Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Член од
5 септември 2009
Мислења
3.528
Поени од реакции
619
Па ако се прават казните спореед стандардот кај нас ниеден закон нема да се почитува тоа вака не го почитувме законот а камо ли со казни според стандардот

HardCore

Cylon
Член од
4 февруари 2010
Мислења
139
Поени од реакции
38
Како и да е, законот ке падне како што падна и во Европа. И така нашата влада не измислува закони него си прави Copy-Paste од европските. Имам среќа да поради мојата работа често патувам и баш приметив дека во Австрија на аеродром си имаат кабина за пушење со силна вентилација во ресторан . Турците пробаа и го забранија пушењето на нивниот аеродром, но сепак после некое време пак направија просторија за пушење. Исто се случи во Дубаи и Хрватска.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.724
Поени од реакции
33.968
Во Ирска казните биле според стандардот.Овде нема да се наполни садот за да се плати казната :)
Дап, казните треба да бидат нешто што може да си го дозволиш секојдневно ... вкалкулиран трошок. А испекторите и полицајците треба и цигари, кибрит и упаљачи да продаваат. А ако може и семки. :wink:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Дап, казните треба да бидат нешто што може да си го дозволиш секојдневно ... вкалкулиран трошок. А испекторите и полицајците треба и цигари, кибрит и упаљачи да продаваат. А ако може и семки. :wink:

Ама ти освен што го браниш законот,почна и стратегиите да ги рушиш на пушачите.Мора да ти ја качиле платата.

Д

ДаркхарТ

Гостин
Јас сеуште не добив одговор на моето прашање што го поставив 2 пати.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.724
Поени од реакции
33.968
Побогу човече...Ама стварно си како бот на кој што му е наместена една работа да ја зборува и ја зборува истата нон стоп.
Ако не ти се пуши НЕ ПУШИ, заобиколи ја темава ако веќе немаш што друго да кажеш гледам се истото го зборуваш. Океј е, сфативме дека си закоравен ВМРО-вец ако сакаш и тоа да го докажуваш немораш. Дали пушам или не, е моја работа дали друг непуши, си е негова работа и јас не се заморувам со тоа,додека ти се заморуваш за нас и нашето здравје. Немој те молам, има кој да се грижи за здравјето мое сеуште имам живи и здрави родители (пушачи) да се грижат за тоа. Туку не ми одговори на прашањето што ти го поставив гледам во немоќ да ми го одговориш го заобиколи. Рече дека кога не бил законов на сила сте протестирале ама никој не ве слушнал. Е како може да не ве слушнал не ми е јасно мене, како сега нас не слушаат и како ги слушаат по телевизии и организирани протести сопствениците на локали? Објасни ми го ова затоа што стварно не ми е јасно. Излеговте ли еднаш со пароли СТОП ЗА ПУШЕЊЕТО на улица на организиран протест? Нешто како пример ние велешани кога протестиравме против рестартирање на топилница?! Јас никогаш немам видено ни на ТВ ни па на улица протести.Ајде објасни ми кога и каде се случиле? Верувам добро ме служат очилава што ги носам затоа што ако се случил таков протест ќе сум видела.:toe:
Не, не ни кажувај за такви протести. На такви и јас со задоволство ќе дојдам. Огранизирај протести за пушење па после јави се...

Не се заморувам со „вашето здравје„, ме заморувате вие со барањата за пушење во затворени простории (читај барање за труење на други)

Не дека е на било кој начин е релевантно или дека на било кој начин го менува она што го пишувам, ама не сум член ниту сум на било кој начин поврзан со ниедна политичка партија. Дури и кога би бил, не гледам како тоа ги менува работите што се кажани. Исто така не ме интересира дали ти или било кој друг сте во некоја партија.

Во Ирска казните биле според стандардот.Овде нема да се наполни садот за да се плати казната :)
Ама ти освен што го браниш законот,почна и стратегиите да ги рушиш на пушачите.Мора да ти ја качиле платата.[/quote]
Аха, исто се залагам за помали казни за возење под дејство на алкохол, зошто скапо е таскито а јавниот превоз не е редовен.

Д

ДаркхарТ

Гостин
Не, не ни кажувај за такви протести. На такви и јас со задоволство ќе дојдам. Огранизирај протести за пушење па после јави се...

Не се заморувам со „вашето здравје„, ме заморувате вие со барањата за пушење во затворени простории (читај барање за труење на други)

Не дека е на било кој начин е релевантно или дека на било кој начин го менува она што го пишувам, ама не сум член ниту сум на било кој начин поврзан со ниедна политичка партија. Дури и кога би бил, не гледам како тоа ги менува работите што се кажани. Исто така не ме интересира дали ти или било кој друг сте во некоја партија.

Аха, исто се залагам за помали казни за возење под дејство на алкохол, зошто скапо е таскито а јавниот превоз не е редовен.
Пак на некој начин го заобиколи моето прашање. Ми објасни други работи што не ме интересираат.
Вие сте биле дискриминирани кога не беше на сила законов, сега е обратно, сега ние сме дискриминирани и си ги бараме правата. Зошто пред да стапи на сила законов ти не отвори тема на форумов СТОП ЗА ПУШЕЊЕ НА ЈАВНИ МЕСТА? Зошто сега постои тема на која мооментално дискутираме со сосема спротивно барање? Тоа е тоа што го зборувам цело време дека од како стапи на сила законов вие ја добивте силата преку него па сега се курназите низ форуми. Ако толку ти пречело пушењето, бујрум, форум Општи муабети, Нова тема, Стоп за пушењето на јавни места. Но јас од јули од кога сум и член на форумов немам видено такво нешто.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.724
Поени од реакции
33.968
Пак на некој начин го заобиколи моето прашање. Ми објасни други работи што не ме интересираат.
Вие сте биле дискриминирани кога не беше на сила законов, сега е обратно, сега ние сме дискриминирани и си ги бараме правата. Зошто пред да стапи на сила законов ти не отвори тема на форумов СТОП ЗА ПУШЕЊЕ НА ЈАВНИ МЕСТА? Зошто сега постои тема на која мооментално дискутираме со сосема спротивно барање? Тоа е тоа што го зборувам цело време дека од како стапи на сила законов вие ја добивте силата преку него па сега се курназите низ форуми. Ако толку ти пречело пушењето, бујрум, форум Општи муабети, Нова тема, Стоп за пушењето на јавни места. Но јас од јули од кога сум и член на форумов немам видено такво нешто.
Не заобиколувам јас ништо туку ти не го добиваш тоа што сакаш да го слушнеш.
Дискриминација изгледа не ти е баш јасен поим, или во случајов не правиш разлика. Кога не можеш да посетуваш јавни објекти без некој да те труе, е тоа е дискриминација. Исто кога некој не би ти дозволил да посетуваш јавни објекти и тоа е дискриминација. Вас пушачите, никој не ви забранува да посетувате јавни објекти: нема дискриминација во тој поглед. Ви забрануваат да труете други, и тука нема дискриминација, другите имаат право да не бидат труени од тутнскиот чад.
Ти се разјасни и ова?
(иако најверојатно и ова не сакаш да го разбереш)

Можете да зборувате само дека се обесправени во однос на предходната ситуација, која се засновуваше на „традиционалното„ право на пушачите да трујат други окулу нив. Со медицинските наоди дека пасивното пушење е штетно, државите ширум светот почнуваат да донесуваат закони за заштита од пушење. Со тоа и ти го губиш правото, што го имаше пред новиот закон, да труеш луѓе со твојот тутнски дим.

Д

ДаркхарТ

Гостин
Дискриминација изгледа не ти е баш јасен поим, или во случајов не правиш разлика. Кога не можеш да посетуваш јавни објекти без некој да те труе, е тоа е дискриминација. Исто кога некој не би ти дозволил да посетуваш јавни објекти и тоа е дискриминација. Вас пушачите, никој не ви забранува да посетувате јавни објекти: нема дискриминација во тој поглед. Ви забрануваат да труете други, и тука нема дискриминација, другите имаат право да не бидат труени од тутнскиот чад.
Ти се разјасни и ова?
(иако најверојатно и ова не сакаш да го разбереш)

Можете да зборувате само дека се обесправени во однос на предходната ситуација, која се засновуваше на „традиционалното„ право на пушачите да трујат други окулу нив. Со медицинските наоди дека пасивното пушење е штетно, државите ширум светот почнуваат да донесуваат закони за заштита од пушење. Со тоа и ти го губиш правото, што го имаше пред новиот закон, да труеш луѓе со твојот тутнски дим.
Ама човеку, протести наведи ми кога и каде се случиле тоа ме интересира, прекини да ми ги бладаш едни те исти работи те молам. Јас се осеќам дискриминирана и неможеш ти со твојот пост да ме убедиш во спротивното. Кажи ми ајде, наведи ми, кога и каде се случил протест, кога јавно сте излегле вие непушачите да протестирате дека димот од цигарите ви смета тоа ме интересира. Има ли некаде во твојата статистика на отворени теми, тема со наслов (100ти пат кажувам) да се забрани пушењето на јавни места. Просветли ме ајде да не го кажувам истото по незнам кој пат.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
А ова што е? Не е дискриминација од тебе?
Извадок од твојот одговор кога те прашав дали дома кај тебе на прослава или гости смее да запали твој роднина, брат, вујко, чичко./...
Исклучоците се дел од правилата. Во ваквите пригоди кај мене дома не се пуши. И не од сега од законот туку одамна.
Кај друг дома каде што се пуши, чест правам онолку колку што е непоходно... кратко.
Дали ти е до дружење или до омаловажување на пушачите... :toe:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.724
Поени од реакции
33.968
Ама човеку, протести наведи ми кога и каде се случиле тоа ме интересира, прекини да ми ги бладаш едни те исти работи те молам. Јас се осеќам дискриминирана и неможеш ти со твојот пост да ме убедиш во спротивното. Кажи ми ајде, наведи ми, кога и каде се случил протест, кога јавно сте излегле вие непушачите да протестирате дека димот од цигарите ви смета тоа ме интересира. Има ли некаде во твојата статистика на отворени теми, тема со наслов (100ти пат кажувам) да се забрани пушењето на јавни места. Просветли ме ајде да не го кажувам истото по незнам кој пат.
Ти можеш и господски да се „осеќаш„ иако тоа на жалост, не значи дека си господ.
Разјасни си го поимот дискриминација. Во предходниот пост имаш и примери.

Потоа можеш да кажеш кога јавно сте излегле (или ќе излезете) на протести Вие, пушачите. Направи го тоа, па потоа ќе имаш лице да прашаш кога непушачите демонстрирале. Одговорот на двете прашања е ист, инаку.

А ова што е? Не е дискриминација од тебе?
Извадок од твојот одговор кога те прашав дали дома кај тебе на прослава или гости смее да запали твој роднина, брат, вујко, чичко./...

Дали ти е до дружење или до омаловажување на пушачите... :toe:
Одговорот на ова прашање е ист. Како што кај тебе дома Ти си закон, така и кај мене дома Јас сум закон. Во сопствениот дом можеш сам да одлучиш, во јавните објекти каде што одиме сите, не можеш сам одлучиш дали ќе труеш некој.

Д

ДаркхарТ

Гостин
Ти можеш и господски да се „осеќаш„ иако тоа на жалост, не значи дека си господ.
Разјасни си го поимот дискриминација. Во предходниот пост имаш и примери.

Потоа можеш да кажеш кога јавно сте излегле (или ќе излезете) на протести Вие, пушачите. Направи го тоа, па потоа ќе имаш лице да прашаш кога непушачите демонстрирале. Одговорот на двете прашања е ист, инаку.

Одговорот на ова прашање е ист. Како што кај тебе дома Ти си закон, така и кај мене дома Јас сум закон. Во сопствениот дом можеш сам да одлучиш, во јавните објекти каде што одиме сите, не можеш сам одлучиш дали ќе труеш некој.
Со тебе нема разбирачка.
Еве ние си протестираме на темава. Се осеќаме дискриминирани и си протестираме. Можеби не јавно по улици како организиран протест ама во главно дискутираме на тема која не засега нас и нашето право на слободен живот. А кога вие се осеќавте дискриминирани ПРЕД ДА СТАПИ ВО СИЛА ЗАКОНОВ немаше ни тема на кајгана ниту пак во твојата статистика на отворени теми немам видено дека си отворил тема против пушењето на јавни места. И прекини да ми држиш лекции за дискриминација знам многу добро што значи тоа и го осеќам во моментов. Туку објасни ми ајде, од каде ти дојде силата сега да ни солиш памет дека е пушењето штетно по здравјето? Зошто тоа не го направи до 31.12.2009?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Вакви глупости -дома закон- ни се за слушање, ни за читање.

Со инка да му ставав досега ќе влезеше. Дал си ти закон или не...едно велам, друго збориш. Јас дома закон :nesvest: што везе нема со муабетот.

Дома кај мене кој сака нека запали, кој нејќе не мора...битно е друштво...ептен забега со одговорот во друг правец.
ај пак ќе постирам, пошто да цртам не можам
Ова те прашав
Да искористам, да го прашам Ванлок (пошто веќе ме испраша за домашните) дали има домашни во семејството или браќа сестри, родител или други роднини (братучеди, вујковци, чичковци, кум...) пушачи и како постапува со нив кога ќе му се на гости или прослава. И како постапува кога тој оди на гости каде домашните се пушачи или на прослава каде нема стоп за пушењето????
ова ти ми одговори
Исклучоците се дел од правилата. Во ваквите пригоди кај мене дома не се пуши. И не од сега од законот туку одамна.
Кај друг дома каде што се пуши, чест правам онолку колку што е непоходно... кратко.
Ете го одговорот на славниот Ванлок, дома нема кејф да прима гости и роднини ако пушат???
ако не ти е до дружење...побитно ти е цигарата, јбг, нема лек. моеш после искачање на гости да ги избришеш кваките од вратите. :nesvest:

не да не сфаќаш, џабе се трудам, иде све у ветар...а бараше конструктивен разговор...а самиот дали го пружаш???

I

InF3cTeD

Гостин
А нели приметивте до сега дека дечково сака да направи нешто а ни сам незнае што е тоа,сака да го наруши правото на слободен живот на пушачите ама сето тоа го прави без цврсти аргументи односно се придржува само со законот како слеп за стап,други аргументи нема.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Нешто ми мине низ глава дека можеби Ванлок го составил овој закон,има вистина или нема?

Kajgana Shop

На врв Bottom