Контрадикторности во Кур-анот (Qur-an) Дали е веродостоен?

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Мал вовед.

Кура́нот (Коран) (арап. أَلْقُرآن; Qur'ān) е света книга на Исламот, составена во писмен вид околу 650 година по време на калифот Осман.
Според исламската традиција тој е разделен на делови во продолжение на 23 години на пророкот Мухамед (570-632), од Алах. Мухамед бил на 40-годишна возраст кога во пештерата Хира, близу светиот град Мека, го слуша за прв пат гласот на Архангел Гаврил (Џибрил) кој му го откровува Куранот.

Да напоменам дека Кур-анот е напишан подоцна после библијата ...

Ќе започнам со една контрадикторност ... во текот на дискусиите ќе се надополнувам ...
затоа шо има мал милион контрадикторности во Кур-анот ... :toe:

Од што беше направен човекот?

Yusuf Ali: The similitude of Jesus before Allah is as that of Adam; He created him from dust, then said to him: "Be". And he was. (Qur'an 3:59)
Yusuf Ali: But does not man call to mind that We created him before out of nothing? (Qur'an 19:67)
Yusuf Ali: We created man from sounding clay, from mud moulded into shape; (Qur'an 15:26)
Yusuf Ali: He has created man from a sperm-drop; and behold this same (man) becomes an open disputer! (Qur'an 16:4)
Yusuf Ali: Created man, out of a (mere) clot of congealed blood: (Qur'an 96:2)

:toe:

Кој бил првиот муслиман?

Yusuf Ali: And this was the legacy that Abraham left to his sons, and so did Jacob; "Oh my sons! Allah hath chosen the Faith for you; then die not except in the Faith of Islam." (Qur'an 2:132)
Yusuf Ali: We appointed for Moses thirty nights, and completed (the period) with ten (more): thus was completed the term (of communion) with his Lord, forty nights. And Moses had charged his brother Aaron (before he went up): "Act for me amongst my people: Do right, and follow not the way of those who do mischief." (Qur'an 7:143)
Yusuf Ali: "And I (Mohamed) am commanded to be the first of those who bow to Allah in Islam." (Qur'an 39:12)

.

покрај толку големи верници еден не се најде да ми објасни ?
ај ќе почекам па ќе продолжам со цитати одкако некој ќе објасни нешто од ова погоре ...
Без да објасни некој ...
некој како мене лаик ќе си рече ова шизофренија у пм ...
само незнам кој е шизофреникот .. тој шо диктирал или тој шо запишувал :vozbud:

може и некој оџа од форумов ќе се најде да растумачи шо е работава :vozbud:
(да не се препозна некој? :))

Што беше создадено прво Рајот или Земјата?
First earth and then heaven [2:29]
Heaven and after that earth [79:27-30]

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Јас пак Му Благодарам на БОГА за сѐ што допуштил и го Фалам дека еден ден преку (и во) Исус ќе ги разјасни сите тајни, после што секој ќе падне на колена пред Оној БОГ (ЕЛОАХ, АЛАХ) и оној Евангелиски Ислам, што е лично во чистото срце Исусово!

Елхамдулиллах + ХалелуЈАХ!

Поздрав до сите :smir:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Прочитајте ја книгата Тријумф Истине од Еш Шејх Рахметуллах бин халил Ел Хинди и ќе видите оти у Куранот немат контрадикции а библиата имат!

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Мал вовед.

Кура́нот (Коран) (арап. أَلْقُرآن; Qur'ān) е света книга на Исламот, составена во писмен вид околу 650 година по време на калифот Осман.
Според исламската традиција тој е разделен на делови во продолжение на 23 години на пророкот Мухамед (570-632), од Алах. Мухамед бил на 40-годишна возраст кога во пештерата Хира, близу светиот град Мека, го слуша за прв пат гласот на Архангел Гаврил (Џибрил) кој му го откровува Куранот.

Да напоменам дека Кур-анот е напишан подоцна после библијата ...

Ќе започнам со една контрадикторност ... во текот на дискусиите ќе се надополнувам ...
затоа шо има мал милион контрадикторности во Кур-анот ... :toe:

Од што беше направен човекот?

Yusuf Ali: The similitude of Jesus before Allah is as that of Adam; He created him from dust, then said to him: "Be". And he was. (Qur'an 3:59)
Yusuf Ali: But does not man call to mind that We created him before out of nothing? (Qur'an 19:67)
Yusuf Ali: We created man from sounding clay, from mud moulded into shape; (Qur'an 15:26)
Yusuf Ali: He has created man from a sperm-drop; and behold this same (man) becomes an open disputer! (Qur'an 16:4)
Yusuf Ali: Created man, out of a (mere) clot of congealed blood: (Qur'an 96:2)

Кој бил првиот муслиман?

Yusuf Ali: And this was the legacy that Abraham left to his sons, and so did Jacob; "Oh my sons! Allah hath chosen the Faith for you; then die not except in the Faith of Islam." (Qur'an 2:132)
Yusuf Ali: We appointed for Moses thirty nights, and completed (the period) with ten (more): thus was completed the term (of communion) with his Lord, forty nights. And Moses had charged his brother Aaron (before he went up): "Act for me amongst my people: Do right, and follow not the way of those who do mischief." (Qur'an 7:143)
Yusuf Ali: "And I (Mohamed) am commanded to be the first of those who bow to Allah in Islam." (Qur'an 39:12)

.

покрај толку големи верници еден не се најде да ми објасни ?
ај ќе почекам па ќе продолжам со цитати одкако некој ќе објасни нешто од ова погоре ...
Без да објасни некој ...
некој како мене лаик ќе си рече ова шизофренија у пм ...
само незнам кој е шизофреникот .. тој шо диктирал или тој шо запишувал :vozbud:

може и некој оџа од форумов ќе се најде да растумачи шо е работава :vozbud:
(да не се препозна некој? :))

Што беше создадено прво Рајот или Земјата?
First earth and then heaven [2:29]
Heaven and after that earth [79:27-30]
Of mori majko,svasta.Prvo kaj sozdavanjeto na covekot govori za sozdavanjeto na prviot covek , potoa sozdavanjeto na covekot vo utrobata na majkata(embriogeneza).
Vtoro- Za da go odgovoris toa prasanje treba da znaes sto e islam.Da pojasnam-Islam vo prevod znaci potcinetost i neprepisuvanje na drug bog od semokniot i sekoj covek sto e potcinat kon semokniot bog e musliman.Koj bil prviot musliman-Adam a.s,pa potoa Musa(Mojsej),Isa(isus),Muhamed a.s.Bidejki kaj Adem e prviot sozdaden covek toj e i prviot musliman vo toa vreme.Bidejki vo vremeto na musa a.s site bile nevernici,musa bil prviot musliman vo toa vreme,bidejki kaj muhamed a.s site bile nevernici muhamed a.s bil prviot musliman-Vo citatite se misli svoevremeno i vrz sostojbata na teizmot t.e nevernicite.
Aj poz:smir:

sinatra

Френки
Член од
25 септември 2009
Мислења
186
Поени од реакции
3
Чудна работа ова куранов. Ем е даден од еден човек-Мухаммед, наводно диктиран од Џибрил, ем има толку контрадикторности. Не шизофренија, туку она како беше, синдром на поделена личност го мавал пророков. Еднаш вака, после онака.

Што одма ја мешаш Библијата?
Таа е пишувана од 40 различни автори, а сепак е толку хармонична. Има некои работи кои навидум се контрадикторни (за оние неупатените), но за нив има едноставни одговори.

Работава е што исламот е една мешавина од христијанство, комплексите на Мухамед, малку паганизми и уште некои додатоци. Мухамед бил премногу исфрустриран ради многубоштвата. Нешто презел од Библијата, другото е од чисто практички причини, третото од некоја друга религија и тако даље.
Мене не ми е јасно, како може еден неписмен човек да им ја донесе светата книга? Не би било пологично алах да одберел некој писмен или да го научел Мухамед да пишува и сам да го напише куранот. Да беа тоа калифите ништо не ќе беше од исламот.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Чудна работа ова куранов. Ем е даден од еден човек-Мухаммед, наводно диктиран од Џибрил, ем има толку контрадикторности. Не шизофренија, туку она како беше, синдром на поделена личност го мавал пророков. Еднаш вака, после онака.

Шо одма ја мешаш Библијата?
Таа е пишувана од 40 различни автори, а сепак е толку хармонична. Има некои работи кои навидум се контрадикторни (за оние неупатените), но за нив има едноставни одговори.

Работава е шо исламот е една мешавина од христијанство, комплексите на Мухамед, малку паганизми и уште некои додатоци. Мухамед бил премногу исфрустриран ради многубоштвата. Нешо презел од Библијата, другото е од чисто практички причини, третото од некоја друга религија и тако даље.
Мене не ми е јасно, како може еден неписмен човек да им ја донесе светата книга? Не би било пологично алах да одберел некој писмен, или да го научел Мухамед да пишува и сам да го напише куранот. Да беа тоа калифите нишо не ќе беше од исламот.
Da, da taka kako sto velis-SVIRKAJ SI :tapp:

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Of mori majko,svasta.Prvo kaj sozdavanjeto na covekot govori za sozdavanjeto na prviot covek , potoa sozdavanjeto na covekot vo utrobata na majkata(embriogeneza).
Vtoro- Za da go odgovoris toa prasanje treba da znaes sto e islam.Da pojasnam-Islam vo prevod znaci potcinetost i neprepisuvanje na drug bog od semokniot i sekoj covek sto e potcinat kon semokniot bog e musliman.Koj bil prviot musliman-Adam a.s,pa potoa Musa(Mojsej),Isa(isus),Muhamed a.s.Bidejki kaj Adem e prviot sozdaden covek toj e i prviot musliman vo toa vreme.Bidejki vo vremeto na musa a.s site bile nevernici,musa bil prviot musliman vo toa vreme,bidejki kaj muhamed a.s site bile nevernici muhamed a.s bil prviot musliman-Vo citatite se misli svoevremeno i vrz sostojbata na teizmot t.e nevernicite.
Aj poz:smir:
Не е така ...
или ми одговори од она што ти го знаеш или не се не обиде да ги прочиташ цитатите ..

За човекот
Прво: Го создаде од прав
Второ: Го создаде од ништо
Трето: Го создаде од глина, со калап го средил :)
итн ..

За првиот муслиман
Прво: Абрахам им го остава во наследство на своите синови (Абрахам прв)
Второ: Мојсеј го зарекува Арон брат му да го следи (Мојсеј прв)
Трето: Мохамед прв

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Не е така ...
или ми одговори од она што ти го знаеш или не се не обиде да ги прочиташ цитатите ..

За човекот
Прво: Го создаде од прав
Второ: Го создаде од ништо
Трето: Го создаде од глина, со калап го средил :)
итн ..

За првиот муслиман
Прво: Абрахам им го остава во наследство на своите синови (Абрахам прв)
Второ: Мојсеј го зарекува Арон брат му да го следи (Мојсеј прв)
Трето: Мохамед прв

1)Prav t.e zemja.nisto se misli so vdahnuvanjeto na dusata(dusata ne e materija),glina se misli na kal(t.e zemja plus voda)
2)odgovoreno e pogore,samo razmisli

Poz:smir:

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Иди ајде да шутираш камења.
Можеш до Мека да појдеш, таму тоа ти е најпопуларно.
Taka si e,kako ke kazis ti.Samo bi te zamolil za respect kon site religiji i prifatlivo ponasanje nema potreba od navreduvanja.:smir:

sinatra

Френки
Член од
25 септември 2009
Мислења
186
Поени од реакции
3
Ама нема тебе што да те вреѓа вистината?! Или има?

Мораш да признаеш дека под чудни околности Мухамед го добивал куранот. Не е нормално да паѓаш у трансови. Јас само предложив дијагноза за пророкот. Ништо повеќе.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853

Мораш да признаеш дека под чудни околности Мухамед го добивал куранот. Не е нормално да паѓаш у трансови. Јас само предложив дијагноза за пророкот. Ништо повеќе.
Prvo da postavis diagnoza na covek koj sto umrel vo 632 god,sto ne go znaes niti kako izgledal niti nisto i sto vrska nemas za nego otsem toa sto si procital na wikipedia t.e mesto kade sto sekoj koj dosol napisal sve i svasta e krajno ne utemeleno.
Vtoro,daj dokazi mi koja vistina?Dokolku sredbata so djibril t.e gabriel e posledica na shizofrenija togas marija,isus,mojsej.... i site drugi pratenici koi imale ili sredbi so nadprirodnoto ili samite bile obdareni so posebni moki od boga absolutno se ili shizofrenicari ili go zboruvame za X-man 2 ?
Daj vi se molam.
Poz:smir:

B

Beck's

Гостин

dali tebe ti znaci nesto zborot PROROK ili ne.Pod cudni okolnosti vikas a? da ne sakase na obicnoto covestvo da mu se slucuvat takvi raboti.Zatoa druze imalo proroci na koi im bile dodeleni specificni zadaci,kako sto na Muhammed mu slegol Kuranot.Pod cudni okolnosti svetot se vrti bez ti da primetis.Koga se raboti za Gospod i prorocite negovi nisto ne treba da ti bide cudno.Ili pa sakase Kuranot takva ko sto e,slucajno da padne od nebo i koj ke go fatese ke bese proglasen prorok,mislim daj te molam bidi seriozen i razmisli bez da treses zeleni.

Kajgana Shop

На врв Bottom