Staufer
Драган Богдановски
- Член од
- 17 јануари 2008
- Мислења
- 16.554
- Поени од реакции
- 22.245
Демек до сега имал личен идентитет?Дефинитивно го гледам како град без личен идентитет. Се е гради без план по принципот Еј што ми текна!
Демек до сега имал личен идентитет?Дефинитивно го гледам како град без личен идентитет. Се е гради без план по принципот Еј што ми текна!
Имал како немал. На соц-реалистички неуспешен експеримент.... Каде што Кензо Танге си го учеше занаетот...Демек до сега имал личен идентитет?
Да бидеме реални, пола од тие беа српски колонијалистички зданија... Скопје стариот сјај го загубил многу поодамна. Кога го запалил оној Пиколомини...A be centarot na Skopje ke e malku prenatrupan so spomenici...no mene me raduva arhitekturata na zgradite.Zatoa sto Skopje izgubi mnogu velicestveni zdanija vo zemjotresot 1963ta,pa na ova gledam samo kako nadopolnuvanje na zagubenoto.
A i vreme e Skopje da zalici na evropska metropola,oti momentalno lici na Meksiko Siti.
Hehe,brat,toa e samo eden malecok del,cesticka od Meksiko Siti.Да бидеме реални, пола од тие беа српски колонијалистички зданија... Скопје стариот сјај го загубил многу поодамна. Кога го запалил оној Пиколомини...
+ супер би било Скопје да наликува барем малку на Мексико Сити
Има куполи и на џамии, нпр. во ТунисОва е куполата, од која сите добиваат инспирација за градење на нивната.
Дај боже Груевски да е Хитлер ама штета не е ...Хитлер кога беше на власт во Германија имаше вакви идеи за Берлин.
Па тоа и ја го викам. Вака барем ќе заличи градот и плус овие нови градби ќе имаат функција значи не се само за изглед туку ќе бидат сместени институции, музеиј, филхармонија, нови мостови итн, значи освен бистите кој секако се за подржувајне, сите градби ќе имаат функција. Кај Танге замо железничката кутра беше функционална :wink:Имал како немал. На соц-реалистички неуспешен експеримент.... Каде што Кензо Танге си го учеше занаетот...
A да не искочи нешто вака од прилика?А си слушнал за модерен стил. па јебига живееме во 21век не во 3 век п.н.е.
Хех, а најинтересно е што приврзаниците до градење и фалусна скулптура и зграда на кеј и плоштад (пошто само таква фали) не разбираат на што мислиш кога викаш “имаше исти иде за Берлин“. Или не разбираат или одбиваат да разберат.Хитлер кога беше на власт во Германија имаше вакви идеи за Берлин.
Исто!Искрено мене ми се допаѓаат скоро сите предвидени новини. Плоштадот со обнова на фасадите многу убаво ќе изгледа и плус новите згради покрај Вардар со новите мостови стварно добро ќе дојдат. Малку не ми е јасна портата Македонија и бистите на лавовите но во глобала добри се идејите.
Да, центарот на Скопје, покривите, фасадите...личат на оние од сиромашните предградија на овој и сличните градови. Па и тротоарите, коловозот...Не е пријатно во секој случај.A i vreme e Skopje da zalici na evropska metropola,oti momentalno lici na Meksiko Siti.
Во право си и сега нема ама се надевав на нешто убаво но изгубив надеж.Демек до сега имал личен идентитет?
Па си ги чуваат затоа што парите место за бесполезни мостови ги даваат токму за реставрација на постоечките објекти.Како другите си го чуваат, реставрираат и уновчуваат минатото. Добро за очи, стомак (има добри ресторани), душа и градска каса.
Wadkoping, стариот дел од градот Оребро (као наше Маџир Маало).