Не си го видела?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
А што стана со Авраам? :) Каде тој е наречен син Божји? Ајде, поткрепи ја таа твоја паушална изјава со библиски цитат.

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
А што стана со Авраам? :) Каде тој е наречен син Божји? Ајде, поткрепи ја таа твоја паушална изјава со библиски цитат.

Зарем не се сите во Библијата наречени синови на Бога? Така е и со Авраам, сега не можам да барам извадок ама сите што ја познаваат Библијата добро знаат дека е така.
Само разликата меѓу другите и Исус е таа што Исус воскреснал па како таков е омилен кај татка си.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Значи јавно признаваш дека не ја познаваш Библијата. Епа тогаш зошто ја критикуваш? Зошто воопшто се плеткаш на христијански теми кога не го познаваш основниот христијански документ - Библијата.
Еве ти еден добар освет од мене: Набави си Библија, прочитај ја, па потоа дојди тука да им солиш памет на христијаните (небаре ќе им кажеш нешто што не го чуле или прочитале 10 пати досега)

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Значи јавно признаваш дека не ја познаваш Библијата. Епа тогаш зошто ја критикуваш? Зошто воопшто се плеткаш на христијански теми кога не го познаваш основниот христијански документ - Библијата.
Еве ти еден добар освет од мене: Набави си Библија, прочитај ја, па потоа дојди тука да им солиш памет на христијаните (небаре ќе им кажеш нешто што не го чуле или прочитале 10 пати досега)

Море човек Библијата ја имам читано и пречитано милион пати, многу убаво ти кажав дека во Библијата сите се нарекуваат синови Божји и ќерки Божји. А Исус е посебно истакнат бидејќи повикувал на вера во Бога, па затоа е и истакнат како негов најголем син, а после испаѓа дека е навистина он син од Бога.
Евреите така ги нарекувале сите посветени на Бога.
Дали тоа треба да се сфати буквално и да се поверува дека Исус е син на Бога со самото тоа и он Бог ?

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
Море , шо ја тупете .. како може од три сина цело човештво да настане ?? Мажите у тоа време биполови ли биле ?

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
Не ама затоа живееле по 800 години (минимум), кутрите жени :)
Е тие жени од кај дошле ? Сестри ли им се ? оти последен пат коа провери ја инцесто е забранет и децата меѓу крвни врски излегуваат со по три глави , со IQ 34 и клинкат на една нога ..:toe:

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909
Е тие жени од кај дошле ? Сестри ли им се ? оти последен пат коа провери ја инцесто е забранет и децата меѓу крвни врски излегуваат со по три глави , со IQ 34 и клинкат на една нога ..:toe:
Тогаш не бил, Бог морал еден исклучок да направи за доброто на цело човештво, јбг секое правило има исклучок. :)

Не сериозно сеа, ме интересира како се толкува фактот дека бог го направил човекот според својот образ (лице) или сл.
дали тоа ја потврдува тезата дека во библијата стварно се работи за хуманоиден( смешно знам :)) старец( или младич, како и да е), кој живее на небото ?! За разлика од модерните сфаќања дека тој е енергија, сила или незнам што више... :smir:

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
И ете, еден човек, кога пристапи до него, Му рече: „Учителе добар, какво добро треба да направам за да имам живот вечен?“
А Тој му одговори: „Зошто ме нарекуваш добар? Само Еден е добар. А ако сакаш да влезеш во животот, запазувај ги заповедите.“ (Матеја, 19: 16-17)
“Зошто ме нарекуваш добар?” Зошто Исус својата доброта ја става под знак прашалник? Исус нагласил дека никој не е добар освен Единствениот Бог. Зошто тој рекол дека Само Бог е добар? Исус да бил Бог, зошто за себе рекол дека не е добар? Исус рекол дека ако сакаш да влезеш во животот, запазувај ги заповедите.”
Зошто Исус не му рекол на оваа личност да верува во него како во Бог за да би влегол во животот вечен? По неговите реченици, зар не би било доволно да се придржувате на заповедите за да влезете во вечниот живот?
Или во најмала рака, знаејќи дека тој, како Бог или манифестација на Бога, како добар, можел само да одговори: “ако сакаш да влезеш во животот, запазувај ги заповедите” без посебно обраќање претпазливост на зборовите на тој младич. Меѓутоа, сосема изненадно Исус одговара на зборовите “Учителе добар” со нешто потполно неочекувано. Негирал дека е добар велејќи: “Зошто ме нарекуваш добар?”Понатаму, наместо да ја негира својата доброта, односно дека Исус е стварно Бог, зар не би било логично да ја искористи оваа ситуација и да признае дека е добар? Зошто би повикал само на вистинскиот Бог, без да ги открива своите доброти? Дали од онај кој што го поставил прашањето ја криел вистината за себе?
А животот вечен е тоа, да Те познаат Тебе Единиот вистински Бог, и испратениот од Тебе Исус Христос. (Јован 17:3)
Во овој стих, Исус повторно прави разлика помеѓу себе и ЕДИНСТВЕНИОТ вистински Бог. Точно овој Единствен Вистински Бог е Тој Кој го создал и испратил Исус. Понатаму, кому му припаѓа потполна моќ да создаде и испрати? Кој е најголем, кој е тој којшто наредува и испраќа, а кој е тој на којшто му е наредено и е испратен?
Зашто еден е Бог и еден е Посредник меѓу Бога и луѓето - човекот Христос Исус. (Прво послание до Тимотеј 2:5)
Овај стих укажува на двајца и тоа на: Еден Бог и Еден посредник – Исус.
Исус тука е опишан како човек. Во стихот не се кажува: “Бог Исус Христос”. Всушност никаде во Библијата Исус не е наречен Бог!
1. Тогаш Духот Го одведе Исус во пустината за да биде искушуван од ѓаволот.
2. И откако постеше четириесет дни и четириесет ноќи, најпосле огладне.
3. А кога се приближи до Него, искушувачот Му рече: „Ако си Син Божји, заповедај овие камења да станат лебови.“
4. А Тој му одговори и рече: „Напишано е - ‚човек не живее само од леб, туку и од секој збор што излегува од устата на Бога.‘“
5. Тогаш ѓаволот Го одведе во Светиот град и Го постави на стреата од храмот
6. и Му рече: „Ако си Син Божји, скокни долу, зашто напишано е: ‚На ангелите Свои ќе им заповеда за Тебе да Те запазат и на раце ќе Те земат за да не Си ја сопнеш ногата од камен.‘“
7. А Исус му рече: „Напишано е исто така - ‚Не искушувај Го Господ, Твојот
Бог.‘“
8. Потоа ѓаволот го одведе на многу висока планина и Му ги покажа сите
царства на светот и нивната слава
9. и Му рече: „Сето ова ќе Ти го дадам, ако паднеш и ми се поклониш.“
10. Но, Исус му рече: “Бегај од Мене, сатано, зашто е напишано: ‚На Господ, Твојот Бог, да Му се поклонуваш и само Нему да Му слузиш!“
(Матеја 4: 1-10)
Неколку прашања во врска со горните стихови:
1.Библијата вели: “Тогаш Духот Го одведе Исус во пустината”. Кој поседува повеќе власт и моќ, Исус или Духот? Ако Исус е Бог, зошто сам не отишол во пустината? Зар на Бога му е потребен некого да го одведе во пустината?
2.На основа на горенаведените стихови, ѓаволот го искушувал на Исус. Се поставува едноставно прашање: дали Бог може да биде искушен? Самата Библија вели дека Бог неможе да дојде до искушение: “…Бог со зло не се искушува, и Тој никого не искушува. (Послание на апостол Павле 1:13)
3.Во Библијата се вели: “И откако постеше четириесет дни и четириесет ноќи, најпосле огладне.” – Дали Бог пости? За кого Исус постел? За себе, како Бог, или за некој друг, поголем од него? Дали Бог осеќа глад и жед?
4.Во врска со искушението на Исус, ѓаволот го водел и контролирал Исус. Дали тоа ѓаволот го правел со човекот Исус или со Исус Богот? Ако тоа го правел со човекот Исус, тогаш што се сакало да се рече? Ако тоа го правел со Исус Богот тогаш со право можеме да прашаме: дали може некој да го искушува, води и контролира Бога? Да се потсетиме на стихот: “Бог со зло не се искушува, и Тој никого не искушува. (Послание на апостол Павле 1:13)
На крајот на разговорот меѓу Исус и ѓаволот, ѓаволот бара од Исус да му падне и да му се поклони, на што Исус му одговара: “Бегај од Мене, сатано, зашто е напишано: ‚На Господ, Твојот Бог, да Му се поклонуваш и само Нему да Му служиш!“
Ако Исус навистина беше Бог тогаш тој би рекол: “Не сатано! Ти си тој кој мора да ми се поклони и да ми служи МЕНЕ, твојот Бог!” Но, наместо тоа, рекол како што е горе наведено, да му се поклонува и да му служи САМО на Бога.
Од друга страна можеме да приметиме неколку работи:

Ѓаволот го видел Исуса.
Ѓаволот разговарал со Исус.
Ѓаволот го слушнал Исуса.
Ѓаволот го зел Исуса.
Ѓаволот му показал на Исуса.

Меѓутоа, самата Библија нагласува дека Бог не може да биде виден ниту слушнат.

Кој е единствен бесмртен и живее во непристапна светлина, Кого никој од луѓето не Го видел, ниту може да Го види. Нему нека Му е чест и сила во сите векови. Амин! (Прво послание до Тимотеј 6:16)

И Отецот, Кој Ме прати, Сам посведоччи за Мене. А вие ни гласот Негов никогаш не сте го чуле, ниту лицето Негово сте го виделе. (Евангелие според Јован, 5:37)

А на Царот на вековите, на Нераспадливиот, Невидливиот, Единствен Премудар Бог - нека е чест и слава во сите векови. Амин! (Прво послание до Тимотеј, 1:17)

Зар Исус не беше виден од својот народ, роднини и следбеници додека беше на земјата? Понатаму, според описот на Бога во горенаведените стихови, Исус не може да е Бог, Тоа би било најлогично. Тогаш која е вистината?

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.856
Поени од реакции
2.070
Исус е син божји бе нуб.

Што се однесува до религијата, секој може да верува во она што го сака или што му лежи на срце.

Од мал милион религии, никој не може да рече она што го верувам јас е најточното, сепак поминале многу години од кога за прв пат месијата чекорел на земјата. Записи, преписи и рекла кажала во 2000 години можат многу да изменат.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909
^
^ Брат, дури и ја како атеист можам да ти ги одговорам на повеќето прашања, али ке оставам на некој постручен да ја разглоби повторно тројната природа на Бог, верувај интересна е.... Нели онаа занимлива приказна дека Бог е како водата, ја/го има во три агрегатни состојби.

П.С. И мислам дека офтопик зацепавме делумно :toe:

A

ateist

Гостин
Море човек Библијата ја имам читано и пречитано милион пати, многу убаво ти кажав дека во Библијата сите се нарекуваат синови Божји и ќерки Божји. А Исус е посебно истакнат бидејќи повикувал на вера во Бога, па затоа е и истакнат како негов најголем син, а после испаѓа дека е навистина он син од Бога.
Евреите така ги нарекувале сите посветени на Бога.
Дали тоа треба да се сфати буквално и да се поверува дека Исус е син на Бога со самото тоа и он Бог ?
не сите .

ама си постоеле уште во стариот завет ...и пред Мојсеј ( Мојсеј 1300 год пред Исус )

ЕВЕ :

СТАР ЗАВЕТ :

Битие: 6:2 Божјите синови гледаа дека човечките ќерки се убави, па си ги земаа за жени, кои ќе ги избереа.
6:4 Во оние времиња - а и подоцна - на земјата беа Нефили, кога Божјите синови општеа со човечките ќерки, па тие им ги раѓаа оние деца. Тоа се оние, од стари времиња, по сила прочуени луѓе.

Второзаконие: 32:8 Кога Сèвишниот им го делеше наследството на народите, кога ги разместуваше човечките синови, им ги одреди меѓите според бројот на Божјите синови:

Второзаконие:
32:43 Воскликнувајте, о небеса, со Него обожувајте Го, Божји синови!

1 Летописи: 24:5 Затоа ги поделија со жрепки, едните и другите, зашто посветените кнезови и Божјите кнезови беа и од Елеазаровите синови и од Итамаровите синови.
25:5 Сите тие му беа синови на царскиот гледач Еман, кој ги објавуваше Божјите работи за да ја возвиси Неговата сила; а Бог му даде на Емана четиринаесет синови и три ќерки.

Јов: 1:6 Еден ден дојдоа Божјите синови да застанат пред Бога, а меѓу нив пристапи и Сатаната.
2:1 Еден ден пак дојдоа Божјите синови да застанат пред Господа, а меѓу нив пристапи и Сатаната.

Псалм: 66:5 Дојдете и видете ги Божјите дела: направи чуда меѓу човечките синови.
89:6 Зашто кој Му е рамен на Господа во облаците? Кој Му е сличен на Господа меѓу Божјите синови?

Второзаконие: 32:43 Воскликнувајте, о небеса, со Него обожувајте Го, Божји синови! Воскликнувајте, племиња, со Неговиот народ, вознесувајте ја Неговата сила, Господови пратеници. Зашто ќе ја одмаздам крвта на Своите слуги, со иста мерка ќе им вратам на непријателите, ќе наплати од оние кои Го мразат Него, ќе ја очисти од грев земјата на Својот народ.”

1 Летописи: 23:14 Мојсеј беше Божји човек. Неговите синови се вбројуваат во Левиевото племе.

2 Летописи: 25:7 Но кај него дојде Божји човек и рече: „Царе, израелската војска нека не иде со тебе, зашто Господ не е со Израелците ниту со Ефремовите синови,

Псалм: 29:1 Давидов псалм. (При завршување на Празник) Дајте Му на Господа, о Божји синови, дајте Му на Господа слава и сила!
.
.

.
НОВ ЗАВЕТ :

Римјаните: 8:19 Зашто сето создание со нетрпелив копнеж го очекува откривањето на Божјите синови -

Матеј: 5:9 Блажени се миротворците, зашто тие ќе бидат НАРЕЧЕНИ синови Божји!

Матеј: 5:9 Блажени се миротворците, зашто тие ќе бидат наречени синови Божји!

Лука: 20:36 Тие не ќе можат веќе ни да умрат, зашто се како ангелите; и Божји синови се, зашто се синови на воскресението.

Римјаните: 8:14 Сите оние, кои ги води Божјиот Дух - тие се Божји синови.

Галатјани: 3:26 Зашто, сите сте Божји синови преку верата во Христа Исуса,.
.
.
.
.

Божји синови ................пред 2000 год не бил никаков новитет

тоа само Православ Католик Протестант додаваат бомбастични суперлативи ... лажат као "докажуваат" нешто што недржи .

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Исус е син божји бе нуб.

Што се однесува до религијата, секој може да верува во она што го сака или што му лежи на срце.

Од мал милион религии, никој не може да рече она што го верувам јас е најточното, сепак поминале многу години од кога за прв пат месијата чекорел на земјата. Записи, преписи и рекла кажала во 2000 години можат многу да изменат.

Ако е син Божји тогаш и тој треба да е Бог.
Зарем нема да ги наследи особините од таткото ?

Исус не е ЕДИНОРОДЕН Божји син!!!
Во спротивно според Библијата Бог има не еден Роден син туку 5 родени синови, за увид ќе ги цитираме следниве Библиски цитати каде се вели:
Адам кој што беше Синот Божји (Лука 3.38)
за да ја објавам одлуката Господова: Господ Ми рече (Давид) : „Ти си Мој Син, Јас денес Те родив.” (Псалми 2. 7)
А ти кажи му на фараонот: Вака вели Господ: Израил е Мојот првороден син. (Исход 4 ред 22)
Тие отидоа со солзи, Јас, пак, ќе ги вратам со утеха, ќе ги поведам покрај потоци со води, бидеќи Јас сум Отец на Израил, и Ефрем е Мојот првороден (Еремија 31 ред 9)
Божјите синови гледаа дека човечките ќерки се убави..... па си ги земаа за жени, кои ке ги избереа. (Битие 6. 1)
Од горенаведените Библиски цитати, може да заклучиме дека во Еврејскиот јазик, секоја права личност, кој што ја следи вољата Божја се нарекува „Син Божји“ кој пак збор е метафорички опишана терминолпгија често употребувана помеѓу Евреите.
Па како може да се верува дека Исус е Единороден син, кога Библијата вели дека Израил е Божјиот првороден син, или во Еремија вели дека Ефрем е неговиот првороден син, како може Исус да биде Единороден син, кога веќе има некој кој е Првороден,? и повторно ќе напоменам дека ова е начин на говор на еврејскиот народ, а не дека Бог родил син. Мислам дека ова е сосем болно сваќање, како може Бог да роди син? На кој начин, како? Сосем е нелогично, каква слика би добил читателот кога ќе прочита Бог родил син???

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Абе нели тебе ти реков прво да ја прочиташ Библијата а после да се расфрлаш со цитати од неа?
Вака воопшто не си ниту предизвик за некој да ти реплицира :)

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Абе нели тебе ти реков прво да ја прочиташ Библијата а после да се расфрлаш со цитати од неа?
Вака воопшто не си ниту предизвик за некој да ти реплицира :)

Не се ли ова цитати од Библијата ?
Каде Бог говори дека има повеќе синови ?
Се правиш слеп ?
Или не ти одговара ова што го читаш ?
Нели рече никаде во Библијата не се спомнува освен за Исус дека е син од Бога ?

Kajgana Shop

На врв Bottom