Проблем со хард дискот [прашања, совети, главна дискусија]

• Креатор на темата Креатор на темата kostak
  • Време на започнување Време на започнување
Koga go palam kompjuterot mi pisuva please reboot and select proper device i taka neso:)
kako da go napravam da ne mi go pisuva toa znae nekoj???

Koga go palam kompjuterot mi pisuva please reboot and select proper device i taka neso:)
kako da go napravam da ne mi go pisuva toa znae nekoj???

Оди во BIOS и намести таму First Boot Device да ти биде HDD. И глеј да извадиш дискета, цд или USB што имаш приклучено во компјутерот при уклучување.

Ми рикна хард-дискот сабајлево.

Бидејќи сум многу приврзан кон него (поради податоците кои ги имам), сакам да сторам се што е можно за да го повратам од мртвите. Мислам дека станува збор за проблематична електроника (а не лоши сектори) затоа што воопшто не се гледа во BIOS, па проблемот најверојатно ќе се среди ако најдам ист модел и им ја сменам електрониката.

Станува збор за Hitachi HDP725032GLA360 320GB. Еве слика од ѓубренцето.

Ако има некој нешто вакво на лагер и не го користи више, или сака да го шитне - нека се пријави тука. Нормално, хард-дискот мора да функционира.

АКо некако успееш да најдеш таков ист и да ја замениш електроиката ок(ама и тоа е ризичен потфат).

Во анхоч знам имаат шок соба(незнам како се вика точно) може баш во овој случај да екстрактираат важни податоци, ама сумата е многу многу солена(незнам точно).

АКо некако успееш да најдеш таков ист и да ја замениш електроиката ок(ама и тоа е ризичен потфат).

Во анхоч знам имаат шок соба(незнам како се вика точно) може баш во овој случај да екстрактираат важни податоци, ама сумата е многу многу солена(незнам точно).
Ризичен потфат... Незнам зошто мислиш дека е ризичен, кога е едноставно како менување на батерии на даљинско :)

Или ќе работи, или нема да работи. Ако не работи, ќе му турам пепел. А за професионално екстрактирање на податоци никогаш не би се нафатил, токму поради „професионалноста“ на нашите техничари. Попрво би го погребал дискот отколку да му дадам на друг да ми го чепка :)

@ Acid ... wоrth 2 try, само незнам колку ќе можеш да најдеш идентичен диск како твојот и дали тоа ќе ти биде исплатливо.

Ризичен потфат... Незнам зошто мислиш дека е ризичен, кога е едноставно како менување на батерии на даљинско :)

Или ќе работи, или нема да работи. Ако не работи, ќе му турам пепел. А за професионално екстрактирање на податоци никогаш не би се нафатил, токму поради „професионалноста“ на нашите техничари. Попрво би го погребал дискот отколку да му дадам на друг да ми го чепка :)
Имаше негде во Ск СПЕЦИЈАЛИЗИРАНА фирма за враќање на податоци од дискови па дури и да е скршен на парчиња дискот им вадат податоци.Значи стварно се ПРОФЕСИОНАЛЦИ без наводници ама не знам точно кој се што се и кај се.Само сум чул дека постојат.Види распрашај се,некој ваљда знае нешто подетално :smir:

Пробај да го ставиш во кутија од removable HDD мене истото ми се деси на работа, дискот не го гледаше во биос + имаше бед сектори, го ставив во кутија и работеше доволно добро за да можам да си ги ископирам податоците.

Пред да почнеш со чачкање на електроника и тако даље пробај со hiren's boot cd ова ти го кажувам од искуство , значи иста случка пробав со мал милион рескју софтверчиња и ништо , ама коа пробав со ова 99 посто од податоците извадив ...

hiren's boot е закон ...
ама ако не го гледа во Биос ни со hiren's boot нема да го гледа :toe:

Пред да почнеш со чачкање на електроника и тако даље пробај со hiren's boot cd ова ти го кажувам од искуство , значи иста случка пробав со мал милион рескју софтверчиња и ништо , ама коа пробав со ова 99 посто од податоците извадив ...
Како што пишав, хард-дискот не се гледа ни во биос. Инаку, добро сум запознат со можностите на Hiren's Boot :)

@ Acid ... just a thought, дали проба да го смениш SATA кабелчето и да го ставиш HDD-то на друг sata port (без друга периферија поврзана во sata port-овите, секако и друго кабелче за напојување пробај). Провери за секој случај. :kafe:

@ Acid ... just a thought, дали проба да го смениш SATA кабелчето и да го ставиш HDD-то на друг sata port (без друга периферија поврзана во sata port-овите, секако и друго кабелче за напојување пробај). Провери за секој случај. :kafe:
Да, прво нешто што пробав беше друг кабел и SATA порт ;)
А истото напојување работи без проблем со новиот диск.

Нема некој по дома ваков HDD што не го користи или го шитка?

Епа отвори оглас некаде, купувам тој и тој хард диск..

А и не е стар нешто, може и на ново да го најдеш, ако ти се толку битни податоците за цената.

И јас пред некое време наидобв на ваков проблем 500 гига :nesvest: ми заминаа во неповрат. Што се не пробав па на крај да одам на сервис. Но џабе не успеаа ништо да ми вратат од податоците.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom