Mac OS X - Се' во врска со Mac (Hackintosh)

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
627

Update: Ова не е туторијал за инсталирање на Hackintosh. Само дискусија за Hackintosh, не за Apple. Затоа ве молам не ја преместувајте темата ;)

* Да ве предупредам дека инсталирањето на Hackintosh на обичен компјутер (што не е создаден од Apple) е нелегално. Да не биде после, незнаев.

Што е Mac OS X, а што Hackintosh?
- Mac OS X
На кратко, Mac OS X е оперативен систем базиран со делови на UNIX --- (unix-like), наменет за компјутери создадени од Apple. Има предност во сите страни. Стабилност, сигурност, изглед, компатибилност. Но, Mac OS X не може да се уклучи на обичен x86 компјутер. Но пред неколку години Apple објавија дека ќе преминат на Intel процесори, од Motorola.

- Hackintosh
Преминувањето на Intel, на хакерите им овозможи да креираат разни хакови, твикови за Mac OS X да може да покрене на обичен компјутер.
Hackintosh (хак + интош, наставка од мекинтош) е Mac OS X, но со сите потребни пачови, за да може да покрене на вашиот компјутер.

Треба да знаете дека Хакинтош-от нема ни пола функции од вистинскиот Mac OS X :). Значи ако сте виделе или сте пробале Hackintosh, и одма после тоа го расудувате оперативниот систем, грешите... Значи затоа компјутерите на Apple се толку скапи. Склопени се скоро совршено. Малце се поскапи за нас од Македонија, но навистина тие пари вредат да се потрошат на ваква машина што ќе трае... долго :)

Што ви треба?
Моментално Хакинтош дистрибуциите (видете што е дистр. подоле) подржуваат само одредена група на хардвер. Ви треба матична, процесор, итн.

- Матична Плоча
Матичната плоча игра најважна улога во инсталирањето на Hackintosh. Најпрепорачана плоча е ASUS P5KPL AM-SE. Потребно е да има Intel G31/33 Chipset (North).

- Процесор
Значи процесорот мора да подржува SSE2/SSE3. Дали подржува може да проверите со CPU-Z на Windows. Intel Celeron, Pentium IV, Core 2 Duo, Dual Core, Quad Core... сите се добри. Има посебни дистрибуции и за AMD процесори... па работат и тие.

- Познавање, време, кафе (само за возрасни, на нас децата... ќе ни порасне опшака)

Драјвери (.kext)
Драјверите (кестови) се токму тоа. Возачи на хардвер. Како што кажавме погоре, нема драјвери за сите видови на хардвер.

Работна Околина

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
ова се ко фалц темите за седмица и виста... баш се чудев до сеа зашо нема за Mac, и ете бидна :)

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
За Mac постои општа тема Apple, со оглед на малиот број на корисници, доволна е.

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
627
За Mac постои општа тема Apple, со оглед на малиот број на корисници, доволна е.
Да, ама не е фер ;)
Тогаш ќе направиме Microsoft тема, и бутајте таму све и свашта.

И плус пишува Оперативни системи и програми. Оперативен Систем. Заслужува Тема.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Мислам дека е ок темата, има луѓе кои сакаат да го пробаат ова, може да дискутираат, да си помагаат. :)

И така ако седи не прави штета на никого. :)

Spaski

Vita - Amore - Riso
Член од
31 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
11
Па нели имаше и некој друг оперативен од Mac OS X што можеше да се инсталира на не Apple PC ?(Леопард или како и да се викаше?)

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
627
Па нели имаше и некој друг оперативен од Mac OS X што можеше да се инсталира на не Apple PC ?(Леопард или како и да се викаше?)
Не го прочита текстот, нели? :)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
А софтвер?
Каков софтвер користи? Од линукс? Значи фотошоп амин...?
Игри?

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
627
А софтвер?
Каков софтвер користи? Од линукс? Значи фотошоп амин...?
Игри?
Фотошоп амин? Бато, сите професионални (добро скоро сите) графички студија (филм, графика, фото студија) работат на Mac. Не ти зборам во Македонија.

Цел Adobe пакет го имаш, не се плаши. Имаш и уште многу креативни програми :)

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Ама бара конфигурација у пизду матер да имаш :)

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
627
Ама бара конфигурација у пизду матер да имаш :)
Бара Apple компјутер да имаш :)
Ама ете Hackintosh... и инсталираш на Pc (Нелегално е ова).
Инаку не бара многу, ја го возам на Pentium 4 @ 3.6Ghz и 2GB Ram :)

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Бара Apple компјутер да имаш :)
Ама ете Hackintosh... и инсталираш на Pc (Нелегално е ова).
Инаку не бара многу, ја го возам на Pentium 4 @ 3.6Ghz и 2GB Ram :)
Па добар пц имаш,ке го возиш,нема да го гураш,на пример некој го стаи на канта компЉотор :pos2:

Имам доста читано за овој систем,повеке добри отколу лоши работи,ми фака око,ама немам толку јак пц за да го тутнам,а и башка нелегално е :)

Како и да е,7-цава кај мене си лета,сеа за сеа не ја мењам за ништо :)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Фотошоп амин? Бато, сите професионални (добро скоро сите) графички студија (филм, графика, фото студија) работат на Mac. Не ти зборам во Македонија.

Цел Adobe пакет го имаш, не се плаши. Имаш и уште многу креативни програми :)
јас знам дека сите проф користат мек за шоп али мислев да не е хакинтошов базиран на линукс, па фотошоп - амин...

значи мек програми треба да наоѓаш?
ок.
кога веќе идеме у илегала.
скоро цел мек софтвер се плаќа дебело + не верувам дека моеш да го инсталираш на нелегален ОС....
прашањево ми е, има ли за мек кракуван софтвер по нетов? не сум барал, не знам.

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
627
Па добар пц имаш,ке го возиш,нема да го гураш,на пример некој го стаи на канта компЉотор :pos2:

Имам доста читано за овој систем,повеке добри отколу лоши работи,ми фака око,ама немам толку јак пц за да го тутнам,а и башка нелегално е :)

Како и да е,7-цава кај мене си лета,сеа за сеа не ја мењам за ништо :)
А да не мислиш од Apple ќе дојдат да не тужат. Сега на брат ми ќе му купат лаптоп, и пред влада ќе одам со инсталиран Hackintosh :) ~ шала, ме мрзи.
Е добро чим можеш 7-ца ќе можеш и Hackintosh ;) (ама треба да имаш компатибилен хардвер --- матична, чипсет, итн)

јас знам дека сите проф користат мек за шоп али мислев да не е хакинтошов базиран на линукс, па фотошоп - амин...

значи мек програми треба да наоѓаш?
ок.
кога веќе идеме у илегала.
скоро цел мек софтвер се плаќа дебело + не верувам дека моеш да го инсталираш на нелегален ОС....
прашањево ми е, има ли за мек кракуван софтвер по нетов? не сум барал, не знам.
Си зе замешал малку.
Ни Mac OS X не е базиран на Линукс. Базиран е на UNIX, т.е има делови во јадрото на UNIX :). А UNIX и Linux се други работи.
Инаку има и пиратски програми за Mac, не се плаши :)

Kajgana Shop

На врв Bottom