Прекршочна постапка

mamba

UNITED MACEDONIA
Член од
13 декември 2009
Мислења
93
Поени од реакции
3
Poradi soobrakajen prekrsok me kaznija so dosta visoka suma bev na sud i nisto, pa me interesira za kolku vreme zastaruvaat paricnite kazni vo prekrsocna postapka, bidejki nemam namera da ja platam, a nemam nisto na moe ime?????????

Kazete vasi iskustva i sto mislete da neplakam ili pak da se predomislam ???

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
2 години беше... сега имаат намера да го променат тоа, така да можно е и да не застаруваат. Како и да е, ум во глава за нареден пат.

п.с. мој совет ти е да си ја платиш казната, бидејќи ке ти манат и камата.

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
Poradi soobrakajen prekrsok me kaznija so dosta visoka suma bev na sud i nisto, pa me interesira za kolku vreme zastaruvaat paricnite kazni vo prekrsocna postapka, bidejki nemam namera da ja platam, a nemam nisto na moe ime?????????

Kazete vasi iskustva i sto mislete da neplakam ili pak da se predomislam ???
Ако имаш намера и можност да се криеш 2 години додека те бараат и ти доставуваат судска покана, ќе застари. Ама еден да ти ја потпише поканата (доколку не е информиран), си го ебал ежот.

mamba

UNITED MACEDONIA
Член од
13 декември 2009
Мислења
93
Поени од реакции
3
Ако имаш намера и можност да се криеш 2 години додека те бараат и ти доставуваат судска покана, ќе застари. Ама еден да ти ја потпише поканата (доколку не е информиран), си го ебал ежот.
A vo slucaj ako e presudeno dali vazi rokot za starenost pak 2 godini, planiram da isparam od drzavava nesto poveke od dve godini :helou:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Во секој случај, застарува во рок од 2 години од денот на сторување на прекршокот, па и да имало во меѓувреме и пресуда по прекршокот.

mamba

UNITED MACEDONIA
Член од
13 декември 2009
Мислења
93
Поени од реакции
3
Во секој случај, застарува во рок од 2 години од денот на сторување на прекршокот, па и да имало во меѓувреме и пресуда по прекршокот.
Prekrsokot e storen 8-mi Dekemvri 2008 g. na sud bev 25 dekemvri 2009 (pokana mi stigna 11 meseci po prekrsokot) presuda uste nema,a ama ke stigne kaj i da e spored ova sto go kazuvate do 8-mi dekemvri 2010 god. deloto ke bide zastareno i jas ke bidam osloboden od plakanje na kaznata. Ako mi pristigne povtorno pokana za na sud ili baranje za da ja platam kaznata jas ednostavno treba samo da podnesem prigovor za zastarenost.
TAKA E AKO DOBRO RAZBRAV POPRAVETE ME AKO GRESAM:jaj:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ne sum pravnik a mozebi i prasanjevo ne e za ovde. Poradi gubenje na rabotno mesto ne sum vo moznost da uplakam minimalen iznos vo kreditnite karticki i sega mi go baraat celiot iznos (jas sum nemal za minimalen iznos ne pak celiot). Me interesira dali nekoj pravnik znae kako moze da bidam kaznet (bidejki momentalno nemam pari, ako se vrabotam zdravje). Blagodaram odnapred!

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
а доколку ти изречат парична казна за нарушување на јавен ред и мир а парични средства не примаш односно си невработен а немаш ништо на свое име дали сепак ќе ја извршат казната?

исто така ако некој е поупатен да каже како се одвивиа прекшочната постапка пред Комисија за прекршоци кога двајца се обвинети за нарушување на јавен ред и мир а еден од нив не е ни виновен?

и колку се движат казните за нарушување на јавен ред и мир?

плис некој! :se_ molam

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
А кривичната.. и таа е 2 години или? :S

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
а доколку ти изречат парична казна за нарушување на јавен ред и мир а парични средства не примаш односно си невработен а немаш ништо на свое име дали сепак ќе ја извршат казната?

исто така ако некој е поупатен да каже како се одвивиа прекшочната постапка пред Комисија за прекршоци кога двајца се обвинети за нарушување на јавен ред и мир а еден од нив не е ни виновен?

и колку се движат казните за нарушување на јавен ред и мир?

плис некој! :se_ molam
Доколку си невработен,и немаш никаков имот на твое име...тогаш паричната казна не се извршува моментално ,односно таа е ставена на стенд бај....(мирување)...се до моментот кога на твое име ќе се појави било каков имот,средства...тогаш ќе се изврши санкцијата...
Доколку си малолетен тогаш за тебе одговараат твоите старатели,и тие се задолжуваат да ја платат казната...

Инаку постапката се одвива пред основен суд....ќе ве повикаат сите кои сте учетвувале во прекрошокот,и прекршочниот судија одлучува....
Од практиката...(работам со прекрошочен судија,стажирам во Основен Суд)...за ваквите прекршоци најчесто се доделува опомена....и странките најчесто поминуваат само со плаќање на паушалот за водење на прекршочната постапка...
1500 денари е паушалот....
Доколку немате прекршочно минато...треба да помините само со опомена...
Праша колкави се казните...
Чисто колку за твоја информација...
Во вакви случаи на прекршоци...,,,може судијата да досуди казна со плаќање на глоба...глобата е 15 евра за ден......
Глобата не може да биде повисока од 1000 евра..

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Доколку си невработен,и немаш никаков имот на твое име...тогаш паричната казна не се извршува моментално ,односно таа е ставена на стенд бај....(мирување)...се до моментот кога на твое име ќе се појави било каков имот,средства...тогаш ќе се изврши санкцијата...
Доколку си малолетен тогаш за тебе одговараат твоите старатели,и тие се задолжуваат да ја платат казната...

Инаку постапката се одвива пред основен суд....ќе ве повикаат сите кои сте учетвувале во прекрошокот,и прекршочниот судија одлучува....
Од практиката...(работам со прекрошочен судија,стажирам во Основен Суд)...за ваквите прекршоци најчесто се доделува опомена....и странките најчесто поминуваат само со плаќање на паушалот за водење на прекршочната постапка...
1500 денари е паушалот....
Доколку немате прекршочно минато...треба да помините само со опомена...
Праша колкави се казните...
Чисто колку за твоја информација...
Во вакви случаи на прекршоци...,,,може судијата да досуди казна со плаќање на глоба...глобата е 15 евра за ден......
Глобата не може да биде повисока од 1000 евра..
да информирана сум за тоа колку се движи глобата го прочитав законот за прекршочни постапки но ми беше потребно некој од искуство да ме информира како иде таа работа!

види досега немаме прекршочно минато но барањето се однесува на настан кој се случил февруари 2010 година и е наведено дека има два записника и плус барање поднесено до првообвинетиот (мислам барањето е поднесено од нас колку добро се сеќавам и беше за настан дури од септември 2009 година) кој е наш комшија а сведок е полицаецот кој ја покренал оваа постапка!

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
да информирана сум за тоа колку се движи глобата го прочитав законот за прекршочни постапки но ми беше потребно некој од искуство да ме информира како иде таа работа!

види досега немаме прекршочно минато но барањето се однесува на настан кој се случил февруари 2010 година и е наведено дека има два записника и плус барање поднесено до првообвинетиот (мислам барањето е поднесено од нас колку добро се сеќавам и беше за настан дури од септември 2009 година) кој е наш комшија а сведок е полицаецот кој ја покренал оваа постапка!
Кој направил два записника?МВР?
И какво барање имате вие поднесено?....
Нејасен е постот....

Значи околу постапката во вашиот случај ,таа може да се води само за делото нарушување на јавен ред и мир...без разлика колку записници се направени...

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
И какво барање имате вие поднесено?....
Нејасен е постот....

Значи околу постапката во вашиот случај ,таа може да се води само за делото нарушување на јавен ред и мир...без разлика колку записници се направени...
така стои во барањето дека има два записника од МВР

И какво барање имате вие поднесено?.
епа стои дека против првообвинетиот кој е дотичниот комшија било поднесено барање во септември 2009 година, а од кого и за што не е наведено а по некои наши сеќавања излегува дека ние го имаме поднесено! а целокупното барање за нарушување на јавен ред и мир го има поднесено полицаец!

Значи околу постапката во вашиот случај ,таа може да се води само за делото нарушување на јавен ред и мир...без разлика колку записници се направени..
што значи по твое ќе поминеме лесно односно со опомена или паушал? тоа ми е битно! и уште нешто поканата е за пред Комисија за прекршоци и дали нешто тие ќе не испитуваат и донесат одлука или ќе не праќаат директно на суд, што мислиш?

затоа што законот вели дека комисијата може и да донесе одлука и да постаката заврши пред неа.

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
така стои во барањето дека има два записника од МВР

епа стои дека против првообвинетиот кој е дотичниот комшија било поднесено барање во септември 2009 година, а од кого и за што не е наведено а по некои наши сеќавања излегува дека ние го имаме поднесено! а целокупното барање за нарушување на јавен ред и мир го има поднесено полицаец!

што значи по твое ќе поминеме лесно односно со опомена или паушал? тоа ми е битно! и уште нешто поканата е за пред Комисија за прекршоци и дали нешто тие ќе не испитуваат и донесат одлука или ќе не праќаат директно на суд, што мислиш?

затоа што законот вели дека комисијата може и да донесе одлука и да постаката заврши пред неа.

Реков,практиката досега покажала дека во вакви случаи најчесто се поминува со опомена....(зборувам за пред суд)....
Е сега...во вашиот случај...вие кажете си пред Комисијата,се како и зошто било...
Не е ништо страшно...доколку избегните постапка пред суд,би било добро.....

Kajgana Shop

На врв Bottom