Научни чуда во Ку`ран

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Negovoto veruvanje e sosema druga rabota. Tuka zboruvavme za kulturniot napredok i za civilizacijata... vo toj kontext ja napisav i izrekata.
Neosporen e faktot deka Bagdad i Kordoba bile centar na izucuvanje i znaenje vo Islamskite periodi... vo isto vreme vo evropa niz prozor izmetot go frlale a tamu kanalizacija i vodovod imalo i ulicni osvetluvanja. Za ova nisto ne mu ni preostanuva osven da priznae deka bilo taka.
Чија изрека? Нешто си се збунил. Не е познат таков човек Маркс Енгелс. Некој друг можеби го рекол тоа. Тие двајца сигурно не. А кој чита, чита. Кој не, измислува.

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.089
Negovoto veruvanje e sosema druga rabota. Tuka zboruvavme za kulturniot napredok i za civilizacijata... vo toj kontext ja napisav i izrekata.
Neosporen e faktot deka Bagdad i Kordoba bile centar na izucuvanje i znaenje vo Islamskite periodi... vo isto vreme vo evropa niz prozor izmetot go frlale a tamu kanalizacija i vodovod imalo i ulicni osvetluvanja. Za ova nisto ne mu ni preostanuva osven da priznae deka bilo taka.
Во право си дека Багдад и Кордоба биле центар на науката.Императорот на Светата Римска Империја,Карло Велики не знаел ни да пишува.Но тоа било некогаш пријателе,пред многу векови.Не се дичи со стара слава.Погледни денес каде се муслиманите.Погледни денес каков е муслиманскиот свет доле.Од Куранот подалеку незнаат ништо.(секоја чест за исклучоците).

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Во право си дека Багдад и Кордоба биле центар на науката.Императорот на Светата Римска Империја,Карло Велики не знаел ни да пишува.Но тоа било некогаш пријателе,пред многу векови.Не се дичи со стара слава.Погледни денес каде се муслиманите.Погледни денес каков е муслиманскиот свет доле.Од Куранот подалеку незнаат ништо.(секоја чест за исклучоците).
Ocigledno ne si zapoznat za pricinata na denesnata sostojba. Naprotiv,denes Muslimanite se na vakva sostojba tokmu zaradi toa sto se malku podaleku od Kur'anot. Pred Islamot,arapite imale obicaj,koga ke izlezele nekade na pat so nim zemale po nekoj bog,na kogo patem ke mu se klanjaat... bilo da e kamen ili bilo kakov predmet. Omer r.a na primer od urmi pravel bozestvo (pred Islamot),znaci od urmite ke napravel oci,nos,usta... i koga izleguval na toa nesto se molel i od nego spas baral a koga ke ogladnel,gi jadel,pokasno se kael sto napravi,si go izede bogot....
Zamislete,toj Istiot Omer r.a posle nekolku godini VLADAR NA POLOVINA SVET i toa ke se pamti kako NAJ PRAVEDNIOT VLADAR vo Istorijata na covestvoto. Istiov ovoj bil toj sto placel i toj koga slusnal kako nekoe devojce place,plasejki se deka ke odgovara na sudniot den sto vo vreme na negova vladevina edno devojce zaplakalo. Istiov ovoj rekol deka odgovornost cuvstvuva ako ovca povredi noga,bidejki pat ne im obezbedil.
Nego go smenil Kur'anot i rabotenjeto po nego.

Ne rekov nikade deka nema razlika pomegju togasnata doba i denesnata. Praevme muabet okolu toa deka evropa pocna da se gradi na temelite koi Islamot gi postavi. Primer,sega mozat da izmisluvaat sekakvi cetcinja za zabi i na struja i neznam kakvi... no fakt e toa deka koga muslimanite gi cetkale zabite anglicanite mislele deka gi osrat.
Jas koga zboruvam za ozivuvanje na Islamot (toa i se slucuva),mislam na onoj Islam,na onaa doba,poznata kako Zlatna Doba. Ni denes Islamot ne e slab,nitu bil nekogas,Islamot e Islam,verata e Ista,narodot moze da bide porazlicit,no ne e ni toj tolku,kolku deluvale mediumite vrz nekoi luge.
Se sto znaat nekoi luge za Islamot e toa sto od mediumite go naucile. Deka zenata vo Islamot e maltretirana,nema ni vrska ni osnova... koga vidoa deka ne e taka,deka Zenata vo Islamot ima pravo da izucuva,da se skoluva,da raboti,da izleguva... za razlika od ona sto Biblijata go bara od Zenata spored Hristijanstvoto,izmislija drugo,Terorizam... koga i ova ke pomine,ako uste ima vreme,ke izmislat nesto treto... samo da vsadat gnev vrz narodot a sami se storiteli na tie dela.

--- надополнето ---

PS: Ateist.... izvinete,mislev na Engels,Friedrich. Bev zbunet,priznavam i ti blagodaram na popravkata. I za godinite bi dodal uste edna 0 :) ne kasnelo za sto tuku za 1000 :d

--- надополнето ---

Eve nesto sto i na vikipedija moze da se najde,inaku,ova e sosema malav del od ona sto se' moze da se pisuva za ovaa tema:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Geografija_i_kartografija_u_srednjovjekovnom_islamu#Islamsko_zlatno_doba

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
ke dodadm i ovaa,
clen na francuskataa akademija po ime cidi rekol;

treba da im bidime blagodarni na muslimanite sto gi rasteraa oblacitee na temninaata , sto ja pokrivaa evropa, kade sto varvarskite invazii go rasipa redot i mirot, muslimanite ne samo sto se potrudija da gi prisvojat izvorite na klasicnoto znaenje, tuku i da gi rasiraat i da gi popolnat so novi otkritija,

bog gi sodade muslimanskite narodi za da ja prosiraat civilizacijata, od bregovite na vadi kebir, vo spanija, ovie narodi na islamot gi zedoa naukataa i civilizacijata.

muslimanite so nivnata priroda i odnesuvanje, ostavija dalbok vpecatok , niz celiot svet.. tie ne bea izolirani kako evreite, tuku bea vo kontakt so drugite narodi.
ova ne ja smenilo blagorodnata priroda, sto ja imaale.
germancitee mozea da se civiliziraat po dolgo vreme pominato od nastanitite osvojuvaanja, megutoaa muslimanite tamu kade sto odele ja nosele civilizacijata, ja sirele verataa i naukaata, vo hristijansakata evropa, koga pocna da se custvuvaa vlijanietoo na muslimanite od islamskiot svet, bea napraveni mnogu otkritija i napisani mnogu dela,

faktot deka muslimanitee bea nasi uciteli ne mozeme da go negirame.(ahmed hamdi , op cit str, 249-250.)

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.089
Како што кажав,секоја чест за муслиманските интелектуалци во Средниот Век.Но ајде ти кажи ми во поново време дали направиле нешто муслиманите што би било за општо добро на целото човештво,за разлика од немуслиманите.Кој ја измисли струјата,интернетот,мобилната телефонија,автомобилот,авионот...?

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Господине Soul-of-Space, првите канализации, одводи и модерно патишта ги граделе Римјаните, 7-8 века пред Исламот да се појави. Со ширењето на Римската Империја во вториот и првиот век пред нашата ера, биле градени и првите канализации, одводи и патишта во тогашна Македонија и низ цел територија на Римската Империја.

И не зборувај за англиската кралица бидејќи Британија станала монархија 12 века подоцна, мешаш 2 сосема различни временски периоди.

Така да твојот аргумент е невалиден..

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Како што кажав,секоја чест за муслиманските интелектуалци во Средниот Век.Но ајде ти кажи ми во поново време дали направиле нешто муслиманите што би било за општо добро на целото човештво,за разлика од немуслиманите.Кој ја измисли струјата,интернетот,мобилната телефонија,автомобилот,авионот...?
Koga imaa moznost,koga bea soedineti,napreduvaa. Denes imaat mnogu neprijateli,svesni i nesvesni neprijateli. Im se pravat spletki od vnatre. Ako i vie se voshituvate na Muslimanite os Sredniot vek,togas bi trebalo da znaete deka problemot ne e vo religijata tuku nesto sosema drugo.
I,da ne povtoruvam,ako poglednavte na vikipedija (na linkot koj go dadov),ako gi poglednavte dokumentarnite serii,ke zaprimetite deka i za vozduhoplovstvoto i za soobrakajot,,, za se zapocnale muslimanite. Treba da se preispitaat rabotite,globalnata politika,tajnata vlada,sokrienata raka,koj "upravuva" so svetot,koja im e celta........

Igorce.... me narekovte Gospodin,vi blagodaram,no sepak,mlad sum za persiranje :)
Jas ne go kazav toa od sopstvena glava,ostaviv podatoci i dokumenti,dokumentarni serii,vo pogolema mera se od Hristijanski Istoricari.
Eve,prosledi gi: Od ovaa dokumentarna emisija imas poveke delovi,ke gi najdete na stranicata. Se zboruva od samiot pocetok na Islamot i do krajot na Halifetot te. Osmanskata imperija. Ke videte kako se gradel Islamot,kako rabotele,kako izucuvale,kako istrazuvale..... Istoricarite se poveketo Hristijani,sto znaci,ima i dosta izostanoci i mnogu uste propusteno i zataeno i nedoiskazano.

Ova e isto taka dosta interesna Emisija,odrzana na Germanskata drzavna Televizija RTL 2 http://www.islambosna.ba/index.php/v...slamska-znanja ke slusnete nesto sto ne ste imale prilika do sega da go slusnete. Crusader,posebno tebe ti go posvetuvam ova,da vidis zosto denes nekoj gradi. Zapamtete,ne se od Muslimanski izvori,bi rekle,prisrasnost se ima pa taka velat.

Denes,Da... ne e kako sto bese. No,se pali nova iskra na Mladite muslimani vo svetot. Muhammed a.s megju ostanatite predznaci na sudniot den go spomnal i toa deka Sonceto od Zapad ke se pojavi. Ova moze mnogu da znaci a moze da znaci i toa deka SAvetloto na Islamot od Zapad ke izgree,ona,pravoto svetlo,vistinskoto svetlo.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.448
Поени од реакции
5.134
Чудно, досега никој не објасни некое научно чудо во куранот.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Кога некој толкува текст како што сака и како што му одговара, тогаш се може да биде протолкувано како чудо. На пример тврдењето дека сонцето ќе изгреело од запад, некој го толкува на овој начин:
Muhammed a.s megju ostanatite predznaci na sudniot den go spomnal i toa deka Sonceto od Zapad ke se pojavi. Ova moze mnogu da znaci a moze da znaci i toa deka SAvetloto na Islamot od Zapad ke izgree,ona,pravoto svetlo,vistinskoto svetlo.
http://forum.kajgana.com/showthread.php?48757-Научни-чуда-во-Ку-ран&p=4073029&viewfull=1#post4073029

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Toa e zatoa sto vie barate za da nenajdete. Dosega nekolku dokumentarki ti bea dadeni no ne gi pogledna,bidejki bile na srpskohrvatski.
Me potsekjas na Izraelcite za vremeto na Musa a.s koga eden go ubil na bratasi pa go stavil pred vratata na komsijata,kako nego bi go obvinil. Togas nemase kako denes kriminalisti da vrsat istraga,da baraat otisoci (za ova eve,posto spomnav ke ti napisam edna mudziza),,,, problem bilo da se najde vistinskiot storitel. Koga dojde Musa a.s,ubiecot si pocuvstvuval deka ke bide otkrien,koga Musa a.s,za da go resi problemot,pobaral Krava.
67. A kada je Musa rekao narodu svome: "Allah vam naređuje da zakoljete kravu", - oni upitaše: "Zbijaš li ti to s nama šalu?" – "Ne dao mi Allah da budem neznalica!" – reče on.
68. "Zamoli Gospodara svoga, u naše ime", - rekoše – "da nam objasni kojih godina ona treba da bude." – "On kaže" – odgovori on – "da ta krava ne snije da bude ni stara ni mlada, nego između toga, srednje dobi, pa izvršite to što se od vas traži!"
69. "Zamoli Gospodara svoga, u naše ime", - rekoše – "da nam objasni kakve boje treba da bude." – "On poručuje" – odgovori on – "da ta krava treba da bude jarko rumene boje, da se svidi onima koji je vide."
70. "Zamoli Gospodara svoga, u naše ime", - rekoše – "da nam objasni kakva još treba da bude, jer, nama krave izgledaju slične, a mi ćemo nju, ako Allah htjedne, sigurno pronaći."
71. "On poručuje" – reče on – "da ta krava ne smije da bude istrošena oranjem zemlje i natapanjem usjeva; treba da bude bez mane i bez ikakva biljega." – "E sad si je opisao kako treba!" – rekoše, pa je zaklaše, i jedva to učiniše.
72. I kada ste jednog čovjeka ubili, pa se oko njega prepirati počeli – Allah je dao da iziđe na vidjelo ono što ste bili sakrili -,
73. Mi smo rekli: "Udarite ga jednim njezinim dijelom!" – i eto tako Allah vraća mrtve u život i pruža vam dokaze Svoje da biste shvatili.
Taka i ti prebaruvas dodeka ti se rece :"NEMA"

Pogore spomnav za otisocite na prstite nesto. Vaka Allah dz.s vo Kur'anot veli za otisocite na prstite:
“Zar covjek misli da kosti njegove necemo sakupiti? Hocemo, Mi možemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo.”
(75- Al-Kiyamah, 3-4)
Vo vremeto na Muhammed a.s lugeto na vrvovite na prstite ne gledale nisto znacajno. Vo 1856 godina Englezot Genn Ginsen otkriva deka kaj sekoj covek se razliciti crtite na vrvovite na prstite. Svateno e deka vrvovite na prstite prestavuvaat sosptvena licna karta za sekoj covek.
Pogore pisuvavte deka citatite koi se pisuvaat kako cudo ne prestavuvaat nisto posebno. Allah dz.s vo Kur'anskiot aet,ako zabelezuvate,vrvovite na prstite gi naznacuva kako nesto vazno a ne sporedna rabota.
Ne velime deka Musliman bil toj sto go otkril ova,no velime deka toj sto go otkril ova ja potvrdil goleminata na Kur'anot.
Allah dz.s vo eden drug Kur'anski aet veli: "Mi cemo im pruziti dokaze nase u prostranstvima svemira a i u njima samim,dok im ne bude sasvim jasno da je Kur'an istina" Sto znaci... Allah ke dozvoli da nekoj otkrie nesto,da vidi sto se im treba,kolku vreme im treba,kolku tehnologija im treba za da dojdat do toa otkritie koi e zapisano vop Kur'anot pred poveke od 1.500 god,vo vreme koga nemase takva tehnologija i neslucajno go izbira Muhammed a.s kako covek koj nitu znael da pisuva nitu znael da cita,kako bi se uverile deka toa e Bozja objava.

Eve uste eden primer,onaka mi padna vo glava a posto barate cuda,da pisuvam. Sto veli Kur'anot za Efektot na Visinata:
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]“Pa onome koga Allah želi da uputi, raširi grudi njegove Islamu. A onom koga želi da zavede, učini grudi njegove tijesnim, uskim, kao da se penje u nebo. Tako postavlja Allah prljavštinu na one koji ne vjeruju.”
(Kur’an, 6:125)

Poglednete... vo toa vreme nikoj ne poletal nitu so avion nitu so padobran nitu so helihopter da bi znael kako se sobiraat gradite i zdivot koga covek se diga vo vozduh. Mozebi ova ne prestavuva nekoe cudo denes,no e jasen dokaz deka Kur'anot nema greska i deka e do detal zapazen. Drug primer e toj sto vo Kur'anot koga se spomnuva pletenje pajazina se veli "taa plete" ne se veli pajakot plete,bidejki vo arapskiot jazik pajak e i maski i zenski rod a denes znaeme deka mazjakot pajak ne plete pajazina tuku zenkata.
[/FONT]

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243

imaa mnoguu no evee ednooo cudoo sto denes e najmnogu popularno kaj naucnicitee, toaa e serienjeto na kosmosot.
kuranot govorii za univerzumot koe kontuirano se siri.

Univerzum se širi od trenutka svog stvaranja. Ovo veliko otkriće načinio je Hubble, astronom s početka ovoga vijeka. To je takođe dokazano i Ajnšajnovom teorijom relativnosti. Možete li osjetiti ili vidjeti njegovo širenje? Ne! Za verifikaciju ovoga potrebno je posebno znanje i instrumenti, koje niko u Muhammedovo a.s. vrijeme nije imao. Kur’an kaže:
“A nebo - sazdali smo ga energijom - i uistinu, Mi smo Širitelji.” (Kur’an, 51:47)A nebo - sazdali smo ga energijom - i uistinu, Mi smo Širitelji. A Zemlju - raširili smo je - pa divni su Oni koji su (je) prostrli
1965. godine načinjeno je vrlo značajno otkriće, koje je potpomoglo teoriju velikog praska, a to je bila pozadinska radijacija. Ali teorija velikog praska, zajedno sa otkrićem crvenog pomaka u spektru udaljenih galaksija, dovela je do rođenja jednog novog koncepta, a to je da se univerzum širi.
Kada analiziramo svjetlost prispjelu sa dalekih galaksija, vidi se da one imaju sve crveni pomak, što znači da se one udaljavaju od nas. Analiza crvenog pomaka, takođe, je doprinos dokazu da se univerzum zaista širi.
Treba primijetiti da je riječ Širitelji (Oni koji šire) ukazuje na radnju radnju u prezentu, a ne u perfektu, što pokazuje skladnost s tim da se univerzum kontinualno širi.
Ekspanzija univerzuma je jedno od najznačajnijih otkrića savremene nauke. To je danas dobro utvrđena činjenica, a debate se vode samo oko toga, kako se ono vrši. Tako se veličina univerzuma konstantno povećava, a to povećavanje je ubrzanije, što su galaksije od nas dalje. Brzine kojima se ta nebeska tijela kreću u toku ovog vječnog širenja, idu od nekoliko dijelova brzine svjetlosti do brzina većih od nje

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
imaa mnoguu no evee ednooo cudoo sto denes e najmnogu popularno kaj naucnicitee, toaa e serienjeto na kosmosot.

Univerzum se širi od trenutka svog stvaranja. Ovo veliko otkriće načinio je Hubble, astronom s početka ovoga vijeka. To je takođe dokazano i Ajnšajnovom teorijom relativnosti. Možete li osjetiti ili vidjeti njegovo širenje? Ne! Za verifikaciju ovoga potrebno je posebno znanje i instrumenti, koje niko u Muhammedovo a.s. vrijeme nije imao. Kur’an kaže:
“A nebo - sazdali smo ga energijom - i uistinu, Mi smo Širitelji.” (Kur’an, 51:47)A nebo - sazdali smo ga energijom - i uistinu, Mi smo Širitelji. A Zemlju - raširili smo je - pa divni su Oni koji su (je) prostrli
1965. godine načinjeno je vrlo značajno otkriće, koje je potpomoglo teoriju velikog praska, a to je bila pozadinska radijacija. Ali teorija velikog praska, zajedno sa otkrićem crvenog pomaka u spektru udaljenih galaksija, dovela je do rođenja jednog novog koncepta, a to je da se univerzum širi.
Kada analiziramo svjetlost prispjelu sa dalekih galaksija, vidi se da one imaju sve crveni pomak, što znači da se one udaljavaju od nas. Analiza crvenog pomaka, takođe, je doprinos dokazu da se univerzum zaista širi.
Treba primijetiti da je riječ Širitelji (Oni koji šire) ukazuje na radnju radnju u prezentu, a ne u perfektu, što pokazuje skladnost s tim da se univerzum kontinualno širi.
Ekspanzija univerzuma je jedno od najznačajnijih otkrića savremene nauke. To je danas dobro utvrđena činjenica, a debate se vode samo oko toga, kako se ono vrši. Tako se veličina univerzuma konstantno povećava, a to povećavanje je ubrzanije, što su galaksije od nas dalje. Brzine kojima se ta nebeska tijela kreću u toku ovog vječnog širenja, idu od nekoliko dijelova brzine svjetlosti do brzina većih od nje

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Jas ako napisam srpskohrvatski koj verovatno site go razbirame,odbivate da citate. Jas Angliski ne razbiram,pisuvajte mi za kakov lapsuz i greska stanuva zbor. Sto ve laze ateistot,ako e mozno da se objasni,ili,ako nema objasnuvanje,da go prifatime nego.
Jas znam i mozam mnogu naucnici da nabrojam koi prifatile Islam na osnova nivnite dolgogodisni istrazuvanja koi se naogjaat vo Kur'anot. Znam deka gi ima i onie koi ne go priznavaat,toa e Bozji zakon,pa daj pisuvajte sto smetate za greska,,, pisuvajte na makedonski ili srpskohrvatski.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.448
Поени од реакции
5.134
Poglednete... vo toa vreme nikoj ne poletal nitu so avion nitu so padobran nitu so helihopter da bi znael kako se sobiraat gradite i zdivot koga covek se diga vo vozduh. Mozebi ova ne prestavuva nekoe cudo denes,no e jasen dokaz deka Kur'anot nema greska i deka e do detal zapazen.
Не мора да полетал. Доволно е да се качи на некој планински врв висок над 2000 метри, надморска висина.
Плус, притисокот во авионите е израмнет со оној на земјата, на нормално ниво.
Drug primer e toj sto vo Kur'anot koga se spomnuva pletenje pajazina se veli "taa plete" ne se veli pajakot plete,bidejki vo arapskiot jazik pajak e i maski i zenski rod a denes znaeme deka mazjakot pajak ne plete pajazina tuku zenkata.
Дај линк да видиме што вели за тоа и уште еден линк да видиме дали само женките плетат мрежи...

--- надополнето ---

http://en.wikipedia.org/wiki/File:HubbleUltraDeepFieldwithScaleComparison.jpg

http://www.zamandayolculuk.com/cetinbal/BIGBANG2.HTM
Се шири време-простор континиумот, но и тоа не е во целост точно. Тоа е само теорија.
Според некои истражувања, постојат повеќе вселени (просторно-временски) кои настанале слично на нашата, а создавањето од една мала точка значи дека тоа не само што се шири туку и спротивно, може и да се собира.

http://www.astronomija.com.mk/vest.asp?id=2195

http://www.astronomija.com.mk/vest.asp?id=1699

--- надополнето ---

ПС, ги виде погоре клипчињата од Ипсимус? :vozbud:

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Не мора да полетал. Доволно е да се качи на некој планински врв висок над 2000 метри, надморска висина.
Плус, притисокот во авионите е израмнет со оној на земјата, на нормално ниво.
Human... gledam se trudite nesto da dokazete. Ne stanuva zbor za kacuvanje na planina,jasno pisuva,kako da se diga vo vozduh. Ako si patuvala so Avion nekogas znaes kako e koga vo momentot avionot ke se odlepi od zemjata,te. koga ke se digne vo neboto. Tamu gore,povisoko e i od planinite,megjutoa pritisokot ne se cuvstvuva poveke kako sto se cuvstvuva vo momentot na vozdignuvanjeto. Mnogu e jasen Aetot,deka ne zboruva za kacuvanje na planina ili visina tuku za podiganje na neboto. [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] kao da se penje u nebo. Ne u planinu,tuku u nebo. Znaci,kako da poletuva a ne kako da se kacuva na planina. [/FONT]
Дај линк да видиме што вели за тоа и уште еден линк да видиме дали само женките плетат мрежи...
Iskreno ne sum baral po internet za ova,ne sum se zainteresiral. Za ova eden drugar mi spomna a istoto go vidov i na edna emisija,deka ustvari zenkata kaj pajacite ja plete mrezata.Ili mozebi se raboti za vrsta pajaci,,, odavna mi go objasnuvaa ova.Ke pobaram.
Eve,vo megjuvreme nesto najdov.Sepak se raboti za vrsta na pajaci;
pauk križar - Vjerojatno će splesti mrežu negdje na rubu konstrukcije hotela. Mrežu plete samo ženka i u nju hvata kukce kojima se hrani. Prepoznat ćete je po smeđim prugastim nogama i karakterističnom svijetlom križu na zatku.
http://pikaiprijatelji.com/site/modules/mastop_publish/?tac=Hotel_za_kukce
Eveti uste eden link:
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanimljivosti/208230/Najveca-paukova-mreza-na-svetu

Се шири време-простор континиумот, но и тоа не е во целост точно. Тоа е само теорија.
Според некои истражувања, постојат повеќе вселени (просторно-временски) кои настанале слично на нашата, а создавањето од една мала точка значи дека тоа не само што се шири туку и спротивно, може и да се собира.

http://www.astronomija.com.mk/vest.asp?id=2195

http://www.astronomija.com.mk/vest.asp?id=1699
Pa,ajde,ako nisto poveke,sega za sega taa e edinstvenata tocna teorija i detalno istrazena,koja voedno i go potvrduva Kur'anot,neli ? Sto vi velam jas ? Naj golemo cudo covek da vi izlozi,za onie koi ne veruvaat,dzaba e.

Isa a.s patuval zaedno so nekoj covek,koga patem sretnale koski. Covekot mu rekol na Isa a.s da prouci nesto pa da oziveat koskite i taka ke mu veruva. Isa a.s pobaral od Boga pa od koskite proziveal Lav koj pocnal da trca po covekot za da go izede. Begajki ovoj pocnal da vika: Veruvam,Veruvam,vrati go kako sto bese....!!! Isa a.s pobaral od Boga i od lavot povtorno se vratija koski. Koga zdivnal covekot,rekol,ova ne bese nisto,samo mi se pricina.

ПС, ги виде погоре клипчињата од Ипсимус? :vozbud:
Da,zamoliv,kako sto ti gi odbi moite dokumentarki na Srpskohrvatski,koi gi razbiras,jas ne razbiram Angliski,pa prevedetemi gi,da vidime za sto se raboti ili barem na kratko problemot kazete go. Ne se edinstveni tie klipovi,ima polno ateisti koi pisuvaat i protiv Kur'anot i protiv Biblijata. Voopsto ne me cudi takva pojava,no ako vie sakate da znaete nesto i od nas da slusnete,slobodno postavete prasanje i ona sto ne e jasno kolku sto mozeme ke vi objasnime.

Kajgana Shop

На врв Bottom