Невработеноста во Македонија !

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Значи проблемов е решлив и тоа во доста краток временски период, само некој треба да поработи на него.
Може ако фрлиме една нуклеарка во некој регион. Така ќе се намали невработеноста "во доста краток временски перид."

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Може ако фрлиме една нуклеарка во некој регион. Така ќе се намали невработеноста "во доста краток временски перид."
Знаеш дека не ти е лоша идејава :icon_lol:
Од прееска се мислам како е можно Македонија да допре до 1% невработеност,но никаков филм пред очи не ми испаѓа,ваљда е невозможно.

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
проблемот е решлив за ЕДНА КАЛЕНДАРСКА ГОДИНА , ама тоа е практично неизводливо во Македонија .........има ...сега за сега .....сеуште премногу Македонци....
За почеток е доволно само теоретски да биде изведливо, па потоа ќе поработиме и на практиката.
Не разбирам зошто толку гнев кон она „Македонци, Македонско“ ... Што треба да има ако не Македонци ?
Ако толку се глупи, неписмени, неработни и тн ... помогнете им да ги променат овие негативни карактеристики. Набедувањето, иронијата и циничноста ама баш воопшто нема да помогнат, нит тебе, нит било кој друг.

Знаеш дека не ти е лоша идејава :icon_lol:
Од прееска се мислам како е можно Македонија да допре до 1% невработеност,но никаков филм пред очи не ми испаѓа,ваљда е невозможно.
Не зафркавај, се што е потребно е само отварање на нови 300.000 (не ме држете за збор, точните бројки не ми се познати) работни места. :toe:
:wink: Тоа се шестотини нови фирми со по 500 вработени , па не се многу :nesum:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
З
Не зафркавај, се што е потребно е само отварање на нови 300.000 (не ме држете за збор, точните бројки не ми се познати) работни места. :toe:
Само :icon_lol:
Туку кои фирми во Македонија бројат над 500 вработени моментално?

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Овде зборуваме на пр. за нови фабрики и хотелски комплекси , кои ако не по 500 имаат капацитет барем по 300 вработени!
Ајде смогнете сили и не ни останува уште многу , само уште 30тина проценти од населението да вработиме!

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Ајде смогнете сили и не ни останува уште многу , само уште 30тина проценти од населението да вработиме!
Ти бе сериозен си бил :vozbud:

Америка што и се зголеми невработеноста за неколку проценти со години ќе се опораува од кризата. А на Македонија и остануваат САМО 30... ЛОЛ.

И 600 фирми не се многу ?! Среќа кај нас ако се отвараат по 6 годишно

Член од
15 мај 2008
Мислења
947
Поени од реакции
99
Решението е многу едноставно.
Земаме едно 50 милијарди евра кредит од ММФ и ги вработуваме сите 300.000 во државна администрација.
И така со едно 500 илјади административци можеме да нудиме административни услуги на други држави и да наплаќаме за нив :smir: :)

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Решението е многу едноставно.
Земаме едно 50 милијарди евра кредит од ММФ и ги вработуваме сите 300.000 во државна администрација.
И така со едно 500 илјади административци можеме да нудиме административни услуги на други држави и да наплаќаме за нив :smir: :)
Идеата е генијална!!!
И така сите во Македонија сонуваат за партиско вработување и седење во столче на тркалца по можност за подесување на висината и непречено вртење од 360 степени (за да може полесно да се приспособи работникот на муабетење со колегите наоколу во канцеларијата и брзо враќање на работа на бирото).- Соодветно школо и претходно искуство не се потребни, доволно е да знаеш што е тастатура и монитор!

Ќе им се оствари сонот на сите во нашава земја, работа во канцеларија од 8 до 15 часот со две паузи од по час и половина.:vozbud:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Идеата е генијална!!!
И така сите во Македонија сонуваат за партиско вработување и седење во столче на тркалца по можност за подесување на висината и непречено вртење од 360 степени (за да може полесно да се приспособи работникот на муабетење со колегите наоколу во канцеларијата и брзо враќање на работа на бирото).- Соодветно школо и претходно искуство не се потребни, доволно е да знаеш што е тастатура и монитор!

Ќе им се оствари сонот на сите во нашава земја, работа во канцеларија од 8 до 15 часот со две паузи од по час и половина.
se nadevam deka posle ova.....nema potreba da ti objasnuvam ponataka zosto Makedonci, Makedonija, makedonsko...se feler stoka, neupotrebliva, ne izdrzuva ni edno "perenje" ............za peglanje da ne zborime.....:)
Inaku bilo sto so 500 vraboteni poveke ne pie voda, ni vo Makedonija , ni bilo kade vo Evropa...poednostavno e inkorporiranje na site polnoletni...,pa tie ponatamu sekoj svoj angazman ke go fakturiraat mesec po mesec :).....i sami ke si gi plakaat danocite i drugite davacki po osnova na legendrnata CELA PLATA.... so eden potez NEMA NEVRABOTENI , nitu vecno vraboteni, posebno na budzeetski jasli..:vozbud:

S

smart ass

Гостин
Само за споредба дека развиените земји паника дигнаа на 5% невработеност.
Над 30% е страшна бројка,а со таа бројка како што може да се види живееме 16 години.Ништо не ни е,дајте уште :лудача:
А добро кај нив зарем не е NAIRU од 3-7%???

Така даа ќе се опорават.

Туку...

Кај нас едни експерти велат е 8% други 15%....

(само да појаснам НАИРУ е наречена и природна стапка на невработеност која ако се помести нема да има инфлаторен ефект).

Само :icon_lol:
Туку кои фирми во Македонија бројат над 500 вработени моментално?
Леандра ние мењаме дефиниции...кажав еднаш.

Тоа ќе да се Големите претпријатија,банките,корпорациите...

Инаку има и некои над 500...но официјално имаат 100-ка или до 300...

Таман ги става у средни претпријатија и им отвара шанси за кредити....туку оти имаме менаџери ТОРКОВЦИ кои не знаат да направат план-проект(В на Р.М ги излажа дека Проект се анимации) па да фанат нешто од ЕУ фондовите...ама не знаат да прават проект оти профитираат на грбот на....работникот т.е 6-8000 денари не е плата...верувам многумина би се сложиле.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Колку е кај нас природната стапка на невработеност,знаеш ли?:)

S

smart ass

Гостин
Да ти кажам право пред 5 години правев семинарска на таа тема кај Таки фити...ако ме држи меморијата мислам дека е околу 4-8%...

Ама не ми е логично некако...бидејќи кај нас природната стана 35-40%:pos2:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
И уште да знаеш како економијата функционира да ја достигне природната стапка на невработеност ќе ти биде кристално јасно зошто немаме развој 19 години.
А да,ќе ти биде јасно и зошто ќе немаме уште 19 години :))

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
И уште да знаеш како економијата функционира да ја достигне природната стапка на невработеност ќе ти биде кристално јасно зошто немаме развој 19 години.
Ја тогаш година пред пензија (ако пак не сменат да се иде на 70), ќе уживам (хм, више ќе е онаа ко преживи причаче) :wink:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
otimisticki...epten...mislam deka Makedonija nikogas nema da se oslobodi od 20-30% nevrabotenost...se dodeka ima Makedonija, onakva kakva ni ja skockaa....

Kajgana Shop

На врв Bottom