Peak oil - како ќе го дочекаме ?!

• Креатор на темата Креатор на темата Toecutter
  • Време на започнување Време на започнување
Во фокус имаше пренесена вест од некој странски печат во врска со ова (ме мрзи да го барам линкот), како и да е се проценува дека до 2047 година ќе се потрошат сите резерви на нафта ако се намалуваат со ова темпо што е по малку загрижувачко. Најголемиот проблем се моторите со внатрешно согорување кој и се најголемите конзументи на ваков тип на гориво. Во ноемврискиот број на нејшионал џеографик во рубриката голема идеја е разглабана идејата за електронски возила (Шевролет веќе го промовираше хибридниот Шеви Волт), разликата е во цената на возилата која е повисока од конвенционалните, брзината која се постигнува и киломатражата со полн резервоар. Додека се останато е во предност на електронските коли. Просечно обична кола троши по 12 центи на милја додека електронската би чинело отприлика 2 центи, нема никакво загадување и како што реков погоре батеријата треба да се полни на секој 100 милји.
Во Калифорнија веќе се поставени бетер-плејс станици за напојување и промена на батериите на овој тип на возила истото се подготвува и во Израел, во иднина се мисли дека ќе може секој вид на батерија без разлика на брендот да биде унифицирана и да се напојува на секоја станица, во процес е проект за 480 волтни станици кој би ги напојувале овие коли за само 20 минути, енергијата за сите овие станици би ја добивале нормално од атомските централи. Што ми е интересно најверојатно ќе бидеме сведоци на ова конвертирање и смртта на конвенционалните мотори со внатрешно согорување.

Кога ќе снема нафта че се пукаме за литро, као Лудиот Макс, ќе нема пари туку платежно средство ќе е нафтата....

Него, ова озбилно као анализа се зема здраво за готово? :)
Може тогаш да бираме, според разни извори и анализи треба да 2012 да дојде "крај на светот", понатаму требаше да има глобално затоплување...заладување, у ствари затоплување..не, заладување ќе беше...сега се нечкаат дали е зато- или зала-.
Хипокризија????
Колку за пример како тие аналитичари, влади и борци за подобро утре на човештвото колку се стварно загрижени -Ал Гор (Доктор глобал ворминг, автор на како се сеќавам оскаровскиот Inconvenient Truth) троши месечно повеќе отколку просечно САД семејство годишно за струја

“Gore’s mansion, located in the posh Belle Meade area of Nashville, consumes more electricity every month than the average American household uses in an entire year, according to the Nashville Electric Service (NES)."
Lest we not forget that in his celluloid tribute to junk science, “the former Vice President calls on Americans to conserve energy by reducing electricity consumption at home.”
As a frame of reference, “[t]he average household in America consumes 10,656 kilowatt-hours (kWh) per year, according to the Department of Energy.”
By contrast, in 2006, Dr. Global Warming “devoured nearly 221,000 kWh—more than 20 times the national average.”
The release elaborated:
Last August alone, Gore burned through 22,619 kWh—guzzling more than twice the electricity in one month than an average American family uses in an entire year. As a result of his energy consumption, Gore’s average monthly electric bill topped $1,359.
Постојат податоци и за другите загрижени организации и лица (помош за Африка :) ) па затоа и не ми се верува дека кај нафтата е достигнат пикот или ќе се смрзнеме без енергенси и во некое миниледено доба...ако побарате текстови од овие аналитичари, најчесто се продаваат од 2, 5, 15 и 20 долари парче, профит загарантиран (истиот то Гор има купено куќа од 9 милиони долари) а народ нека се плаши што ќе прави без нафта :)

Кога ќе снема нафта че се пукаме за литро, као Лудиот Макс, ќе нема пари туку платежно средство ќе е нафтата....

Може тогаш да бираме, според разни извори и анализи треба да 2012 да дојде "крај на светот", понатаму требаше да има глобално затоплување...заладување, у ствари затоплување..не, заладување ќе беше...сега се нечкаат дали е зато- или зала-.
Хипокризија????
Колку за пример како тие аналитичари, влади и борци за подобро утре на човештвото колку се стварно загрижени -Ал Гор (Доктор глобал ворминг, автор на како се сеќавам оскаровскиот Inconvenient Truth) троши месечно повеќе отколку просечно САД семејство годишно за струја

Постојат податоци и за другите загрижени организации и лица (помош за Африка :) ) па затоа и не ми се верува дека кај нафтата е достигнат пикот или ќе се смрзнеме без енергенси и во некое миниледено доба...ако побарате текстови од овие аналитичари, најчесто се продаваат од 2, 5, 15 и 20 долари парче, профит загарантиран (истиот то Гор има купено куќа од 9 милиони долари) а народ нека се плаши што ќе прави без нафта :)

Lurtz,

Еве го линкот го најдов во форум не во фокус http://www.forum.com.mk/search#22691

Кликни го линкот во линкот и ќе видиш статистика, ова не е гатање на гравче или гледање на споменици од Перу и Мексико туку чиста математика. Не значи дека во 2047-ма ќе нема воопшто нафта но сигурно дека ресурсите ќе бидат скоро исцрпени и ќе мора да се оди на алтернативни решенија.
Како што реков и погоре не значи дека ќе биде тотален мрак во планетата, не значи дека мора да се намали квалитетот на живот туку дека ќе бидеме сведоци на една нова ера.
Ова е суров факт нема никакви конспиративна теорија туку мала математичка формула со ен и осцилација плус-минус 3-4 години ако не се случи чудо некое и Босанците не најдат нафта под Тузла. :)

Ал Гор е лево маде во споредба со Дик Чејни како косопственик на Халибартон :)

Фала за линкот ама ете и на тој сајт има еден коментар -те ќе се загреваме, те ќе се ладиме, те Антарктик се стопил...постојано населението се држи во страв, кондиција на уплав.

Ме интересира овие информации од тој енегретски портал дали се поткрепени со факти и докази или е тоа претпоставка...милам дека е второто затоа што како пример за нас земјата е голема непознаница -океанското дно е физички испитано само некој процент. Мислам дека и на овие податоци некој ќе заработи, граѓанството ќе се држи во страв (како и за свинскиот грип и леденото доба и невидливата Нибиру планета), а карванот ќе врви се до некоја друга можна катастрофа. Во спротивно ќе ги приземјеа воените авиони и ракетните проби, тенковските едници и ќе намалеа потрошувачка во Њујорк, Лас Вегас, Париз, Токио...
А за тоа време вистинските катастрофи постојано се случуваат (од цунами, преку земјотресите и нуклеарките до гладот на милијардите во Африка и Азија), но никој не е доблесен да ги испита и проба да ги спречи.

Ве лажат илуминатите има нафта уште за неколку стотина години :icon_lol:.
Добро сега ќе раширам малку ама пак е поврзано со нафтата :icon_lol:. Во ова денешно наше опшество популарни писатели филозофи се Фројд, Јунг, Ниче, Макијавели и останати тревопасачи. Луѓе кои што тврдат дека сме латентни педери, па сме сакале секс да имаме со родените мајки, да си вегетаријанец е ин, да си месојадец значи дека си убиец на животни човек без душа, целтта ги оправдува средствата, и за сите наши проблеми решенијата се во соништата, планетите и во јасновидецот што го даваат на телевизија. Тоа се според мене сеачи на магла инсталирани во образовниот систем за да не воведат во погрешна насока. Него тоа што стварно вреди го нема во нашиот образовен систем или ако го има тоа е на маргините некаде, пример Уметноста на војувањето од Сан Цу. Точно книгата во основа е за војување но си има таму опишано како се прават измами двојни, тројни, четворни, како се креираат илузии да се убеди непријателот да реагира во погрешна насока (тоа и со обичниот човек се прави). Јас ја имам како аудиокнига кој го владее добро англискиот можи да си ја побара има мнооогу мудрост во нејзе, а не глупости толкување на сонови пфффф.
Нафтата можи да ја има можи и да ја нема, ако ја снема сме живееле ние како цивилизација и без нафта не е проблем....
А и спремни сме како цивилизација да се префрлиме на нови извори на енергија, така да не се грижете премногу.

Ве лажат илуминатите има нафта уште за неколку стотина години :icon_lol:.
Добро сега ќе раширам малку ама пак е поврзано со нафтата :icon_lol:. Во ова денешно наше опшество популарни писатели филозофи се Фројд, Јунг, Ниче, Макијавели и останати тревопасачи. Луѓе кои што тврдат дека сме латентни педери, па сме сакале секс да имаме со родените мајки, да си вегетаријанец е ин, да си месојадец значи дека си убиец на животни човек без душа, целтта ги оправдува средствата, и за сите наши проблеми решенијата се во соништата, планетите и во јасновидецот што го даваат на телевизија. Тоа се според мене сеачи на магла инсталирани во образовниот систем за да не воведат во погрешна насока. Него тоа што стварно вреди го нема во нашиот образовен систем или ако го има тоа е на маргините некаде, пример Уметноста на војувањето од Сан Цу. Точно книгата во основа е за војување но си има таму опишано како се прават измами двојни, тројни, четворни, како се креираат илузии да се убеди непријателот да реагира во погрешна насока (тоа и со обичниот човек се прави). Јас ја имам како аудиокнига кој го владее добро англискиот можи да си ја побара има мнооогу мудрост во нејзе, а не глупости толкување на сонови пфффф.
Нафтата можи да ја има можи и да ја нема, ако ја снема сме живееле ние како цивилизација и без нафта не е проблем....
А и спремни сме како цивилизација да се префрлиме на нови извори на енергија, така да не се грижете премногу.

ХАХАХА Цар (го барам икончето што сметнува капа не можам да го најдам)

Уметноста на војувањето успеа да ја поврзе со глобалната исцрпеност на ресурси и се тоа зачинето со Јунг,Фројд и Макијавели

Јас го имам анимал тренер 3-та со Роко мислам не е нешто во контекст со темава ама може да ти дадам да го прегледаш, навистина е поучен.

Хинт - Се предомислив се работи за бушотини во филмот па е во контекст со нафтата, мислам има дрилинг, потење и пенетрација

Проблемот
734px-World_energy_usage_width_chart.пнг.jpg

Решението
800px-Available_Energy-4.jpg

Прашањето е колку време ќе трае транзицијата.

Attachments

• 2004_Worldwide_Energy_Sources_graph.jpg
    2004_Worldwide_Energy_Sources_graph.jpg
    9,6 KB · Прегледи: 9
се согласувам .. баш вчера читкав и гледав нешто околу Population Growth и Energy Peak од еден универзитетски професор по физика ...аритметиката која ја постави е многу интересна но и застрашувачка ..
Зголемувањето на жителите на планетата..... главно се одвива со неразвиените и сиромашни земји каде што никој не вози кола, и не користи телевизор или машина за перење... Таму населението се зголемува многу брзо, ама побарувачката на ресурси не...
Така да, таму не им треба нафта или поголема количина струја.

Кина е проблемот, ако продолжат со денешното темпо (што според мене нема да трае долго) ќе станат многу зависни од енергенси...

Хипокризија????

Лудиот Макс...па нормално...:vozbud: че га носимо бонсек и црево и че дувамо у резервар бе...

Ал Гор е паразит...еден од оние do i as say don`t do as i do...:tapp:тоа е хипокризија...но пик оил е реалност

image002.gif

Земја по земја...FSU е Русија инаку...

Објаснување

Table 1. Petroleum Production Summary: Nations and World. Columns, 1-to-r: Nation's number and name. Production peak years, some firmly established; others forecast, for 42 nations representing more than 98% of total world oil production. Peak production rate, 1997 rate, and forecast 2040 rate Cumulative production through 1997, forecast cumulative production through 2040, and expected ultimate recovery (EUR). Percent fall from peak to 2040. Remaining reserves. Far right column: The telling ratio of the remaining reserves of each nation to the remaining reserves of all 42 nations. Saudi Arabia alone controls 16.3% of the world's future oil supply. Notes: SI units are used in this study where 'G' means billion (109), and 'b' means barrels. '*' Designates OPEC member. '+' Indicates that relevant figures are increased by 2% top account for nations omitted from this list.

Истражувањето е од Бритиш Петролеум,една од најголемите светски нафтени компании...

Кои нови извори на енергија?

Проблемот
Прегледај го приврзокот 29122

Решението
Прегледај го приврзокот 29123

Прашањето е колку време ќе трае транзицијата.

86.000 теравати годишно од соларна енергија...РОФЛ хехеххе ако имаме уште една планета да ја покриеме со панели...по цела должина и ширина...дневно време...

Единствено нуклеарната енергија до некаде би можела да ја покрие нафтата но и тоа џабе...има преку 1 милијарда возила,пловила и летала на погон на нафтени деривати...е сега за колку време и со кои средства тие би се смениле во електрични? Е тоа е права СФ...

без паника, колку пати да повторам...:2017 летото...,Клингтонците слетуваат, до крајот на годината пливаме во енергија...електрична..
....100 KV континуално од уред со димензија на кутија за патики :) ќе ги дели UNRA ко конзерви туна.
Проценето е дека тоа е најбрзиот и наједноставен начин за ослободување на СИТЕ ЛУЃЕ на планетава од било какви преродбенички будалетинки.....и слични преваранти...

Нема нешто ко пик оил.
Истото се најавува веќе 50 години.
Нешто ко што е со фузијата. Демек сме 10 години до неа, 20 години до неа, а неа никаде ја нема.
Има огромни полиња на нафта под арктикот, има во Русија, кај Фокландските острови открија, испадна дека СА, Кувајт и Ирак имаат повеќе од предвиденото, Аљаска.
Сигурно има и места кои не се обелоденети, кои се чуваат од зелените.

A 2008 United States Geological Survey estimates that areas north of the Arctic Circle have 90 billion barrels (1.4×1010 m3) of undiscovered, technically recoverable oil and 44 billion barrels (7.0×109 m3) of natural gas liquids in 25 geologically defined areas thought to have potential for petroleum. This represented 13% of the expected undiscovered oil in the world. Of the estimated totals, more than half of the undiscovered oil resources were estimated to occur in just three geologic provinces – Arctic Alaska, the Amerasia Basin, and the East Greenland Rift Basins. More than 70% of the mean undiscovered oil resources was estimated to occur in five provinces: Arctic Alaska, Amerasia Basin, East Greenland Rift Basins, East Barents Basins, and West Greenland–East Canada. It was further estimated that approximately 84% of the oil and gas would occur offshore. The USGS did not consider economic factors such as the effects of permanent sea ice or oceanic water depth in its assessment of undiscovered oil and gas resources. This assessment was lower than a 2000 survey, which had included lands south of the arctic circle.[24][25][26]

In October 2009, the USGS updated the Orinoco tar sands (Venezuela) value to 513 billion barrels (8.16×1010 m3)[27].

Не само што нема да снема нафта, туку ќе ја има уште повеќе.
А тогаш нема ни да ни треба, се надевам дека ќе ја надминеме технолошки индустриската револуцијa од 19 век.

Она што не ми е јасно е што левиве ги боли дали ќе има нафта или не. И така индустријата и капитализмот за нив се најголеми непријатели.

Ти го прочита тоа што го пишува или само го бапна тука...

90 милијарди барели исплатливи резерви за екстракција и тоа на 25 (Дваесет и пет:vozbud:) различни локации...при дневна потрошувачка од 86 милиони барели која секој ден се наголемува тоа значи дека големите арктички резерви би биле доволни за....три години...и после???Настрана цената што би ја имала таа нафта, настрана што артктикот не е КУВАЈТ и што мразот има една специфична навика таму - да се движи...па сега ќе видиме како ќе помине првата платформа таму...може ќе има вработени со безбол палки...како DETERANT :vozbud:...или како Титаник...
Да...имало нафта и гас и на Антарктикот...а злато има доволно во сончевиот систем...

И на крај...

The USGS did not consider economic factors such as the effects of permanent sea ice or oceanic water depth in its assessment of undiscovered oil and gas resources. This assessment was lower than a 2000 survey, which had included lands south of the arctic circle

лол...

Ти го прочита тоа што го пишува или само го бапна тука...

90 милијарди барели исплатливи резерви за екстракција и тоа на 25 (Дваесет и пет:vozbud:) различни локации...при дневна потрошувачка од 86 милиони барели која секој ден се наголемува тоа значи дека големите арктички резерви би биле доволни за....три години...и после???Настрана цената што би ја имала таа нафта, настрана што артктикот не е КУВАЈТ и што мразот има една специфична навика таму - да се движи...па сега ќе видиме како ќе помине првата платформа таму...може ќе има вработени со безбол палки...како DETERANT :vozbud:...или како Титаник...
Да...имало нафта и гас и на Антарктикот...а злато има доволно во сончевиот систем...

И на крај...

лол...

Нема причина за лолови и нормално дека само го прочитав и го бапнав тука.
Сеедно е што сметаш ти и некои шпекуланти, нешто ко криза од такви размери, освен ако не е за бенефиција на моќните во светов нема да се случи.
А ако е за доброто на најбогатите, добро ќе биде и за нас.
Постојат луѓе, држави, организации кои се грижат работите во светот да се движат напред.
Нема што ние да се секираме.

Ништо страшно нема да се случи, т.е. ќе се избегне пил оил.
Има нови наоѓалишта кои што се скапи за експлоатација, но високата цена на нафтата ќе ги направи исплатливи...
Дел од овие наоѓалишта беа неисплатливи но со растот на цената ситуацијата се менува... Како што е нафтата која што се вади преку сепарација на песок во Канада... Или најновите платформи на нафта кои што не се фиксираат за дното на морето ( Како што е онаа што потона во Мескиканскиот залив), каде што бушеле на 1500 метри длабочина на морето и уште 4000 метри карпи... Ова до скоро беше неисплатливо, а како цената расте ќе биде исплатливо да се буши и подлабоко и да се експлоатира и нафтата од Арктикот, можеби и од Антарктикот, а техлолошки решенија за експлоатација секогаш се наоѓаат. Битна е само исплатливоста...

Од друга страна се новоте технологии... Беа спомнати новите нуклеарни реактори на Тошиба кои што без надополнување на гориво можат да работат 40 години... А најново во оваа технологија вложува пари Бил Гејтс.
http://www.nextenergynews.com/news1/next-energy-news-toshiba-micro-nuclear-12.17b.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Traveling_wave_reactor

Тука се и алтернативните извори на енергија, кои што можеби не се решение на проблемот, но во поново време се градат нацистина големи центали. http://www.france24.com/en/20100429-cez-says-launch-europes-biggest-wind-farm-romania

Потоа ерата на хибридни и електрични автомобили...
Засега е само Приусот но во земји како што е Јапонија, Холандија..., каде Приусот е најпродаван автомобил и ред се чека до шест месеци за да се купи. А догодина сите поголеми производители на автомобили излегуваат на пазарот со сопствени модели... Така да високата цена на нафтата е пожелна, за да се забрза нејзиниот крај со што ќе влеземе во нова ера. Технологии кои што не се базираат на нафта стануваат исплатливи токму поради нејзината висока цена.

Криза некоја е можна но ништо страшно. Пазарот и технологијата секогаш наоѓаат излез, а после секоја криза секогаш следува уште посилен економски раст.

Ништо страшно нема да се случи, т.е. ќе се избегне пил оил.
Има нови наоѓалишта кои што се скапи за експлоатација, но високата цена на нафтата ќе ги направи исплатливи...
Дел од овие наоѓалишта беа неисплатливи но со растот на цената ситуацијата се менува... Како што е нафтата која што се вади преку сепарација на песок во Канада... Или најновите платформи на нафта кои што не се фиксираат за дното на морето ( Како што е онаа што потона во Мескиканскиот залив), каде што бушеле на 1500 метри длабочина на морето и уште 4000 метри карпи... Ова до скоро беше неисплатливо, а како цената расте ќе биде исплатливо да се буши и подлабоко и да се експлоатира и нафтата од Арктикот, можеби и од Антарктикот, а техлолошки решенија за експлоатација секогаш се наоѓаат. Битна е само исплатливоста...

Од друга страна се новоте технологии... Беа спомнати новите нуклеарни реактори на Тошиба кои што без надополнување на гориво можат да работат 40 години... А најново во оваа технологија вложува пари Бил Гејтс.
http://www.nextenergynews.com/news1/next-energy-news-toshiba-micro-nuclear-12.17b.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Traveling_wave_reactor

Тука се и алтернативните извори на енергија, кои што можеби не се решение на проблемот, но во поново време се градат нацистина големи центали. http://www.france24.com/en/20100429-cez-says-launch-europes-biggest-wind-farm-romania

Потоа ерата на хибридни и електрични автомобили...
Засега е само Приусот но во земји како што е Јапонија, Холандија..., каде Приусот е најпродаван автомобил и ред се чека до шест месеци за да се купи. А догодина сите поголеми производители на автомобили излегуваат на пазарот со сопствени модели... Така да високата цена на нафтата е пожелна, за да се забрза нејзиниот крај со што ќе влеземе во нова ера. Технологии кои што не се базираат на нафта стануваат исплатливи токму поради нејзината висока цена.

Криза некоја е можна но ништо страшно. Пазарот и технологијата секогаш наоѓаат излез, а после секоја криза секогаш следува уште посилен економски раст.

Со оглед дека нафтата има незгодна особина да се стврднува на -32 до -57 зависи од квалитетот и видот, екстракцијата од Арктикот а посебно Антарктик е во доменот на научната фантастика...освен ако не се чека само арктичкото лето, но тогаш доаѓаат подвижните “острови“ и “архипелазите“ кои лутаат наоколу...арктикот сеуште не е пловна рута ниту ќе биде,освен за ретки ледокршачи и нуклеарни подморници кои ионака пловат...под сета таа гужва...
Значи екстракција на нафта,градење на платформи во подрачје во кое е невозножно да се проведе поморски сообраќај...хммм.....
Антарктик?Екстракција? На температури на кои сета механизација се претвара во неподвижно железо...е сега ако дел од нафтата не ја користат за константно загревање на платформите,живеалиштата и нафтоводите...што во превод значи...повеќе загуби отколку корист...

За колку време хибридниот погон би почнал да конкурира на бензинците и дизелите....колку е учеството на хибридите во светскиот возен парк,т.е. на која децимала после нулата е процентот?

А доколку цената треба да ја направи екстракцијата на оваа нафта исплатлива тогаш одиме накај четирицифрени доларски износи по барел...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom