Месечна плата од 18.000 денари за овчари и козари

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Иако сметам дека 18 000 денари се премалку за обемот на работата, ( да бркаш 150 овци по пасишта валда не е лесно ) сепак е некое помрднување напред бидејќи претходно не сум сигурен дали воопшто државата предвидувала ваков стимул.

Не е само да ги бркаш по поле има и други миљон работи,не сум чувал али од кажување знам :pipi:

Не е само да ги бркаш по поле има и други миљон работи,не сум чувал али од кажување знам :pipi:
Претпоставувам дека си во право, и јас немам познавања од дејноста :) но сепак сакав да потенцирам дека е каков таков чекор напред.

абе за бркање не бегат, секогаш одат по овчарот, козите се по така диви, овците не се. ама многу смрдат, а за тешка, работата е ептен тешка. а и треба да пазиш да не те лапне некоја глутница волци

Вие сте бааги збунети ама.
Никаде не вика дека држава толку ќе плаќа некој овчар, туку дека ги стимулира со толку пари за секој вработен овчат сточарите. Значи тој може да има економска моќ да ти плаќа 500 евра месечно, пример. Сега наместо сите тие 500 евра да ги дава од свој џеб, 300 му ги враќа државата. Вака барем јас ја сватив веста. Ако е 18.000 денари плата, ништо не направиле.

Инаку, паметно.

Вие сте бааги збунети ама.
Никаде не вика дека држава толку ќе плаќа некој овчар, туку дека ги стимулира со толку пари за секој вработен овчат сточарите. Значи тој може да има економска моќ да ти плаќа 500 евра месечно, пример. Сега наместо сите тие 500 евра да ги дава од свој џеб, 300 му ги враќа државата. Вака барем јас ја сватив веста. Ако е 18.000 денари плата, ништо не направиле.

Инаку, паметно.

Јас ова го разбирам како субвенција...
Е сега нејасно е колкави се пак даваќките кои еден овчар треба да ги плаќа на државата за да биде осигуран...
Но тоа е проблем на нашето новинарство, затоа што известуваат од ракав (паушално) без притоа да се направи поточна анализа, за да се добие реалната слика...Вака секој веста може да си ја толкува како сака , а на крајта како резултат имаме збунети и неинформирани граѓани...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom