Операција на искривени очи (страбизам)

• Креатор на темата Креатор на темата Unknown!
  • Време на започнување Време на започнување

Unknown!

Непознат!
Член од
5 август 2009
Мислења
81
Поени од реакции
1
Веб-сајт
www.kajgana.com
Значи дали знаете некој добар лекар што прави операција на искривани очи, и што е успешен. Имам една другарка и сака да иде на операција, али незнае каде нема никакви информации за тоа. Па секоја информација добродојдена е.

Значи дали знаете некој добар лекар што прави операција на искривани очи, и што е успешен. Имам една другарка и сака да иде на операција, али незнае каде нема никакви информации за тоа. Па секоја информација добродојдена е.

да во белград. преглед околу 1000 денари, а операцијата 800 евра. Приватно. докторот е хуман, значи ако не си за операција ќе те врати :) а не само да ти прочеока нешо за џабе. Операцијата е конзервативна. Одиш сабајле, дента имаш подготовка, попладнето операција и вечерта или преспиваш и си одиш после првиот преглед. Искрен човек и ќе ти каже и колкав успех да очекуваш. и така.

да во белград. преглед околу 1000 денари, а операцијата 800 евра. Приватно. докторот е хуман, значи ако не си за операција ќе те врати :) а не само да ти прочеока нешо за џабе. Операцијата е конзервативна. Одиш сабајле, дента имаш подготовка, попладнето операција и вечерта или преспиваш и си одиш после првиот преглед. Искрен човек и ќе ти каже и колкав успех да очекуваш. и така.

Била у Белград, али нз дали у тој лекар кој што мислиш ти, и коа била таму, ја прегледале и коа прашала колку може да биде успешна операцијата, тие и рекле дека не се знае ништо не гарантираат.

ај прашај каде била. Значи не е Свети вид, и уште неколку приватни како нашата „Визија„ туку е професор + работи и приватно со други пациенти од околните земји.

Била у Белград, али нз дали у тој лекар кој што мислиш ти, и коа била таму, ја прегледале и коа прашала колку може да биде успешна операцијата, тие и рекле дека не се знае ништо не гарантираат.

Па сигурно полошо нема да е

ај прашај каде била. Значи не е Свети вид, и уште неколку приватни како нашата „Визија„ туку е професор + работи и приватно со други пациенти од околните земји.

А имаш телефонски број или нешто контакт од него?
Па сигурно полошо нема да е

Епа сеа за исто нема да плати ич.

Na nitu edna operacija, nemozes garantirano da i go znaes ishodot.
I da e najbanalna.
a inace da ... Sveti Vid e super i najblisku e, sum slusala deka se stvarno sturcni, a ako nekje da ide u stranstvo, neka ide u drzavna, samo kaj provereni d-ri

Гарант се работи за "страбизам", мене ко мал ме имаат правено операција во Софија но за време на пубертетот пак ми се појави проблемот. Бев во Скопје пред 2-3 години, припреми, припреми... милионпати одење Струмица-Скопје, само играње мајтап испадна. Па, времено научив да го контролирам тоа и незнам како да го објаснам. Сега не сум сигурен и дали сакам да ме праат операција, i got my superpower.

Со среќа нека и е на девојката, па што побрзо нека се среди проблемот, сум осетил и знам колку е лошо.

Na nitu edna operacija, nemozes garantirano da i go znaes ishodot.
I da e najbanalna.
a inace da ... Sveti Vid e super i najblisku e, sum slusala deka se stvarno sturcni, a ako nekje da ide u stranstvo, neka ide u drzavna, samo kaj provereni d-ri

Епа добро ја не викам да и гарантираат кој знае што, али они и рекле дека не се знае дали ке биде успешна а и може полошо не гарантираат они, ех сеа ти мисли му ја.

Гарант се работи за "страбизам", мене ко мал ме имаат правено операција во Софија но за време на пубертетот пак ми се појави проблемот. Бев во Скопје пред 2-3 години, припреми, припреми... милионпати одење Струмица-Скопје, само играње мајтап испадна. Па, времено научив да го контролирам тоа и незнам како да го објаснам. Сега не сум сигурен и дали сакам да ме праат операција, i got my superpower.

Со среќа нека и е на девојката, па што побрзо нека се среди проблемот, сум осетил и знам колку е лошо.

Не, она ниеднаш нема праено операција досеа, беше пред неколку месеци у Београд у тоа Свети вид и као што спомнав погоре, она несакаше така и се врати, па сеа за сеа ништо и рекоф да се распрашам дали знае некој некој добар доктор за тоа. А бај де веј, Фала за среќата ќе и треба :smir:

многу е важно од што е предизвикан страбизмот. ако е од диоптер, (а окото не е исфрлено од употреба) подобро е да се носат наочари до после пубертет, па да се отстрани диоптерот ласерски па да се вежба окото и тек после да се види дали е у ред или не.
башка, мускулите се развиваат.. а не секој со криви очи има дијагноза страбизам.
а тоа за контролата тотално те разбирам, сум видела со мои очи како кривото око се враќа на средина.
Дали си приметил, на пример, кога не ти е добро, или кога ти се спие, или на вештачка слаба светлина дали ти се криви окото, дали со атропин капки (за ширење зеници) ти било право или не...

многу е важно од што е предизвикан страбизмот. ако е од диоптер, (а окото не е исфрлено од употреба) подобро е да се носат наочари до после пубертет, па да се отстрани диоптерот ласерски па да се вежба окото и тек после да се види дали е у ред или не.
башка, мускулите се развиваат.. а не секој со криви очи има дијагноза страбизам.

Точно е за болдираното. Има повеќе дијагнози за "искривени" очи. Есотропиа и ексотропиата се вид на страбизам, зависи дали навнатре мускулот тегне или е опуштен па окото оди нанадвор. Дали е од лош диоптер или од друго.. во мојов случај што беше од превисока температура кога мускулите се пореметуваат (на пет годишна возраст е случајов).

Сепак, најголеми шанси за опоравување без операција, значи, со наочари и вежби, со затварање на едното око и вежбање на друго, зависно од кое е заболено, зависно од дали е исврлено од употреба или ова или она, ко што знам и имам чуено, нажалост, е за дете до 10-12 години максимум, оти нешто после тоа иде пубертет и сите нерви и мускули се оформуваат, на добар или лош начин.

Фала ти за бројот што ми го прати, нека стои за во секој случај :wink:

Инаку и ја патам од тоа. Ко помал одев во војната болница во Скопје, кај еден "добар" доктор и 4 години носев погрешен диоптер. Потоа носев уше неколку години очила и ми рекоа да ги тргнам и дека после пубертетот само ќе исчезне. Денес кога се гледам во огледало можам да ги контролирам очите, ианко понекогаш се искривуваат несакајќи. Инаку вежбав многу, одев на риболов. тоа беше корисно и имаше други вежби со пенкалце.

Никогаш не сум имал проблеми со видот, гледам одлично и дење и ноќе и од близу и од далеку, тоа ми имаат кажано и на систематки. Незнам, ама не верувам дека само тоа ќе се среди.

Kискино, се надевам се брзо ќе се реши.:helou:

Jaс знам за Дејан од Прилеп. Познавам луѓе шо се имаат кај него правено операција, од едни пријатели детето од диоптер 8,5 му го намали на 1.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom