Скопје во иднина

demmian

Попиванов
Член од
9 јули 2008
Мислења
1.613
Поени од реакции
53
A be centarot na Skopje ke e malku prenatrupan so spomenici...no mene me raduva arhitekturata na zgradite.Zatoa sto Skopje izgubi mnogu velicestveni zdanija vo zemjotresot 1963ta,pa na ova gledam samo kako nadopolnuvanje na zagubenoto.

A i vreme e Skopje da zalici na evropska metropola,oti momentalno lici na Meksiko Siti. :)

Член од
30 декември 2007
Мислења
794
Поени од реакции
330
Ова е куполата, од која сите добиваат инспирација за градење на нивната.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
A be centarot na Skopje ke e malku prenatrupan so spomenici...no mene me raduva arhitekturata na zgradite.Zatoa sto Skopje izgubi mnogu velicestveni zdanija vo zemjotresot 1963ta,pa na ova gledam samo kako nadopolnuvanje na zagubenoto.

A i vreme e Skopje da zalici na evropska metropola,oti momentalno lici na Meksiko Siti. :)
Да бидеме реални, пола од тие беа српски колонијалистички зданија... Скопје стариот сјај го загубил многу поодамна. Кога го запалил оној Пиколомини...

+ супер би било Скопје да наликува барем малку на Мексико Сити

demmian

Попиванов
Член од
9 јули 2008
Мислења
1.613
Поени од реакции
53
Да бидеме реални, пола од тие беа српски колонијалистички зданија... Скопје стариот сјај го загубил многу поодамна. Кога го запалил оној Пиколомини...

+ супер би било Скопје да наликува барем малку на Мексико Сити

Hehe,brat,toa e samo eden malecok del,cesticka od Meksiko Siti. :)

Oti ima takvi kvartali,mislish seedno vo Afrika si zalutal.

F

FilipMacedon

Гостин
Хитлер кога беше на власт во Германија имаше вакви идеи за Берлин.
Дај боже Груевски да е Хитлер ама штета не е ...
Инаку ми се допаѓа стилот,изгледа доста футуристичко со елементи на антиката,се надевам визуелизираното ке се оствари.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.554
Поени од реакции
22.245
Имал како немал. На соц-реалистички неуспешен експеримент.... Каде што Кензо Танге си го учеше занаетот...
Па тоа и ја го викам. Вака барем ќе заличи градот и плус овие нови градби ќе имаат функција значи не се само за изглед туку ќе бидат сместени институции, музеиј, филхармонија, нови мостови итн, значи освен бистите кој секако се за подржувајне, сите градби ќе имаат функција. Кај Танге замо железничката кутра беше функционална :wink:

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
А си слушнал за модерен стил. па јебига живееме во 21век не во 3 век п.н.е.
A да не искочи нешто вака од прилика?

Хитлер кога беше на власт во Германија имаше вакви идеи за Берлин.
Хех, а најинтересно е што приврзаниците до градење и фалусна скулптура и зграда на кеј и плоштад (пошто само таква фали) не разбираат на што мислиш кога викаш “имаше исти иде за Берлин“. Или не разбираат или одбиваат да разберат.
Поентата е споредбата на лудоста, морони едни. Личиме на Хитлер обидувајќи се да напраиме “Македонија убер алес“.

ilija^veles

Nick Sloter
Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.050
Поени од реакции
41
Искрено мене ми се допаѓаат скоро сите предвидени новини. Плоштадот со обнова на фасадите многу убаво ќе изгледа и плус новите згради покрај Вардар со новите мостови стварно добро ќе дојдат. Малку не ми е јасна портата Македонија и бистите на лавовите но во глобала добри се идејите.
Исто!
Мислам дека нема да изгледа убаво оваа тпорта не е таму место за неа, да дојде до израз оваа порта зад неа не би требало да има градби нешто како во Париз.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.802
Поени од реакции
12.293
Да, центарот на Скопје, покривите, фасадите...личат на оние од сиромашните предградија на овој и сличните градови. Па и тротоарите, коловозот...Не е пријатно во секој случај.
Грди ни се на нас, навикнати на вакви градби, а што станува со визуелните ефекти за некој однадвор-странец.

Како другите си го чуваат, реставрираат и уновчуваат минатото. Добро за очи, стомак (има добри ресторани), душа и градска каса.
Wadkoping, стариот дел од градот Оребро (као наше Маџир Маало).

http://www.orebro.se/5998.html
http://images.google.com/images?hl=mk&q=wadkoping&um=1&ie=UTF-8&ei=QBFrS6PBI82-_QaO07i3Bg&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=4&ved=0CB4QsAQwAw

Wadköping open-air museum

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Како другите си го чуваат, реставрираат и уновчуваат минатото. Добро за очи, стомак (има добри ресторани), душа и градска каса.
Wadkoping, стариот дел од градот Оребро (као наше Маџир Маало).
Па си ги чуваат затоа што парите место за бесполезни мостови ги даваат токму за реставрација на постоечките објекти.
А да, предност им е што уствари имаат доволно пари и за едното и другото (за разлика од нас) па можат да одлучат после дали да праат бесполезни мостови. Погоди што, пак не праат, тие пари ги даваат во министерството за социјала... :wink:

M

Mario Gómez

Гостин
Глејте го документарецот, идеата на Хитлер за главниот град на светот Германиа, која требала да биде блуску до Берлин. Е нешто слично се дешава сеа.

Kajgana Shop

На врв Bottom