Митарства

Член од
14 април 2010
Мислења
628
Поени од реакции
219
(еxlexmk)---патем добро би било некој да напише вовед и да раскаже нешто .. за да може да остане посебна тема .. овака само наведува на мистерија и демек гледајте ќе видите ... религиска промоција ... ќе ја оставам денеска ..[/QUOTE]

Приказната е како што кажа и dee jay се работи за Андреј,обичен младич од Русија.Едно време оболува од некоја си болест,и една вечер му се појавува мајка богородица,и му прави исцелување на телото.После тоа му е кажано дека самиот Бог го одбрал него да му бидат покажани пеколот и рајот,всушност-вечноста,под услов ако сака тој самиот.Он прифатил и после го раскажува патувањето па и во детали.Сите негови гревови,сите добрини,се што некогаш кажал шо треба и нетреба(коо шо вика се е запишано како на плоча-се се знае)Јас баш сакав да видам дали лаже или измислува,ама според моја проценка нема никаква причина за сомнеж.Не е никаква религиска промоција или глупости.Воа е ТОА од прва рака прераскажано.Дури и на коментарите имаше дека најверојатно дечково го "делнале" некоиси најверојатно заради кажаната приказна.
Јас не знам како оди тоа за да се направи посебна тема,ама баш би сакал да се стави во важни теми.Гледајте па проценете сами ! Јас немам ни грам сомнеж.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
И што вика за пеколот и рајот ?

Член од
14 април 2010
Мислења
628
Поени од реакции
219
Па гледај ја околу саат време е емисијава се на се.Не можам сеа да ти ја раскажувам цела.Ама нема да зажалиш сигурно.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Ќе се послужам со пост од друга тема за да дадам некој вовед и насока да објасниме шо се Митарства .. (можеби и ќе ги спојам темите ќе видиме)

Митарствата, според преданието, се еден вид царини низ кои, по смртта, поминува човековата душа на патот до Небото. На тие царини (митници) душата ја пречекуваат злите духови (митари) и бараат од неа откуп за гревовите што ги направила во нејзиниот живот.

Имено, според преданието, Теодора Цариградска откако починала, му се јавила во сон на Григориј (исто така ученик на нејзиниот духовник Василиј Нови) и му го раскажала нејзиното мачно патешествие од напуштањето на телото до Небото низ вкупно 20-те митарства. Таа му раскажала на Григориј дека секој човек по крштевањето добива ангел чувар кој ги запишува неговите добри дела, но исто така и дека ангелот на злото ги запишува сите негови гревови. (Ова верување дека секој човек има добар и лош ангел кој ги запишуваат неговите добрини и гревови е идентично со верувањето на Исламот.)

Според преданието, духовникот на Теодора, Василиј Нови, и пришол на почетокот на митарствата и им дал на ангелите-чувари едно ковчеже велејќи им: "Кога ќе треба да ги поминувате воздушните митарства, искупувајте ја земајќи од ова ковчеже и давајте им на лукавите и зли духови". На тој начин, со помош на добрините кои биле запишани во книгата на ангелот-чувар и ковчежето на Василиј, Теодора, во придружба со ангелите-чувари, минале низ сите 20 митарства и успеале да го исплатат откупот за гревовите кој го барале злите духови и најпосле ја довеле Теодора до Небото.
Според православното предание, сето ова Теодора во сон му ги раскажала на Григориј со цел да му покаже што го чека секој човек после упокојувањето: 20 митарства на кои злите духови ќе бараат откуп за нашите гревови. Доколку не успееме да дадеме откуп на сите митарства, тогаш нема да стигнеме до Небото, туку, после големи маки, злите духови ќе не одведат до пеколот и таму ќе не држат се до второто Христово доаѓање.

Дали верувате во митарствата?
http://forum.kajgana.com/showthread.php?30296-Дали-верувате-во-митарства

Продолжете си со дискусија .. заебанции ќе бришам!

--- надополнето ---

Death of Saint Theodora and visions of spiritual trials
http://en.wikipedia.org/wiki/Aerial_toll_house

Член од
14 април 2010
Мислења
628
Поени од реакции
219
Ќе се послужам со пост од друга тема за да дадам некој вовед и насока да објасниме шо се Митарства .. (можеби и ќе ги спојам темите ќе видиме)

http://forum.kajgana.com/showthread.php?30296-Дали-верувате-во-митарства

Продолжете си со дискусија .. заебанции ќе бришам!

--- надополнето ---

Death of Saint Theodora and visions of spiritual trials
http://en.wikipedia.org/wiki/Aerial_toll_house
Е е баш тоа како што си го напишал.
Интересна работа е тоа што вие работи ги знаат на пример свештените лица и можат човек да го упатат кон информации и запознавање.Само шо воа не е "актуелно" коо лејди гага јбг.Е сето тоа што Теодора Цариградска му го кажала на Григориј е точно(барем јас така верувам).Затоа викам да се изгледа емисијата оти сето тоа е убаво и сликовито објаснето.
Јас не верувам дека тоа е заебанција или некојси мит..немав ни појма околу вие работи,ама сега подруго гледам.
Емисијата е препорачлива за сите-за тврди типови шо не веруваат во бог,за убијци,силувачи,за добри луге,за луге што не се покајале,за луге шо бараат најразноврсни прашања околу религиите и слично.
И ајде малку коментари од ваша страна

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Абе за задгорбен живот не дека не верувам верувам . Ама филмов ми одзеде добар саат време и на крај ме изнасме абе луѓе кој се вратил од таму да кажува , ова е само една голема пропаганда на РПЦ и тој светецот што го спомува Рус по потекло е ваљда името ми звучеше руски што го спасувал све је ова само вистина не е.... Добра ноќ и немојте по Митарства многу

Член од
14 април 2010
Мислења
628
Поени од реакции
219
Абе за задгорбен живот не дека не верувам верувам . Ама филмов ми одзеде добар саат време и на крај ме изнасме абе луѓе кој се вратил од таму да кажува , ова е само една голема пропаганда на РПЦ и тој светецот што го спомува Рус по потекло е ваљда името ми звучеше руски што го спасувал све је ова само вистина не е.... Добра ноќ и немојте по Митарства многу
Твоја работа е дали веруваш во воа или не,ама не можам да сватам од каде сега пропаганда на руската црква?ццц. !! Е ај вака објасни ми како би профитирала РПЦ од Филмов?Баш ме интересира.Шо повише свеќи ке купуваат лугево а?Оф леле.
Иначе убаво е објаснето како е земен и како е вратен типот .

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Твоја работа е дали веруваш во воа или не,ама не можам да сватам од каде сега пропаганда на руската црква?ццц. !! Е ај вака објасни ми како би профитирала РПЦ од Филмов?Баш ме интересира.Шо повише свеќи ке купуваат лугево а?Оф леле.
Иначе убаво е објаснето како е земен и како е вратен типот .
Abe go gledav i se e toa ubavo objasneto ama u kniga mozes i na drugo mesto da go procitas nikako toa ne mi lici na licno iskustvo mnogu e povrsno i pazi majkamu uvek go potsetuva sto da kazje ko i taa da bila tamu, moze ne e RPC ama sigurno e toa negovo maslo za da privlece vnimanie citaj POPULARNOST

Член од
14 април 2010
Мислења
628
Поени од реакции
219
Ne mi drzi voda mislenjevo deka toa go prai radi popularnost.Na komentarite na youtube(sea gi nema),pisuese deka i drugi slusnale za takvi dozivuvanja.A i tipot piusuese deka go ubile.Vajda ne preteral so popularnosta.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Зошто би лажел овој човек
Не е проблемот у тоа дали лаже , туку дали тоа што го доживеал е производ на имагинација на неговиот мозок.
Има само една разумна причина да речеш дека е така и тоа што го видел е стварно живот по смртта а таа е ако си го доживеал истото.
До тогаш е само приказна.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Како може да е имагинација кога мозокот престанува да ти работи, и како тоа кај секој човек кој што доживеал клиничка смрт и потоа пак се вратил во живот, смртта започнува со излегување на душата од телото по што секој си го гледа мртвото тело и веднаш забележува светлина односно тунел со светлина накај која забрзано се движи. Не може сите да имаат иста имагинација.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Без разлика , не викам дека не е точно ама не викам и дека е точно.
Што вика Буда околу ова.
Buddha says, 'How can one believe? You are
asking the impossible.' Listen to his argument.

He says if somebody is doubtful, how can he believe? If the doubt has arisen
already, how can he believe? He may repress the doubt, he may enforce the
belief, but deep down like a worm the doubt will go on lurking and eating his
heart. Sooner or later the belief is bound to collapse, because it is unfounded;
there is no foundation to it. In the foundation there is doubt, and on the
foundation of doubt you have raised the whole structure of your belief. Have
you watched it? Whenever you believe, deep down there is doubt. What type of
belief is this?

Z

zmej gorjanin

Гостин
Ок сега забегавме у филозофија која нема врска баш со муабетов погоре.

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Па не е филозофија туку станува збор за верување , а тоа секогаш ке биде верување :) никогаш факт.
Се додека ти не го доживееш ништо од вистината иако постои веројатност и тоа да биде илузија.
Стварноста ја перцепираме преку декодирање на сигнали од нашите сетила , арно ама мозокот ја ствара сликата.
Еве ти еден пример глеј го видеото од 6 минути па нагоре за да ми ја сватиш поентата.
Значи не е проблем дека јас несакам да верувам или незнам што друго , едноставно тешко е да се прифати како факт
Блиската Смрт .
Јас користам поим полувистина и ова го ставам у таа категорија и како такво го разгледувам.

Kajgana Shop

На врв Bottom