Расизам

• Креатор на темата Креатор на темата Nemiseverue
  • Време на започнување Време на започнување
Rasizmot e bullshit poso u sekoj narod a ne pak u rasa ima i losi pojke od asalni, vtoro ako e rasizam so ne se sakat razlicnite nacii neli ista rasa se i belci se i srbite i albancite i ircite i britancite, posle soako se ista rasa imat razlicni religii pak se mrzat. rasizmot e glupos nema superiorna rasa ima samo asalni luge od site rasi i narodi i veri i neasalni pak od site....

Не знам како да ти го преформулирам она кое го мислам за да ти е прифатливо за на темава.
Да, мислам дека белата раса е супериорна во однос на црната.
Дури и физички, за умствено оддамна е јасно (Кличко на пример и сите УФЦ фајтери).
Црнците ти се пропадната инвестиција. Можеби имале некоја почетна корист од нив во САД, но денес сите се на социјална помош и по затвори. Нема продуктивен црнец, има по некој за реклама, колку да се каже дека и црнците се саглам.
Значи, за пак да бидам во дух на темава, да вложиш во црнец а да не ти е роб или Вил Смит, ти е најчкарт нешто кое можеш да го направиш.

А специфично, зошто некој би сметал дека црнците се индериорни.
Има многу показатели, ако е некој расположен ќе му бидат повторени.

Значи си расист... а баш ми е чудно, ако е како во филмовите, бел човек да иде во црнечко маало whiteboy ова она, и тоа како да не се смета за расизам, а ти ако им спомнеш нешто во врска со боја на кожа ајдее ќе те претепаат...

Речиси редовно просечната македонска девојка е осудена за својата врска со црно момче кое дошло во Македонија заради икс причини. Се сложувате? Има во Македонија расизам? Дали сте вие расисти? Ако сте, како го доживувате тоа и како изгледа вашата омраза?

Живееме во прилично конзервативна средина.
Тука во Македонија доминантно припаѓаме на белата раса, но дали целосно сме ослободени од меѓурасните предрасуди? Јас мислам не.
Верувам дека тука било која девојка да прошета под рака со црнец нема да остане имуна на коментарите од случајните минувачи. Ќе има реакции како шегување на вкусот за чоколадни мажи (стереотипот во однос на големината на половиот орган кај црната раса), до највулгарни и најпростачки коментари (којзнае можеби тие се резултат на сексуалната несигурност и хендикеп во однос на црната машкост). Кога поубаво ќе размисли некој дека секојдневие ќе му стане ова, само затоа што е во врска со човек од друга раса, нормално дека од старт се откажува од помислата воопшто да биде со некој таков.
Мешаните двојки овде во Македонија сеуште се соочуваат со надворешните влијанија и притисоци, почнувајќи од семејството, до пријателите па и случајните минувачи. Колку знаеме за вакви врски? Една или две? И често во друштво се спомнуваат, за да се слушне и туѓото мислење во однос на тоа. На многу им фали потврдата од другите за да можат да го изнесат својот став.
Постои универзална нетрпеливост кон разликите и најверојатно тоа е и причината за раѓање на омраза. И не само кон црнците, туку и кон оние кои не ги осудуваат или на било каков начин се со нив.
Можам да зборувам за конкретен пример бидејќи познавам девојка која сака црни мажи и која била со црнци. Етикетирана е како спонзоруша, како лесна девојка, и затоа нашиве не и пристапуваат со почит, само затоа што била со црнец.

Не ги мразам, би можела да имам пријател од друга раса. Но такви мажи не ме привлекуваат како партнери, затоа што вкусот е во прашање.

Значи си расист... а баш ми е чудно, ако е како во филмовите, бел човек да иде во црнечко маало whiteboy ова она, и тоа како да не се смета за расизам, а ти ако им спомнеш нешто во врска со боја на кожа ајдее ќе те претепаат...
Абе каков расизам, тоа е само преголема компензација за црнечките комплекси зад кои ќе стојат и издуванине њу ејџ невладини исфрустрирани бели путани. Остај тоа, само не биди белец во црнечко маало. :)
Не сум расист де, немам причина, немам бела наметка во шифоњер, ама не можам ни од куртоазија да кажам дека сите се еднакви кога сите луѓе кои ги почитувам зашто сметам дека направиле нешто за човештвото се белци, од научници, мислители, водачи, уметници...
Него забегавме ептен, Виктор сакаше да праша зошто ни е криво што овие ќунковиве ни ги љубат белите Македонки. :)

Јас имам комшија црнец, дечкото е супер, задоволен од Македонија и ја засакал многу, бидејќи тука луѓето не се расистички многу настроени, за разлика кога бил во Грција пред да дојде во Македонија.

Една од поволностите да живееш во Македонија, бар црнци нема.
Замислете покрај сите невработени да имаше уште и неколку илјади црнци кои ќе требаше да бидат издржувани, плус и нивни напорни ток шоуа, со кои ќе се бунеа за нерамноправност и немање на права.
Америка го претера со давање на бенефиции на некои кои не ги заслужуваат. Мада е во незгодна сируација. Ем е во зијан од нив, ем не може ништо да направи околу тоа.

Америка го претера со давање на бенефиции на некои кои не ги заслужуваат. Мада е во незгодна сируација. Ем е во зијан од нив, ем не може ништо да направи околу тоа.

Америка им се извинува на тој начин по неколкудецениската дискриминација и тортура на црнците од страна на власта во Америка и затоа е во тешка ситуација.

Америка им се извинува на тој начин по неколкудецениската дискриминација и тортура на црнците од страна на власта во Америка и затоа е во тешка ситуација.

Живти извинувањето, ако сакаат навистина да им помогнат, треба да ги вратат во средината која е најприфатлива за нив. Да трчаат босоноги по саваните и да бркаат газели и бабуни.
Вака, ги мачат со форсирање да живеат по урбани центри и затоа звршуваат истите по затвори.
За црнец закон и право од западен принцип се нешто непознато и неприемливо. Едноставно поинаку му е изврзан мозокот.
Колку се трудат во САД да ги променат, но некои предпримитивни навики, разбирања, однесувања остануваат.

Како да го мразиш човекот? :tv:

Boston+Celtics+v+Cleveland+Cavaliers+Game+uv8VIFF_qrNl.jpg

Black pride - Heritage
Yellow pride - Culture
White pride - Racism

Па сеа најди кој е расистот....

Полуофтопик, некој погоре спона за чуден и непријатен мирис. Тоа од повеќе луѓе, што гастербајтери, што студенти од странство го имам слушнато и сите го кажуваат истото. Не сфаќам стварно што е работата? Некои генетско-биолошки предиспозиции ли се во прашање?

Abe nemaat nekoj Maxwell, Gauss, Newton i tako dalje od nivni redovi, ama zatoa pak go imaat ovoj

ovoj

ovoj

ovoj

ovaa

... i tako dalje :toe:

A i ovie, i ovie se genijalci. :toe:

Девојките кои биле/се со црнци најверојатно слушнале за митот дека они имаат најголеми полови органи, па сакале да пробаат. Се увериле и си останале со нив :toe:
А мене ме интересира зошто толку машките се палат на црнкињи...кое машко и да го слушнеш зборува: леле како би и го опнал на ...(некоја црнокожа, океј не некоја од Нигерија)
Epa vie na golemi kurovi, nie na golemi g'zovi se palime... i taka :) :toe:

Ај прескокнете дебата конкретно за црнците. Темава е РАСИЗАМ, а не Црнците и нивното влијание врз средината во која живееме

Мало објаснување за она погоре-вон темата
Sussaro имав колеги црнци. Малку повеќе време ако си со нив (а се дружевме на паузи, на терен) и одма осеќаш некој остар мирис кој не можев да го дефинирам, а не беше поврзано со хигиена-луѓето си беа ок. За мене беше непријатен мирис.
Исто коа се поздравуваат, дланките им се често као запотени, немаат суви раце (бар со тие со кои студирав). Некој порано на форумов објасни зошто е тоа така али имам заборавено, одамна беше.

На темата, сеедно ми е пошто и нема многу луѓе од други раси во Скопје, но не ми е сеедно ако сака да има врска со син (жена од друга раса) или ќерка (маж од друга раса). Во тој случај сум против, секоја раса башка.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom