Така е... Б'лгарската армија само размазва Г'рција и Рум'нија и освобождава Македонија. То нашата армија е била много слаба

. А след това Б'лгарската Армија прогонва немците от Македонија и југославија. Единија ми дјадо се е бил на Драва рамо до рамо с руснаците и е бил партизан в'рл комунист. Другија ми дјадо е бил п'к пронацист и тој е македонец, родителите му са от Битолја и ми е разказвал как като б'лгарската армија влезла в Македонија всички хора излезли по улиците от радост и посрештнали своите освободители с баница и вино. Но след војната великите сили пак ви бутват под ср'бско робство и това вече се оказва фатално за вашето самос'знание. Којто не му харесва - с'жалјавам ама дјадо ми не е л'жец просто хората тогава са се чувствали б'лгари. И аз с'м македонец от Б'лгарија то все едно понеже башта ми е от јамбол да ми каже че не е б'лгарин а тракиец :nesvest:
LOL...so shto ve hranat vas be pa vaka loso gi interpretirate rabotite,deeba...?
I mojot dedo ne e lazgo (ucesnik e vo NOB i e clen na Kosovsko-makedonskata brigada)pa on mi ima detalno raskazano deka otkoga se povlekla bugarskata armija od Makedonija,samo gi smenile epoletite i istite tie lugje dosle da pomagaat vo osloboduvanjeto od dovcerasnite mentori i sojuznici,germancite.:pos2:
I mi vika...germancite sami go napustija Kocani i Stip,dve lokalni edinici vlegoa tamu....koga slusame po radio Sofija...hrabrite osloboditelni vojski na R.Bugarija denes go oslobodija Kocani i Stip!
Aj toa vika...nie bevme u okolina na Skopje togas i spremavme napad na gradot i posebno pazevme na Matka posto germancite pretea deka u slucaj na napad ke go poplavat Skopje...koga slusame deka bugarite go oslobodile Veles(a Veles solboden od pred nekolku dena-pak veze nema!)
Zbesnavme vika ...nie ke zavrsime rabota...ovie na sebe si ja prepisuvaat zaslugata!Pogotovo zosto po toa radioto najavuvaat deka hrabrite bugari za skoro ke go osloboduvale i Skopje!
Pa nie vika fino pred samite zavrsni operacii za osloboduvanje na Skopje postavivme zaseda (sostavena od dobrovolci od M-K Brigada) na pat Veles-Skopje,gi nasocivme topovite i minofrlacite...i gi cekame...
I op ete gi bugarite....:pos2: :pos2: :pos2:
Izleze Mone na pat dole i im kaza...podzavrtete se okolu vas....pomislete si sto ve ceka...mrdnete li uste 1 metar napred....vi ebavme mater!Dva dena sedevme na isto mesto i nie i oni....more se zhalea na komanda...pa na rusite...ama u Skopje bugarin za vreme na osloboduvanjeto ne vleze.
A pazi lakrdija vika (izvini...ama on za takvi raboti vika ...bugarska rabota)...utredenta radio Sofija vika ....bugarskite vojski go oslobodija Skopje!A bugarite...cuchat u klisura zaedno so nas!Se izgazivme od smeenje!
Taka da...drugario Mihael...nekoj laze....ama jas stavam zalog deka ne e dedo mi!:pos2:
Brainbug...nema smisla toj tvojot idol da go spomnuvam vise u tema za WW II.Napravi tema...dojavi pa ke se obracuname so dokazi tamu!Posto Vance...(ke ti kazam na negoviot jazik) e....bita karta...:pos2: :pos2: :pos2: