Македонски и Албански јазик во основното образование во Македонија.

• Креатор на темата Креатор на темата Goran_Makedon
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
„Нема сигурно во моја земја да плаќам за да учам СТРАНСКИ јазик. “

пази логика, плаќаш за курс по англиски, германски, француски, италијански...???
Плаќаш.
Епа како викаш нема во моја земја да плаќам за да учам странски јазик??????

Но ако Агим не сака да го изучува јазикот на Спасе, кој е државен јазик од нашава куќа нели, и Спасе нема да сака да го изучува јазикот на Агим.

Тука грешиш.
Јас (Агим) го учев јазикот на Пиповски (Спасе). Гледаш колку добро го пишувам, исто толку добро и го говорам.
Значи од таа гледна точка, јас би му рекол на Агим "браво машко, добро момче си ти, ќе биде шупелка од тебе".
Ти Спасе, разбираш некој збор на албански јазик? Знаеш некој збор на албански јазик? Претпоставувам не. А пази, јас сум роден пред 27 години, татко ми пред 70 а и тој го знае македонскиот јазик. Поентата ми е, нема Спасе да го научи албанскиот, не е до толку поштен.

Се дур Спасе не се инаети да сум го учел јазикот од прво одделение (а не од трето, ко досега што си било, и Агим не правел никаков проблем).

Обожавам јазици, 3 знам повеќе од 80%, 2 знам некои 20%, и неколку збора од останати јазици.
Син ми сакам да знае двојно повеќе од мене јазици. Меѓутоа, јас да имав син во прво одделение во случајов, од инает (бидејќи и законов е роден со инает), немаше да го пуштам на школо да оди.
Иако со Спасе зборуваме на негов мајчин јазик, кој јас сум го учел во 3 одделение.

Тука грешиш.
Јас (Агим) го учев јазикот на Пиповски (Спасе). Гледаш колку добро го пишувам, исто толку добро и го говорам.
Значи од таа гледна точка, јас би му рекол на Агим "браво машко, добро момче си ти, ќе биде шупелка од тебе".

Се дур Спасе не се инаети да сум го учел јазикот од прво одделение (а не од трето, ко досега што си било, и Агим не правел никаков проблем).

Обожавам јазици, 3 знам повеќе од 80%, 2 знам некои 20%, и неколку збора од останати јазици.
Син ми сакам да знае двојно повеќе од мене јазици. Меѓутоа, јас да имав син во прво одделение во случајов, од инает (бидејќи и законов е роден со инает), немаше да го пуштам на школо да оди.
Иако со Спасе зборуваме на негов мајчин јазик, кој јас сум го учел во 3 одделение.

Тука е проблемот, односно разликата, и нашите несогласувања.
Изучувањето на Спасовиот јазик, во прво, Агим го доживува како да е присилен и не е фер спрема негон, затоа што Спасе не го разбира или не го интересира за неговиот јазик.
Но спасевиот јазик пред се не е само спасев јазик, туку е јазик на куќата во која живеат.
И ако Агим го учи јазикот на Спасе тие ќе можат да се разбираат, и Спасе ќе посака да го научи јазикот на Агим.
Албанскиот јазик е службен јазик во Албанија, македонскиот во Македонија, и таму и тука, пред се треба да се изучуват државните јазици, за да може потоа да се изучуваат и јазиците на малцинствата, кој се мнозинство во одредени општини...
Јас живеам во Кавадарци, овде нема албанци, немам пријатели албанци, (а сакам да имам) и кога би имал јас ке имам потреба да го изучувам нивниот јазик, и нема да ми смета, напротив. во таква ситуација би го учел албанскиот самоволно, заради моите пријатели албанци, а пред се заради самиот јас, но кога мојот пријател Агим нема да сака да го изучува мојот, а пред се државниот јазик, нема ни јас да сакам да го учам неговиот....

ова нели како пример, дека мора да се донесе заеднички компромис, :toe:
ајде кажиме како во иднина македонците во Тетово или гостивар ќе ја дочекат одлуката за да го изучуват албанскиот јазик?......кога албанците не сакаат да го изучуват македонскиот а се малцинство на државно ниво?

Пиповски, ме мрзеше да те читам натаму, жими мајка. Не се лути.

Изучувањето на Спасовиот јазик, во прво, Агим го доживува како да е присилен и не е фер спрема негон, затоа што Спасе не го разбира или не го интересира за неговиот јазик.

Дај прочитај ме малку мене, не можеме да се разбереме вака.

Агим, всушност и татко му на Агим, учеле македонски од трето одделение. И не мрчеле. Јас учев, татко ми учел, кварк учел.... Остај ти нефер, присилување, и такви муабети. Сме учеле без збор да речеме.

Муабетот е за македонскиот од прво одделение.

За примерот... јас (албанец) го знам македонскиот јазик 99%, малку ми бегаш можеби во некоја потешка граматика. Во иста земја живееме, јас ти го знам јазикот 99% (од трето почнав да го учам, он топик), ти не знаеш ниту еден збор од мојот мајчин јазик.

I rest my case (види курназ Princ, и англиски пичи).

Изучувањето на било кој јазик е плус за самите нас. Јас сум македонец по националност и кога би имал можност би го учел албанскиот јазик. Проблемот е политички мерње мускули и добивање на некој поен. Кој е проблемот со не изучувањето на македонскиот јазик односно зошто да не се изучува. Не треба да се изучува за да наредните генерации од албанска националност се поретко да го зборува македонскиот јазик. Со тоа се разбира дека се повеке ке се одалечуваат од Македонија и по неколку години (10-15) да може да се побара кантонизација.

@Quark. Натерувањето да се учи нешто не е како задолжителен предмет? Било кој? Сега, не ме земајте за збор, ама мислам дека планираната настава по македонски од прво одделение е без оценки, или не?
I da e bez ocenki, pak e zadolzitelen. :)
Туку, точно, само тебе те тераат да учиш, како и сите Турци, Власи, Роми, Грци, Бугари, Срби и се остало во Македонија кое по некое чудо, не се буни за истото. Знаеш, некако кај нив го нема тоа политичко лоби, ги нема тие деструктивни структури кои во јајце бараат влакно и си ја сечат гранката на која стојат. Ова не го велам во контекст на закана или насилство како членовите кои беа забришани во темата, ами во контекст на економија и сопствен просперитет во државата во која живееш.
Ne e do politickoto lobi, tuku do toa da nivniot jazik ne gi ispolnuva uslovite da bide sluzben ( osven turskiot vo Vrapciste cinam ). :toe:

Btw, da ne se lazeme, vo drzavava dominantni se dve etnicki zaednici, albanskata i makedonskata. :toe:

Искрено, ам баш искрено те молам одговори ми. Фино рече, ти не сакаш да се поврзуваш со Албанија, се сметаш за албанец во Македонија и тоа е тоа. Наполно си во право, честитки за твоето мислење. Националноста е душевна состојба, државноста е друга. Туку нејсе, имаш дете, сакаш и тоа дете да просперира во твојата држава, во Македонија. Сакаш да ги негува вашите вредности, ама сакаш и комплетно да успее како особа и како бизнис ентитет во Македонија. Нема да сакаш да учи македонски што е можно порано? Нема да сакаш да се интегрира во македонското општество што е можно порано? Нема да сакаш да стане битен дел од интелектуалниот облак на луѓе кои на високо ниво ќе ве застапуваат вас како малцинство? Или повеќе сакаш да го затвориш во гето? Па на крај и краева, ја имате целата наклонетост од меѓународните фактори, може да издејствувате да се учи македонски факултативно дури од петто одделение натака.
Iskreno... :)
Vidi, jas licno makedonskiot go zboram od koga sum pocnal da zboram... znaci paralelno so albanskiot ( pa i turskiot :)).
I so moeto dete mozebi isto ke bide. Nemam voopsto nisto protiv toa. Ni na kraj pamet ne mi doagja da mu zabranam da go uci makedonskiot, skraja da e.
Nego, ne e toa problemot. Ne e toa sustinata na sporot i negoduvanjata od strana na albancite vo ovoj slucaj.
Ne se raboti za licni stavovi, ne se raboti za licni simpatisanja kon nekoj jazik, ne se raboti za nekoe megjusebno razbiranje. Uste na pocetokot kazav, problemot e politicki i ima politicki konsekvencii.
Se raboti za odnosot na sistemot kon makedoncite i kon albancite.
Za odnosot na drzavata kon makedoncite i albancite.
Neramnopravniot odnos.
E toa vekje e nedopustlivo, iritiracko i provociracki. :toe:

Edinstvena cel na ovaa odluka ( se povtoruvam koj znae kolku pati vekje ) e podvlekuvanje na linija i postavuvanje na edna jasna distinkcija pomegju statusot na albancite i makedoncite vo drzavava. Ednite da se proglasat za vistinski gazdi i nositeli na opstestvoto, da imaat ekskluzivitet, a drugite samo onaka, vtori po vaznost. Takvata razlika generira drugi posledici i delbi podocna. :toe:

Абе нека речат да ги видам Албанците во Швајцарија не сакаме да учиме германски јазик од прво одделение.Во Македонија им се може па си земаат сила.А кој сака Македонец да научи албански нека научи.Јазик да се знае нема штета.Ама,да се уценува изучување на македонски јазик со паралелно изучување и албански е тешка глупост.
И да расчистиме еднаш за секогаш.Официјален јазик во Мк е Македонскиот и неговото кирилско писмо.Во општините каде една заедница е над 20 % таму официјален јазик е и тој јазик и неговот писмо.Значи регионално.
И како бе тоа Турците,Србите и Ромите немаат проблем со изучување на мак.јазик од прво одделение?
Albancite vo Svajcarija se doseleni.
Koga otisle gi prifatile tie uslovi i tie zakoni.
Nemaat osnov da se bunat.
Tuka ne e taka, i zatoa imaat osnov. :toe:

regionalno... da de regionalno, neka se uci i albanskiot togas regionalno. Ti odgovori ubavo hotmail.

Заборави да потенцираш дека они (ние во муабетов, бидејќи и јас се наоѓам некаде измеѓу "они") секогаш ќе ги прекршуваат правилата на државата родени од "националистички" момент. Родени во пауза измеѓу 2 преговарања за името на земјава.

Ох да, посебно е дискриминирачки законот кој го регулира договорот за дело, имено тој има една гадна клаузула, според која по истекот на договорот за дело, вработениот треба да си оди од работа.
Епа, стварно не се трпи тоа. Така да, правилно е ,од страна на средношколците кои предаваат на средношколци, да се повикуваат на национално единство и да ги мобилизираат останатите средношколци Албанци, против овој нелогичен закон, "националистички и роден во пауза измеѓу 2 преговарања за името на земјава".

Исто така, правилото според кое треба да се полагаат приемни за у медицинско е "националистичкo и роденo во пауза измеѓу 2 преговарања за името на земјава". Оттука разбирлив е револтот на учениците Албанци и нивните родители, кои мораа да се повикаат на национално единство и со протести да ја убедат јавноста ова националистичко правило да не важи за нив.

Има уште многу "националистички закони и правила родени во пауза измеѓу 2 преговарања за името на земјава". Правилото според кое ако убиеш човек треба да одговараш (па дури и ако е Каур), законите според кои треба да се плаќа за струја, вода, данок и уште многу други.
Навистина долга ќе биде борбата против македонскиот национализам.

Ох да, посебно е дискриминирачки законот кој го регулира договорот за дело, имено тој има една гадна клаузула, според која по истекот на договорот за дело, вработениот треба да си оди од работа.
Епа, стварно не се трпи тоа. Така да, правилно е ,од страна на средношколците кои предаваат на средношколци, да се повикуваат на национално единство и да ги мобилизираат останатите средношколци Албанци, против овој нелогичен закон, "националистички и роден во пауза измеѓу 2 преговарања за името на земјава".

Исто така, правилото според кое треба да се полагаат приемни за у медицинско е "националистичкo и роденo во пауза измеѓу 2 преговарања за името на земјава". Оттука разбирлив е револтот на учениците Албанци и нивните родители, кои мораа да се повикаат на национално единство и со протести да ја убедат јавноста ова националистичко правило да не важи за нив.

Има уште многу "националистички закони и правила родени во пауза измеѓу 2 преговарања за името на земјава". Правилото според кое ако убиеш човек треба да одговараш (па дури и ако е Каур), законите според кои треба да се плаќа за струја, вода, данок и уште многу други.
Навистина долга ќе биде борбата против македонскиот национализам.
1307, stvarno go tupis so ovoj glup bajat sarkazam.
Baska i off topic si.

p.s. tinja nick si odbral. :) :toe:

1307, stvarno go tupis so ovoj glup bajat sarkazam.
Baska i off topic si.

p.s. tinja nick si odbral. :) :toe:

Џабе. Вака, ништо не правиш.

Туку, знаеш како треба. I'll give you a hint: Соберете се, ти Princ, Picasso и остали и на протести. Знаеш какви сме ние Македонците, ко ќе видиме толпа Албанци, се подисплашуваме одма.
Мислам дека кога ќе видам една таква една национална сплотеност, исправена пред угнетувачките предизвици (на мојот сарказам) ќе делува на мене и ... глупиот и бајат сарказам, вероватно ќе го сменам со паметен и свеж сарказам. Зашто никој не сака да биде како Милошевиќ, против Европa.

После тоа, уште еден протест и ... оп, отиде "тиња" никот.

Сите што живеат во Македонија треба да го учат Македонскиот од прво одд. секаде е така така треба и кај нас да биде:toe: а Македонците да учат албански од прво одд тоа нема шанси треба ненормални да бидеме за да го прифатиме тоа...нема никаква логика во тоа:toe:уште одамна грешка направија кога им дадоа прст полека полека рака добија и сеа уште сакаат

Сите што живеат во Македонија треба да го учат Македонскиот од прво одд. секаде е така така треба и кај нас да биде:toe: а Македонците да учат албански од прво одд тоа нема шанси треба ненормални да бидеме за да го прифатиме тоа...нема никаква логика во тоа:toe:уште одамна грешка направија кога им дадоа прст полека полека рака добија и сеа уште сакаат

На кого му кажуваш "треба така да биде"?
Може да те убие и да не одговара, ти му викаш "треба така да биде".
Абре не можете од дома до школо да отидете здрави, ќе им типкате по форуми: "треба да учите".

Pop goes the weasel, Појео враг шалу, Село гори - баба се чешла, или стаи некоја слична поговорка.
Не е уопште момент да се занимаваме со едно вакво прашање, додека не расчистиме некои други поелементарни работи во врска со нашите комшии.

Se raboti za odnosot na sistemot kon makedoncite i kon albancite.
Za odnosot na drzavata kon makedoncite i albancite.
Neramnopravniot odnos.
E toa vekje e nedopustlivo, iritiracko i provociracki.
Ах бе Кварк, никако да разбереш дека МАКЕДОНЦИТЕ СЕ МНОЗИНСТВО-82 %.Каде во светот на 18 % малцинство ќе му се овозможат правата како во Македонија?
Кварки просто е, гледај бројка и сфати:
82 % > 18%

Ednite da se proglasat za vistinski gazdi i nositeli na opstestvoto, da imaat ekskluzivitet, a drugite samo onaka, vtori po vaznost. Takvata razlika generira drugi posledici i delbi podocna. :toe:
Што на вас ви е одземено во државата во која живеете, јадете леб и егзистирате?Ти забранил некој да збориш на мајчиниот ти јазик, те малтретира некој?Кај ги добивте сите поволности и уште плачете.Само да ти биде јасно на тебе и на останатите од ова малцинство:
УМРЕ ВРЕМЕТО КОГА ПРЕКУ ЗАКАНИ ДОБИВАВТЕ ОДРЕДЕНИ ПРАВА.На МАКЕДОНЕЦОТ КОЈ Е МНОГУ ГЛАДЕН МУ Е ДОЈДЕНО ПРЕКУ ГЛАВА ДА ГЛЕДА КАКО НЕКОЈ СЕ ПОДЈ*БАВА СО НЕГО.Како некој во сред рецисија се вработува, му се зголемува плата и е припадник на малцинството, а за МАКЕДОНЕЦОТ НЕМА РАБОТА И ИМА ЗАМРЗНАТА ПЛАТА.

Albancite vo Svajcarija se doseleni.
Koga otisle gi prifatile tie uslovi i tie zakoni.
Nemaat osnov da se bunat.
Tuka ne e taka, i zatoa imaat osnov.
Сигурен си дека нема доселени припадници на малцинството кои ги прифатија условите и законите на Македонија без никакви проблеми?

regionalno... da de regionalno, neka se uci i albanskiot togas regionalno.
Тоа во Абанија може, ама тука НЕ.Малцинството живее во Македонија, а не мнозинството во Албанија:toe:Официјален јазик во државата во која живеете е МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК т.е овој официјален јазик е задолжителен за сите прводделенчиња, а ако на вашите им е многу да учат три јазика, нека го учат англискиот од четврто одделение, а не од прво.Затоа што така испаѓа дека лажно сте ја почитувале државата и јазикот на државата во која живеете, а вие не сте такви.Приоритет за изучување јазик има ОФИЦИЈАЛНИОТ ЈАЗИК НА ДРЖАВАТА ВО КОЈА СТЕ.Англиски јазик не ти треба за да се разбереш во МАКЕДОНСКА ПРОДАВНИЦА, туку МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ТИ ТРЕБА. Капиш?

УМРЕ ВРЕМЕТО КОГА ПРЕКУ ЗАКАНИ ДОБИВАВТЕ ОДРЕДЕНИ ПРАВА.На МАКЕДОНЕЦОТ КОЈ Е МНОГУ ГЛАДЕН МУ Е ДОЈДЕНО ПРЕКУ ГЛАВА ДА ГЛЕДА КАКО НЕКОЈ СЕ ПОДЈ*БАВА СО НЕГО.Како некој во сред рецисија се вработува, му се зголемува плата и е припадник на малцинството, а за МАКЕДОНЕЦОТ НЕМА РАБОТА И ИМА ЗАМРЗНАТА ПЛАТА.

Колку многу неточни работи на едно место:

Прво, погледни малку околу себе или по медиуми, ќе видиш дека не "умрело времето" кога преку закани се добиваат права (како што ти ги нарекуваш). Напротив, тоа време е сега. И тоа време ќе трае, се додека Македонците седат со главите во песок (како ноеви).

Второ, не се работи за закани преку кои се добиваат права, туку за закани преку кои се тера личен ќеф.
Право е да имаш можност да се школуваш на мајчин јазик, да речеме. А кога се закануваш дека ќе ја нема државата ако убиецот тој и тој не го ослободат, или ако син ми нема да се запише без никакви испити и предуслови во медицинско, е тоа значи дека се заканувам за да истерам личен ќеф, а не некакво човеково право. И кога Албанците заедно истапуваат како национално обединети, за да истераат нечиј или нечии лични ќефови (нарекувајќи ги човекови права), тогаш се работи за хипокризија. Ако лаат на цел глас дека останувањето на работа и покрај истекот на договор на дело е човеково право, тоа сепак не значи дека е така навистина.

Трето, на Македонецот не му дојдено преку глава од хипокризијата на Албанците. Да беше така, немаше албанските дуќани да имаат промет, кога ќе му се собереа на некој да го тепаат, само заради тоа што е Македонец - ќе дојдеа уште толку негови сонародници да го бранат. Да беше така како што викаш, кога ќе дојдеа избори, гласачите Македонци ќе ги прашуваа идните пратеници за овој проблем, а не за личната добивка.
Првиот знак дека му е дојдено на Македонецот преку глава ќе биде кога ќе престане да лае, како куче што не каса....

На Македонецот не му е дојдено преку глава, затоа го јаде и ќе го јаде. Сега за сега е така, ако не приметуваш, жалам.

На Македонецот не му е дојдено преку глава, затоа го јаде и ќе го јаде. Сега за сега е така, ако не приметуваш, жалам.
Се додека ти се расправаш со мене, ќе викаш дека не умрело времето за закани.:smir:
МАКЕДОНЕЦОТ НИКОГАШ НЕ БИЛ ПОГЛАДЕН КАКО ДЕНЕС.Се свестуваме како нација, ама полека.....но сигурно.:toe:

Се додека ти се расправаш со мене, ќе викаш дека не умрело времето за закани.:smir:
МАКЕДОНЕЦОТ НИКОГАШ НЕ БИЛ ПОГЛАДЕН КАКО ДЕНЕС.Се свестуваме како нација, ама полека.....но сигурно.:toe:

Знам дека личи како да се расправам со тебе. Не , не се расправам со тебе. А со Албанците уопште. Со нив сум на чисто (барем тоа).

Се расправам со Македонците, кои како во анегдотата го чуваат кубурот за не дај боже.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom