Научни чуда во Ку`ран

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Мислам дека убаво ти кажав и пак си упорен не знам зошто. Сакаш да се повторуваме одново и одново ? Ете ти кажав можеби боли фактот што само Куранот од книгите Божји е недопрен и така ќе си остане засекогаш.
Само ние гледаме а ? Јас сум роден во Муслиманско семејство и од дома ме учеле да верувам во она што веруваат тие. Но дали е тоа тоа ? Кога имав 18 години не постоеше поголем атеист од мене не гледав дури ни причина да славам празници. И јас истото го мислев како тебе, во секоја работа се трудев да најдам грешка. И се ми изгледаше без врска и тешко за верување. Зошто секоја религија ја содржи вистината ? Вистината е само една и човек треба сам да ја сфати. Кога го читав Куранот трудејќи се да најдам грешки и да ги покажам на моите дома сфаќав дека едноставно грешки нема. Тоа со преводот е друга работа а суштината на Куранот друга. Ќе се потрудам да нјадам повеќе време за да ти одговарам со ред на твоите цитати.
Ne mora nisto povekje da se trudis, vekje dokaza nekoi raboti. Kako sto rekov prodolzete so vasata vera, i sekoj ke si veruva toa sto mu odgovara......i vo red e na mene da ne mi veruvas, no ocigledno ne znaete mnogu raboti za vasata religija i istorijata na Islamot, iako sakate da se prikazete kako pravi vernici.......od sega ke bidam samo pasiven ucesnik na ovaa tema, nema potreba od nervozi i raspravii, sepak religijata e custvitelna tema......:smir:

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Ne mora nisto povekje da se trudis, vekje dokaza nekoi raboti. Kako sto rekov prodolzete so vasata vera, i sekoj ke si veruva toa sto mu odgovara......i vo red e na mene da ne mi veruvas, no ocigledno ne znaete mnogu raboti za vasata religija i istorijata na Islamot, iako sakate da se prikazete kako pravi vernici.......od sega ke bidam samo pasiven ucesnik na ovaa tema, nema potreba od nervozi i raspravii, sepak religijata e custvitelna tema......:smir:

Не знаеме за нашата религија ? Па добро можеби не веруваме во сешто што кружи по нетов за историјата на Исламот. Најдобро ја знаат тие што ја сочувале до ден денес, а не некои што си земаат за право да коментираат како настанал Исламот. Кој како му одговара.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Drugar nikoj tuka ne dojde da konvertira a najmalku da propoveda Islam (ima soodvetni mesta kade sto moze da se diskutira na taa tema,a toa sigurno ne e forum).Nie znaeme onolku kolku sto ne daruval bog i go kazuvame ona sto go znaeme.Nie za razlika od drugi tuka koi spamiraat i se pravat mnogu pametni imame resenija,no nazalost dokolku ti buvnam soodvetno video od covek koj sto go znae islamot od koren,povtorno nema da poveruvas bidejki ti si imas takov stav za islamot.

Eve linkce da ne recis ne dade.Se nadevam deka ke ja gledas celava debata i nekoi raboti ke si gi doobjasnis zosto i kako.

Poz:smir:

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Не може никој да кажува за историјата на Исламот кога како што реков најдобро ја знаат тие што ја сочувале до сега, а не некој како ќе му текне.
Јас сретнав на интернет кај што пишува дека Куранот Мухаммед а.с го напишал за 40 дена.:tapp: Па како е тоа можно смешно е и да се помисли на тоа :vozbud: Куранот е објавуван 23 години.

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
Немесис пријателе , требаше малце да се намачиш и ајетите да ги преведеше ке беше подобро ,знаеш секој не знае англиски, а друго што е поважно да си читал самиот ти немаше да прашаш вакви работи ,значи мој совет е да не користиш страници кои се антиисламски и антирелигиозно за да докажат нешто што не е ,епа вака сега:

Dobiv odgovor i za toa dali Kuranot e istiot uste od vremeto koga e pisuvan, ke prodolzam na temata Prasanja za Islamot......... A sega malku za cudata vo Kuranot. Znaci stom toa e sveta kniga, predadena na lugjeto licno od Alah, a toj e praviot Bog, semokjen i se znae, znaci taa sveta kniga ne smee da ima nikakvi greski.......sega da vidime nekoi primeri koi pokazuvaat deka Kuranot ne e kniga bez greski......mozno e nekoi od primerite nekoj da gi kazal prethodno, no sepak ke napisam toa sto najdov po red........

Numericki protivrecnosti

Postojat mnogu numericki kontradikcii vo Kuranot. Dali e mozno Bog da napravi takvi greski vo ednostavni presmetki?
Kolku dena bile potrebni za sozdavanje na neboto i zemjata?

Quran 7: 54 Your gurdian-Lord is Allah who created the heavens and earth in Six Days
Quran 10: 3 Verily your Lord is Allah, who created the heavens and earth in Six Days
Quran 11:7 He it is Who created the heavens and earth in Six Days
6=6=6
Znaci za kreiranje na Zemjata i neboto bile potrebni 6 denovi spored citiranoto pogore.....odime ponatamu

Quran 41: 9 Is it that ye deny Him who created the earth in Two Days ?
Quran 41: 10 He set on the (earth) Mountains standing firm high above it, and bestowed blessing on the earth, and measured therein all things to give them nourishment in due proportion, in four days
Quran 41: 12 So He completed them (heavens) as seven firmaments in Two days and …
2+4+2=8 ???
Во многу ајети е нагласено дека земјата и небото се создадени за 6 дена,ако се чита претпазливо ке се увиде дека создавањето трае 6 дена пример:
7: 54. Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju u šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda svemirom zagospodario; On tamom noći prekriva dan, koji ga u stopu prati, a Sunce i Mjesec i zvijezde se pokoravaju Njegovoj volji. Samo On stvara i upravlja! Uzvišen neka je Allah, Gospodar svjetova!

Сега да видиме за тоа ти што мислиш дека има противречности

41: 9. Reci: "Zar, zaista, ne}ete da vjerujete u Onoga koji je u dva vremenska razdoblja Zemlju stvorio – i jo{ Mu druge ravnim smatrate? To je Gospodar svjetova!"
10. On je nepomi~na brda po njoj stvorio i blagoslovljenom je u~inio i proizvode njezine na njoj odredio, sve to u ~etiri vremenska razdoblja, - ovo je obja{njenje za one koji pitaju,
11. zatim se nebeskim visinama uputio dok je nebo jo{ maglina bilo, pa njemu i Zemlji rekao: "Pojavite se milom ili silom!" – "Pojavljujemo se drage volje!’ – odgovorili su,
12. pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio {ta }e se u svakom nebu nalaziti. A nebo najbli`e sjajnim zvijezdama smo ukrasilii nad njim Mi bdijemo. To je odredba Silnoga i Sveznaloga.

-Во ајетот под број 9 се нагласува дека за 2 (периоди)дена е створено земјата,во 10 тиот ајет објаснува дека брдата и производите(билките) ги одредил во четири временски периоди или денови, Земјата и небото се створени во ист временски период,значи Аллах не обавестува дека земјата и небото биле едн целина и ги одвоил:

21. 30. Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smi ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve `ivo stvaramo? I zar ne}e vjerovati?
Значи при создавање на земјата истовремено се создавало и небото и ако пазиш на 11 тиот ајет се споменува . zatim se nebeskim visinama uputio dok je nebo jo{ maglina bilo

Значи како што се гледа небото постои,од порано е создадена,и затоа не се споменува за ново содавање, ако гледаш на 12 ајет ке сватиш дека небото кое веке постои на 7 спратови или катови е поредено,така да ово изложение е различно од створение.Во оригинал арапскиот речник за створење се употребува зборот “халеке“ а овде се споменува зборот “кадеје“ што значи овде се зборува за нешто што е створено претходно и после е поредено,ова поредување траела 2 дена,значи ова не е создавање него поредување (јас превише длабоко и детално ти објаснувам а тоа јасно можеш да видиш од ајетите кои воопшто не си ги читал) значи воопшто не се работи за 8 него точно за 6 дена чинот на створењето , противречности никако нема ,противречности има само во тој сајт кај си копирал.

Sozdavanje na neboto i Zemjata

Sto e sozdadeno prvo? Zemjata ili neboto?
Quran 2: 29 It is He who hath created for you all things that are on Earth; then He turned to the Heaven and made them into seven firmaments
Quran 79: 27 - 30 Are you the harder to create, or is the heaven that He built? He raised the height thereof and ordered it; and He has made dark the night thereof, and He brought forth the morning thereof. And after that, He spread the earth
Dali e tocno toa deka Zemjata e prva napravena, pa posle neboto(ona sto e nad/pod Zemjata, ako mozi taka da se kazi) ? I kako sto nekoj kaza prethodno, neboto ima 7 sloevi??? Znaeme deka se 5...... I vo nikoj slucaj ne mozeme da kazeme deka neboto e pokriv nad nasite glavi.... Ova pokazuva deka e prisutna antickata ideja za pokriv nad nas koj se narekuva nebo......
Истиот проблем и овде го гледам ,не си читал воопшто само копи...

29. On je za vas sve {to postoji na Zemlji stvorio, zatim je Svoju volju prema nebu usmjerio i kao sedam nebesa ga uredio; On sve zna.
27. A {ta je te`e: vas ili nebo stvoriti? On ga je sazdao,
28. svod njegov visko digao i usavr{io,
29. no}i njegove mra~nim, a dane svjetlim u~inio.
30. Poslije toga je Zemlju poravnao,

Не е точно ,не се споменува кој прв кој втор е створен ,и земјата и небото истовремено се создадени така да гледај 21-30

Значи не се работи за створење ,земјата веке е создадено значи последните цитати “...Zemlju poravnao...“

Како 5 слоеви кога се прифака 7 еве ти читај сам
http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Slojevi_atmosfere.png

овде и уште нешто би додал,Курански став за 7 неба може да се разбира и како 7 слоеви .7 димензии, и 7 различни димензии на гравитација.Детална анализа на земјината атмосфера ,со голо око кога се гледа делува едноставна и единствена структура.
Различност на слоевите на атмосферата немал можност да биде позната на времето на Мухаммед с.а.в.Куран говори за различните слоеви на атмосферата кој се совршени во мегусебен склад.Треба да се дава значение дека бројот 7 во арапскиот јазик означува и како множина.Синтагмата “небо со седум слоеви“ може да се свати и како “седум неба“ но и како “многу неба“ овој начин на употрба на зборовите 7 во арапскиот јазик кроз историја елаборирале како пр. 21 ајет Лукман е спомнато седам мориња,а во 80 ајет Тавбах : ''Molio ti oprosta za njih ili ne molio, molio čak i sedamdeset puta, Allah im neće oprostiti!' двете ајети потврдуваат да бројевите седум и седумдесет во арапскиот јазик се користат како множина ,ваква употреба на бројеви можеме да најдеме во стара грчка и рим.
.
значи сакам да кажувам дека и 188 слоеви да имат нема да менува ништо ,но сега познати 7 слоеви имаме ,а и овој детал да не го забораваме дека зборот “седум неба“ во Часниот Куран е спомнат на седум места.

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
Zaoganje i izgrevanje na Sonceto

Kuranot kazuva deka Sonceto zaogja vo maten izvor ili nesto slicno......

Quran 18: 86 Till, when he (the traveller Zul-qarnain) reached the setting-place of the Sun, he found it going down into a muddy spring…
Quran 18: 90 Till, when he reached the rising-place of the Sun, he found it rising on a people for whom We had appointed no shelter from it.
Seriozni naucni greski tuka! Prvo opsto prifaten fakt e deka Sonceto nikogas ne zaogja vo nesto matno. Vtoro, ova odgovara ako se zemi vo predvid mislenjeto deka Zemjata e RAMNA, inaku kako moze da ima ekstremna tocka na Zapad ili na Istok? Izgrejsonceto e isto na sekoe mesto na Zemjata. Od sekoe mesto na Zemjata ke se gleda deka Sonceto "zaogja daleku". Znaci vo citatite pogore gledame deka jasno se kazuva MESTO kade Sonceto IZGREVA i mesto kade Sonceto zaogja !!! Neli e toa smesno?
Овој што ги напишал ова се неосновани забелешки само затоа што не ја знае арапскиот јазик,за нам да биде полесно така е преведено ,но има и различни преводи еве за што се работи:

86. Kad sti`e do mjesta gdje Sunce zalazi, u~ini mu se kao da zalazi u jedan mutan izvor i na|e u blizini njegovoj jedan narod. "O Zulkarnejne," – rekosmo Mi – "ili }e{ da ih kazni{ ili }e{ s njima lijepo da postupi{?"
87. "Onoga ko ostane mnogobo`ac" - re~e -, "kazni}emo, a poslije }e se svome Gospodaru vratiti, pa }e ga i On te{kom mukom mu~iti.

Дел од 86 ајет вака гласи : Kad sti`e do mjesta gdje Sunce zalazi, u~ini mu se kao da zalazi (арапски Магриб) u jedan mutan izvor

И овде вие разбирате дека сонцето заога (Магриб) во некоја матна вода ,и така давате заклучок дека земјата е рамна,исто така како и сите забелешки и овие се неосновани,и исклучиво се прави намерна грешка и од не знаење на арапскиот јазик. Во нашиот јазик можеби зборовите “заогање на сонцето“ се разбира така но во арапскиот не,значи за да ти биде јасно ако некој велит дека „сонцето секој ден се рага“ тоа спрема тебе би значело дека сонцето има мајка која секој ден ја рага? Сигурно не . Види,местото на заогањето на сонцето на арапски се вика магриб што на нашински значи запад,што пак значи асоцира на најдалечно место .
Пример јапонија тие најдалечна источна земја ,значи во исток е земја која најдалеку можеш да одиш,што автоматски ти значи дека зборот најдалечна источна земја не значит дека земјата е рамна.

Ајде сега за таа магла што уствари не ја разбираш а требаше барем научно вака:
Знаеме дека земјата ,сонцето и звездите не настанале одма после биг бенг,от ,пред да настанат звездите ,свемирот бил во стање на гасовен облак,воглавном направено од хидроген и хелијум,со кондензација и притисок ,како производ на на гасен облак обликовани се планетите,замја,сонце и другите звезди.низ разни лаборатиски анализи е дојден е до овој заклучок .Нит на времето на Мухаммед с.а.в нит после ,до скоро не можеле да заклучат како е свемирот бил во првобитно .Самиот Посланик с.а.в не тврдел дека е аутор на Куранските ставови ,него кој често споменувал дека само доставува зборовите на Створителот на сите светови:
To su nepoznate vijesti koje ti Mi objavljemo; ni ti ni narod tvoj niste prije ovoga ništa znali. Zato budi strpljiv, ishod će, zaista, u korist čestitih biti.
(11- Hud, 49)

Јасно е дека научните феномени који ги наогаме во часниот Куран не постојат само да бидат чудо ,да се установи тоа што рекол Куран,от или да ги научиме некои научни факти,знањето кој дава Куранот уствари е од фундаментален важност.Нашиот позорност е усмерена на генијалното створење.

Сведоци сме на совршено деловање на физичките закони при створење кога маглината под притисок формирала звездите.Со силата на гравитација ,во плиновиот облак доага до “соберување“ и се ствараат звездите,но на контролиран начин,така да звездите не се претвараат во црни дупки,што е тоа што го контролира силата на гравитација? Природните закони се однесуваат на целиот свемир ,па така и на формирање на звездите ,нивните цели ги одредил Створителот уште пред стварање.Силата на гравитација не есвесна ни интелегентна да самостално да биде разлог за овие .исак њутон е првиот човек кој го открил силата на гравитацијата и сметал како природен закон кој Бог успоставил во свемирот.Мегутоа ни тој ни другите физичари не можеле да знаат дека свемирот во почеток бил во гасно стање,тоа не било познато ни пред ни 1000 год. После објавата.

Mesto kade Sonceto odmara ?!

Quran 36: 38 And the sun runneth on unto a resting place for him. That is the measuring of the Mighty, the Wise.
Quran 36: 39 And for the moon We have appointed mansions till she return like an old shrivelled palm leaf.
Quran 36: 40 It is not for Sun to overtake the moon, nor doth the night outstrip the day. They float each in an orbit.
Interesni zborovi....Kaj se naogja Sonceto a kade Mesecinata? Kako moze tie da se sudrat/sretnat/stignat eden so drug? Dali tie se sosedi? Mozebi ova e dobar odgovor: Koga Alah nabljuduval (so golo oko) zabelezal deka navidum Sonceto i Mesecinata patuvaat po ista pateka od istok kon zapad, bez da se sudrat, predizvikuvajki den i nok itn. Izgleda Alah ne znael deka site ovie "fenomeni" se poradi Zemjinata rotacija, a ne Soncevata rotacija. Sonceto e STATICNO vo odnos na Zemjata, Zemjata e zaglavena od gravitacijata na Sonceto, kako sto nie sme zaglaveni od gravitacijata na Zemjata. Izgleda Alah nikade ne spomnuva vo Kuranot deka Zemjata rotira, mozebi ne mozel da ja pocustvuva rotacijata?

Mestoto kade Sonceto odmara potvrdeno so Haditite?!
Sahih Bukhari Volume 4, Book 54, Number 421
Sahih Bukhari Hadiths: Abzur Ghifari (ra) narrated: one day Prophet Mohammad (pbuh) asked me, “Abzar do you know after setting where does Sun go?” I replied, I do not know, only Allah’s apostle can say better. Then Prophet (SA) replied, “After setting, the sun remains prostrated under Allah’s Aro’sh and waits for Allah’s command for rising again in the East. Day will come when sun will not get permission to rise again and Qeyamot will fall upon Earth”.

Sto znaci ova? Ova e samo refleksija na antickite veruvanja koi se gledaat vo nekoi delovi na Kuranot i Haditite od Alah.....

Мислам дека слабо читаш научни објаснување ова е феномен
Во споредба со останатите сателити на сончевиот систем ,Месецот е голем сателит.настанокот за месецот денеска има разни теории,најприфатеното е тоа дека ,земјата се судрила со некое небеско тело ,и последица од овој судар од земјата се одвоил едно парче и покасно се преобратил во месец.иако не категорично овие податоци можеш да ги најдеш и кои го подржуваат теоријата од америчкана сондано возило “лунар проспектор“ големи сличности земјината кора има со месечевата.

Во многу ајети Часниот Куран споменува месецот и неговото кретување,и малите деца знаат колку е битно постоењето на месецот за животот на земјата.Месецот чинит стабилно центарот на кретувањето на земјата,а тоа со милијарди години осигурава климатските услови на нашата планета.

Очигледно ајетите не си ги читал така да :

Се ова од големина на месецот до брзината на неговата ротација ,резултат е на прецизни математички прорачуни реализирани со захвалност на Аллаховата прецизност и Совршеност во створењето,заправо на математика кој е користен во свемирот Аллах скретува пажња на зборот “кадер“

Арапскиот збор кадер значи мерка ,успоставување мерка односно математичко
Уредување. Во 39 ајет Аллах за одредивање на положајот користи зборот “кадер“ ,оддалеченост месецот од земјата,негова маса,брзина на ротацијата,негов положај во однос на сонцето,гравитација...све е тоа математичко прецизно врачунато-кадер. Чак и најмала промена во овие прерачуни би значело крај на животот во земјата.
За твоја информација месецот се крета околу земјата а при тао захвалност на многу сили.Поред гравитација на Земјата и Сонцето ,на тоа играат улога и гравитацијските полиња на другите планети.Мера та која дава оптимално кретање на месецот е резултат на правилно подесувања на стотини различни параметри.Да би постојал живот на земјата ,требало да се оптимизираат илјади потребни параметри ,месецот е само еден од нив.

Кружење на месецот околу земјата се случува за 27 ден 7 сати 43 мин и 11 секунди ,а тоа што зборот месец се споменува 27 пати е посебен курански феномен.
Месецот околу земјата се крета во савиена орбита,додека земјата кружи околу сонцето ,месец околу земјата ,следува еден спирален пат.

Еве ти уште еден феномен кој не сакаш да разбираш за врската мегу сонцето и месецот:

Заедно со земјата ,кои е сателит,месецот се окретува околу сонцето и каде да било да сонцето кренува во свемирот ,тамо одит и месецот и земјата.околу сонцето ,која се кретува и плови,се окренуваат и месец и земја,ко се подредени со сончевите кретања,и кретање околу него ,го менуваат својот положај во свемирот.Сонцето е центар за кретање во системот во кој се наога месецот.

Како велиш дека нигде не се споменва дека земјата ротира? Да ако не си читал ,а не си читал:

I noć i dan Njegovo su djelo, i Sunce i Mjesec, i svi oni u orbitama svojim plove.
(21 – Al-Anbiya’, 33)

I kunem se zvijezdama - koje se skrivaju, koje se kreću i koje u svoja gnijezda ulaze (iz vida gube).
(81 - At-Takwir, 15-16)

Ова е за тебе
Ti vidiš planine i misliš da su nepomične, a one promiču kao što promiču oblaci - to je Allahovo djelo koji je sve savršeno stvorio; On, doista, zna ono što radite.
(27- An-Naml, 88)

А Богами и свемирот секој ден се ширит

Mi smo nebo moći Svojoj sazdali, i Mi ga, uistinu, širimo.
(51-Az-Zariyat, 47)

Има уште примери ако сакаш

Zosto Alah gi sozdade zvezdite?

Ponatamu Kuranot dava novi naucni soznanija, zvezdite kako raketi da gi brkaat gjavolite....
Quran 67: 5 And We have (from of old) adorned the lowest heaven (sky) with lamps, and We have made such (Lamps as) missiles to drive away Satans…
Quran 37: 6-8 We have indeed decorated the lower heaven (sky) with beauty (in) the stars, (for beauty) and for guard against all obstinate rebellious Satans. So they should not strain their ears in the direction of the Exalted Assembly but be cast away from every side.

Spored ova zvezdite ne se nisto drugo osven raketi za da gi brkaat gjavolite da ne prislusuvaat za nekoja Bozja rabota....uste ednas gledame kako Alah e visoko sueveren .......

5. Mi smo vama najbli`e nebo sjajnim zvijezdama ukrasili i u~inili da vatra iz njih poga|a {ejtane, za koje smo patnju u ognju pripremili.

6. Mi smo nebo najbli`e vama sjajnim zvijezdama okitili
7. i ~uvamo ga od svakog {ejtana prkosnoga
8. da ne prislu{kuje meleke uzvi{ene; njih sa svih strana ga|aju

Намерно или не не знам ,овде јасно е дека нема никаква нејаснотија па ни противречност како што милуваш да кажуваш ,ова се однесува на верувањето нема никакво и не може да има научно негирање така да ке ти одговорам кратко ако сакаш подетално имаш тема „прашања за исламот“:

Аллах кажува дека:небото над светот го украсил со сјајните звезди,колку пати се гледаме како звездите “пагаат“ па после нестануваат .
Што не ти е јасно овде ?

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
Ocigledno Alah sedel na otvoreno vo Arabiskata pustina i go sledel dvizenjeto na Sonceto po neboto sekoj den kako izgreva na istok a zaogja na zapad.
Alah bil siguren deka zemjata e ramna kako kilim i planinite se tuka za da ja zacvrstat zemjata od zemjotresi. Alah e navistina milozliv naucnik...

Na mnogu mesta Alah ni kazuva deka go predal Kuranot na lugjeto na mnogu lesen i razbirliv jazik, da moze sekoj da go razbere.
covek moze da go razbere Kuranot, bidejki e napisan na nedvosmislen nacin, sto turka vo voda mnogu tolkuvanja na muslimanite deka ovde ili onde Alah sakal toa ili ona da kazi. Kuranot e napisan na ednostaven jazik i ima znacenje ona sto go pisuva bukvalno (barem taka kazal Alah) i zatoa ne se trudete so razni videa da izvrtuvate nekoi citati, bidejki ne treba tolkuvanje na Kuranot, napisan e na EDNOSTAVEN i NEDVOSMISLEN nacin !!!

I za kraj bidejki me mrzi da citiram i preveduvam, tvrdenjeto deka covekot e napraven od zasirena krv e povekje od smesna, no vo nedostig na vreme ke ostavam samo na komentar da bidi. Mislam deka povekje od dovolno napisav za "cudata" vo Kuranot. Da pojasnam, ne sakam nikoj da navredam, no ova e moe tolkuvanje, i sekako sakam da slusnam vie muslimanite sto mislenje imate. Mozebi nekoi od ovie raboti vekje bile postirani, i ako e taka se izvinuvam, no jas samo mal del sretnav od ova sto go pisav, vo prethodni postovi, pa zatoa ne mi zameruvajte.......:smir:
другар болдираното ти е контрадикторен со горе напишани зборови ,така да намерно ги оставив да колку ли само навреди имаш наброено,но тоа оставам на твојата култура ,затоа и за другите не дадов објаснување. Да Чесниот Куран е разбирлив за тие што се умни и што читаат и за тие што не се преокупирани и излажани со атеистичка марксистичко ,дарвинистичка идеолошка машинерија.Ако сакаш понатамошна дискусија без навреди може, иначе вака :helou:

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Kazav deka vekje nema da postiram, no valjda samo ovoj pat ke go prekrsam tooa. Musab tie citati sto gi imav jas postaveno bea od Kuran na Angliski, znaci gi proveruvav pred da gi stavam, ne se samo copy-paste. A ti ovie sto gi pisa se na srpski, i kako sto gledam navistina ima razliki vo nekoi citati. Od kaj da znam jas deka toa ti sto go postira ne e izvrten citat? Jas moite gi gledav od net, i tvrdam deka ne sum gi izmenil ama ni malku. Ako i tvoite se vistinski, togas slobodno mozam da kazam deka Kuranot preveden na koj i da bilo drug jazik za nisto ne go biva. Od toa sto ti go kazuvase, vednas imam zabeleski za dve raboti: sloevite na atmosferata koi ne se vo nikoj slucaj 7 http://en.wikipedia.org/wiki/Atmosphere_of_Earth ete procitaj i ke vidis po razni kriteriumi kolku sloevi ima, i drugoto sto mi padna vo oci e Japonija najistocna zemja o_O tokmu toa sto jas go govorev, kako mozis da kazis najistocna koga nema ekstremen istok ili zapad? Toa go kazuvale porano lugjeto koga ne znaele za oblikot na Zemjata, no zosto Alah rekol taka koga toj ete znael deka Zemjata ima oblik na jajce? Toa e kontradikcija vekje.
I uste nesto, koga vekje citiras ajeti ili sto i da e drugo, zosto ne citiras na makedonski jazik? Imav porano turnato Kuran na makedonski, no posle formatot nisto ne ostana, i ne znam od koja stranica da go najdam, ako mozis kazi mi ja stranata pa ke probam da citiram na makedonski prevod za da nema zabuni.
I me intresira posledniot citat sto go postirav za Alah, nacinot na koj e pisan Kuranot, dali e toj taka ili ti imas tvoja verzija na srpski? o_O

Musab

konekting pipl
Член од
26 јуни 2007
Мислења
244
Поени од реакции
20
Kazav deka vekje nema da postiram, no valjda samo ovoj pat ke go prekrsam tooa. Musab tie citati sto gi imav jas postaveno bea od Kuran na Angliski, znaci gi proveruvav pred da gi stavam, ne se samo copy-paste. A ti ovie sto gi pisa se na srpski, i kako sto gledam navistina ima razliki vo nekoi citati. Od kaj da znam jas deka toa ti sto go postira ne e izvrten citat? Jas moite gi gledav od net, i tvrdam deka ne sum gi izmenil ama ni malku. Ako i tvoite se vistinski, togas slobodno mozam da kazam deka Kuranot preveden na koj i da bilo drug jazik za nisto ne go biva. Od toa sto ti go kazuvase, vednas imam zabeleski za dve raboti: sloevite na atmosferata koi ne se vo nikoj slucaj 7 http://en.wikipedia.org/wiki/Atmosphere_of_Earth ete procitaj i ke vidis po razni kriteriumi kolku sloevi ima, i drugoto sto mi padna vo oci e Japonija najistocna zemja o_O tokmu toa sto jas go govorev, kako mozis da kazis najistocna koga nema ekstremen istok ili zapad? Toa go kazuvale porano lugjeto koga ne znaele za oblikot na Zemjata, no zosto Alah rekol taka koga toj ete znael deka Zemjata ima oblik na jajce? Toa e kontradikcija vekje.
I uste nesto, koga vekje citiras ajeti ili sto i da e drugo, zosto ne citiras na makedonski jazik? Imav porano turnato Kuran na makedonski, no posle formatot nisto ne ostana, i ne znam od koja stranica da go najdam, ako mozis kazi mi ja stranata pa ke probam da citiram na makedonski prevod za da nema zabuni.
I me intresira posledniot citat sto go postirav za Alah, nacinot na koj e pisan Kuranot, dali e toj taka ili ti imas tvoja verzija na srpski? o_O
Види, не гледам лошо и не ни сметаат прашања за кои се бараат објаснувања или да се води дискусија .Да јас признавам дека на нашите простори преводот не е добар ,а на жалост македонскиот воопшто (мое мислење) ,има еден сајт islamhouse каде има на македонски превод но не ми се свига а и е на пдф формат што не може да се користи ,а да не дојде до недоразбирања јас го користам босанскиот од Бесим Коркут кој е најприватлив за нашите простори ,но и тоа сега не можем да ја скинам ,иначе во глобала нема многу разлика да читаше ке увидеше дека англискиот и босанскиот и македонскиот немаат разлика таму кај првите цитати за порамнување на земјата значи никаде па и на англискиот не стоји создавање.За слоевите ти дадов дека се 7 ,ти ми даде дека се 5 каде е проблемот? кој греши сега ? јас сум убеден дека се 7 но иако не се ти објаснив горе .
поздрав

A

ateist

Гостин
Види, не гледам лошо и не ни сметаат прашања за кои се бараат објаснувања или да се води дискусија .Да јас признавам дека на нашите простори преводот не е добар ,а на жалост македонскиот воопшто (мое мислење) ,има еден сајт islamhouse каде има на македонски превод но не ми се свига а и е на пдф формат што не може да се користи ,а да не дојде до недоразбирања јас го користам босанскиот од Бесим Коркут кој е најприватлив за нашите простори ,но и тоа сега не можем да ја скинам ,иначе во глобала нема многу разлика да читаше ке увидеше дека англискиот и босанскиот и македонскиот немаат разлика таму кај првите цитати за порамнување на земјата значи никаде па и на англискиот не стоји создавање.За слоевите ти дадов дека се 7 ,ти ми даде дека се 5 каде е проблемот? кој греши сега ? јас сум убеден дека се 7 но иако не се ти објаснив горе .
поздрав
абе јас го имам и Македонски и Босански превод .

добро е преведено на Македонски оти така без основ без доказ ги клеветите луѓето

Неможе да има битни суштински разлики во преводот .

Македонскиот превод е многу добар ..
.
.
..
.
.

и ај доста бегање .

Мислите ли да му одговорите на ****NEMESIS*** или ќе бегате ќе се криете

Преводите неможе да бидат виновни ако се нема одговор .

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
абе јас го имам и Македонски и Босански превод .

добро е преведено на Македонски оти така без основ без доказ ги клеветите луѓето

Неможе да има битни суштински разлики во преводот .

Македонскиот превод е многу добар ..
.
.
..
.
.

и ај доста бегање .

Мислите ли да му одговорите на ****NEMESIS*** или ќе бегате ќе се криете

Преводите неможе да бидат виновни ако се нема одговор .
Pa toa mi bese poentata, razbirlivo e deka ne moze da se ima zborovi za se koga preveduvas, mislam bukvalno ist zbor, no vo nikoj slucaj ne se gubi sustinata pri prevodot, znaci prevodite mora da se dobri stom sluzat za opsta upotreba. No vo red e, ne moze za se da se ima odgovor.....

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Колку ти е стар извадокот ? Науката беше за тоа дека сонцето е стационарно а се друго, сите планети во сончевиот систем се движат околу сонцето. А како вика науката денес ? Во Куранот е убаво објаснето И Он ги создаде ноќта и денот , Сонцето и Месечината. И се во вселената плови .Арапскиот збор користен во куранот за (плови) е Јесбехун – плови, ротира, се движи, Овој (ајет) дава објаснување дека се што е во вселената плови дури и сонцетонауката во тоа време имаше теорија, а денес има факт и го докажа тоа што Куранот го кажува. дека за време од 25 дена сонцето прави една ротација (движење) околу својата замислена оска, и ако имаме моќен телескоп можеме сонцето да го донесеме на маса и да го набљудуваме, и ќе забележиме дека сонцето има една црна точка во средината, и таа точка за да се врати на истото место потребни и се 25 дена, што докажува дека сонцето ротира околу својата замислена оска.

Куранот на повеќе места зборува за створувањето на универзумот, пр. во Сура Јунус 10 (ајет 3) Аллах с.в.а универзумот го создаде за 6 дена (периоди) Арапскиот збор користен во Куранот за ден е: Ејјам кој е множина од ден , и има исто така значење на долг времески период.
целава вселена на почетокот била материја во ворма на гас, потоа следувало Биг Банг (големиот удар) од кој се оформиле сете галаксии, планети, и нашава земја!
Не гледаат ли оние кои не веруваат дека и небесата и земјата беа, навистина, една целина па Ние ја раздвоивме. (Сурах Ел Енбија 21 (ајет Што значи дека Аллах с.в.а во овој ајет ни кажува за Биг Банг теоријата и вели дека на почетокот земјата и небесата беа една целина а потоа ние ги разделивме. Но Куранот дава уште по прецизни објаснувања и вели:
Потоа се упати кон небесата а тие беа како магла, и им рече, и ним и на земјата: Дојдете , сакале или не сакале: Па рекоа: Доаѓаме сакаеќи! (Во Сурах Фусилет 41 ајет 11-12)
Зборот користен за магла, во Куранот е духан кој значи (чад, магла) кој збор е научно покоректен, отколку Гас.

во по ранешни времиња се верувало дека земјата е рамна плоча, некои верувале дека е плоча која ја носат три големи китови.
Но во денешни времиња, технологијата ни докажа дека земјава има топчеста форма јајцевидна форама.
Не гледаш ли дека Аллах, секако, го вовлекува денот во ноќта, а ја вовлекува ноќта во денот. (Сура Лукман 31 ајет 29)
Вовлекувње мисли на полека, постепено менување на една работа. Во случајов постпено вовлекување на денот во ноќта и постепено вовлекување на ноќта во денот. Овој феномен не е возможе ако земјава е рамна, само доколку е во форма на топка тогаш е можно денот полека да се вовлекува во ноќта, и ноќта полека да се вовлекува во денот!
Куранот дава уште по прецизни објануванја за формата на земјава и вели:
...и Земјата потоа ја израмни (Сурах Ен Нзиат 79 :30)
Користениот збор во овој случај, за израмни е Дахаха, кој збор има три мислења: едното е израмнување, второто спростирање и третото мислење доаѓа од зборот Дзуија кој значи јајце, и не се мисли на нормално јајце туку токму на јајцето од (Ној) кое има точно форма како земјава, на половите стесната и во средината вширено, а Аллах најдобро знае!
Денес знаеме дека земјава не е точно во форма на топка туку е во средината вширена, а на половите стесната, јајцевидна форма.

Науката и порано била против кажувањата на Куранот па подоцна се докажало дека науката е всушност во грешка. Па и за останатите работи така ќе биде ако денес не се сложува ќе се сложи во иднина.

И зошто викате дека секој го толкува Куранот како што сака ? Суштината на Куранот е една и сите добро ја знаеме која е, а тоа со објаснувањата рамна, ќилим, звездите гаѓаат ѓаволи тоа е раскажано како една приказна. Зарем мора така да се сфаќа, кога си постои објаснување за се, тие што добро го познаваат Арапскиот јазик ќе ти кажат зошто е така напишано. А не некој Американски дебили.

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Колку ти е стар извадокот ? Науката беше за тоа дека сонцето е стационарно а се друго, сите планети во сончевиот систем се движат околу сонцето. А како вика науката денес ? Во Куранот е убаво објаснето И Он ги создаде ноќта и денот , Сонцето и Месечината. И се во вселената плови .Арапскиот збор користен во куранот за (плови) е Јесбехун – плови, ротира, се движи, Овој (ајет) дава објаснување дека се што е во вселената плови дури и сонцетонауката во тоа време имаше теорија, а денес има факт и го докажа тоа што Куранот го кажува. дека за време од 25 дена сонцето прави една ротација (движење) околу својата замислена оска, и ако имаме моќен телескоп можеме сонцето да го донесеме на маса и да го набљудуваме, и ќе забележиме дека сонцето има една црна точка во средината, и таа точка за да се врати на истото место потребни и се 25 дена, што докажува дека сонцето ротира околу својата замислена оска.

Куранот на повеќе места зборува за створувањето на универзумот, пр. во Сура Јунус 10 (ајет 3) Аллах с.в.а универзумот го создаде за 6 дена (периоди) Арапскиот збор користен во Куранот за ден е: Ејјам кој е множина од ден , и има исто така значење на долг времески период.
целава вселена на почетокот била материја во ворма на гас, потоа следувало Биг Банг (големиот удар) од кој се оформиле сете галаксии, планети, и нашава земја!
Не гледаат ли оние кои не веруваат дека и небесата и земјата беа, навистина, една целина па Ние ја раздвоивме. (Сурах Ел Енбија 21 (ајет Што значи дека Аллах с.в.а во овој ајет ни кажува за Биг Банг теоријата и вели дека на почетокот земјата и небесата беа една целина а потоа ние ги разделивме. Но Куранот дава уште по прецизни објаснувања и вели:
Потоа се упати кон небесата а тие беа како магла, и им рече, и ним и на земјата: Дојдете , сакале или не сакале: Па рекоа: Доаѓаме сакаеќи! (Во Сурах Фусилет 41 ајет 11-12)
Зборот користен за магла, во Куранот е духан кој значи (чад, магла) кој збор е научно покоректен, отколку Гас.

во по ранешни времиња се верувало дека земјата е рамна плоча, некои верувале дека е плоча која ја носат три големи китови.
Но во денешни времиња, технологијата ни докажа дека земјава има топчеста форма јајцевидна форама.
Не гледаш ли дека Аллах, секако, го вовлекува денот во ноќта, а ја вовлекува ноќта во денот. (Сура Лукман 31 ајет 29)
Вовлекувње мисли на полека, постепено менување на една работа. Во случајов постпено вовлекување на денот во ноќта и постепено вовлекување на ноќта во денот. Овој феномен не е возможе ако земјава е рамна, само доколку е во форма на топка тогаш е можно денот полека да се вовлекува во ноќта, и ноќта полека да се вовлекува во денот!
Куранот дава уште по прецизни објануванја за формата на земјава и вели:
...и Земјата потоа ја израмни (Сурах Ен Нзиат 79 :30)
Користениот збор во овој случај, за израмни е Дахаха, кој збор има три мислења: едното е израмнување, второто спростирање и третото мислење доаѓа од зборот Дзуија кој значи јајце, и не се мисли на нормално јајце туку токму на јајцето од (Ној) кое има точно форма како земјава, на половите стесната и во средината вширено, а Аллах најдобро знае!
Денес знаеме дека земјава не е точно во форма на топка туку е во средината вширена, а на половите стесната, јајцевидна форма.

Науката и порано била против кажувањата на Куранот па подоцна се докажало дека науката е всушност во грешка. Па и за останатите работи така ќе биде ако денес не се сложува ќе се сложи во иднина.

И зошто викате дека секој го толкува Куранот како што сака ? Суштината на Куранот е една и сите добро ја знаеме која е, а тоа со објаснувањата рамна, ќилим, звездите гаѓаат ѓаволи тоа е раскажано како една приказна. Зарем мора така да се сфаќа, кога си постои објаснување за се, тие што добро го познаваат Арапскиот јазик ќе ти кажат зошто е така напишано. А не некој Американски дебили.
Tie sto go poznavaat arapskiot? Pa koga si zemas za sloboda da tolkuvas ajeti, i eve kazuvas deka nekoi zborovi imaat povekjekratno znacenje, valjda i ti razbiras arapski.....ili pak nemase odgovori na drugite forumi koi vie gi koristite pa toa sto najde, toa go postira, a drugite citati se prikazni koi ne treba da se svakjaat bukvalno........
E sega za Sonceto, toa e sostaveno od gasovi i NE pravi celosna rotacija na site delovi za ist period, odnosno na ekvatorot toa rotira za 27 denovi, a na polovite toj period iznesuva 31 den, sto ne e isto so 25 denovi, i isto taka Sonceto nema edna crna tocka, tuku povekje crni tocki so razlicni golemini.
Za koi raboti naukata bila sprotivna od Kuranot pa sega ete se dokazalo deka naukata zgresila?!
A prasanjeto za formata na Zemjata nekako go izvrtuvate. Jasno ti dadov citati kade se gleda deka Zemjata e zamislena kako jajce vo nekoi citati, a vo drugi se pretpostavuva deka e ramna (ekstremen zapad i ekstremen istok? )
Ne veruvam deka tie se prikazni so gjavoli i kilimi i sto li uste ne. Izleda za se sto nema odgovor, ke bide prikazna......aj potrudi se da najdis objasnuvanje za ostanatite citati, bas me interesira sto objasnuvanja imate.

O

Omer el Faruk

Гостин
Tie sto go poznavaat arapskiot? Pa koga si zemas za sloboda da tolkuvas ajeti, i eve kazuvas deka nekoi zborovi imaat povekjekratno znacenje, valjda i ti razbiras arapski.....ili pak nemase odgovori na drugite forumi koi vie gi koristite pa toa sto najde, toa go postira, a drugite citati se prikazni koi ne treba da se svakjaat bukvalno........
E sega za Sonceto, toa e sostaveno od gasovi i NE pravi celosna rotacija na site delovi za ist period, odnosno na ekvatorot toa rotira za 27 denovi, a na polovite toj period iznesuva 31 den, sto ne e isto so 25 denovi, i isto taka Sonceto nema edna crna tocka, tuku povekje crni tocki so razlicni golemini.
Za koi raboti naukata bila sprotivna od Kuranot pa sega ete se dokazalo deka naukata zgresila?!
A prasanjeto za formata na Zemjata nekako go izvrtuvate. Jasno ti dadov citati kade se gleda deka Zemjata e zamislena kako jajce vo nekoi citati, a vo drugi se pretpostavuva deka e ramna (ekstremen zapad i ekstremen istok? )
Ne veruvam deka tie se prikazni so gjavoli i kilimi i sto li uste ne. Izleda za se sto nema odgovor, ke bide prikazna......aj potrudi se da najdis objasnuvanje za ostanatite citati, bas me interesira sto objasnuvanja imate.
Трпение бе пријателе. На секое прашање ќе ти биде одговорено.:wink: Не значи дека ако ти имаш време да висиш по многу часа на интернет, тоа го имаат сите.

А тоа дека Земјата е рамна. :)Тоа рамна се однесува на израмнета, распостелена, .... средена и проодна за вашиот живот.
Ова се однесува на рељефот - низини, висини, рамнини и нерамнини, сфаќате?
Така, географите кога ќе спомнат рамнина не мислат дека Земјата не е геоид, туку дека се однесува за рељефните облици на Земјата.
Отворете учебник по географија, мислам, општо познато е ова, освен за оние без основно....:toe:

Ај, друг пат повеќе, едно по едно прашање, една по една нејаснотија.:wink:

Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Трпение бе пријателе. На секое прашање ќе ти биде одговорено.:wink: Не значи дека ако ти имаш време да висиш по многу часа на интернет, тоа го имаат сите.

А тоа дека Земјата е рамна. :)Тоа рамна се однесува на израмнета, распостелена, .... средена и проодна за вашиот живот.
Ова се однесува на рељефот - низини, висини, рамнини и нерамнини, сфаќате?
Така, географите кога ќе спомнат рамнина не мислат дека Земјата не е геоид, туку дека се однесува за рељефните облици на Земјата.
Отворете учебник по географија, мислам, општо познато е ова, освен за оние без основно....:toe:

Ај, друг пат повеќе, едно по едно прашање, една по една нејаснотија.:wink:
Sum otvoril ucebnik no sepak nikade ne najdov deka cela Zemja e ramna o_O stom velis izramneta, valjda mislis deka i Mont Everest vleguva vo tie izramnuvanja? o_O

Kajgana Shop

На врв Bottom