Реакции на Законот против пушење на јавни места

• Креатор на темата Креатор на темата *-----*
  • Време на започнување Време на започнување

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Јас те разбирам, ти сметаш дека е во ред да се компромитира нечие здравје поради твојот комфорт. Значи ти оправдуваш колатерална штета да биде здравјето на угостителскиот работник, зато шо за тебе е преголем дискомфорт да излезеш на 5 минути за да ја испушиш цигарата.

Е сега ти можи својата егоцентрична и крајно себична вистина да ја сметаш за ултимативна, ама прашање на одлука е сепак. Објективноста крај краева е склоп од договорен број субјективности.

Според мене то шо секој пушач од чиста култура требаше да го прај, сега е приморан. На само без да компромитира ничиј комфорт и здравје да си ужива во цигарата.

Само човечност треба за да го разбериш ова, џабе ќе се надвикваме.

Јас сепак во секој момент кога ќе ми биде законски дозволено егоцентрично и крајно себично ќе пушам секаде затоа што според:

Член 9 (Закон за безбедност и здравје при работа)

Работодавачот ги спроведува мерките за безбедност и здравје при работа врз основа на следниве основни начела:
- избегнување на ризици,
- проценување на ризиците кои не може да се избегнат,
- справување со ризиците на самиот почеток,
- прилагодување на работата кон поединецот, особено во однос на карактеристиките на работното место и работната средина,
- изборот на личната заштитна опрема,
- изборот на хемиски супстанци или препарати,
- изборот на работни и производни методи,
- спроведување на мерките потребни за одржување и зајакнување на здравјето,
- прилагодување кон технолошкиот напредок,
- замена на опасното со безопасно или помалку опасно,
- развивање на целосна безбедносна стратегија која опфаќа, технологија, организација на работа, работни услови, меѓучовечки односи и фактори кои влијаат врз работната средина,
- давање приоритет на колективните безбедносни мерки наспроти поединечните мерки и
- обезбедување на соодветни упатства и инструкции и известувања на вработените.

Што значи дека доколку димот од мојата цигара предизвикува сериозно оштетување по здравјето на вработениот мене одамна немаше да ми биде дозволено да пушам и ќе ми беше кажано многу претходно пред ти да ми кажеш.
И кога веќе зборуваме за безбедноста на вработени на работно место мислам дека може да се насочиме кон многу други поопасни ризици кои можат да го нарушат здравјето на работниците за разлика од мојот невоспитан дим од цигарата.

И кога веќе зборуваме за безбедноста на вработени на работно место мислам дека може да се насочиме кон многу други поопасни ризици кои можат да го нарушат здравјето на работниците за разлика од мојот невоспитан дим од цигарата.

Те цитирам тебе конкретно затоа што последна го напиша ова.
Зошто цело време се држите до тоа дека имало и други загадувачи кои се штетни? Факт е дека има, ама со цигарите уште повеќе се долева масло на оганот! Ајде, гори куќава, истурете уште малце, да се дозапали! Не е доволно загадувањето од Окта, Охис, Алкалоид и сите други загадувачи, ајде да се труеме сите и со цигари!
Себично палете цигари НАДВОР! И сами себе дотрујте се и изберете си и епитаф уште од сега ако сакате, мене и другите непушачи не ги трујте и не се вадете сите на тоа дека имало и друго загадување, па цигариве не биле нешто или дека не е штетно пасивното пушење или дека не предизвикува рак! Јас ако сакав да се самоубијам, ќе пушев, нема начин да се избегне чадот од цигарите кога ќе се запали цигара во затворена просторија, а нема затворена просторија без лепр.. пушач, затоа фино-лепо искочете си надвор, ископајте си уште лопата две и вратете се назад во цивилизираниот свет!

Јас не разбирам...бил дискриминирачки за пушачите :toe: а за непушачите што е? Нели е дискриминирачки јас како непушач а околу мене 10 пушачи да ме трујат на секое кафе излагање...законов е добар,веќе неколку луѓе ми кажаа дека ги откажале цигарите или барем ги намалиле,а во секое кафуле почнува веќе да се дише

Себично палете цигари НАДВОР!

Јас како пушач со стаж од над 10 години,не ми смета да пијам кафе надвор од кафиќ на маса како човек без разлика колку е ладно или топло.Кога веќе сум се решила да платам за услуга,тогаш сакам и да ја користам услугата во спротивно дома ќе седам за без пари.Ја разбирате ли поентата,нас не ни смета на терасата на отворено да пушиме и ќе почитуваме за внатре,ама да неможеме на истата тераса да седиме на отворено поради си некој закон е претеризам!

Јас како пушач со стаж од над 10 години,не ми смета да пијам кафе надвор од кафиќ на маса како човек без разлика колку е ладно или топло.Кога веќе сум се решила да платам за услуга,тогаш сакам и да ја користам услугата во спротивно дома ќе седам за без пари.Ја разбирате ли поентата,нас не ни смета на терасата на отворено да пушиме и ќе почитуваме за внатре,ама да неможеме на истата тераса да седиме на отворено поради си некој закон е претеризам!
Тука си во право,мислам дека за летните тераси е претерано,мислам дека си на отворено така да нема зашто да има ограничување за пушачите на летните тераси :smir: бел бумбар за ова :)

Тука си во право,мислам дека за летните тераси е претерано,мислам дека си на отворено така да нема зашто да има ограничување за пушачите на летните тераси :smir: бел бумбар за ова :)

Фала ти за подршката :)
Затоа и се караме овде,ама кој да разбере.Ние ги оставаме кафиќите,вие оставете ни ги терасите.Сепак е најдобар компромис и оној за поделба на кафиќите кој го дадоа вчера за мали локали кој сами ќе одлучат дали ќе се пуши или не.

Ок, за терасите да, меѓутоа како што гледам 99% се бунат воопшто за забраната за пушење, не само за терасите. Тоа е она што ме нервира, а за терасите ако сакам ќе се потргнам маса-две полево и чадот воопшто нема ни да стигне до мене. Сигурно ја следиш темава и на секоја страна има по некој што вика "ако не сакаш чад, седи си дома" :toe:

Пробај:

4. Изнервиран непушач на кој му е страњево со цигариве дојдено преку ку*

после додај ги следниви состојки:

-дека сум во фаза на одвикнување од WoW
-патам од инсомниа
-сходно на тоа логично е дека сум по малку и од точката 2.
-во моментов имам и премногу слободно време
-дека вакви пушачки зависници (како тебе на пр.) ми се исто дојдени преку глава

Толку сте (ти и повеќето други пушачи) навикнати со игнорантски ставови да се наметнувате врз непушачите што не ти влегува во глава како е можно некој да не се откаже после непрекинат бараж од небулози како:

- Јас со кафето/пивото/(insert random drink here) морам да си испушам цигара (во превод: кој ве е*е непушачи)
- Јас имам право да пушам каде сакам! (во превод: кој ве е*е непушачи)
- Законот не е добар заради тоа што е направен само пари да собира (во превод: кој ве е*е непушачи)
- Па јас си пушам за себе само (во превод: кој ве е*е непушачи)
-
Па имате вие дел за непушачи (во превод: кој ве е*е непушачи)
- Бескрајни варијанти од ова погоре напишаното без никако труд да прочитаат што до сега е напишано во дискусијата (во превод: кој ве е*е непушачи)

Не ти влегува во глава дека само си го бранам здравјето од таквите како тебе, а? Не, не по твојата (искривена) логика мора да сум или ненормален или платеник... Просто ми иде да си го логирам ворлокот и да ве од*е*ам сите ама таков инат ме фати да ќе останам и ќе ве подсетувам колку ви е искривено чуството за реалност уште долго време...

Впрочем и ме фасцинира како размислувате... Во тој контекст се надевам дека нема да се лутиш што ќе те ставам во потписот, нели?
Вооедно им се извинувам на оние што ќе морам да ги извадам од потписот по повод оваа прилика.
5.Ти си ПСИХОПАТ

Те цитирам тебе конкретно затоа што последна го напиша ова.
Зошто цело време се држите до тоа дека имало и други загадувачи кои се штетни? Факт е дека има, ама со цигарите уште повеќе се долева масло на оганот! Ајде, гори куќава, истурете уште малце, да се дозапали! Не е доволно загадувањето од Окта, Охис, Алкалоид и сите други загадувачи, ајде да се труеме сите и со цигари!
Себично палете цигари НАДВОР! И сами себе дотрујте се и изберете си и епитаф уште од сега ако сакате, мене и другите непушачи не ги трујте и не се вадете сите на тоа дека имало и друго загадување, па цигариве не биле нешто или дека не е штетно пасивното пушење или дека не предизвикува рак! Јас ако сакав да се самоубијам, ќе пушев, нема начин да се избегне чадот од цигарите кога ќе се запали цигара во затворена просторија, а нема затворена просторија без лепр.. пушач, затоа фино-лепо искочете си надвор, ископајте си уште лопата две и вратете се назад во цивилизираниот свет!

Малку си груба за толку младо девојче во ваков прекрасно снежен ден. Епитафи, гробови, лопати... :icon_conf
Штета, толку лошо звучи што ми се згади, пошто никој пушач на непушач не му посака такво нешто.

Други загадувања и слично, од типот на Окта или друг загадувач никаде не се спомнав во мојот пост. Конкретно, зборував за штетности НА работно место, а не штетности ВО животна средина. Помеѓу овие две работи има огромна разлика. Ако продужам ќе отидам многу надвор од тема, затоа тука ќе запрам.

Ок, за терасите да, меѓутоа како што гледам 99% се бунат воопшто за забраната за пушење, не само за терасите. Тоа е она што ме нервира, а за терасите ако сакам ќе се потргнам маса-две полево и чадот воопшто нема ни да стигне до мене. Сигурно ја следиш темава и на секоја страна има по некој што вика "ако не сакаш чад, седи си дома" :toe:

Тоа е контрареакција на акцијата на непушачите,кој силно нападнаа на темава во стил „ако ви е,цркнете“.
Нема некој што размислува подобро а да не предложи компромис.Терасите може и да ги заградат од страна зимно време,да не не фаќа промаја,како предлог само :)

Да ама ќе се јави Коце...несакам најлон тераси :tapp: ние сме метропола нели,а не виде што направија сите Роми кои 5 дена продаваа на плоштад позади нив :tapp:

Тогаш нека стават за греење од оние за на тераси со плин :)
Ладно е имајте жал за нас :(

Малку си груба за толку младо девојче во ваков прекрасно снежен ден. Епитафи, гробови, лопати... :icon_conf
Штета, толку лошо звучи што ми се згади, пошто никој пушач на непушач не му посака такво нешто.

Други загадувања и слично, од типот на Окта или друг загадувач никаде не се спомнав во мојот пост. Конкретно, зборував за штетности НА работно место, а не штетности ВО животна средина. Помеѓу овие две работи има огромна разлика. Ако продужам ќе отидам многу надвор од тема, затоа тука ќе запрам.

Затоа и реков дека те цитирам зашто последна го спомна општо другото загадување (имаше спомнато некаде и за другите закани за безбедноста на работното место), не заради целиот пост.
Грубост и насилство е пушењето во присуство на други луѓе кои не сакаат чад од цигари, а немаат друг избор. И не мора да му посакуваш такво нешто на непушач, ако пушиш покрај него, му го предизвикуваш.
Нема да се извинам за грубоста, затоа што знам точно какви се последиците од чадот од цигари и знам точно што се случува, а сето тоа нежност не може да предизвика.
Ќе се извинам што погрешно сум те цитирала, ама и тоа погоре го објаснив :smir:

Нема да се извинам за грубоста, затоа што знам точно какви се последиците од чадот од цигари и знам точно што се случува, а сето тоа нежност не може да предизвика.
Ќе се извинам што погрешно сум те цитирала, ама и тоа погоре го објаснив :smir:

Не ни очекувам да се извиниш, не ни сакам, во суштина и сеедно ми е пошто напишаните зборови се одраз на она што сме.

Сакам да те прашам од кога точно знаеш какви се последиците од чадот од цигари?

Не ни очекувам да се извиниш, не ни сакам, во суштина и сеедно ми е пошто напишаните зборови се одраз на она што сме.

Сакам да те прашам од кога точно знаеш какви се последиците од чадот од цигари?

23.09.2008, up, close and personal, па се' до денес се справувам, а фактите ги знаев и многу порано, само ги игнорирав, со став како и другите тука "ништо нема да ми биде мене". :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom