Атеист си затоа и си обременет со очекувањата и ставовите на луѓето.
Јас за разлика од тебе го немам тој проблем, цел форум(40 илјади души) може да се соберте кај мене под тераса и да ме пцуете до утре сабаље, а јас на тоа нема ни да трепнам.
Цело човештво(7 милјарди чкартојни луѓе) не вредите колку еден филјан човек т.е некој како мене.
Kako sto vernicite mozat da zabegaat so religijata i da postanat fanatici, da izvrsuvaat razni zlodela vo ime na verata, iako toa verata ne im go nalaga, taka i kaj ateistite se naogjaat nekoi nemoralni licnosti..... Jas iako sum ateist, sepak pocituvam tugjo mislenje, i definitivno znam za etika i moral, iako ne sum cital nekoja religiska kniga..... Mozebi nekogas sum zvucel arogantno no toa ne bilo namerno....no sepak iritira koga nekoj ti soli pamet i te etiketira kako nevernik, nemoralen i so uste ne, samo zatoa sto ne veruvas vo Bog....
Poslednata recenica me tera da mislam deka si aroganten i deka ti gi gledas ateistite kako lugje koi ne vredat vo sekoja smisla na zborot..... ispravi me ako gresam.......
I na kraj sekoj normalen covek saka da istrazuva i da osoznava, pa taka i nie ateistite sakame da diskutirame za temi povrzani so religijata, no toa ne e bidejki sakame nekoj da navreduvame, tuku sakame da razmenuvame mislenja.....izgleda nekoj zaborava deka site sme prvo lugje, a potoa se ostanato...... Religijata ne e garancija deka nekoj vernik ke bidi eticki i moralno obrazovan (istorijata svedoci za toa) isto kako sto ne e garancija deka eden covek sto ne veruva vo Bog e los i pravi zlodela.....
P.S. Iako ne veruvam vo tie religiski prikazni (vo najgolemiot del), sepak sum cital delovi i moram da kazam deka za nekoj da gi razberi celosno tie prikazni, potrebni se dolgi godini i zatoa ne veruvam deka mnogu lugje na ovoj forum se kompetentni da odgovaraat na nasite prasanja....ova go kazuvam bidejki cesto razni lugje odgovaraat razlicno i so toa samo ja potvrduvaat slikata za vernicite, a toa e deka mal procent od vernicite ja dolovuvaat sustinata na religijata i sto navistina znacat tie prikazni......
I mora da priznaam deka ovie religiski filozofii mozat mnogu da go zbunat coveka (ako ne mozes da gi ubedis, zbuni gi), no nivnata nesovrsenost doagja do izraz vo onie poprosti delovi..... zatoa mozete da filozofirate kolku vi dusa saka, no koga se baraat konkretni dokazi za nesto, ne mozete da dadete primer od tie vasi knigi.....i ke zaboravev, za nekoj drug sto komentirase za ateistite i kako tie vo teski situacii mu se molele na Bog isto....najverojatno tie atesiti sto gi poznavas, se kako pogolemiot del od vernicive, tvrdat deka se nesto, no poim nemaat sto e toa..... jas se deklariram kako ateist ne za da bidam fraer, tuku smetam deka toa glediste e najblisku do moeto.... inaku nie sekojdnevno go spomnuvame Bog, no toa e razgovorno kazano kako na primer fala bogu, ili boze sto se slucilo..... toa ne znaci deka stvarno nego mu se obrakjam, tuku takov e muabetot..... i moram da zabelezam deka vie go koristite negovoto ime vo mnogu cesti situacii, i ako ne se lazam toa e bogohulenje.....kako bese..... ne go spomnuvaj Bozjoto ime zaludno... ili taka nesto....:smir: