Воскреснатиот Исус и дванаесетмината апостоли

• Креатор на темата Креатор на темата Let 3
  • Време на започнување Време на започнување
Лет3, јас не се чудам, мојата вера ми е доволна...
А оние кои се чудат, веќе поставуваат лукави прашања, кои ем се небитни за спасението на душата, ем ретко кој им го знае точниот одговоер, ем поставувачите на тие прашања бараат уште и уште причини за останување во своето неверие.

Затоа ти велам, уживај во својата прелест, фани то „Црвекапа...„ или „Хари Спотер„ оти тие се прилично лесни за разбирање, и пази богати, ним не им требаат толкувачи...

А што се однесува до мене, јас веќе го дадов одговорот и чист идиотизам е да се бара одговор на веќе дадениот одговор.

ем поставувачите на тие прашања бараат уште и уште причини за останување во своето неверие.

Не ме знаеш, нити си се обидел да направиш некој прогрес на тоа поле. Не си прашал за да знаеш зошто се работите такви какви се, нити па би се обидел да разбереш доколку тоа се сподели, so why bother? Но затоа, не ми збори за причини, си имам и јас и други луѓе доволно причини за "неверие". Остани си со верата и не коментирај за причините на луѓето зошто тие не веруваат, зошто не знаеш.

Им се прикажал на единаесетте апостоли плус воскреснатиот Јуда. :kafe:

Не ме знаеш, нити си се обидел да направиш некој прогрес на тоа поле. Не си прашал за да знаеш зошто се работите такви какви се, нити па би се обидел да разбереш доколку тоа се сподели, so why bother? Но затоа, не ми збори за причини, си имам и јас и други луѓе доволно причини за "неверие". Остани си со верата и не коментирај за причините на луѓето зошто тие не веруваат, зошто не знаеш.

Шуќур! Еве еден кој се препозна во своето неверие...
Пошто тебе лично не те повикав, слободно остани таму каде си, а за мојата потреба од нови осознавања во верата, има кој да се секира.

Им се прикажал на единаесетте апостоли плус воскреснатиот Јуда. :kafe:

...а ова ќе го наречам „одговор на денов„....

Шуќур! Еве еден кој се препозна во своето неверие... Пошто тебе лично не те повикав, слободно остани таму каде си, а за мојата потреба од нови осознавања во верата, има кој да се секира.

Јас тебе ти реков, не ми коментирај причини за неверие кога и самиот врска немаш кој поради кои причини не верува, нити си мрднал со мал прст да направиш малку прогрес во тоа поле, или да се обидеш да разбереш. Така да и ти држи си се до темата, не ми шантрај наоколу за други работи.

...а ова ќе го наречам „одговор на денов„....

Има два. И јас го кажав истото пред него.

Мислиш богохулие?

Ме зафркаваш? Он не мисли. Туку верува.

Еве, и јас те прашувам: кој е Кифа?

Плус, колку траеше она „потоа„? Дали можело да трае „пократко„ или „подолго„? А може ли тоа „потоа„ да биде после вознесението Христрово? А дали Христос , после своето воскресение и вознесение, им се јави на Апостолите саде еднаш или повеќепати? Дали во тоа повеќекратно Христово јавување, можело да се случи и Ап. Матеј да биде присутен? Дали тогаш Матеј би бил 12-от, „непознатиот„ Апостол? И така натаму...

П.С. Колку долго трае изразот „додека„?
П.С.С. Кога споменатиот Кифа би бил Св. Ап. Петар, тогаш и Кифа би бил вброен во апостолската заедница-очигледно е дека Кифа НЕ Е дел од „единаесетката„- зашто неговото име е споменато како излолиран израз а не како лик од „единаесетката„? Зашто „овој„ Кифа е именуван како „Кифа„ , па нели Христос веќе го нарече „другиот„ Кифа, т.е. го преименува во „Петар„? А нели Св. Ап. Петар веќе беше дел од „единаесетката„, како „прв меѓу еднаквите„? Зашто Петар овде би бил одвоен од апостолската заедница и именуван како „Кифа„ а не како „Петар„?

И така натаму...

Еве, се обидувам да го покажам православниот начин на размислување а не вадење зборови и цитати од контекст и нивно произвлоно врзување, со цел да се оправда личното неверие во Писмото.

И покрај тоа што веднаш со останатите постови се враќаш на старото, ова ти е еден од духовно, па дури и логички најиздржани постови.

Благодарам на комплиментот.

Се надевам дека станува појасно како се размислува во православниот Свет, а се надевам дека на поедицни ќе им текне дека вероучението не е само збирка од готови инфомрации кои се земаат „„здраво за готово„, како што мислат повеќето, туку дека толкувањето на Писмото е мисловен процес, кој треба да даде едно целосно и конзистентно учење, кое не си противречи во своите делови и кое гради цврста и стабилна целина.

Токму затоа, секое своеглаво и чисто рационално толкување на Писмото, редовно раѓа сомнеж во неговата веродостојност, па така, кој рационализира, наоѓа „грешки„ а таквиот наоѓач на грешки, наместо да го побара точниот одговор, или самиот си дава рационален одговор на „грешката„ и така запаѓа во уште поголема количина од контрадикции ,или се фаќа „за полесното„, тврдејќи дека Писмото има „грешка„ и така останува без точниот одговор.

Но таму каде Писмото се прифаќа со вера и се толкува со дух, за таквите поединци, Писмото е совршено складно.

И понатаму само бла-бла-бла за се и сешто а главната мистерија се уште не е решена...

Кој е дванаесетката?

A nie da go izbereme, so sol makaron, oti takse maash-ot nekako ostavil konfuzija od minatoto!

И? После твоето „математикување„ од вчера, откри ли, конечно, кој е 12-от Апостол Христов? А да не откри и кој тип ждрепка го користеа Апостолите при изборот Матеев?

Koristele takse maash!
Zatoa e celava kontroverzija.

Kontradikciite vo biblijata e poveke od ocigledni!

Za 12 apostol cekame da ni kazes.

1. Погрешно.
2. Погрешно.
3. Кога се бара одговор на прашање на кое веќе е даден одговор, како се нарекува таа категорија?

Благодарам на Вашиот исцрпен одговор...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom