Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714

Annabel

Неутрална*
Член од
18 декември 2008
Мислења
1.298
Поени од реакции
183
Какво е тоа задоволство кога внесуваш отровни материи во организмот?
Ете,такво,убаво...нешто на кое сме се навикнале.Фала ви што “сакате да не заштитите и нас и нашето здравје“ -yeah right!

Ај да бидеме реални,ниту на вас не ви е гајле за нас,а па ни на нас за вас.Секој си гледа за него како е најдобро,ама дали разбирате дека сега сме ставени во ситуација каде што одеднаш ни се скратуваат правата за ВИЕ да ги имате сите.Епа не може така-треба да биде избалансирано,со зони за непушачи и пушачи и само тогаш законот ќе биде праведен,поинаку не.

bounty_hunter

Фатенко
Член од
13 октомври 2009
Мислења
1.268
Поени од реакции
322
Може и изгледа како што е тргнато ќе си го спроведат законот. Нас ќе не осакатат од казни и џабе ќе ни е целото пишување по форуми и дискутирање дека сме дискриминирани. Нема повеќе лезет во утринско кафенце. И се прашувам како ќе пијам без да запалам ниту една цигара?

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
???
Види очигледно не ви се јасни некои работи, значи ти кога ќе запалиш цигара во јавна просторија значи во јавна просторија мене тоа ми смета, и тој што пуши нема право со димот да задушува други. Го разбираш ова?
А со каминот на твојот сосед можеш слободно да го тужиш тука не се работи за ЈАВНА ПРОСТОРИЈА мислам глупави се споредбиве колку само да се каже нешто, нормално дека за пушачите законов ќе биде дискриминирачки.
глупи се споредбите или не малце разгледај ги и од друга точка... пример ја палам цигара за 2 3 секунти човек до мене осеќа чад и му пречи моментално... океј е му пречи го разбирам ке се тргнам по настрана и ке го заштитам него на некој начин шо е во моја граница... Камини оџаци ауспуси фабрики цели индустрии.. колку они испуштаат штетни гасови??? шо се се дешава од нивниот чад??? еве ти актуелна тема сеа шо се води за заштита на природата... ефектот од нив некои го осеќаат мнооогу покасно но многу поболно и по не спремно!!! имало глобално затоплување, незнам ти пореметување на климата, озонски дупка или па ледена доба... велешани мислам дека најубаво ке ме разберат а би требало и вие... видете шо се им се дешаваше во претходните денови од таа топилницата... од сигурни информации знам дека кога се раѓале деца со 2 глави 3 нозе 4 раце живи и здрави при сам пораѓај го отепуваат детето а на мајката и викаат дека е мртвороденче и не и дозволуваат да го види затоа што е болно за гледање и нездрава работа е.. кој е крив зашо се родило детето такво?? фабриката.. ФИЛТРИ?? ма јок.. скапи се многу.. глеј ги малце работите и во иднина мисли глобално не локално...

ПА АКО ТИ Е ТОЛКУ МЕРАК ШО НЕ МУ ГО ЗАТНЕШ ОЏАКОТ НА КОМШИЈАТА? дотогаш барај алтернативен начин за греење
Ова е ИСТО ко непушач на пушач у сред кафана на пример кај шо е дозволено да се пуши да му рече АЈ ИЗГАСИ ЈА ЦИГАРАТА??? шо мислите дека ке се деси??? баш ме интересира... некој типац доаѓа од страна шо не го ни знаеш ни познаваш и никаков фактор не е и ти вика ај изгаси ја цигарата... не ја гасам нормално...

А правото на непушачите да бидат пасивни пушачи сакали или не? Зошто јас да бидам приморан да вдишувам чад? И зошто да ми ги делат просториите на пушачи и непушачи? Тоа е поголема дискриминација.
декстерче... да се е*еш и да не ти влезе не иде... ем сакате да не ве гушиме со цигари ем сакате да нема посебни простории за пушачи... АЈ СЕГА РАЗМИСЛИ КОЕ Е ДИСКРИМИНАЦИЈА И ЗА ШО Е ДИСКРИМИНАЦИЈАТА ??? инаку гледам на сликава имаш алкохол у рака... и алкохолот е штетен по здравјето на шовекот нели??? сите го знаеме тоа.. ајде ако веќе носиме такви закони дискриминирачки да го забраниме и алкохолот.. нели е штетен? а не законов после 7 несмееш да купиш алкохол.. КОЈА Е ЛОГИКАРА БОЖЕЕЕЕ... до седум не е штетен работава а после е штетен и ке го забраниме...

Z

ZeroStyle

Гостин
декстерче... да се е*еш и да не ти влезе не иде... ем сакате да не ве гушиме со цигари ем сакате да нема посебни простории за пушачи... АЈ СЕГА РАЗМИСЛИ КОЕ Е ДИСКРИМИНАЦИЈА И ЗА ШО Е ДИСКРИМИНАЦИЈАТА ??? инаку гледам на сликава имаш алкохол у рака... и алкохолот е штетен по здравјето на шовекот нели??? сите го знаеме тоа.. ајде ако веќе носиме такви закони дискриминирачки да го забраниме и алкохолот.. нели е штетен? а не законов после 7 несмееш да купиш алкохол.. КОЈА Е ЛОГИКАРА БОЖЕЕЕЕ... до седум не е штетен работава а после е штетен и ке го забраниме...

Не е дискриминирачки. И на мене како пушач и на вас како непушачи ви е забрането да пушите, еднакви сме со правата.
Дискриминација е на пример да бевте црнци па да не ве пуштаа да пушите на јавни места, а на други како белци да им е дозволено.
Дискриминација значи секое правење разлика, искористување или ограничување на луѓето врз основа на нивните колективни идентитети (пол/род, класа, етнос, сексуален идентитет) со што ги загрозува или оневозможува остварувањето или заштитата на нивните човекови права и слободи.

И доста со тоа дека е законот дискриминирачки, демек мене убаво ми е коа ми чадиш ко локомотива у фаца.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.435
Поени од реакции
5.128
Мора да постои и закон за тоа,ама како што гледам и понатаму околу Железара смирди на сулфури има црн чад и сл.
Камини оџаци ауспуси фабрики цели индустрии.. колку они испуштаат штетни гасови??? шо се се дешава од нивниот чад??? еве ти актуелна тема сеа шо се води за заштита на природата... ефектот од нив некои го осеќаат мнооогу покасно но многу поболно и по не спремно!!! имало глобално затоплување, незнам ти пореметување на климата, озонски дупка или па ледена доба... велешани мислам дека најубаво ке ме разберат а би требало и вие...

Пушењето не го забрануваат за да ја заштитат природата, пушењето го забрануваат за да се заштити здравјето на човекот!

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
МЕНЕ МИ Е ЗАБРАНЕТО ДА ВЛЕЗАМ У КАФАНА ДА ЗЕМАМ ДА ПИЈАМ И ДА НЕМОЖАМ ДА ЗАПАЛАМ ЦИГАРА !!!!
ајде океј ке поправиме.. ке изградиме посебна просторија за пушење и ке си отидам таму ке запалам цигара.. е сеа според декстерче и тоа е дискриминација него му пречи зашо би имало посебни простории кај шо може да се пуши...
и доста сеа ти пошо за да никој не ти чади у фаца ке си отиде у таа просторија ке си седне фино лепо и крај на муабетот... ем тебе никој ен ти дува у фаца ко парна локомотива ем он си пуши и на никој не пречи... незнам шо е толку нејасно или комплицирано да се свати...

Пушењето не го забрануваат за да ја заштитат природата, пушењето го забрануваат за да се заштити здравјето на човекот!
човекот е доволно сам паметен и возрасен да одлучува дали ке се труе или не.,. никој мене неможе да ми забрани дали ја денес ке се дерам на цел глас дома или дали ке пушам или дали ке праам нешо шо е по моја воља...
реков и погоре ако сакаат толку да го зачтитат здравјето ајмо да забраниме и алкохол а ??? шо викате на ова.. ја мислам дека СОСЕМА ЕДНАКВИ ке бидат закониве...

Z

ZeroStyle

Гостин
МЕНЕ МИ Е ЗАБРАНЕТО ДА ВЛЕЗАМ У КАФАНА ДА ЗЕМАМ ДА ПИЈАМ И ДА НЕМОЖАМ ДА ЗАПАЛАМ ЦИГАРА !!!!
ајде океј ке поправиме.. ке изградиме посебна просторија за пушење и ке си отидам таму ке запалам цигара.. е сеа според декстерче и тоа е дискриминација него му пречи зашо би имало посебни простории кај шо може да се пуши...
и доста сеа ти пошо за да никој не ти чади у фаца ке си отиде у таа просторија ке си седне фино лепо и крај на муабетот... ем тебе никој ен ти дува у фаца ко парна локомотива ем он си пуши и на никој не пречи... незнам шо е толку нејасно или комплицирано да се свати...
И мене како непушач ми е забрането да влезам у кафана и да земам да пијам а да неможам да запалам цигара. Сфати веќе еднаш што е дискриминација, а што не!
И доста со бегање од часови социологија во средно, вакви глупости се случуваат:kesa:

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Јас не спомнав за заштита на природата,туку за заштита на нашето здравје од тое чадови од фабриката.

А ако сакаат да ни го подобрат здравјето наше треба да се погрижат за другите работи,за кои ние лично неможеме да се заштитиме,а со цигариве секој свесно сам на себе си штети на своето здравје:smir:

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
И мене како непушач ми е забрането да влезам у кафана и да земам да пијам а да неможам да запалам цигара. Сфати веќе еднаш што е дискриминација, а што не!
И доста со бегање од часови социологија во средно, вакви глупости се случуваат:kesa:
разликата е во тоа што ти немаш таква потреба... ај сеа не д*пи и ти... си кажа сам НЕпушач си...

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.982
Поени од реакции
12.614
И КАО владата се грижи за здравјето, и КАО таканаречените пасивни пушачи ќе имаат проблем ако се во зачадена просторија.....све је мутно КАО као какао...Повеќе болести предизвикуваат сиромаштијата, невработеноста, нервозите кои ги следат, смогот кој го вдишуваме, нездравата исхрана....и ај да не набројувам, отколку сите цигари на светот...пириод!

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
си се фатил за таа дискриминација ко слеп за стаб бе зирокул... не е форумов за да водиме инат па поготово темава не е за да докажуваме шо е а шо не е дискриминација..

И КАО владата се грижи за здравјето, и КАО таканаречените пасивни пушачи ќе имаат проблем ако се во зачадена просторија.....све је мутно КАО као какао...Повеќе болести предизвикуваат сиромаштијата, невработеноста, нервозите кои ги следат, смогот кој го вдишуваме, нездравата исхрана....и ај да не набројувам, отколку сите цигари на светот...пириод!
и КАО законов ке биде 100% почитуван како шо сите други КАО се почитуваат...

Z

ZeroStyle

Гостин
си се фатил за таа дискриминација ко слеп за стаб бе зирокул... не е форумов за да водиме инат па поготово темава не е за да докажуваме шо е а шо не е дискриминација..
Па не е, ама секое мислење ви е за тоа колку сте дискриминирани со законот. Пишувајте вие дека со законот е скратено некое право(и на пушачи и на непушачи), ама дека сте дискриминирани-срамота е. Не за друго, ќе помислам дека сите сте 15 години.

B

Blacks

Гостин
Добро не е дискриминација од сите штетни работи кои не опкружуваат да се фатат баш за пушењето? А за сите тие штетни работи има алтернативно решение. Зошто баш алтернативата за пушењето да се спроведи а не и другите? Глупости!

Еве една купа примери зошто не смеат луѓето да јадат бел леб http://hubpages.com/hub/why-white-bread-is-bad-for-you... И лебот бил штетен бе ама кој да прочита...И немојте да почнете да ми попувате дека со лебот не труете никој друг не ми е тоа поентата... Поентата ми е дека има многу работи на кои не се обрнува никакво внимание а се штетни, а сите се имаат освртено кон цигарите.

Z

ZeroStyle

Гостин
Добро не е дискриминација од сите штетни работи кои не опкружуваат да се фатат баш за пушењето? А за сите тие штетни работи има алтернативно решение. Зошто баш алтернативата за пушењето да се спроведи а не и другите? Глупости!

Еве една купа примери зошто не смеат луѓето да јадат бел леб http://hubpages.com/hub/why-white-bread-is-bad-for-you... И лебот бил штетен бе ама кој да прочита...И немојте да почнете да ми попувате дека со лебот не труете никој друг не ми е тоа поентата... Поентата ми е дека има многу работи на кои не се обрнува никакво внимание а се штетни, а сите се имаат освртено кон цигарите.
Па не е дискриминација де, го имам дефинирано поимот дискриминација една-две страни поназад. А ако почнеа од лебот(со забрани) ќе мрчеше некој за тоа дека цигарите се поштетни така? Можеби еве почнуваат од цигарите за покасно да се свртат кон тие многу работи кои се штетни:toe:
Мора од некаде да се почне, а со тоа што милион души пушат у државава, па и сметам дека е правилна одлука.

Kajgana Shop

На врв Bottom