Што вели Библијата за Мухаммед а.с

• Креатор на темата Креатор на темата islam nur
  • Време на започнување Време на започнување
Не е врз сите свери на животот !
За да се воведе Шеријатот како закон, треба да се фокусира само на оние работи кои спаѓаат под закон !!
На пример, кривичните прекршоци.
Не треба Шеријатот да се користи, да се присилат луѓето да ги извршуваат религиозните должности !
Не треба девојка ако нема шамија, да се каменува. Не треба ако некој пие алкохол да се каменува и тн.
Аллах нека ми прости ако грешам, но мислам дека денес имаме сосема погрешно толкување на Шеријатот !
Исламот како вера, освен што на човекот му ги покажал религиозните правила и прописи, исто така и го обезбедил во опшеството ! Покажал правилно судење !
За да се воведе Шеријатот, треба населението прво да гласа, дали да се воведе или не !
Што се однесува до Божјите закони, дали некој клања или не, дали некој се покрива или не, Тој ќе суди за тоа !
Не треба луѓето да бидат приморани да ги извршуваат верските должности, кога нешто е приморано не ваља :) И не е прифатено !

Јас ја гледам реалната ситуација, а таа го кажува спротивното! Во Иран на пример летово имаше вест дека донеле закон за фризури!- http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=124970 Какви фризури смее а какви не да се носат! А за каменувања, бесења и сл. и да не зборуваме за престапи кој се и смешни според наши стандарди! Ако тоа не е наметнување и ограничување на слободната воља на луѓето тогаш незнам што е!

Јас ја гледам реалната ситуација, а таа го кажува спротивното! Во Иран на пример летово имаше вест дека донеле закон за фризури!- http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=124970 Какви фризури смее а какви не да се носат! А за каменувања, бесења и сл. и да не зборуваме за престапи кој се и смешни според наши стандарди! Ако тоа не е наметнување и ограничување на слободната воља на лу'ето тогаш незнам што е!

Се согласувам со тебе !
Закон кој збранува фризури е навистина безвезе !!
Иран очигледно е дека си направиле свој Шеријат !!
Не смее да се оспорува слободната воља на човекот !!
Шеријатот треба да се користи само за кривични прекршоци !
А луѓето можат да се облекуваат како сакаат и тн.
Она што многу не го разбираат е тоа дека некои работи беа воведени во 7-от век, за период каде навистина било потребно такво судење !!
Аллах нека ми прости ако грешам, но мислам дека навистина треба добро согледување и истражување на Шеријатот, да се види кој закон во кој период е воведен и зошто.
Ова што се случува во Исламските земји е страшно.

Нешто разбрав, нешто не ми е јасно !!
Каков микс е ова ?
Мешаш Ислам со Христијанство !!

БОГ во Исус лично ни го покажа Совршениот Ислам!
Тоа е Радосна Вест - Евангелие!

Шалом!

БОГ во Исус лично ни го покажа Совршениот Ислам!
Тоа е Радосна Вест - Евангелие!

Шалом!

Шалом полубрат :vozbud:

--- надополнето ---

Јас ја гледам реалната ситуација, а таа го кажува спротивното! Во Иран на пример летово имаше вест дека донеле закон за фризури!- http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=124970 Какви фризури смее а какви не да се носат! А за каменувања, бесења и сл. и да не зборуваме за престапи кој се и смешни според наши стандарди! Ако тоа не е наметнување и ограничување на слободната воља на луѓето тогаш незнам што е!

Заборавив само да спомнам за Иран некои работи !!
Иран не е Исламска земја во потполна смисла на зборот. Тоа е Шиитска земја.
Тие си создаваат заедници, си поставаат главен таму, си воведуваат нови работи во Исламот !!
Си измислуваат молитви, закони.
Го величат Алија р.а а другите Халифи ги вреѓаат !!
Ги управуваат луѓето, ги владеат како да живеат, што да прават !!
За нив не е проблем да измислат закони и се тоа да го лепат на Шеријатот !!
Во Исламот е строго забрането, да бидеш член на некаква заедница и да се владееш според некои си закони кој ги поставуваат !
Исламски е да го читаш Куранот и Хадисите и она што ти е воља да си го практикуваш, што не Бог ќе ти суди, тој најдобро знае !!
Не е Исламски да се убиваат луѓе заради фризури, и не знам што таму. Нема врска тоа ниту со Шеријатот, ниту со Исламот !!
Значи не е Исламски некој мене да ми наредува или забранува работи ! Мислам дека бев јасен !!

Заборавив само да спомнам за Иран некои работи !!
Иран не е Исламска земја во потполна смисла на зборот. Тоа е Шиитска земја.
Тие си создаваат заедници, си поставаат главен таму, си воведуваат нови работи во Исламот !!
Си измислуваат молитви, закони.
Го величат Алија р.а а другите Халифи ги вреѓаат !!
Ги управуваат луѓето, ги владеат како да живеат, што да прават !!
За нив не е проблем да измислат закони и се тоа да го лепат на Шеријатот !!
Во Исламот е строго забрането, да бидеш член на некаква заедница и да се владееш според некои си закони кој ги поставуваат !
Исламски е да го читаш Куранот и Хадисите и она што ти е воља да си го практикуваш, што не Бог ќе ти суди, тој најдобро знае !!
Не е Исламски да се убиваат луѓе заради фризури, и не знам што таму. Нема врска тоа ниту со Шеријатот, ниту со Исламот !!
Значи не е Исламски некој мене да ми наредува или забранува работи ! Мислам дека бев јасен !!
Друже, не сум јас ни наивен а ни глуп. Еве да речеме дека иранците се одпадници од Исламот, што правиме тогаш со Саудијците, со Балканов? Ај погледај го видеово!

Друже, не сум јас ни наивен а ни глуп. Еве да речеме дека иранците се одпадници од Исламот, што правиме тогаш со Саудијците, со Балканов? Ај погледај го видеово!

Очигледно не се разбираме !!
Јас ти викам дека Исламот нема врска со вакви работи !!
Ако има вехабии тоа не значи дека Исламот го дозволува !! Значи ја ти кажувам дека Исламот строго забранува екстремисти !!
Дека има вехабии има не негираме !! Треба да се спречи тоа !!
Но не значи ако некој има брада или носи бурка да биде вехабија !!
Бидејќи Пејгамберите а.с се тие кои живееле најдобар религиозен живот !!
Ако некој става бурка, ја става затоа што жените на Мухаммед с.а.в.с ја ставале. Кој сака да зема пример, нека повели нека ја стави ! Но не е наредено од Аллах џ.ш !!
Носење Арапска облека, затоа што Исламот избива во Арабија, не е потребно. Носење кратки панталони и не знам што !!

Значи да бидам јасен, Исламот не поддржува екстремисти, (не мислам тука на бурките или тие со брада) и никаков начин на организирање некои заедници и владеење !!
Дека постојат на многу места низ светот не негираме, но нека се превземе нешто во врска со тоа !
Јас не сакам на Исламот да му се суди врз тоа што го прават другите !
Мене убаво во Куранот ми пишува, да речеме, да не убивам никого !
Јас сега ако убијам некого, па само поради тоа што сум Муслиман, да се лепи тоа на Исламот, не може !!
Добра ноќ

Очигледно не се разбираме !!
Јас ти викам дека Исламот нема врска со вакви работи !!
Ако има вехабии тоа не значи дека Исламот го дозволува !! Значи ја ти кажувам дека Исламот строго забранува екстремисти !!
Дека има вехабии има не негираме !! Треба да се спречи тоа !!
Но не значи ако некој има брада или носи бурка да биде вехабија !!
Бидејќи Пејгамберите а.с се тие кои живееле најдобар религиозен живот !!
Ако некој става бурка, ја става затоа што жените на Мухаммед с.а.в.с ја ставале. Кој сака да зема пример, нека повели нека ја стави ! Но не е наредено од Аллах џ.ш !!
Носење Арапска облека, затоа што Исламот избива во Арабија, не е потребно. Носење кратки панталони и не знам што !!

Значи да бидам јасен, Исламот не поддржува екстремисти, (не мислам тука на бурките или тие со брада) и никаков начин на организирање некои заедници и владеење !!
Дека постојат на многу места низ светот не негираме, но нека се превземе нешто во врска со тоа !
Јас не сакам на Исламот да му се суди врз тоа што го прават другите !
Јас сега ако убијам некого, па само поради тоа што сум Муслиман, да се лепи тоа на Исламот, не може !!
Добра ноќ
Без нервоза, полека! Ти рече дека на луѓето им требало "упатство" како треба да живеат и дека тоа упатство е корекција на старото, т.е на библијата! Што значи дека ова како крајна и ревидирана верзија треба да е јасно, разбирливо и толкувано на еден единствен начин! Зошто тогаш има толку различни толкувања на ова "упатство"? Велиш дека шиитите не се муслимани, но ако нив ги прашаш ќе го кажат истото за тебе! Велиш дека вахабите не се муслимани, но и нив ако ги прашаш ќе го кажат истото и за тебе...исто е и со суфитите, бекташите....!?:toe:
Да, но некому убаво пишува дека ако стане маченик за исламот и го даде животот, ќе добие 72 девици!
Јас не се сомневам дека ти си добра личност, дека ја почитуваш слободната воља на другите и дека не би убил никого! Но како што веќе кажав реалната слика во секојдневието е друга! Ти не би го направил тоа, но некој други секојдневно го прават тоа.
Поздрав.

Без нервоза, полека! Ти рече дека на луѓето им требало "упатство" како треба да живеат и дека тоа упатство е корекција на старото, т.е на библијата! Што значи дека ова како крајна и ревидирана верзија треба да е јасно, разбирливо и толкувано на еден единствен начин! Зошто тогаш има толку различни толкувања на ова "упатство"? Велиш дека шиитите не се муслимани, но ако нив ги прашаш ќе го кажат истото за тебе! Велиш дека вахабите не се муслимани, но и нив ако ги прашаш ќе го кажат истото и за тебе...исто е и со суфитите, бекташите....!?:toe:

Нема различно толкување, туку измислени работи ! Точно дека и Шиитите би рекле дека ја сум отпадник од Ислам, но фактите покажуваат дека ја сум во право !!
Мојата вера се базира врз докази и факти, молитви кои ги има во Куран, онака како што објавил Аллах џ.ш преку Мухаммед с.а.в.с !!
Шиитите, Суфиите, Бекташите и тн. имаат молитви кои ги нема во Куран !!
Вториот Божји заповед гласи : Не прави слика или идол, на она што е на земјата или небото, тие прават !!
Го величат зетот на Мухаммед с.а.в.с на слика !!
Значи тие си работат по свои измислени работи. Муслиманите тоа не го прават !!
Оттука се гледа јасно кој е во право кој е во криво !!

Да, но некому убаво пишува дека ако стане маченик за исламот и го даде животот, ќе добие 72 девици!
Јас не се сомневам дека ти си добра личност, дека ја почитуваш слободната воља на другите и дека не би убил никого! Но како што веќе кажав реалната слика во секојдневието е друга! Ти не би го направил тоа, но некој други секојдневно го прават тоа.
Поздрав.

Јас не негирам дека го прават !! Треба да се превземе нешто во врска со тоа. Но сепак Исламот не повикува на такви работи !!
Пишува во Куранот дека кој ќе умре на Божјиот пат, ќе стане Шехид !!
Ама исто така пишува Ако некој убие некого кој не убил никого, или некој кој на земјата неред не прави -како да го убил целото човештво, а ако некој биде причина да нечии живот биде спасен- како да сите луѓе ги спасил... (Сурах Ал Маиде 5 ајет 32)
Ова
јасно ни кажува дека не значи некој да стане терорист или да убива неверници или да се саморазнесе, за да има 72 девици во Џеннетот !!
Да се умре на Аллаховиот пат, за време на војни или некакви немири. Нормално да се застане на страната на Исламот, да се брани !!
На Муслиманите им е збрането први да започнат војна, па ако некој друг ја започне, треба 3 пати да ги повикаат на споразум, па после да почнат да се бранат !!
Кој ќе умре на Аллаховиот пат тој е Шехид !!

Шалом полубрат :vozbud:

Алеихем Шалом, побратиме Eraser !

Секој - без разлика на раса, класа, нација или деноминација - кој што одсрце верува дека Единствениот БОГ (אֱלוֹהַ‎ - Елоах, ‏الله - Алах) е Совршен Татко и Чиста ЉУБОВ (како што ни се покажа во Исус), тој мие многу повеќе од полубрат! :smir:

Нема различно толкување, туку измислени работи !...

Во право си, иако - во момент - самиот не си свестен колку книжнички измислици и конструкции се сметаат за факти, за кои “верниците“ се спремни дури и да убијат!

Но, денот доаѓа - Елхамдулилах - кога сите ќе ја разберат Совршената Вистина!

Шалом

ХалелуЈАХ! :helou:

Така е побратиме Eraser! Така!

БОГ (Елоах, Алах) не е ладна машина или автоматон, туку Духовен Татко Кој што надприродно луѓето ги љуби ! Но за жал, тој (неверниот човек) Инкарнацијата на БОЖЈАТА Прачиста Мудрост (Исус, Иса, Јахшуах) , на голгота страмно Ја уби!

Дали само неверните израелци се тие кои Ја убија Инкарнацијата на Мудроста БОЖЈА (Исус)?

За жал, не ... туку сите луѓе на кои индивидуалниот и колективниот егоизам им е поважен од Мудроста БОЖЈА, не се многу подобри од неверниот израел!

Затоа, да ги отвориме срцата, очите и ушите за Онаа Радосна Вест (Евангелие) Која БОГ лично - наместо машко семе, или билокаква поинаква творба - Ја отелотвори во Исус и да Го прифатиме БОГА за Татко, Кој е поважен од се’, од нашите телесни мајки, од нашите телесни татковци ... и од нашите антихристови традиции!

Амин

п.с. Знаеш ли дека најголемите противници Христови, но и најверните следбеници Христови, се баш евреи (израелци)!?

Можно е...но од друга страна библијата не го споменува мухамед...

Нема различно толкување, туку измислени работи ! Точно дека и Шиитите би рекле дека ја сум отпадник од Ислам, но фактите покажуваат дека ја сум во право !!
Мојата вера се базира врз докази и факти, молитви кои ги има во Куран, онака како што објавил Аллах џ.ш преку Мухаммед с.а.в.с !!
Шиитите, Суфиите, Бекташите и тн. имаат молитви кои ги нема во Куран !!
Вториот Божји заповед гласи : Не прави слика или идол, на она што е на земјата или небото, тие прават !!
Го величат зетот на Мухаммед с.а.в.с на слика !!
Значи тие си работат по свои измислени работи. Муслиманите тоа не го прават !!
Оттука се гледа јасно кој е во право кој е во криво !!

Јас не негирам дека го прават !! Треба да се превземе нешто во врска со тоа. Но сепак Исламот не повикува на такви работи !!
Пишува во Куранот дека кој ќе умре на Божјиот пат, ќе стане Шехид !!
Ама исто така пишува Ако некој убие некого кој не убил никого, или некој кој на земјата неред не прави -како да го убил целото човештво, а ако некој биде причина да нечии живот биде спасен- како да сите луѓе ги спасил... (Сурах Ал Маиде 5 ајет 32)
Ова
јасно ни кажува дека не значи некој да стане терорист или да убива неверници или да се саморазнесе, за да има 72 девици во Џеннетот !!
Да се умре на Аллаховиот пат, за време на војни или некакви немири. Нормално да се застане на страната на Исламот, да се брани !!
На Муслиманите им е збрането први да започнат војна, па ако некој друг ја започне, треба 3 пати да ги повикаат на споразум, па после да почнат да се бранат !!
Кој ќе умре на Аллаховиот пат тој е Шехид !!

Што вели библијата за мухамед треба да прочитаме во - куранот !?

Зошто да не видиме што пишува во библијата околу тоа што вели библијата за мухамед?
(а не вели ништо...)

Ehh siitite(irancite) znaat t.e vladetelite znaat kako da LOBOTOMIRAAT zatucana raja ete toa ti e simplificirano-imas vlast istata e religiozna i pazi DUHOVEN VODAC:vozbud:
Vistinata e deka religijata e zloupotrebena,a biblijata ja imam procitano i tamu nema nikakov muhamed neli kuranot "zakasnil"622 godini:toe:

veabiite se realitet u makedonija, toa je najcista forma na islam. site osvesteni muslimani se vracaat kon toa.

veabiite se realitet u makedonija, toa je najcista forma na islam. site osvesteni muslimani se vracaat kon toa.

Извини Сами, кажи ми кој е тој на сликата, на твојот аватар ?
А што се однесува до исламот, јас не знам, ама имам пријатели исламски теолози, тие не го делат со тебе мислењето околу најчистата форма на исламот. Што е работата ?

Како тоа се враќаат, кога со колена наназад нивните предци практикувале традиционален Ислам, кој воедно и го примиле кога ја смениле верата?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom