Судир меѓу полицијата и пазарџиите во Шутка

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.986
Поени од реакции
2.284
Што е толкава бука кренато незнам. Тој е законот, важи за македонци, албанци, роми и се останато. Никој не се жали кога на македонец му затворат објект инспекторите, ама на ром ќе му затвориш и ете ти расизам или што ми ти ја знам. Како можи сите да фрлале камења од ромите и сега се прават жртви, па имало повредени од полицајците. Замисли да беше гребнат само еден од ромите, па да видиш после Фуере како се шета вцрвен во образите и дава изјави.

Кога ли беше, на Меџитлија кога 100тина роми сакаа да поминат на грчка територија, грчките граничари им ги пуштија кучињата и им влегоа со пендраците. Тие роми беа и касани и тепани и не влегоа во грчка територија. Тоа ти беше примена на сила, и не видов никој европски пратеник/комесар или слично да го осуди тоа.

Член од
27 јуни 2008
Мислења
9.024
Поени од реакции
5.947
Тоа никој не го спори. Најлесно на светов е да тепаш Цигани. Финтата е смееш ли освен нив некој друг да чепнеш?!?? Мислиш дека со ова се реши нешто??
Појасни на кој мислиш :)

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Добро само мене ми е мерак што Ромиве се спротиставија и го јадеше полицијава?
Го јадеше?Уау фрлаа камења по полицјата дојдоа 20 специјалци фрлија солзавец се исплашија тепачите и плачеа пред А1 и оп македонската полиција агресивна.Па со букети ли да му одат?

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Шок бомба не се зима од земја:smir:
па значи излегува дека и полицијата фрла со камења по демонстрантите. Може кога ја извадил од футрола му паднала на земја па во тој момент кога ја земал од земја го фатиле во кадарот дека фрла камења. Ај ако можеш најди ги снимките или постави ми линк на таа снимка. Ако излезе дека е камен тогаш треба кривична пријава и за него, а јас сум во грешка:wink:

Член од
24 јуни 2009
Мислења
448
Поени од реакции
165
па значи излегува дека и полицијата фрла со камења по демонстрантите. Може кога ја извадил од футрола му паднала на земја па во тој момент кога ја земал од земја го фатиле во кадарот дека фрла камења. Ај ако можеш најди ги снимките или постави ми линк на таа снимка. Ако излезе дека е камен тогаш треба кривична пријава и за него, а јас сум во грешка:wink:
http://www.a1.com.mk/vesti/video.asp?Video=10/mile-15-04.wmv&VestID=122096
Може не го зима каменот од земја, ама тоа што го фрла сигурно е камен (по звукот се познава, да беше димна ќе почнеше да чади, плус тука на снимката се повлекуваат).

П.С. моментот е од 1.15 до 1.20

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
http://www.a1.com.mk/vesti/video.asp?Video=10/mile-15-04.wmv&VestID=122096
Може не го зима каменот од земја, ама тоа што го фрла сигурно е камен (по звукот се познава, да беше димна ќе почнеше да чади, плус тука на снимката се повлекуваат).

П.С. моментот е од 1.15 до 1.20
Никогаш не сум видел специјалец да фрла камен кон демонстранти. Ова е изгледа некој малоумен да фрла, па и немора да биде само камен дека фрлил. Не може да се види убаво што фрлаше

Во секој случај фала за видеото:smir:

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Добро бе, што се правите сите наудрени . Има три битни факти во целава ситација, за кои можам да пишувам томови ама ај ке ги напишам во три реченици.
1. На Битпазар последен пат кога имаше акција загина жена која случајно се појави таму (мислам дека то беше у времето на Фрчко) беа извадени калашњикови и зољи, и јавно имаше заканување дека ќе ги убијат сите полицајци кои учествуваа(ат) во акцијата. Бит пазар од тогаш никој го нема пипнато, иако сите знаеме дека таму единствено нешто што не се продава е дрога, и за тоа не сум сигурен (лично знам дека таму и на пластичарската улица даваат фискална на жити мајка)
2.Ова што се случува со Ромите денеска, за 20 години од сега ќе ни се врати , и тоа многу полошо отколку со Албанците. Ова е најдолниот вид на расизам, на црнците во САД им е подобро во гето отколку на Ромите кои живеат во куќи од лим и преживуваат со продавање на панталончиња за разлика од Албанците кои на Бит пазар доаѓаат со бемевиња па потоа се убиваат меѓу себе во Мавровка кога го делат пленот (упс, тоа јавна тајна е, се убиваат во Мавровка пошо има добри кафичи кои исто така никогаш не ми дале фискална)
3. Кога можам идам на ѓопинг во Солун. Цените на облеката во Солун, посебно на распродажба се некаде околу 10 пати помали од тие во ГТЦ , а сигурен сум дека или е поквалитетна или со ист квалитет. Зошто некој Македонец ако е толку голем патриот не отвори бизнис со нешто помалку од 20 илјади проценти профит? Ако можам да купам патики во Солун (кој е на 3 саати пат од Скопје) за 20 евра, зборуваме најк оригинал а не најк со две к, три и и дупло ве на почетокот, погодете од три пати кога ќе влеземе во ЕУ кој ќе купува од ГТЦ (и кој купува сега всушност, освен Грујо, Бране и Али Ахмети).
Поради тоа што ми станува заморно да објаснувам прости факти, ова е грев што се направи во Шутка и уште една потврда дека на власт во моментов, а и претходно имавме расистички влади кои ако некој не може да им врати го третираат како најдолно животно, од Ромите, старите болни луќе, до децата. Срамота за сите Христијани и Муслимани во Македонија, треба да се замислите зошто се прави ова. Срамота.
p.s. Снимки од Велика Британија од 70тите и 80тите години на минатитот век, историјата се повторува себеси

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Наместо у Шутка оваа акција требаше да се спроведе во Пазарниот Инспекторат и во Царината. Тие се виновни зашто Фалш роба се јавува на пазарот. И една работа никако да ја разберам. Толкава кампања против пушењето а никако да се спречи шверцот со цигари кој во Скопје е јавен и присутен на Бит Пазар. Дали се нема муда или пак се има процент.

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Vladata samo znae da gi kazni i da gi tepa narodot,no nikako da gi vrabotuva:tapp: PA dobro be,koga drzavata ima polni socijalni slucai,koga siromastijata se prosiruva,zosto ne gi ostavate lugeto da rabotat?? Zarem se e vo red uste ovie raboti vi ostane da gi sredite:tapp: Slusam po gore nekoj veli deka i vo Bit-Pazar trebalo vakva akcija,pa dobro be zarem ni treba uste po golemi socijalni slucaji?? Vakvi luksuzi so strogi kazni mozebi samo EU ima kapacitet da go stori,zatoa sto tamu socijalnata politika e na visoko nivo,tamu nema partiski vrabotuvanja,tamu nema siromastija kako vo Makedonija,i tamu opravdano e vakvi grigorozni merki da se prevzema,zatoa sto drzavata ti dava sekakvi benificii i uslugi,pa ti posle koga sakas so prevaranstvo da ja mamis drzavata togas normalno deka ke go dobies zasluzenoto.

Член од
10 јули 2008
Мислења
8
Поени од реакции
0
Tigar, povredeni bea 17 policajci od koi pogolemiot broj pripadnici na EBR ( citat na Ivo Kotevski, MVR). E sega tuka toj malku kalkulira so ona sto bo mozelo da se klasificira kako povreda, a se so cel policijata da ja pretstavi kako zrtvaa vo incidentot. No, od druga strana bi mozel da se slozam so toa deka bea kolku tolku vozdrzani pri akcijata no i da naponenam deka pogolemiot broj vidno bea isplaseni( ne site, imase i cool cajkani koi bas vo faca bea ladni). A za toj so kamenot protiv 17 godisni deca toa e toa. Se navedna zema kamen , frli po lugjeto, ne deka napravil nesto sramno ili opasno...covekot taka odlucil vo momentot, Nisto strasno. Policijata si ja vrsese rabotata, go stori toa bi rekol profi, nema zbor. E sega povtorno ne znam po koj osnov toa komandirite odlucija deka 200 specijalci treba da isprata na veke rasporedenite 30 obicni cajkani toa e diskutabilno. Ima li nekoja cel pozadi taa odluka, da se svrte vnimanieto na javnosta od drugi prasanja...Se e mozno.

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Tigar, povredeni bea 17 policajci od koi pogolemiot broj pripadnici na EBR ( citat na Ivo Kotevski, MVR). E sega tuka toj malku kalkulira so ona sto bo mozelo da se klasificira kako povreda, a se so cel policijata da ja pretstavi kako zrtvaa vo incidentot. No, od druga strana bi mozel da se slozam so toa deka bea kolku tolku vozdrzani pri akcijata no i da naponenam deka pogolemiot broj vidno bea isplaseni( ne site, imase i cool cajkani koi bas vo faca bea ladni). A za toj so kamenot protiv 17 godisni deca toa e toa. Se navedna zema kamen , frli po lugjeto, ne deka napravil nesto sramno ili opasno...covekot taka odlucil vo momentot, Nisto strasno. Policijata si ja vrsese rabotata, go stori toa bi rekol profi, nema zbor. E sega povtorno ne znam po koj osnov toa komandirite odlucija deka 200 specijalci treba da isprata na veke rasporedenite 30 obicni cajkani toa e diskutabilno. Ima li nekoja cel pozadi taa odluka, da se svrte vnimanieto na javnosta od drugi prasanja...Se e mozno.

Каде бе оние марионети од униформирани полицајци ќе се справат со толкава толпа. Да не беа желките и алфите денес како формации, којзнае што ќе беше во државава

Како што спомна на крајот има и тоа голема, по мое мислење, за да се отргни владата од реалните проблеми во државата, па ќе пушта предупредувања и ќе создава стравови од типот, ал каеда закана за Македонија, во врска со вехабистите, следно може ќе измислат дека има закана и од марсовци.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.805
Поени од реакции
12.295
1. На Битпазар последен пат кога имаше акција загина жена која случајно се појави таму (мислам дека то беше у времето на Фрчко) беа извадени калашњикови и зољи, и јавно имаше заканување дека ќе ги убијат сите полицајци кои учествуваа(ат) во акцијата. Бит пазар од тогаш никој го нема пипнато, иако сите знаеме дека таму единствено нешто што не се продава е дрога, и за тоа не сум сигурен (лично знам дека таму и на пластичарската улица даваат фискална на жити мајка)
Hawk2401 не знам дали живееш северната страна на Скопје ама...
Битпазар беше одамна кога ја отепаа жената, од заскитан куршум во една прилично за тоа време голема акција. Од тоа време наваму многупати се вршени упади и на Битпазар и Чаир така ова не држи со споредувањето со тој дел од градот. Можда е обратно, првпат да сакаат да запленат производи од Шутка и одма се прави расистички проблем.
Втора работа, јајапаша уличките нагоре, Газибаба, Битпазар... снагите се постојано на терен...неосновано фрлање вина на силите на МВР е ептен произволно и од ракав. А на битпазар влегуваат одвреме навреме, најмалку 3-4 пати имаше и барикади поставено (Бејрут пред 2 децении) или само околу Битпазар или на потегот битпазар-чаир...само малку ако се сетите на вестите (ако живеете таму ќе се сетите на призорите со палени контејнери и гуми, фрлани камења, блокади на цели населби и тежок/никаков проод низ тие места-ради безбедност, секако). Значи ова со посочување на вината на полицијата и инсинуација дека удираат по сиротите роми воопшто не држи, напротив ствара друг вид омраза.

И трето, муабетот е упатен кон вината на полицајците -тие само си ја вршат работата-наредба од старешините.
Што се однесува до каменот и божемните повреди на полицајците, погледнете го видеото каде еден од нив се витка, не може да стане.

Поради тоа што ми станува заморно да објаснувам прости факти, ова е грев што се направи во Шутка и уште една потврда дека на власт во моментов, а и претходно имавме расистички влади кои ако некој не може да им врати го третираат како најдолно животно, од Ромите, старите болни луќе, до децата.
Добро бе, што се правите сите наудрени . Има три битни факти во целава ситација
факт е дека се продава роба без соодветни давачки. Факт е дека ако купам крадено радио, полиција може да дојде и да ми го заплени -да фрлам по нив со камења???
Факт е дека бабичките кои продаваа зеље пред зелен пазар им ги тргаа кутиите, но овие не маваа со камења пошто знаат дека се вон пазарот и дека не плаќаат давачки на државата. Делува ситно, но во глобала се тоа е сива економија и богатење на неколкумина (колку за потсетување-еден чоек праеше свадба за синот со хеликоптер, куќи се изградени со милионски суми...).
И факт е дека повеќето се изјаснија позитивно за безбедноста во СФРЈ, а таму милиција ела да чепнеш или да се спротивставиш -е затоа безбедноста беше на високо ниво.
Факт е дека ако се спротивставиш на цајкан у Германија, Холандија...ќе јадеш ќотек до посер...се се тоа факти, зависи од ко аспект сака некој да ги прикаже.
За царина и слични служби и мито -но комент, тоа е веќе поголем проблем кој со камења врз полицијата не се решава.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
\
2.Ова што се случува со Ромите денеска, за 20 години од сега ќе ни се врати , и тоа многу полошо отколку со Албанците. Ова е најдолниот вид на расизам, на црнците во САД им е подобро во гето отколку на Ромите кои живеат во куќи од лим и преживуваат со продавање на панталончиња
Абе ајде не заебавај.
Нит САД има некоја полза од признавањето на нивните цигани, црнците и давање на права, нит ние ќе имаме.
Акцијата си е легитимна, оправдана и препорачана.
Но не ме чудиш со изјавиве, според тебе педери и цигани треба да бидат заштитена категорија.
Е нема да е така.
Албанците остави ги на страна, нивното злодело е веќе во друга класа, каде каде поголема.
Кога ќе дојде момент и со нив ќе се расчисти.
Сега се прави она кое се може.

Kajgana Shop

На врв Bottom