Кои се македонските муслимани (торбешите)?

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Ne e dzihad da ubivam za islamot Dzihad e borba pred se samiot so sebe na takov Dzihad mislam..... dobroe sto ti i ti znaes sto e Dzihad...

Dodeka jas imam Rodnini pretopeni vo Turci , Albanci, Bosnaci, i nemozjam da se slozjam so toa da nekoj gi pluka moite rodnini a da me prfakja mene a nie sme istno Samo Asimilacijata si go napravila svoeto. Plus vo Islamot nema nacii i rasi site sme Brakja taka da i na toj osnov sme Brakja, cetvrto Torbeshite najmalku se custvuvaat ko Makedonci t.e znaat deka ne se Makedonci.

Ke ti kazam edna slucka sto mi se sluci vcera. Bev vo moeto si rodno selo da vidam kako e neli me tepa nostaligija, zasednav tamu so prijatelite vo selskata cajdzilnica i taka dodeka praevme muabet za se i sesto, od ekonomskata sostojba na seloto , se ponaglasenata migracija, pred cajdzilnicata se dojde edna nepoznata kola nekoi strancii, tugjinci, vlegoa vo Cajdzilnicata se pozdravija so poznatioti pozdrav za muslimani Selam Alejkum nie im vrativme sedna i pocnavme da pravime muabet, ednito znaese tecno Makedonski ama insistirase da zboruvame na dijalektot nasinski, drugito ne znaese zbor Makedonski zboruvase samo Turski, rodum od Istanbul decko na nekoi 25-26 godini dojden vo Makedonija da si gi bara korenite od kaj mu se znae samo za imeto na seloto i tolku , negovite odseleni vo Turcija pred 120 godini , negoviot pradedo poznat Aga vo Eden grad vo Makedonija kade sto uste stoi negovata kukja kako istoriski spomenik ako si slusnal Halim Agina kukja a negovit a nivnoto prezime vo Turcija i posle 120 godini glasi Halim Torbesh, Toj e moj brat i nie mozeme da ostaneme kompaktni samo kako Torbeshka etnicka zaednica se drugo bi bilo ramno na Samoubistvo....
 
Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
istoriskite pisani dokumenti za Bogomilite
Богомилите нација се ?
Toku toa kazjav Jazikot ne nie e Makedonski vo celina kako sto se tvrdi nego Jazikot varira vo zavisnost od prostorot koj go naseluvame....
Знаеш што е дијалект ?
mene Albanecot mi e brat, Turcinot isto taka i Romo mi e brat a Makedonecot nikogas nemozje da mi bide brat posto ideologiite ni se kosaat :vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:
Која идеологија која блискост едит од мод.

Прво се жалиш дека те асимилирале после се фалиш дека сте блиски и браќа.

Нема Тобешки јазик. Знаеш зошто ви варира јазикот кој е ептен близок со Македонскиот ??? Затоа што тој се дели на дијалекти. Вие зборувате Македонски јазик со различен дијалект убаво си кажа.

Некој од Тетово што се католици може да си оформат нација со религија католицизам и јазик Тетовски. Ебате тоа...
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Не треба да објаснувам што е несоодветен јазик во дискусијава.

Контролирајте си ги страстите.

Dodeka site nedorazbiranja vo svetot se na verska osnova i nema sto da prodavame muda za bubrezi mene Albanecot mi e brat, Turcinot isto taka i Romo mi e brat a Makedonecot nikogas nemozje da mi bide brat posto ideologiite ni se kosaat :vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:
Сродните етнички врски не се базираат врз идеологијата ниту пак религијата.
Како што Албанците се Албанци и покрај католичката, православната или муслиманската вера.

Ти не си гласот на Торбешите, ниту можеш да збориш во нивно име за што се сметале.

Претпоставувам не си ни Торбеш туку уште матен лик за сеење раздор.

Лектира:

Chapter one: Colonisation and Islamicisation

http://wallaby.vu.edu.au/adt-VVUT/uploads/approved/adt-VVUT20060426.160820/public/02ch1.pdf
 

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Во политиката постојат безрбетници кои заради своја лична корист, преминуваат од една партија, во друга, трета ... менувајки партиски бои. За нив јас немам убаво мислење. Или поточно кажано, тоа не се луѓе.
Можете да замислите за какви особи се работи кои за лична придобивка ја смениле верата?!
Ги разбирам и повеќе ги ценам луѓето кои за да го заштитат своето семејство направиле такво нешто, но тие луѓе првиот момент кога минала опасноста, ред е да се вратат на своите корени.
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Верата ја менувале од различни причини. Таа се менува и денес и тоа не само кај нас туку насекаде во светот. И тоа не е толкаво зло. Човек може да биде човек во било која вера, исто така и нечовек може да биде во било која вера...
Интересното со “Абдурахман“ (ако е навистина торбеш) е тоа што никако не прифаќа да биде тоа што е : Македонец и тоа денес кога сите се прават поголеми Македонци од нас (поради нашето славно минато), истовремено негирајќи ни го правото ние да бидеме Македонци. Тоа од нив е разбирливо, затоа што во тој случај ќе испадне дека тие, нашите негатори се обични балегари, обична збирштина...
 

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Od minato ne se zjivee nitu pak so minatoto .. Jas sum Torbesh so toa sto sum rascistile moite roditeli ne mi ostavile sumnja . Nikoj nikomu nema pravo da negira nisto isto kako sto vie nemate pravo na Torbeshite da im negirate deka se poseben etnos od Makedonskiot .

Makedoncite i Torbeshite se u ista kasha samo sto Makedoncite gi negiraat Torbeshite , A pak samite Makedonci se negirani od drugi narodi smesno stvarno
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Никој не ги негира Торбешите, не си фантазирај и не изигрувај некој си голем верник.

Торбешите се и ќе останат засекогаш дел од македонскиот етнос, крвта не се пере со преминување во друга религија.

Продавање ефтини религиозни бљуветини за да верските пропагаторите си ја задржат работата и здобијат со појќе пари и позиција поминува во заостанатите општества со ограничен пристап до образование и литература, како во земјите од типот на Иран.

И тоа не е ништо поразлично од напорите на поповите да иделе појќе луѓе во црква... ниту нив приоритетни им се верските правила, туку парите, колко појќе луѓе идат в црква толко појќе пари оставаат.

А доколку заслепените Торбеши и закоравените Христијани како две религиозни групи на Македонци, излезат малку од изопачената институционална верска пропаганда толко помалце власт ќе им остават на оџите и попојте да си играат бизнис.

На кратко - Cut the Crap

 
A

ateist

Гостин
За ваквата состојба со нашите браќа по крв Македонците во Исламот,најмногу одговорност отпаѓа на...
државните раководства.

Ниту една т.н. македонска Влада досега со прст нема мрднато за нешто да се промени во однос на македонските муслимани.

Танец на пр. како негувач и расадник на македонската култура во својот репертоар нема ниту една песна ,ниту едно оро ,ниту една носија што е белег на тој сегмент од нашиот етнос.

Тоа е и за срамота и за осуда.
Но, она што е наша срамота некој друг многу добро умее да го тргува, па во таквата трговија не оставајќи ни ништо ,ни одзема се .
Македонците муслимани -торбешите ги гледаме како некои кои си ја мениле верата за торба храна ...
А тоа што ние православните христијани сме си ја смениле верата уште од порано ...во времето на доаѓањето на Савле наречен Павле и ширењето на христијанството ,па од верувањето во богињата Мајка започнала вербата кон Богот Татко ,тоа веќе не е важно...
<<отстранет дел>>
точно но тоа си има своја историја ...своја причина !

Во прв ред такво е името на селото Богомила, на планииата Бабуна, каде и сега постои и река Бабуна, потоа иазивот Богомилско Поле итн. Сите овие називи се врзани за различните именувања на еретиците. Πокрај називот „Богомили", кои бил наложен по основачот на новото еретичко учење, поп Богомил, а и по убедепоста на неговите следбеници, дека му се најблиски и .мили на бога", приврзаниците на богомилството во овие македонски краишта често биле именувани и како .бабуни", „кудугери", „ТОРБЕШИ", кои, инаку, се наложиле во помасовна употреба во следните векови..
Стр 269
.
.
Уште од почетокот иа византиското владеете од Македонија и соседните земји, кои биле приклучени во рамките на Византиската империја и уредеии во военоадминистративен поглед како обични провинции, богомилството почнало да продира и во малоазиските владеинја на Византија. За тоа опстојно известува цариградски от монах Евтимиј од Акмонија. Откако го посетил својот роден крај, областа Акмонија во Мала Азија. Евтимиј по 1034 година напишал еден полемичен труд во кој внел драгоцени изворни податоци за учеството на богомилството во Мала Азија во овој временски период. Еретиците-богомили во Мала Азија бнле позиати како .фундагиагити", т.е. ТОРБОНОСЦИ. Освен Евтимиј така ги означиле малоазиските богомили и другите нивни жестоки непријатели, СО ЦЕЛ ДА ГИ ИЗОБЛИЧАТ И ОМАЛОВАЖАТ

Слично како и за македонските. т.н. .совршени* богомили, кои уште порано презвитерот Козма во својата Беседа против богомилите ги престааил како луѓе кои ништо не работеле туку оделе од кука до куќа за да собираат храна од измамените од нив луѓе, и малоазиските богомили биле претставени од нивните противници како ТОРБОНОСЦИ-ПРОСЈАЦИ . Во врска со тоа, Евтимиј од Акмонија, кој бил нивен огорчен непријател, известува, дека еретиците- богомили без никој да ги принудува се претставувале себеси дека вод еле живот на монаси и свештеници, дека обиколувајќи ја .целата ромејска држава" ги мамеле и лажеле .душите", ги истргнувале од рацете на бога и ги предавале .во рацете на својот ѓавол". Понатаму Евтимиј пишува, дека еретиците поднесувале умор, заплашувани, презирајќи ја дури и смртта. Сето тоа го правеле со цел да »го извршат делото на ѓаволот*.
Стр 275
.
.
Книга средновековна Македонија том 3
од Др Стјепан Антолјак Др Баранко Панов
Скопје мисла 1985 год
.
.
.
Очигледно праксата луѓето да се омаловажуваат , понижуваат потценуваат кај гркославието не започнала со Македонците со исламска вероисповед туку таквата пракса датира од самото нивно основање од лудакот царот Константин .

.
.
Ете сум гледал снимки од будизмот таму монасите сами си работат и плус со торбите (понекогаш и само со чинии ) одат по улици па што ќе им дадат луѓето за јадење за тоа овие учтиво се заблагодаруваат .
Но ете Грко-орто славието скромноста , служењето на луѓето , непрактикувањето на нивната глупост жестоко ја осудуваат .Луѓето ги жигосуваат етикетираат потценуваат малтретираат .Таква им е верата = антикултурата

Цмиздрат дека бебињата биле преполни со гревој дека луѓето треба да им платат за овие да ги крштаваат со “света вода” од било која чешма со кој ќе им отстранеле некаков “првобитен грев” (драпај си мевот ).А дека наводно после тоа кога ќе порасне и нема веќе да биде дете ќе може да бира да верува во што сака .Арно ама не било така . После тоа следувале уцени , закани , омаловажувања , малтретирања и масовни убивања . А зошто пак издаваат документ за кршавање .Порано без ваков документ и без документ за служење на царска војска никој неможел да се ожени .(гркославци се познати по своето бутање у гз на државата)
.
.
Но се е тоа дел од нацистичка идеологија – еден народ една држава едно верување .

Верата немала и не смее да има задача да ги обединува луѓето по национална основа .Здружување по верска основа може исклучиво на доброволна основа и без обврски и последици ако некој сака да напушти .

Во спротивно сето тоа остава трајна омраза , непријателство и недоверба .
 

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
86
Причината на крајот од краевите се сведува на борбата за клиенти на пазарот ;)

Она што загрижува се последиците.

Прочитај како во мислењета и ставовите на братот Абдуларахман се провлекуваат последиците на аномалиите од минатото.

За него ние веќе не сме ист народ ,ниту пак имаме заедничко потекло.

А недовербата која се создавла некој друг многу добро ја користи,играјќи со партиско-политички агенди работи на создавањето на непријателства и притоа надевајќи се на трајна омраза меѓу нас Македонците бидејќи ете едните се христијани ,а другите муслимани.
Таквата грда слика, затекната во Македонија мора да се поправи и воопшто не би требало да се земе како научна фантазија делењето на македонските државјанства на нашинците во Ислам и во Турција и во Гора и каде и да живеат.

Атеист благодарам за текстот.

Она што во него недостига, според мене се причините кои доведуваат до антагонизмот меѓу Богомилството (не Алахомилството ;) ) и Православието. Учењето на едните за светото Двојство и светото Тројство кај другите.

Поздрав


..pocituvajme toa sto sum i ke te pocituvam ne mi nametnuvaj tvoe mislenje za mene ok:helou:
Зошто наметување на мислења?

Има нешто што вели вака: да ми докажеш дека немам мозок залудна ќе ти е работата.Нема да можам да те разберам токму поради недостатокот на истиот.

На дискусииве по форумиве,па и пошироко си ги изнесуваме ставовите.

Со некои се согласуваме, со некои не ..
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.265
Верата и Религијата се две различни работи. Додека верата е индивидуално чувство и по правило е вдахновена од Бога, Религијата е сплет на правила и норми (дали да се крстиш од лево на десно или од десно налево, како да се клањаш, како да се молиш и сл.) пропишани од луѓето. За верата вреди да загинеш (за она во што веруваш), за религијата - во никој случај.

Сите зла и поделби во светот настанале кога на сцена стапува религијата и нејзината страст (на нејзините челници и пропагатори) за владеење и материјални добра. За задоволување на малкумина стрвни челници гинеле милиони верници, наивно убедени дека верскиот лидер се бори за верата (!?). Не! Тој се залага за владеење на верата (со него начело) и колку повеќе верници има на располагање толку ќе биде поголема неговата власт и материјалните добра.

Верската власт и градењето на една држава по скицата на одредена филозофска мисла (било да е тоа нацизам, социјализам, христијанство, ислам и сл.) никогаш не се покажало како добра идеја и од тој “брак“ помеѓу филозофската мисла и државниот механизам се раѓаат само чудовишта... А луѓето упорно ја повторуваат истата грешка. Државата, човечкото општество, едноставно речено : животот, си има свои правила по кои си се развива и не трпи наметнување на други правила на суштествување (неприродни) кои и онака се родени во главата на поединци, а државата не е поединец туку конгломерат од милиони единки кои мислат секој со засебна глава.

Да не должам. “Абдурахман“ својата природна и опиплива суштествена состојба ја негира, во замена за потенцирање на неприродната, наметната и на крај на краиштата, променлива карактеристика. (При тоа не мислам неприродна само на неговата религија, мислам исто така и на мојата - христијанството, а и на сите други религии и филозофски убедувања) Природна е само верата.
 

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Homer MakeDonski;3454190]Причината на крајот од краевите се сведува на борбата за клиенти на пазарот ;)
Она што загрижува се последиците.
Прочитај како во мислењета и ставовите на братот Абдуларахман се провлекуваат последиците на аномалиите од минатото.
За него ние веќе не сме ист народ ,ниту пак имаме заедничко потекло.
А недовербата која се создавла некој друг многу добро ја користи ,играјќи со партиско-политички агенди работи на создавањето на непријателства и притоа надевајќи се на трајна омраза меѓу нас Македонците бидејќи ете едните се христијани ,а другите муслимани.
Таквата грда слика, затекната во Македонија мора да се поправи и воопшто не би требало да се земе како научна фантазија делењето на македонските државјанства на нашинците во Ислам и во Турција и во Гора и каде и да живеат.
Атеист благодарам за текстот .
Она што во него недостига, според мене се причините кои доведуваат до антагонизмот меѓу Богомилството (не Алахомилството ;) ) и Православието
Учењето на едните за светото Двојство и светото Тројство кај другите.
E tuka e najgolemiot problem posto 90% do hristijanskoto naselenie vo Makedonija ima stav Makedonci se samo hristijani, ako si musliman ti si Albanec i podelbata se sveduva na spitari prestavnici na muslimanite i makedocni prestavnici na hristijanite i sega nekoj ne turka na golema vrata nas Torbeshite pritoa si zema za pravo pa odi dotamu kade sto naglasuva i ke gi vratime vo starata vera a koja e taa Bogomilstvoto pa taa idiologija izumre i pak ke bideme razlicni
Поздрав


Еднаш еден Оџа зборваше дека Исус- Иса откако ќе се врати по втор пат на Земјата ќе биде присутен во време од 40 дена, 40 часа 40 мин. 40 сек.
притоа одделувајќи кој е за Џенем кој за Џехемен (ако правилно напишав)
Vi Islamot Kuranot Isa a.s ima mnogu golemo mesto toj vo samiot Kuran se spomnuva na mnogu povekje mesto od Muhamed a.s Mejrem ima celo poglavje ili Marija. Dodeka konkretno za Isa a.s toj ne umrel bil vozdignat od Alah d.s i ne ja osetil smrta ke se pojavi na ovoj svet otkako ke se Pojavi Dedzalot (antihristot) i nego licno ke go ubije a isto taka ke ima obvrska da im ja predoci vistinata na tie sto veruvale deka toj e Gospod i da gi negira e sega kolku ke se zadrzji neznam brojkata 40 uvek se protega niz razlicni nacini e dali znaci 40 dena saati meseci ili godini neznam



Зошто наметување на мислења?
Има нешто што вели вака
да ми докажеш дека немам мозок залудна ќе ти е работата.Нема да можам да те разберам токму поради недостатокот на истиот.
На дискусииве по форумиве,па и пошироко си ги изнесуваме ставовите .
Со некои се согласуваме, со некои не ..
[/QUOTE] Imam takov osekaj veruvaj posto jas koga go izrazuvam moeto glediste i mislenje mi se brisat postovi, nemam sloboda na izrazuvanje, baniran sum nekolku pati , se so edna cel da moeto mislenje i komentari se svedat na toa da klimam so glava i da vikam peki e nejkam taka ova e demokratija ili ne e... ili pak i Forumov se svede na Grujovizija ebati politikata sekade mesa prsti
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Не сакам да ви ги бришам долгите постови меѓутоа треба да имате во предвид дека ова не е форумот за “Религија и Филозофија“, затоа не навлегувајте во дискусии од тој тип.
 

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Абдурахман... што ти значи аватарот?
 

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Абдурахман... што ти значи аватарот?
Avatarot e znameto na muslimanskata Torbeshkata zaednica vo Makedonija

Belata osnova ja simbolizira cistotata na zaednicata i verata, mesecinata simbol na Islamot, trite zvezdi gi simboliziraat trite sveti mesta za Muslimanite, a levo vo agolot stoi star bogmilski simbol koj simboliziral sonce pozdrav
 

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.454
Поени од реакции
1.792
Avatarot e znameto na muslimanskata Torbeshkata zaednica vo Makedonija

Belata osnova ja simbolizira cistotata na zaednicata i verata, mesecinata simbol na Islamot, trite zvezdi gi simboliziraat trite sveti mesta za Muslimanite, a levo vo agolot stoi star bogmilski simbol koj simboliziral sonce pozdrav
Пак мешаш вера и нација:tapp:.Не ти е лесно тебе воспитан во вахабитски дух
 

Kajgana Shop

На врв Bottom