Албанските заколнати девици

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
185973340901lzzzzzzz.jpg

иако ги пратат крвните одмазди, фамилијарните инцести, договорните бракови нашите соседи и сограгани не престануваат да изненадуваат со своите бизарни обичаи.

на мое изненадување станува збор за жени кој станале мажи(заколнати девици) за да си го подобрат статусот во општеството.Ден денес жените во Албанија се во подредена улога, па така некој на ова гледаат како на единствеиот излез....

се верува дека обичајот влече корени од средниот век...кој имаповеке нека повели

A woman is a sack made to endure.
—Kanuni i Lekë Dukagjinit[3]
The tradition of sworn virgins came from the Kanuni i Lekë Dukagjinit (English: The Code of Lekë Dukagjini, or simply the Kanun),[4] a set of codes and laws developed by Lekë Dukagjini and used mostly in northern Albania and Kosovo from the 15th century until the 20th century. The Kanun is not a religious document – many groups follow it including Roman Catholic, Albanian Orthodox, and Muslims.[5]
The Kanun dictates that families must be patrilineal (meaning wealth is inherited through a family's men) and patrilocal (upon marriage, a woman moves into the household of her husband's family)[6]. Women are treated very much like property of the family. Under the Kanun women are given very little rights. They cannot smoke, wear a watch, or vote in their local elections. They also cannot buy land, and there are many jobs they are not permitted to hold. There are even establishments that they cannot enter.[5][3]
Rationale

There are many reasons why a woman would want to have taken this vow. Some wanted to avoid an arranged marriage while others were forced by their fathers because there were no sons left to look after their families.[7] Some even take the oath after being in bad marriages, and thus want to swear off men.[5] Taking the vow to become a man was a way to avoid an arranged marriage without dishonoring the groom’s family and creating a blood feud. Breaking the vow was once punishable by death, but it is doubtful that this punishment is still carried out now.[3] Many sworn virgins today still refuse to go back on their oath because the community would still reject them for breaking their vows.[3]
Becoming a man

While women can take the oath late in life, families in need of a male sibling to inherit the family's wealth have a girl take the vow at a very early age. The oath is usually taken in front of a town's elders, though some women take the oath privately signaling their choice by cutting their hair and wearing more masculine clothes.[3] Once the vow is taken, the woman becomes a man in societies eyes, and she will be referred to as such. She will no longer be inhibited by the societal norms that dictate a woman's actions. For example, she may work in positions only a man could hold.

25virgin2.600.jpg

Хе(!), бизарни обичаи.

Ден денес жените во албанија биле во подредена општествена "улога", па ова го гледале како излез.

Треба малку да се има поширок фокус на разбирање, за да знаеш што ова значи воопшто за историјата на Балканот. Едноставно, поширок неголи чмарот од газето. На простотилакот, не треба да му се дозволи да коментира на се и сешто, ќе ја заебе работата, како тука.:nenene:

Picaso, uste be se macis? :)
Iskreno kazi mi, dali mislis deka temata ja otvorile za da informiraat sto se slucuva, ili samo zaradi toa "vidi gi kakvi se"? Gledaj samo kako ja zapocnal temata! Da se interesiraa ovie tolku, nemase na sekoja tema otvorena od albanci vo koja se fali Albanija ili Kosovo da replicirat so: "sto ne interesira sto se suucuva tamu, ova e makedonija i makedonski forum ". Znaes i sam deka vaka repliciraat na 99 procenti od tie temi. Life is too short to be grumpy :) ostaj gi ovie, ima drugi forumdzii koi te cenat, i ne gi boli koj sto e.

Picaso, uste be se macis? :)
Iskreno kazi mi, dali mislis deka temata ja otvorile za da informiraat sto se slucuva, ili samo zaradi toa "vidi gi kakvi se"? Gledaj samo kako ja zapocnal temata! Da se interesiraa ovie tolku, nemase na sekoja tema otvorena od albanci vo koja se fali Albanija ili Kosovo da replicirat so: "sto ne interesira sto se suucuva tamu, ova e makedonija i makedonski forum ". Znaes i sam deka vaka repliciraat na 99 procenti od tie temi. Life is too short to be grumpy :) ostaj gi ovie, ima drugi forumdzii koi te cenat, i ne gi boli koj sto e.

Абе нема врска, искрено, знам за тие форумџии и со нив си стојам како што треба.
Овие суративе, кои од маало не се излезени, интересни се, и онака темава не е за тука, и онака ќе оди јабана, и онака да се позезаме.

Vakva tema veke beshe otvoreno, no ionaka ne e za ovoj forum.

Se sekavam napravija dokumentarna emisija, no tuka imam samo link od BBC:

http://www.bbc.co.uk/worldservice/programmes/outlook/news/story/2007/08/070820_dones_albania.shtml

Хе(!), бизарни обичаи.

Ден денес жените во албанија биле во подредена општествена "улога", па ова го гледале како излез.

Треба малку да се има поширок фокус на разбирање, за да знаеш што ова значи воопшто за историјата на Балканот. Едноставно, поширок неголи чмарот од газето. На простотилакот, не треба да му се дозволи да коментира на се и сешто, ќе ја заебе работата, како тука.:nenene:

можеби мисрков е во право, темава е за во чек дис аут....:pos2:

а ти наместо да врегаш можеби ке ни појасниш, најпрвин за историските зачетоци на бизарниот транссексуален обичај, дали потекнува од среднивековието или imaat подлабоки илирски корени..кога почнало зошто и како опстојало...дали се тоа одликите на цивилизација било каква кога жените од мака менуваат пол....

каде е религијата во сето оваи како исламот го дозволува, како овие створови се прифатени како еднакви, како се правно заокружени, т.е. дали имапромена на полот и во документите???

има доста за што да се збори

ОФ-топик
Сега топлите браќа во Македонија ќе се прават „стрејт“ за да не се дискриминирани. :)

Чисто колку да се спомни за да испадни дека имаме ограничено гледање на работите ...

While women can take the oath late in life, families in need of a male sibling to inherit the family's wealth have a girl take the vow at a very early age. The oath is usually taken in front of a town's elders, though some women take the oath privately signaling their choice by cutting their hair and wearing more masculine clothes.[3] Once the vow is taken, the woman becomes a man in societies eyes, and she will be referred to as such. She will no longer be inhibited by the societal norms that dictate a woman's actions. For example, she may work in positions only a man could hold.

Овај обичај не е изолиран само кај албанците ... Далеку од помислата бидете дека е чисто албански . Во Црнагора например го викаат виргина , И обичајот се почитовал до кај 20-тите години на 20 ти век ... Се секјавам дека дури и филм имаше за обичајов направен во Црна гора во касните осумдесети , и се викаше Виргина како што го викаат овај обичај таму .

Во Македонија е познато дека до кај почетокот на 20 ти век вакво нешто се правело во селата во западна македониа од страна на македонското население .

Имам слушнато за случаи и во источна Македонија ( во кратовско и пехчевско )

Само што кај нас го има и обратниот обичај , имено доколку машките деца умирале во фамилиа машко дете го облекувале како женско и го третирале како женско до кај 17 - 18 години за да „ Го скријат “ од клетвата . Дури и им ставале обетки .

Во Бугариа низ родопите исто така бил застапен овај обичај .

Така да обичајот не е ексклузивен за Албаниа ... Низ цел балкан се практикувал порано . Само што се изгубил секаде освен во Албаниа .

Баш вчера гледав документарец на Географик за оваа работа, го фатив при крај и видов дека не е ова само во Албанија застапено, имаше некое племиња афрички каде што го практикувале ова во случај машките деца умрат и слично.

За во Албанијца баш дадоа некоја жена која била чак и мажена, ама маж и ја оставил после 6 месеца брак и се решила сама на ова, вика “јас сум маж цел живот скоро, сите ме третираат како маж, на работа не добивам посебни третмани и задоволен сум си со изборот’’.
Исто така рекоа на крај дека ова е појава што изумира полека и денешните примери биле ептен ретки и биле строго во затуцани планиски села.

Црна Гора, поседува албанци славјанизирани, со презимиња како Кучи(Kuqi), тоа дури и антрополозите знаат да го кажат. Најдинарски народи на Балканот се Црногорците и Албанците.

Ова како нешто мала дигресија и сепак суштесвеност према темава.

Црна Гора, поседува албанци славјанизирани, со презимиња како Кучи(Kuqi), тоа дури и антрополозите знаат да го кажат. Најдинарски народи на Балканот се Црногорците и Албанците.

ете гледате како ви објасни екпертот....словенизирани трансексулани албанци....

значи прашав конкретно јасно и читко за да може и мало дете да разбере.

1. од кога датира обичајот илирски античко албански неолитски????:tapp:
2. зошто и како тоа преживеал во албанија ден денес.
3. како се прифатени овие створови од заедницата
4. како се дефинирани во системот, правно, по документи
5. како и зошто е толериран и од исламот и од христијанството?

ретард одговори од типот цел балкан е античко албански не се потребни, такви џокери не ни требаат...темата е легитимна прашањата на место...без нло заговори...

Со вакви изјави испаѓа дека Словенизацијата е всушност само културно движење(христијанизација), не дека е народ.

Незнам ама читајки повеќе твои постови, се добива впечаток дека ја застапуваш таа теорија.

Оваа е за мене глуп обичај , ниту верски е дизволено така ниту човечки ,без разлика дали се Албанци или други .. Така нешто само кај транвестите сум слушал досега .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom