Македонија станува зависник од задолжувања

• Креатор на темата Креатор на темата ateist
  • Време на започнување Време на започнување
Има и полоши од нас...ја го Бурунди
http://en.wikipedia.org/wiki/Burundi
МАКЕДОНИЈА СО ПОСЛЕДНИВЕ ЗАДОЛЖУВАЊА ЌЕ СКОКНЕ НА ЗАДОЛЖУВАЊЕ НА ОКОЛУ 58,7% ОД БДП.
Вселенац јас не се осврнувам многу на макроекономија, показатели и резултати. Гледам дека лекови нема, цена на бензин, цена на услуги...гледам и по неделното пазарење, а тоа е подобар показател за гдп и за трошоци на живот и за пораст на цени на мало...од било која статистика.
Знаеш што е добро кога си оптимист? Тонеш ама си велиш добро е што тонеш пополека, а не одеднаш :)

Не зезај Леандра:) Има и полоши од нас...ја го Бурунди
Вселенац бре :) јас не се осврнувам многу на макроекономија, показатели и резултати. Гледам дека лекови нема, цена на бензин, цена на услуги...гледам и по неделното пазарење, а тоа е подобар показател за гдп и за трошоци на живот и за пораст на цени на мало...од било која статистика.
Знаеш што е добро кога си оптимист? Тонеш ама си велиш добро е што тонеш пополека, а не одеднаш :)

Цената на бензинот нема врска со економската политика на Македонија, диктирана е од цените на бензините надвор...

МАКЕДОНИЈА СО ПОСЛЕДНИВЕ ЗАДОЛЖУВАЊА ЌЕ СКОКНЕ НА ЗАДОЛЖУВАЊЕ НА ОКОЛУ 58,7% ОД БДП.

хе,хе..Македонија, ако оваа заебанција од економија и право можеме да ја наречеме држава ......е ВЕЌЕ ЗАДОЛЖЕНА преку 85% од својот БДП, ако истиот го сметаме реално , а не со статистичките егзибиции на владата и нејзините поддржувачи. Македонија НЕМА ПРОИЗВОД...., само претака шупље у празно и краде Богу дане......за Македонија не важат споредби кои се користат за нормални економии....таа не е таков случај..........

Не зезај Леандра:) Има и полоши од нас...ја го Бурунди
Вселенац бре :) јас не се осврнувам многу на макроекономија, показатели и резултати. Гледам дека лекови нема, цена на бензин, цена на услуги...гледам и по неделното пазарење, а тоа е подобар показател за гдп и за трошоци на живот и за пораст на цени на мало...од било која статистика.

Има полоши од нас,ние сме земја во развој речиси 20 години,само незнам до кога ќе бидеме во оваа група :)
Најдобар показател е реалноста.Испадни со 1000 денари во продавница и пазарувај.Таа 1000ка нема никаква вредност,порано со 50 денари на пазар се одеше сега 500 ти се малку.Лекови нема,врзуваме крај со крај.Одвај се поминува месецот,а некој ми кажува дека сме најдобри.Каде сме најдобри,од кого сме подобри,за што гласавме за да тапкаме во место ли?
Убаво реков,изгласавме луѓе кој се споредуваат со Бранко и сакаме напредок,абе нема напредок има да тапкаме каде тапкаше претходникот-во кал!

Цената на бензинот нема врска со економската политика на Македонија, диктирана е од цените на бензините надвор...
Зошто тогаш во некои држави цената на горивото е пониска од кај нас?

Има полоши од нас,ние сме земја во развој речиси 20 години,само незнам до кога ќе бидеме во оваа група
icon_smile.gif

Најдобар показател е реалноста.Испадни со 1000 денари во продавница и пазарувај.Таа 1000ка нема никаква вредност,порано со 50 денари на пазар се одеше сега 500 ти се малку.Лекови нема,врзуваме крај со крај.Одвај се поминува месецот,а некој ми кажува дека сме најдобри.Каде сме најдобри,од кого сме подобри,за што гласавме за да тапкаме во место ли?
Убаво реков,изгласавме луѓе кој се споредуваат со Бранко и сакаме напредок,абе нема напредок има да тапкаме каде тапкаше претходникот-во кал!
Токму на тоа мислев Леандра. Може да се прават разни пресметки на гдп према реални, номинални...производствени или не знам се какви, во зависност од она што сакаме да му кажеме на граѓанинот (или да искамчиме малку помош од МЗ).

Како бе нема,да не возиме на воздух ние во Македонија? Лурзт збори за трошоци за живот,а бензинот е еден од нив и те како влегува во економијата на Македонија.

Цена на гориво и просечна плата Луртз,па немој да се циганчиш за малце :))) Една Црна Гора види колку и е плата,за менаџер на спа центар 2500 евра,2500 евра човече :)

Да да, само Луртз мислам дека алудираше на тоа дека заради владата е таква каква што е цената, а цената ја определуваат пред се ОПЕК и Америка директно или индиректно... а потоа регулаторната комисија кај нас ми се чини...

Иначе кај мене не влегуваа вооптшто во потрошувачката кошничка, си се возам со бус... Ако возам на бензин, плус паркинг во центар на Скопје кај ќе ми биде крајот, ќе не можам еден сендивич и кафенце да си се напијам на факултет...

Да да, само Луртз мислам дека алудираше на тоа дека заради владата е таква каква што е цената, а цената ја определуваат пред се ОПЕК и Америка директно или индиректно... а потоа регулаторната комисија кај нас ми се чини...

Иначе кај мене не влегуваа вооптшто во потрошувачката кошничка, си се возам со бус... Ако возам на бензин, плус паркинг во центар на Скопје кај ќе ми биде крајот, ќе не можам еден сендивич и кафенце да си се напијам на факултет...

Погрешно си го сфатил.
Туку ти леб јадеш? Или нешто со лебот? :) ( на се влијае цената,така да без разлика дали возиш кола или во 22ка,го чувствуваш по џебот.Ова само како за твоја информација )

Платите одамна се качија кај сите бивши ју. Сега тие нас на заеднички состанок/семинар не гледаат као што ние ги гледавме романците и молдавците минатата деценија -сиротановичи.

beneamata напиша:
знам,знам дека влијае

beneamata напиша:
Иначе кај мене не влегуваа вооптшто во потрошувачката кошничка, си се возам со бус

Знам,знам дека знаеш :)

Платите одамна се качија кај сите бивши ју. Сега тие нас на заеднички состанок/семинар не гледаат као што ние ги гледавме романците и молдавците минатата деценија -сиротановичи.

Замисли, нашата просечна плата колку е пониска од другите ју републики, а РЕАЛНАТА просечна плата?? колку е пониска???

Знам,знам дека знаеш :)

Мислев бензинот директно не влегува, ако така гледаме, тогаш и тоа што ќе купиш Леб ти влијае бензинот, пошто уствари во цената е вклучен и бензинот на камиончето што ти го доставува лебот..

А 50 денари за бус, наспроти 150 денари... има разлика....

Бруто-домашен производ на Република Македонија според паритетот на куповната моќ, по жител, 2006 Бруто- домашниот производ на Република Македонија, пресметан врз основа на паритетот на куповната моќ, по жител, во 2006 година, изразен во стандарди на куповната моќ (СКМ)1), изнесува 6600 СКМ, односно 28% од просекот на Европската унија (ЕУ 27=100) кој изнесува 23500 СКМ.

Бруто - домашниот производ според паритетот на куповната моќ (ПКМ) е резултат на податоците од Програмата за паритет на куповната моќ на Еуростат - ОЕЦД.
EU 2723500
Macedonia 6600
Bulgaria 8600
Romania 9100 (f)
Slovenia 20700
Turkey 9700 (f)
Croatia[FONT=&quot] 12100

http://www.google.com/url?sa=t&sour...C88LUL&usg=AFQjCNESlvwx25W2MnitnPOrZfQ9LzKAuQ

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/st...ption_per_capita_and_comparative_price_levels
[/FONT]

--- надополнето ---

Ако владата е спремна и може да биде домаќинска влада, тогаш Македониј не мора да се задолжува енормно и со високи камати, туку ќе се однесува како и секој домаќин.Знаете имате двајца со иста плата и семејство, едниот нормално живее а другиот поради долгови и кредити не може да врзе крај со крај.Нашата влада е овој другиов.Недомаќини.Но за себе доста успешни.Само оделаста имчинат колку една годишна работничка плата.

Ако владата е спремна и може да биде домаќинска влада, тогаш Македониј не мора да се задолжува енормно и со високи камати, туку ќе се однесува како и секој домаќин.Знаете имате двајца со иста плата и семејство, едниот нормално живее а другиот поради долгови и кредити не може да врзе крај со крај.Нашата влада е овој другиов.Недомаќини.Но за себе доста успешни.Само оделаста имчинат колку една годишна работничка плата.

Основниот проблем....................., тоа е и причината што Македонија е заебанција од економија, а заради тоа и од држава. И тоа не е проблем само на оваа влада, иако таа визулено...видливо..најмногу забега, туку на сите транзициони влади...ОСВЕН ПРВАТА..избрана од ПРВИОТ парламент.... Таму може би имаше и врапчиња, може сеуште не сватија какви можности и надворешна поддршка за крадење им се пружаат....сеуште беа Македонци , ама изгледа тој квасец бил од никаков квалитет...не нарасана тестото...:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom