Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Прашање е на историја тоа. Причината поради кој канабисот и амфетамите се илегални е дека се повеќе психогени. А не дека се потоксични. Канабисот не создава никакви долготрајни физички последити за разлика од никотинот, предозирање со канабис е НЕВОЗМОЖНО, предизвикува помала физичка и психича зависнотс но, проблемот е зошто е повеќе психоген и има некој долготрајни психички ефекти. Слична приказна е и со ЛСД и Амфетаминот. Во превод Никотин е многу слаба ама ѓубре дрога, а канабисот е многу чиста ама затоа и појака дрога. И едното и другото треба да е забрането ама историски не се знаело за лошите ефекти на никотинот и е дозволена полесно а за јаките психогени ефекти на ТХЦ и Амфетаните веднаш се гледа не ти треба некоја студија.
Така да сакаш џанк повеќе отров од дрога имаш цигара. Може и лепак и алкохол да земаш исто срање е. ТОа е многу прљави дроги со многу ѓубре во нив а слабо дејство.
Зошто забранети?
Луѓето ако сакаат да се дрогираат ќе се дрогираат макар последното тоа да им е само премногу пари и ресурси ќе се истрошат за да се спречи, погледни САД и војната против дрогата како заврши:) . Психогени дроги се и лековите што ги припишуваат за ментални нарушувања па никому ништо. Некој умрел? Не. Психогени биле... а бе алхохолот што е? Истото ти ја поматува свеста.

Не ми е јасно размислувањето на некои луѓе и нивниот процес мисловен :)

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Зошто забранети?
Луѓето ако сакаат да се дрогираат ќе се дрогираат макар последното тоа да им е само премногу пари и ресурси ќе се истрошат за да се спречи, погледни САД и војната против дрогата како заврши:) . Психогени дроги се и лековите што ги припишуваат за ментални нарушувања па никому ништо. Некој умрел? Не. Психогени биле... а бе алхохолот што е? Истото ти ја поматува свеста.

Не ми е јасно размислувањето на некои луѓе и нивниот процес мисловен :)
Или ќе ги забраниш сите токсични психоактивни супстанции или ќе ги дозволиш сите вака ги дозволуваш само слабите и најтоксичните нема логика ич.
Многу луѓе умреле со лекови кој одат на рецепта дали како овердоус кај зависници или како самоубиство. И тие се злоупотребуваат како луди. Секој втора баба е зависна од седативи. Самоубистав има тон. Овердоус од Фентион и Анестетик е честа ствар .

Не треба ништо да се зема психоактивно ако нема медицинска индикација. Да беше добар лек ќе препишуваа никотин на рецепта ама не чисто ѓубре е.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.777
Поени од реакции
12.241
По консумирање на тутун и по консумирање на марихуана, дали човек исто се осеќа, дали може да извршува исти функции со иста сила или концентрација (вожња, секс, трчање, тегови, учење...сеедно)? Пошто многу се поистоветуваат, башка се повикува на некои анализи, к. палац. па ме интересира дал некој пробувал вака нешто.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
По консумирање на тутун и по консумирање на марихуана, дали човек исто се осеќа, дали може да извршува исти функции со иста сила или концентрација (вожња, секс, трчање, тегови, учење...сеедно)? Пошто многу се поистоветуваат, башка се повикува на некои анализи, к. палац. па ме интересира дал некој пробувал вака нешто.
Не само од првото го ќе добие едно 100+ најгадни болести а до второ многу помалку. Пробелом со чадот е голем никој нема право да труе друг поради лично задоволство. Алкохолоте е пофер бидејќи ако некој пие тој до него нема да стане пијан а, со пушење не е така. Никој несмее на јавни места намерно и безпотребно за свое лично задоволство да испишта канцерогени материи и опасни супстанции по живото и задравјето на луѓето. Зошто некој не реши да испушта цијанид и ли сулфур водород поради тоа што ми се допаѓа и му прави ќејф тоа?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.777
Поени од реакции
12.241
Не само од првото го ќе добие едно 100+ најгадни болести а до второ многу помалку. Пробелом со чадот е голем никој нема право да труе друг поради лично задоволство. Алкохолоте е пофер бидејќи ако некој пие тој до него нема да стане пијан а, со пушење не е така. Никој несмее на јавни места намерно и безпотребно за свое лично задоволство да испишта канцерогени материи и опасни супстанции.
Не збориме за тоа што кој производ содржи кога го увлекуваме (хм, фино зборче ова црвеново :) ), затоа што наназад зборевме и за други чадови, димови (прошлата недела смрдело накај Окта, корнело...ама никому ништо)...ме интересира моториката на суштеството после консумација на одредена количина од овие 2 производи-секој посебно. Со други зборови, моеш да возиш кола ако си напушен? Или да дигаш тегови, да трчаш, пливаш...? Јас тоа го можам со тутунот при што проблем ми е намалувањето на капацитет на плуќа при кардиоактивности, но моториката ми функционира сосем нормално (не занесувам на лево, ниту дигам помала тежина, ниту читам книга, учам...полошо).
Ени икспиренсис он дис ишју вит маријуана?

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.938
Поени од реакции
12.524

При марихуана вожња не иди во предвид, секс - одличен можеш овр енд овр аген, трчање никако, тегови никако, учење - може да ти стане кристално јасно, а може и да ти се испозамеша се, зависи од моменталната состојба. Таа е психоделична дрога а тутунот е како хероинот скоро иста, тоа и доктори го имаат кажано. Тутунот создава тешка зависност а марихуаната може да се каже никаква, ова од доктури што сум читал за зависноста а богами и на мене имам почувствувано...:)

--- надополнето ---

Никој несмее на јавни места намерно и безпотребно за свое лично задоволство да испишта канцерогени материи и опасни супстанции по живото и задравјето на луѓето.
Како што прават автомобилите и фабриките, да во право си иначе вечно ќе живеевме :)

Еве какви луже го забрануваат пушењето, ако можеш гледај ја цела епизода:

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Или ќе ги забраниш сите токсични психоактивни супстанции или ќе ги дозволиш сите вака ги дозволуваш само слабите и најтоксичните нема логика ич.
Многу луѓе умреле со лекови кој одат на рецепта дали како овердоус кај зависници или како самоубиство. И тие се злоупотребуваат како луди. Секој втора баба е зависна од седативи. Самоубистав има тон. Овердоус од Фентион и Анестетик е честа ствар .

Не треба ништо да се зема психоактивно ако нема медицинска индикација. Да беше добар лек ќе препишуваа никотин на рецепта ама не чисто ѓубре е.
Нема смисла забраната ... сад и војната на дрога види што направи . Забраната и шверцот на дрога буквално предизвика војна во Мексико. Никој нема ништо да добие од забраната на дрога. Луѓето сами си прават на себе тоа не на мене и тебе. Вака само ќе испадне владин спонзориран криминал. Одозгора се трошат ресурси кои можат да се искористат за спречување на тешки кривични дела .
Забраната во сад предизвика рапиден пораст на криминалот, истото и кај нас е колку повеќе наркомани толку повеќе кражби за да си ја одржат навиката која ги чини во просек мислам 1500 ден од ден. Ако ова се легализира ќе биде мизерни 200-300 ден од ден и нема да имаат потреба да вршат криминал

Глупаво е сите вака страдаме .

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Не збориме за тоа што кој производ содржи кога го увлекуваме (хм, фино зборче ова црвеново :) ), затоа што наназад зборевме и за други чадови, димови (прошлата недела смрдело накај Окта, корнело...ама никому ништо)...ме интересира моториката на суштеството после консумација на одредена количина од овие 2 производи-секој посебно. Со други зборови, моеш да возиш кола ако си напушен? Или да дигаш тегови, да трчаш, пливаш...? Јас тоа го можам со тутунот при што проблем ми е намалувањето на капацитет на плуќа при кардиоактивности, но моториката ми функционира сосем нормално (не занесувам на лево, ниту дигам помала тежина, ниту читам книга, учам...полошо).
Ени икспиренсис он дис ишју вит маријуана?
Колку што знам индустијата има бенефити и од превозот едниствен бенефит е тоа што некој зема никоти е тоа што за некоја секунда ќе се осеќа малку `хај` е нека извини може да си го прави тој кејф некаде каде што нема да труе никого т.е. дома. А дома може да си пуши и мара ако сака да се осеќа хај а при тоа да се сте труе самиот себе. Но тоа е друг муабет.
Труење луѓе поради лично самозадоволување е едноставно неприфатливо. Пушење може само дома ај и на улица иако и тоа е подзнак на прашање дали е во ред.
Јас се палам на жолата побоја на Хлорот)бајаги токсилен гас) тоа не значи дека можам да го фрлам во дискотетка или да џиткам дими бомби кај што ќе ми текне.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.777
Поени од реакции
12.241
При марихуана вожња не иди во предвид, секс - одличен можеш овр енд овр аген, трчање никако, тегови никако, учење - може да ти стане кристално јасно, а може и да ти се испозамеша се, зависи од моменталната состојба. Таа е психоделична дрога а тутунот е како хероинот скоро иста, тоа и доктори го имаат кажано. Тутунот создава тешка зависност а марихуаната може да се каже никаква, ова од доктури што сум читал за зависноста а богами и на мене имам почувствувано...:)

--- надополнето ---

Како што прават автомобилите и фабриките, да во право си иначе вечно ќе живеевме :)
За црвеново иам слушнато...можда во доцни години, пензионерски ќе затреба некому, добро е да се подвлече ова :)
Инаку за моториката претпоставував дека е таква ситуацијата (плус слушано од момци кои ги кажувале своите искуства).

Сепак да не праам муабети вон тема... законот за пушење се однесува на чадот кој е штетен, а за Маре си има друга тема :)

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Нема смисла забраната ... сад и војната на дрога види што направи . Забраната и шверцот на дрога буквално предизвика војна во Мексико. Никој нема ништо да добие од забраната на дрога. Луѓето сами си прават на себе тоа не на мене и тебе. Вака само ќе испадне владин спонзориран криминал. Одозгора се трошат ресурси кои можат да се искористат за спречување на тешки кривични дела .
Забраната во сад предизвика рапиден пораст на криминалот, истото и кај нас е колку повеќе наркомани толку повеќе кражби за да си ја одржат навиката која ги чини во просек мислам 1500 ден од ден. Ако ова се легализира ќе биде мизерни 200-300 ден од ден и нема да имаат потреба да вршат криминал

Глупаво е сите вака страдаме .
Нешто не е длабоко во ред со сегашната политика кон дрогите. Но, да не забегуваме во такви муабети. Но, факте е дека Тутунот е многу токсична дрога кој предизвикува сериозни штети на задравјате не само кај консументот (зависникот најчесто) туку и кај тие окулу него. Едно е да имаш геј пабови или мотрџиски места или што ти ја знам какви барови. Во нив може да влезаш без да се отруеш (може само психичко од гледката) а додека со пишачките пабови од 50м2 најверојанто ќе завршиш на токсикологија и со бронхитис кој ќе го влечеш неколку недели ако влезеш. Неможе да се дозволи да има такви места.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.777
Поени од реакции
12.241
Колку што знам индустијата има бенефити и од превозот едниствен бенефит е тоа што некој зема никоти е тоа што за некоја секунда ќе се осеќа малку `хај` е нека извини може да си го прави тој кејф некаде каде што нема да труе никого т.е. дома. А дома може да си пуши и мара ако сака да се осеќа хај а при тоа да се сте труе самиот себе. Но тоа е друг муабет.
Труење луѓе поради лично самозадоволување е едноставно неприфатливо. Пушење може само дома ај и на улица иако и тоа е подзнак на прашање дали е во ред.
Јас се палам на жолата побоја на Хлорот)бајаги токсилен гас) тоа не значи дека можам да го фрлам во дискотетка или да џиткам дими бомби кај што ќе ми текне.
Од тутун не се осеќаш хај, освен ако не земеш 1 грам (ама тогаш ќе викнат и поп :) и ќе се осеќа ептен даун, 2 метра под земја).

Што велиш индустријата има бенефити...ама има и филтри, подстаници...бенефитот да им го објасниме на оние до бивша кожара, топилница, Окта, Усје...каки болести имаат. Зашто рецимо беровчани, крушевчани...некојградбезиздувникаоскопје...немаат толку болести со дишни патишта, кардиоваскуларни проблеми и рак, а Скопје ги има? Па и Велес и слични места? Оти пушат помалку?

Доволно пати беше објаснувано дека глуп закон предизвикува исти такви реакции...паднаа многу предлози за законот да се измени, да има и за пушачи и за непушачи, делови или цели кафеани...ама вие не читате отпочеток па сеа пишуваме едно исто за истите ствари по којзнае кој пат.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Од тутун не се осеќаш хај, освен ако не земеш 1 грам (ама тогаш ќе викнат и поп :) и ќе се осеќа ептен даун, 2 метра под земја).

Што велиш индустријата има бенефити...ама има и филтри, подстаници...бенефитот да им го објасниме на оние до бивша кожара, топилница, Окта, Усје...каки болести имаат. Зашто рецимо беровчани, крушевчани...некојградбезиздувникаоскопје...немаат толку болести со дишни патишта, кардиоваскуларни проблеми и рак, а Скопје ги има? Па и Велес и слични места? Оти пушат помалку?

Доволно пати беше објаснувано дека глуп закон предизвикува исти такви реакции...паднаа многу предлози за законот да се измени, да има и за пушачи и за непушачи, делови или цели кафеани...ама вие не читате отпочеток па сеа пишуваме едно исто за истите ствари по којзнае кој пат.
Никотинот е психотропен и се осеќаш `хај` до душе многу многу малку, повеќе. Тутунот прави некое чуство пријатно додуше многу слабо. Многу повеќе ти се гади во стомакот кашла и врти во главата. Барем така јас се осеќам после една цигара тутунска посебно ми удара у стомакот.

Извини индусртијата создава производи нуди плати, гради загради или едноставно се што е убаво окулу тебе е создадено од индустријата на овој или оној начин дури и храната што ја јадеш е добар дел резултат на индустија која загадува.
Што создаваат цигарите само чад и болести и смрт. Барем да те правеа нешто `хај` асално. Повеќе се осеќаш срање од убаво после 1 цигара.
-Да ја снема индустријата би се вратиле во каменото време и ќе јадеме корења. Животниот век во каменот време бил 25 години.Сега е окулу 65-70 во МК
-Да ги снема цигарите(тутун) би живееле во просек 10 години подолго окулу 75-80.
Дефинитивно подобро е да се забранат цигарите-дрогата и да се третираат како сите илегални дроги.
Па ти бирај.:toe:

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Пред да им истерате очи на пушачите зошто пушат (не дека ги бранам, ама нивно право си е), запрашајте се што се‘ има во чадот кој не се гледа и не се осеќа додека шетате преку ден низ град.
Од она што јас успеав да го прочитам во статија на интернет, запамтив дека повеќе чад се вдишува со одењето по тротоар (од каде по долговремена изложеност на вакви чадови може да дојде до таложење на тешки метали кои ги има во нивниот состав по органи и делови од органи при што може да дојде до губење на некои основно моторни функции) одошто доколку одите помеѓу автомобилите.
Наспроти сета таа комбинација на издувни гасови во чиј состав има тешки метали и тек-тук некое канцерогено соединение, чадот од цигарите е планински воздух.

Да, и мене ми пречи понекогаш чад од цигари. Ама ми пречи и кога од нешто воведено не се гледаат никакви позитивни последици. Имам кажувано поназад, друштвата се делат по локалите затоа што пола дремат надвор на цигара, пола се внатре. Наместо на димот од цигарите, сега се чувствува мирис на кујна (ако има во локалот нели) или пак не дај Боже некаде мава и мирис од тоалетот ако некој влезе или излезе од таму и среќа зима што е па потта некако помалку се чувствува.

Некако, и после 1 година од законов, не гледам некој посебен позитивен ефект.

п.с.И никако во темава за марата. Имате на други места за неа:)

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
^^
Сепак тоа не дава за право да не се води кампања за спречување на цигари која ќе им биде на сите од корист. Едноставно пушењето не е морално и колку човек да има желба истата може да се намали како што кажав за добро на сите. Факт е дека сме пушачка нација и дека ако почнат да се искоренуваат цигарите ќе има поздрава нација бар во следната деценија. Исто мислам дека "чадот од колите, фабриките, тротоарите" не држи вода и не може да се споредува со нешто што свесно некој си наштетува и им наштетува на другите.
А за ефектот треба време една година е мал период очекувам уште една две да се потрошат на старите муабети дека на некого му е убаво да пуши со кафе

Член од
22 ноември 2009
Мислења
644
Поени од реакции
156
^^
Сепак тоа не дава за право да не се води кампања за спречување на цигари која ќе им биде на сите од корист. Едноставно пушењето не е морално и колку човек да има желба истата може да се намали како што кажав за добро на сите. Факт е дека сме пушачка нација и дека ако почнат да се искоренуваат цигарите ќе има поздрава нација бар во следната деценија. Исто мислам дека "чадот од колите, фабриките, тротоарите" не држи вода и не може да се споредува со нешто што свесно некој си наштетува и им наштетува на другите.
А за ефектот треба време една година е мал период очекувам уште една две да се потрошат на старите муабети дека на некого му е убаво да пуши со кафе

Е па не е здраво да се биде и премногу слаб или премногу дебел па нема закон против тоа. Има и други производи, нормално легални, но сепак штетни по здравјето па нема кампањи против нив. На некој од една страна му смета чадот демек као се грижи за неговото здравје а од друга страна континуирано се труја и си го "скратува" животот со ред други работи....
.... и еве да речиме зошто да нема на пример локали каде ќе биде дозволено пушењето, на тие што им смета чадот не мора да излегуваат таму ќе си одат по местата каде не се пуши.

инаку дедо ми има 80 години скоро 70 години е пушач а еве уште нема рак на бели дробови

Kajgana Shop

На врв Bottom