Втора Светска Војна

• Креатор на темата Креатор на темата TripleH
  • Време на започнување Време на започнување
Како и да е, Јасно било како бел ден дека Германија ќе ја изгуби војната (штом Бугарија ти е сојузник). А инаку Хитлер има голема заслуга за Македонија, поголема од Тито. Можи да го гледатате тоа како сатира но Вистина е.
Така е... Б'лгарската армија само размазва Г'рција и Рум'нија и освобождава Македонија. То нашата армија е била много слаба :vozbud: . Това че т'пите јапонци нападат САшт а германците Русија ние какво да направим?! Ние не можем да победим а и не искаме да се бием с Русија. Ние сме много близки народи и мислја че знаете зашто. А след това Б'лгарската Армија прогонва немците от Македонија и југославија. Единија ми дјадо се е бил на Драва рамо до рамо с руснаците и е бил партизан в'рл комунист. Другија ми дјадо е бил п'к пронацист и тој е македонец, родителите му са от Битолја и ми е разказвал как като б'лгарската армија влезла в Македонија всички хора излезли по улиците от радост и посрештнали своите освободители с баница и вино. Но след војната великите сили пак ви бутват под ср'бско робство и това вече се оказва фатално за вашето самос'знание. Којто не му харесва - с'жалјавам ама дјадо ми не е л'жец просто хората тогава са се чувствали б'лгари. И аз с'м македонец от Б'лгарија то все едно понеже башта ми е от јамбол да ми каже че не е б'лгарин а тракиец :nesvest: :vozbud:

Така е... Б'лгарската армија само размазва Г'рција и Рум'нија и освобождава Македонија. То нашата армија е била много слаба :vozbud: . А след това Б'лгарската Армија прогонва немците от Македонија и југославија. Единија ми дјадо се е бил на Драва рамо до рамо с руснаците и е бил партизан в'рл комунист. Другија ми дјадо е бил п'к пронацист и тој е македонец, родителите му са от Битолја и ми е разказвал как като б'лгарската армија влезла в Македонија всички хора излезли по улиците от радост и посрештнали своите освободители с баница и вино. Но след војната великите сили пак ви бутват под ср'бско робство и това вече се оказва фатално за вашето самос'знание. Којто не му харесва - с'жалјавам ама дјадо ми не е л'жец просто хората тогава са се чувствали б'лгари. И аз с'м македонец от Б'лгарија то все едно понеже башта ми е от јамбол да ми каже че не е б'лгарин а тракиец :nesvest: :vozbud:
LOL...so shto ve hranat vas be pa vaka loso gi interpretirate rabotite,deeba...?
I mojot dedo ne e lazgo (ucesnik e vo NOB i e clen na Kosovsko-makedonskata brigada)pa on mi ima detalno raskazano deka otkoga se povlekla bugarskata armija od Makedonija,samo gi smenile epoletite i istite tie lugje dosle da pomagaat vo osloboduvanjeto od dovcerasnite mentori i sojuznici,germancite.:pos2:
I mi vika...germancite sami go napustija Kocani i Stip,dve lokalni edinici vlegoa tamu....koga slusame po radio Sofija...hrabrite osloboditelni vojski na R.Bugarija denes go oslobodija Kocani i Stip!
Aj toa vika...nie bevme u okolina na Skopje togas i spremavme napad na gradot i posebno pazevme na Matka posto germancite pretea deka u slucaj na napad ke go poplavat Skopje...koga slusame deka bugarite go oslobodile Veles(a Veles solboden od pred nekolku dena-pak veze nema!)
Zbesnavme vika ...nie ke zavrsime rabota...ovie na sebe si ja prepisuvaat zaslugata!Pogotovo zosto po toa radioto najavuvaat deka hrabrite bugari za skoro ke go osloboduvale i Skopje!
Pa nie vika fino pred samite zavrsni operacii za osloboduvanje na Skopje postavivme zaseda (sostavena od dobrovolci od M-K Brigada) na pat Veles-Skopje,gi nasocivme topovite i minofrlacite...i gi cekame...
I op ete gi bugarite....:pos2: :pos2: :pos2:
Izleze Mone na pat dole i im kaza...podzavrtete se okolu vas....pomislete si sto ve ceka...mrdnete li uste 1 metar napred....vi ebavme mater!Dva dena sedevme na isto mesto i nie i oni....more se zhalea na komanda...pa na rusite...ama u Skopje bugarin za vreme na osloboduvanjeto ne vleze.
A pazi lakrdija vika (izvini...ama on za takvi raboti vika ...bugarska rabota)...utredenta radio Sofija vika ....bugarskite vojski go oslobodija Skopje!A bugarite...cuchat u klisura zaedno so nas!Se izgazivme od smeenje!
Taka da...drugario Mihael...nekoj laze....ama jas stavam zalog deka ne e dedo mi!:pos2:
Brainbug...nema smisla toj tvojot idol da go spomnuvam vise u tema za WW II.Napravi tema...dojavi pa ke se obracuname so dokazi tamu!Posto Vance...(ke ti kazam na negoviot jazik) e....bita karta...:pos2: :pos2: :pos2:

A....izvinete...zaboraviv edna glavna replika!
Bugarskata armija sama razmazva Grcija i Romanija?
heheheheehe:tapp: a be keles...nemoj vaka be...
:aplauz: :pos: :pos: :pos:
Kako prvo Mihajlo moj...Romancite vi se sojuznici! (koi sto vi go zimaat najplodnoto parce zemja vo Bugarija opshto,a imeno Dobrudza)
A u Grcija navleguva cela grupacija armii E (GERMANSKI) i plus ima neuspesen desant na Krit!
p.s. A u Berlin toj sto go digna znameto na rajhstagot...i on bese bugarin ...neli??? :vozbud: :pos: :pos:

Koja Германска Армија сте ја тепале бре хеј?! Македонците немале тoлкy зорт од Германците и Италијанците. Јас колку што знам востанието на 11 Октомври е кренато против Бугарите. Германците не сакале борба со македонските бригади, сакале само да си заминат. Глупа грешка што нашите ги напаѓале, многу изгубени животи за џабе.

Nope ne mi e idol, no sepak tema treba da se otvori. Aj ako imam utre nesto slobodno vreme.

И дур ја се наканам да пишам нешто на темава (ме заинтригира прашањето за состојбите во Турција, Шпанија и Ватикан, за време на II С.В.), работава се сврти кон просеравање на друга позната тема. Али јбг. ја продужуем, кој не го мрзи (го интересира) - нека чита:

Состојбата во која се наоѓаат овие три неутрални земји, за време на Војната, треба да се разгледува посебно и особено е важно да се разгледа состојбата во земјите воочи на Војната.

Турција
Почетокот на веков неможе да е потурбулентен за империјата во распаѓање. Во првата декада ја имаат Младотурската револуција (спас за земјата), следена со Балканската (прва) (губитници) и Првата С.В. (каде Турција е на страна на губитниците). Увертирата во II С.В., е зачинета со смртта на Таткото (спасителот) на нацијата - Кемал Ататурк (1938). Прилично турбулентниот почеток на веков е една од причините за неутралниот избор на турската власт, која се реши да остане неутрална се додека не бидат загрозени виталните интереси на земјата. Нешто слично (граѓанската војна) имаше влијание и врз Франко да се реши за неутралност. Едноставно им беше доста од војна, а во случајот на Шпанија националното помирување бараше мир. Секако има и други причини...
Неутралноста на Турција беше возможна делумно и поради нејзината географска положба - релативно далеку од фронтовите.
Како и да е, првиот потег на Турција беше потпишување на договор за меѓусебно помагање со Британија и Франција 1939 (изнуден од потпишувањето на фамозниот германо-руски пакт за ненапаѓање).
Со Германија пак, потпишаа договор за ненапаѓање две години подоцна кога Германците беа во пикот на воените успеси.
Турција одржува односи и со двете страни во текот на војната:

Америка донесува посебни законски уредби за економско помагање на Турција. Што и се извршува. Со цел , во почетокот , да се направи притисок - Турција да не се приклучи кон Оската, а подоцна за да дојде кај Сојузниците. Како што Војната навлегува во својот финиш, нивото на помошта е се пониско, за да кон крајот, Американците ја укинат уредбата за помош на Турција. Овој прекин на помош е затоа што до самиот крај Турција не сакаше да влезе во сојузништво со САД & co. Изборот им беше таков заради тоа што, според нив, никогаш не го добија бараното ниво на, пред се воена, но и економска асистенција од сојузниците (читај САД - единствените кои давале било каква помош), а вториот изговор им бил нивната проценка за големата воена опасност што (цело време) и се заканувала на земјата од страна на Германците. Турците дури и во 44-та тврделе дека опасно им е да излезат од неутралност. Да не заборавиме дека тие се едни од ретките кои успеаја да не бидат вовлечени во пеколот и арно им беше. 1945 Турција беше приморана да и објави , и и објави, војна на Германија (меѓу другото - услов да учествува во оснивачкото собрание на ОН).

Потпишаниот пакт со Германија им помогна на Турците да средат со Швабите, овие своите трупи (за целото времетраење на Војната) да ги држат на извесно ,договорено, растојание од бугарско-турската граница (за време на војната целата балканска граница на Турција била со Бугарија). Инаку Хитлер баш и не вршел некој појак притисок врз Тур. да влезе во војна на негова стр. Притисокот кој го издржале Турците за време на Војната, а кој доаѓал од Оската, бил за транзит на воена сила, на што не се согласиле (Турците). Кои пак, цело време тргувале со Германците (руда претежно).

Толку за Турција, а кога нема да ме мрзи ќе напишам нешто и за другите две.

NEuspesen desant?????
germanija go osvoi krit so golemi zrtvi na padobrancite "falschirmjaeger"
ama vazno go osvoi
Ме нервирате....жими око...читајте повеќе.
Доктрината на Fuhrerot под силно дејствие на Goering (se izvinuvam ako ne go napishav pravilno,megju drugoto i pilot as od Prvata Svetska Vojna) опфаќала и планови за воздушни десанти во Англија и Малта.
После дебаклот на Крит...кај што да...го освоија островот...ама имаа катастрофални загуби...Hitler никогаш повеќе не си дозволил воздушен десант!
Неговата колебливост (на фирерот) е една од причините за онаа моронска кампања на бомбардирање на Англија.-ловците не можеле да ги пратат бомбардерите по целиот пат кон Лондон рецимо и назад....па после првите горки искуства...пегавите енглези забележале на радар што се дешава...па го чекале моментот на раздвојување за да ги пуштат своите ловци...кои што салата ги имаат правено небранетите германски бомбардери!

Aj stavete sliki malku od bitki be
niedna slika nema

Attachments

• battle4.jpg
    battle4.jpg
    52,3 KB · Прегледи: 46
  • Nemci_ulaze_u_Skoplje.jpg
    Nemci_ulaze_u_Skoplje.jpg
    20,4 KB · Прегледи: 93
tiger i kingtiger tenkovi germanski
najjaki tenkovi na germancite

Attachments