробаш....

по сите правила и прописи нешто треба да е ојдено......
е сега има опасност после две пукнувања напајањето да ти прати појаки напони на плоча и да го изгориш цел компјутер. Ако имаш некој кој се разбира во електрика нек ти измери со инструмент колку напон дава на излезите од напајањето. Треба да се 5 и 12 волти.
Инаку може и да е во ред ... али нема да знаеш додека не пробаш....
Пробав на 230 пак неќе, пак падна осигурувачот... Незнам што му е, ќе го однесам на сервис утре ако не :/

Само да ве известам дека компјутерот е направен уште пред неколку дена и функционира прекрасно. Утре и неколку скриншотови :D
Иначе фала многу за помошта :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom